1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ: Χρυσόστομος Τζημάκας

εύγλωττα

Ιατρός στο επάγγελμα, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατάγεται από το εύανδρο Βογατσικό, και κατοίκησε μεγάλο μέρος της σχολικής ηλικίας του στην πόλη της Καστοριάς. Επηρεάστηκε επομένως σημαντικά από σκηνές και αναμνήσεις που σφυρηλάτησαν ένα έξοχο ταπεραμέντο λογίου και θετικού επιστήμονα μαζί, ποιητή και λογοτέχνη ταυτόχρονα. Αλλά και διακεκριμένου ζωγράφου με ατομικές εκθέσεις για τις οποίες μάλιστα έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Ο κ. Τζημάκας έχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό συγγραμμάτων το 2007. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται -“Οι ελληνικές λέξεις στην σύγχρονη τεχνολογία και τα αντιδάνεια στην γλώσσα μας», «Τα πρώτα χρόνια της ζωής του Παρμενίωνα Τζίφρα», «Η φιλοσοφική διάσταση της θεωρίας του Δυναμικού Χώρου. Στοχασμοί πάνω στο βιβλίο του Ναούμ Γκόσδα», «Η οδός της 15 Μεραρχίας και το στρατιωτικό αδιάβροχο» κ.ά.

Κατά την παρουσίαση του στην τελετή που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς στην αρχή του περασμένου καλοκαιριού, προς τιμή του επίτιμου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και συντοπίτη του κ. Παρμενίωνα Τζίφρα, ανάμεσα από νομικούς που εκ φύσεως και εξ επαγγέλματος είναι καλοί χειριστές του προφορικού λόγου, ο κ. Τζημάκας διακρίθηκε για την ευστοχία, την δωρική ανθρωπιά του λόγου του και βεβαίως για τα χειμαρρώδη συναισθήματα του.

Ήταν τόσο κατανοητή, ανθρώπινη, πλούσια και εύγλωττη η εισήγησή του, ώστε προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στο ακροατήριο.

Οι φίλοι και αναγνώστες της ΟΔΟΥ δεν τον επέλεξαν μόνο για τις τακτικές συνεργασίες και αρθογραφίες του στην εφημερίδα, μεταξύ των οποίων ξεχώρισαν ιδιαίτερα τo κείμενο με τον τίτλο «Ένα βιολί Stradivarius” που δημοσιεύτηκε στο 422 φύλλο.

Τον επέλεξαν για όλα αυτά για τα οποία έχει ήδη διακριθεί, αλλά και για την δύναμη και την παραστατικότητα του προφορικού του λόγου, με την οποία αποδείχθηκε ότι ο συμπατριώτης είναι κυρίως πολυτάλαντος.

Αν για τους φίλους και αναγνώστες της εφημερίδας ο κ. Τζημάκας ξεχώρισε το 2007 για αυτούς τους λόγους, για την ΟΔΟ ήταν χαρά και τιμή να έχει στους φίλους και συνεργάτες της τον διαπρεπή συντοπίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ