1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ: Κωνσταντίνος Κοντόπουλος

μετά από χρόνια νυσταλέας μακαριότητας

Θορυβώδης και πληθωρικός, αν και πάντοτε ευγενής, ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς κ. Κ. Κοντόπουλος και τα εκλεγέντα μέλη του συνδυασμού του, φροντίζουν συχνά-πυκνά (καμμιά φορά ίσως και υπέρ το δέον) να ξυπνούν το δημοτικό ακροατήριο από την χαλάρωση στην οποία έχει περιπέσει. Δεν είναι γνωστό αν κατορθώνουν να δραστηριοποιούν αποτελεσματικά και τα μέλη της πλειοψηφίας που διοικούν τον δήμο, μια και έχουν την αποφασιστική δυνατότητα, αλλά ασφαλώς ξεχωρίζουν. Ανήκει στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με τον δήμαρχο Καστοριάς, αφού είναι και οι δυο τους νέοι. Επομένως είναι φυσικό οι ενστάσεις να έχουν την δύναμη της νεότητας.

Όμως κοινωνικά και πολιτικά ο Κώστας Κοντόπουλος είναι αυτοδημιούργητος, γεγονός που προσθέτει (και περισσεύει ίσως) στην αυτοπεποίθησή του. Την οποία ούτε κρύβει, ούτε προσπαθεί να δικαιολογήσει. Ιδεολογικά ανήκει στην «εγγύς» Αριστερά. Περισσότερο μοιάζει ως κομιστής των ιδανικών της γενιάς του, παρά σαν αφοσιωμένος δογματικός. Καθ’ ότι ρεαλιστής της open mind σχολής, αυτοπαρουσιάζεται (μια και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη) ως τεχνοκράτης της κοινωνίας.

Αν και στα μεθεόρτια των εκλογών, ωστόσο δεν χωρεί αμφιβολία ότι είναι σημαντικά περισσότεροι όσοι θα τον προτιμούσαν δήμαρχο Καστοριάς τώρα πια, έστω και αν στις εκλογές δίστασαν να υπερβούν κάποιες προκαταλήψεις. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στατιστικά, στον σχηματισμό του 72% και πλέον, δηλαδή του ποσοστού μαμούθ που κραδαίνει η πλειοψηφία (χωρίς να αναλογίζεται ότι μπορεί να την συντρίψει το βάρος του) φαίνεται ότι έχει συμβάλλει στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο συνδυασμός του κ. Κ. Κοντόπουλου.

Οι επικριτές του, του αποδίδουν παρορμητισμό και νευρικότητα χωρίς αποχρώντα λόγο τουλάχιστον σε μερικές από τις περιπτώσεις έκρηξης. Κάποιοι άλλοι του ζητούν να τιθασεύσει τον λόγο του, ώστε να μην προσκρούει στα συντηρητικά ιδιώματα των καστοριανών δημοτών, οι οποίοι δεν αποκλείεται να αρκούνται να του αναγνωρίσουν απλή καταλληλότητα για τον ρόλο της αντιπολιτευόμενης μειοψηφίας και όχι για τον ρόλο του δημάρχου, αν συνεχίσει να προκαλεί ένα απροσδιόριστο φόβο η ασυγκράτητη μαχητικότητα, που μερικές φορές περιφέρει χωρίς μέτρο σε κατακλυσμιαίες ποσότητες.

Όμως αυτά τα σχόλια ανήκουν ούτως ή άλλως σε επικριτές. Με την έννοια ότι αυτοί ακόμη και να μην είχε κάτι, θα προσπαθούσαν να βρουν κάποιο ψόγο σε βάρος του. Διότι κατά τα λοιπά λησμονούν ότι ο λόγος του κ. Κοντόπουλου συνήθως έχει ουσία και περιεχόμενο. Μετά από χρόνια νυσταλέας μακαριότητας, το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς δείχνει σημάδια ζωντάνιας και ευφράδειας. Σημάδια κυκλοφορίας, ανταλλαγής και σύγκρουσης απόψεων. Με αποτέλεσμα η να βοηθείται πολλαπλώς η πλειοψηφία καθώς και ο δημοτικός βίος της Καστοριάς.

Όπως και να το δει κανείς, το βέβαιο είναι ότι ο τόπος είναι τυχερός -με την μεταφυσική έννοια του όρου, αν υπάρχει τέτοια- που αυτή τουλάχιστον την περίοδο έτυχε να σταδιοδρομήσει στο δημοτικό βουλευτήριο ο κ. Κ. Κοντόπουλος. Βρίσκει η φύση τους τρόπους να διατηρεί τις ισορροπίες που έχει ανάγκη ο κόσμος.
Ή άλλως ειπείν, «τα πάντα εν σοφία ..».


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ