11.4.14

Πρόσωπα 2013: Βασίλειος Τσεμάνης [10]


Βασίλειος Τσεμάνης
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Έχουσιν γνώση οι φύλακες (+)


O κ. Βασίλειος Τσεμάνης ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής του Υγεία και γιος του κάποτε γιατρού και δημάρχου Καστοριάς Σαράντη Τσεμάνη μαζί με άλλους Καστοριανούς της διασποράς, που μεταπολεμικά, ή ακόμη αργότερα υποχρεώθηκαν, ή επέλεξαν να κατοικήσουν εκτός Καστοριάς, -ο ίδιος κατοικεί στην Αθήνα- αποτελεί μια θετική απόδειξη ότι η πόλη, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είτε το αναγνωρίζουν είτε το αρνούνται κάποιοι άλλοι, έχει στην διάθεσή της πρεσβευτές της ιστορίας και των αξιών της.

O κ Τσεμάνης δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και βεβαίως να επισκέπτεται την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Δεν σταμάτησε να θυμάται και να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, να μελετά ανθρώπους και ιστορία στο παρελθόν και το παρόν, να σχεδιάζει, να οραματίζεται και να προτείνει για το μέλλον της Καστοριάς. Μερικές φορές ακόμη και με τολμηρές ιδέες. Η αρθογραφία του μέσω της ΟΔΟΥ, αποδεικνύει την βαθειά και επίκαιρη γνώση του γύρω από την Καστοριά, αλλά και την λεπτή ευαισθησία του για την πόλη της καταγωγής του.

O λόγος αυτός είναι η προφανής εξήγηση, ότι μαζί με τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, εγνωσμένο φίλο και σύμμαχο της Καστοριάς, χάρη στο πολιτικό και φιλικό του περιβάλλον και προπαντός τις ευαισθησίες και τα ενδιαφέροντα του ίδιου, προσπάθησαν να οργανώσουν την ένταξη της Καστοριάς, στο δίκτυο της Εuropa Νostra για την καταγραφή, προστασία, ανάδειξη και εν τέλει την σωτηρία του εκπληκτικού μνημειακού της πλούτου.

Σε εκδήλωση που έγινε στον Δήμο Καστοριάς, τον Οκτώβριο 2013, αποφασίστηκε να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον δήμο Καστοριάς, να κατορθώσει να οργανώσει και να ετοιμάσει τον φάκελο της Καστοριάς ώστε να ανταποκριθεί η υποψηφιότητα της πόλης στις σχετικές προθεσμίες.

Το γεγονός ότι κανείς δεν αναρωτήθηκε φωναχτά, για ποιο λόγο και ποια άραγε να είναι η εξήγηση, που να απαντά στο ερωτηματικό, πώς είναι δυνατό να βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ανασύρουν την Καστοριά από την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ωστόσο κανείς άλλος, κανείς εγχώριος, πολιτικός, δήμαρχος, βουλευτής, σύμβουλος, αντιδήμαρχος, υπάλληλος, προϊστάμενος, επιστήμονας, ιδιώτης, πολίτης δεν βρέθηκε να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αντίθετα μεγιστοποιεί την αξία της πρωτοβουλίας και δυναμικής απόφασης του κ. Β. Τσεμάνη.

Το ερώτημα άλλωστε έχει συμβολική και μόνο θεωρητικά αξία. Αφού στην Καστοριά αυτοί που όπως ο κ. Τσεμάνης, θα μπορούσαν λόγω εμπειρίας, επιστημονικής ιδιότητας ή επαγγέλματος ή και καθήκοντος ακόμη να αναλάβουν τέτοιες και κάθε άλλη παρόμοια πρωτοβουλία, δυστυχώς κατά κανόνα περί άλλα τυρβάζουν.

Έτσι ο κ. Β. Τσεμάνης απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι έστω κι’ αν εδώ δεν είναι η εξαίρεση αλλά κανόνας ο υπνωτισμός, υπάρχουν ευτυχώς πάντοτε κάποιοι φύλακες, που μένουν άγρυπνοι. Και ως συνήθως, έχουσιν γνώση οι φύλακες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

(+) θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών (-) αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ