17.9.14

Λόγος & αντίλογος

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με την ευκαιρία της ένταξης της πόλης μας στο πρόγραμμα Europa Nostra και με την ευκαιρία της νέας δημοτικής και περιφερειακής αρχής, νομίζω ότι είναι μιά εξαιρετική συγκυρία για την πόλη μας να αναδειχθεί,να ανασυγκροτηθεί, να οργανωθεί και να γίνει μία πόλη σύγχρονη με μεγάλη παράδοση αλλά και μέλλον.

Όλοι έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα: Κυκλοφοριακό, στάθμευση, συγκοινωνίες, πεζοδρόμια, δημόσιοι χώροι και παραλίες, σήμανση δρόμων, ανάδειξη μνημείων, ποιότητα δρόμων και πεζοδρομίων, τουριστική προβολή, προώθηση τοπικών προϊόντων γης και γουναρικών, ακόμη και το θέμα της θέρμανσης των κατοικιών.
Εάν εμείς έχουμε συνηθίσει την καθημερινή εικόνα της πόλης, δείτε την λίγο με τα μάτια ενός επισκέπτη.

Ανεπαρκείς χώροι στάθμευσης, καθόλου οδηγίες και πινακίδες για την περιήγηση στα αξιοθέατα, κατάληψη πεζοδρομίων από αυτοκίνητα και τραπεζάκια, φωτεινές πινακίδες και τέντες χωρίς καμία αρμονία και αισθητική, καταπάτηση των λιθόστρωτων πεζόδρομων και πνίξιμο των μνημείων από αυτοκίνητα, κάδους, τραπεζάκια, δεν υπάρχουν περιπατητικά και ποδηλατικά μονοπάτια, σχολεία χωρίς σήμανση και διαβάσεις μαθητών, δημόσια κτήρια χωρίς υποδομές για επισκέπτες, ανάπηρους. στάθμευση και ο κατάλογος δεν τελειώνει.
Όλοι γκρινιάζουμε καθημερινά και όλοι έχουμε διαπιστώσει κάποια προβλήματα, αλλά έχουμε να προτείνουμε και κάποιες λύσεις.

Ε, λοιπόν, ας το οργανώσουμε όλοι οι κάτοικοι της πόλης μαζί με τις αρχές και να μη περιμένουμε μόνον από τον δήμο, περιφέρεια και κυβέρνηση.
Ακόμη περισσότερο πρέπει να αποφασίσουμε τι πόλη θέλουμε, πόλη-τουριστικό προορισμό, πόλη-βιοτεχνικό πάρκο, πόλη-λαογραφικό και καλλιτεχνικό κέντρο, μιά όμορφη πόλη-βιτρίνα, μια λειτουργική καθαρή βιώσιμη πόλη όχι μόνο για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Πρέπει λοιπόν να δραστηριοποιηθούμε όλοι και να πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας, και να μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος και τον δήμο:
Καταγραφή όλων των προβλημάτων, δυσλειτουργιών, αυθαιρεσιών, κακοτεχνιών.
Καταγραφή όλων των προτάσεων από όλους τους πολίτες, συλλόγους, σωματεία και φορείς από επίπεδο γειτονιάς, συνοικίας, πόλης και νομού.
Σύνταξη διαφορών μελετών, κυκλοφοριακής, συγκοινωνιακής, τουριστικής, προβολής γούνας και αγροτικών προϊόντων, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Πως θα γίνει αυτό:
Θα καταγραφούν οι προτάσεις και παρατηρήσεις σε ερωτηματολόγιο που θα συνταχθεί και θα διανεμηθεί είτε ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας που εύκολα δημιουργείται. Είτε με διανομή και συλλογή ερωτηματολογίων σε όλη την πόλη, δήμος, Π.Ε. Καστοριάς, ΚΑΠΗ, σχολεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, ταχυδρομείο, τράπεζες.

-Τα τεχνικά / αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης να κληθούν εθελοντικά να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις για να υπάρχει και τεχνική / νομική τεκμηρίωση.
-Τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε χρόνο που θα διατεθεί θα μπορούν να καταγράψουν καθημερινά προβλήματα και να τα συγκεντρώσουν.
-Οι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες ντόπιοι και ξένοι που επιθυμούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους
-Σύλλογοι πολιτιστικοί και εξωραϊστικοί
-Ραδιόφωνο, τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο

Όλα αυτά τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν, θα ταξινομηθούν, θα αξιολογηθούν και θα γίνει μια πρόταση με όλα όσα απαιτούνται, θα υποβληθεί σε δήμο και περιφέρεια για έγκριση, επεξεργασία και υπαγωγή, εφόσον είναι δυνατόν σταδιακά σε επιδοτούμενα έργα.

Στην ουσία θα είναι ένα δημοψήφισμα που θα διαρκέσει ένα έτος και μέσα από αυτό θα χαραχτεί το μέλλον της πόλης πάντα με την ευκαιρία της ένταξης στο πρόγραμμα Europa Nostra και με δέσμευση ότι και οι επόμενες δημοτικές αρχές θα το ακολουθήσουν.

Ας το πούμε “Καστοριά 2020”, χωρίς κομματικές, επαγγελματικές, παραταξιακές δεσμεύσεις.
Εάν όμως δεν υπάρξει ανταπόκριση και ενδιαφέρον και οι κάτοικοι της πόλης δεν ενδιαφερθούν, τότε κι αυτό ακόμη είναι ένα μήνυμα του τι θέλουμε και πού βαδίζουμε σαν πόλη και ευρύτερη περιοχή.
Είμαι στην διάθεση σας για περισσότερες λεπτομέρειες και φυσικά να ξεκινήσουμε το εγχείρημα.

Πολίτης



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 744


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ