26.5.14

ΟΔΟΣ: Ενδείξεις


ΟΔΟΣ 3.10.2013 | 709

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ενδείξεις ότι μια ιστορική και σημαντική ευκαιρία, ίσως και να παρουσιάζεται για την Καστοριά.

ΌΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ από το περασμένο Φθινόπωρο όταν χάρη στην πρωτοβουλία του κ. Βασιλείου Τσεμάνη (ένα από τα «Πρόσωπα 2013» της ΟΔΟΥ), που κατάγεται από την Καστοριά, και κατοικεί στην Αθήνα (διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής του “Υγεία”) και ως γνωστό είναι γιος του κάποτε δημάρχου Καστοριάς Σαράντα Τσεμάνη, αλλά και με την βοήθεια ειλικρινών φίλων της Καστοριάς, καθώς και την συμπαράσταση του ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, έγινε η σχετική εισήγηση για την υποβολή μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα (λόγω προθεσμίας) πρότασης συμμετοχής της Καστοριάς στο πρόγραμμα της οργάνωσης Εuropa Nostra.

Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εντάσσει μνημεία στο δίκτυο προστασίας και ανάδειξής τους, με σκοπό την διάσωση αλλά προπαντός την σφυρηλάτηση κοινής ευρωπαϊκής βάσης και συνείδησης. Πρόκειται για υψηλότατο πολιτικό στόχο μακράς πνοής και προοπτικής.

ΚΑΙ ΝΑ, που ύστερα από την πραγματοποίηση σχετικής ημερίδας, αφού συστάθηκε μια ολιγομελής επιτροπή από τον Δήμο Καστοριάς για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας, όλα φαίνεται να έγιναν ορθά και εμπρόθεσμα, και μέχρι την 1η Νοεμβρίου είχε υποβληθεί ο φάκελος.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ εβδομάδες συγκλίνουσες φήμες από καλά πληροφορημένες πηγές, από πρώτο χέρι κοινώς, επιμένουν στην ΟΔΟ, ότι το εγχείρημα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθούν οι φήμες.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, θα επιβραβευθούν οι προσπάθειες αλλά και ο ρεαλιστικός ρομαντισμός των φίλων της Καστοριάς που πήραν την πρωτοβουλία να κινήσουν τα νήματα, ίσως στις 6 Μαρτίου.

Η ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ δικαίωση της Καστοριάς, θα σημειωθεί σε μια εποχή που πολλά από τα μνημεία της κινδυνεύουν (βλέπε μεταξύ άλλων υπόθεση Μαθιουδάκη), από αυτούς που θα σπεύσουν να διεκδικήσουν πρόθυμα ένα μερίδιο της δόξας. Αν και το συγκεκριμένο, ασφαλώς και δεν θα είναι το μοναδικό παράδειγμα βαθειάς αντίφασης που χαρακτηρίζει τον τόπο.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, η ένταξη της Καστοριάς στο δίκτυο της Europa Nostra, αν τελικά επιστεγαστεί με αίσια κατάληξη, θα αποτελέσει μια κατ’ αρχήν δικαίωση. Η οποία ωστόσο θα δημιουργήσει μεγάλες υποχρεώσεις και υψηλές ευθύνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ επιτροπών και ομάδων δουλειάς και αποτελεσμάτων που θα πρέπει να απαρτίζονται με ότι αντικειμενικά καλύτερο διαθέτει ο τόπος.

ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ για μια αρχή, η οποία θα ήταν ασφαλώς πιο ευοίωνη και πιο αισιόδοξη αλλά και πιο ταιριαστή, αν λειτουργούσε το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής που ναυάγησε εξ αιτίας της πολιτικά εγκληματικής αδιαφορίας, ανικανότητας και εχθρότητας για την Καστοριά.

ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, η ευχάριστη αυτή εξέλιξη, αν βεβαίως επιβεβαιωθεί και δεν αποδειχθεί ένα ακόμη όνειρο, δεν θα προσφέρεται σε όσους έχουν ή δεν έχουν το χάρισμα το επικοινωνιακό, και μπερδέψουν την Europa Nostra με την Mostra.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 728


Σχετικές αναρτήσεις:


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/5/14

    ...ΥΠΑΡΧΟΥΝ ενδείξεις ότι μια ιστορική και σημαντική ευκαιρία, ίσως και να παρουσιάζεται για την Καστοριά....
    Ο νέος μας Δήμαρχος έχει άλλη άποψη ; ή οι δηλώσεις του εδώ στο 1:09:56, ήταν προεκλογικό πυροτέχνημα ;
    https://www.youtube.com/watch?v=syJww0bJ7Jw#t=4197

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιμόζα η αισχυντηλή27/5/14

    Εύστοχη η επισήμανσή σου, πρώτε Ανώνυμε !
    Διότι, ως γνωστόν, όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια...
    Ας πάρει τώρα ο κ. Αγγελής τον γνωστό αρχιτέκτονα (του οποίου αποφεύγει να αναφέρει καν το όνομα) και άλλα ικανά στελέχη και ας μας βγάλει ασπροπρόσωπους σε έναν έγκυρο ευρωπαϊκό οργανισμό και όχι σε μια περίεργη ΜΚΟ, όπως πολιτικάντικα παρουσίασε την EUROPA NOSTRA.
    Πολύ σοβαρά, θέλω να τον ρωτήσω,
    - Κύριε Δήμαρχε, όταν με το καλό αναλάβετε, αυτά ακριβώς θα τα πείτε και στον κύριο Τσεμάνη ;;;
    Ή θα έρθουν οι υπεύθυνοι μετά το καλοκαίρι και θα τους κλείσετε την πόρτα, επειδή είπαν τη μαύρη αλήθεια για το ποσοστό ανεργίας και τη φτώχεια μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/5/14

    Α μπρε παιδιά... Δε φτάνει μόνε νάχει η νύφη γερή προίκα... Πρέπει νάναι κι ο γαμπρός λεβέντης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/5/14

    ΓΕΙΆ ΣΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ ΓΑΜΠΡΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νοικοκυρά ψύχραιμη27/5/14

    Καλώς τα μπρατίμια!
    Ελάτε και σας έχω ποδιές έτοιμες για το γάμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/5/14

    Νυκοκυρά ψυχ.
    Να ζήσης χίλια χρόνια , μ'έκανες και γέλασα πολύ.
    Είσαι πρώτος, μήπος συνδέεσαι με τον σχολειαστή του κάτι ψήνεται; Σέ φιλώ ΓΑΜΠΡΈ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ