13.7.14

Εκδήλωση για την “Europa Nostra”

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 30 Μαρτίου στο Μπαϊρακτάρειο Ωδείο η εκδήλωση προς τιμή των μελών της επιτροπής κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη του παραδοσιακού οικιστικού ιστού της Καστοριάς (περιοχές Ντολτσό & Απόζαρι) στις 11 καλύτερες ευρωπαϊκές προτάσεις στον κατάλογο της Europa Nostra με τα 7 Ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Τιμητικούς επαίνους έλαβαν οι κ.κ. Εμμανουήλ Δουκακάρος, αρχιτέκτονας μηχανικός, ιδιώτης. Ελισάβετ Κατσαβέλη, πολιτικός μηχανικός Msc, ιδιώτης. Ρωμύλος Μαντζούρας, ιστορικός – ξεναγός. Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, αντιδήμαρχος Καστοριάς. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία, αντιδήμαρχος Καστοριάς. Μαγδαληνή Δούκα, ειδική σύμβουλος δημάρχου. Δημήτριος Ήργης, ειδικός σύμβουλος δημάρχου. Αλέξιος Βέργος, πολιτικός μηχανικός ΤΕ, προϊσ/νος τμήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών & ελέγχου κατασκευών της δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης. Νικόλαος Μηταράς, ειδικός σύμβουλος δημάρχου, συντονιστής της ομάδας έργου. Πόπη Φανούλη, τ. σχολική σύμβουλος προσχολικής Αγωγής. Αγγελική Ζερβομανωλάκη, μουσικός, δασκάλα του 5ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς. Βραβεύτηκαν επίσης διευθυντές δημοτικών σχολείων και πολλοί μαθητές και μαθήτριες.
Ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τόνισε την σημασία της ένταξης στο πρόγραμμα Europa Nostra το οποίο αφορά σε έργα προστασίας και ανάδειξης περιοχών και μνημείων της πόλης που έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως προστατευόμενα, καθώς και το γεγονός ότι επρόκειτο για τη μοναδική υποψηφιότητα από την Ελλάδα που επέτυχε την πρόκριση στις 11 καλύτερες ευρωπαϊκές υποψηφιότητες. Ευχαρίστησε δε τα μέλη της ομάδας έργου η οποία εργάστηκε για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας .
Την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας, εκπροσώπησε ο ιατρός κ. Βασίλης Τσεμάνης (γιος του τ. δημάρχου Καστοριάς Σαράντη Τσεμάνη) ο οποίος κατά τον χαιρετισμό που απεύθυνε τόνισε την εξαιρετική δουλειά που συντελέστηκε και την αρτιότητα του φακέλου υποψηφιότητας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη στον κατάλογο των 11 καλύτερων υποψηφιοτήτων της Europa Nostra, ευχόμενος η προσπάθεια αυτή να είναι η απαρχή για την διάσωση και την ανάδειξη όλων των τόσο ιδιαίτερων και σημαντικών μνημείων που διαθέτει η Καστοριά τα οποία την καταστούν μια πόλη μοναδικής ομορφιάς .
Επόμενο στάδιο του προγράμματος Europa Nostra είναι η επιλογή των 7 από τις 11 ευρωπαϊκές προτάσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Μαΐου στην Βιέννη.
Κατόπιν της απονομής τιμητικών επαίνων προς τα μέλη της επιτροπής κατάρτισης του φακέλου υποψηφιότητας, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση παραμυθιού με τίτλο «Ο νερένιος δράκος» από την τέως σχολική σύμβουλο προσχολικής Αγωγής κ. Πόπη Φανούλη, την οποία συνόδευσε στο πιάνο η μουσικός-δασκάλα μουσικής του 5ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς κ. Αγγελική Ζερβομανωλάκη, και την απονομή επαίνων συμμετοχής σε μαθητές σχολικών μονάδων οι οποίοι συμμετείχαν σε φωτογραφικό διαγωνισμό με τίτλο «Μνημεία του παρελθόντος».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Απριλίου 2014 αρ. φύλλου 734

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ