1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ 2007

Πρόσωπα 2007

Ένας ακόμη χρόνος, το 2007, τελείωσε και πέρασε οριστικά και εξ ολοκλήρου στον χώρο της ιστορίας. Η αναδρομή στα όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο έτος αυτό, αποδεικνύει ότι το 2007 ήταν ένα έτος κυρίως πολιτικό. Όχι μόνο πανελληνίως αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Αφού πολιτικά ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν, πολιτικοί ήταν αυτοί που διακρίθηκαν αρνητικά ή θετικά.

Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε κατά κόρον και στα πρόσωπα της χρονιάς, που επέλεξαν οι αναγνώστες και οι φίλοι της ΟΔΟΥ ως πρόσωπα του 2007 και τα υπέδειξαν στην εφημερίδα ώστε να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των δέκα περισσότερο επιλεγμένων τον οποίο δημοσιεύει κάθε χρόνο η εφημερίδα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα πρόσωπα υποδείχθηκαν από τους αναγνώστες με αρνητικές κυρίως παρατηρήσεις και λιγότερο, θετικές. Οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν ιδίως την διάψευση των προσδοκιών που προκαλούν στους πολίτες εκλεγμένοι, διορισμένοι αλλά και ελέω Θεού (και λαού) άνθρωποι, που για κάποιους λόγους, τουλάχιστον ορισμένοι απ’ αυτούς, συμπεριφέρονται με τρόπο ανάρμοστο, ανεπαρκή ή και ανίκανο.

Η ΟΔΟΣ συγκεντρώνει, συστηματοποιεί και κωδικοποιεί τις παρατηρήσεις των αναγνωστών της για τα πρόσωπα που υπέδειξαν ως ξεχωριστά -με την καλή ή και την κακή έννοια- το 2007.

Για το έτος που πέρασε, κυριάρχησαν τα παράπονα και οι αρνητικές κρίσεις σε βάρος πολιτικών ή δημοσίων προσώπων ευρύτερα. Επιπλέον είναι σαφής μια τάση εστίασης του ενδιαφέροντος του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας το οποίο μετέσχε στην καταγραφή, στις ικανότητες των προσώπων, ανεξάρτητα από ιδεολογίες ή άλλα δεσμά.

Τα δέκα πιο σχολιασμένα αυτά πρόσωπα, θα τα δείτε στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας, με τα σχόλια για την δράση τους (ή την παράλειψή της) που στάθηκε η αφορμή της επιλογής τους.

Αναμένεται να διαπιστωθεί από τον χρόνο, αν αυτή η μετατόπιση του αναγνωστικού κοινού που έλαβε μέρος στην επιλογή και τα σχόλια, την οποία επισήμανε η εφημερίδα και κατευθύνεται σε προσωπικές ιδιότητες και ικανότητες με κοινωνική αξία, και όχι τεκμήρια που προκύπτουν από ταμπέλες, τίτλους ή ρετσινιές, θα συστηματοποιηθεί στο μέλλον ώστε να προσλάβει χαρακτήρα ρεύματος, είναι απλώς συγκυριακή και συμπωματική.

Η τραγική ειρωνεία στην Καστοριά -ενδεχομένως και σε κάθε τόπο που αισθάνεται επαρχία- είναι ότι η δημοσιότητα την οποία επιδιώκουν και απολαμβάνουν οι «εκλεκτοί» της τοπικής κοινωνίας, δεν είναι ακριβώς αδιαπραγμάτευτη. Υπό την έννοια ότι η κριτική που τους ασκείται από τα τοπικά ΜΜΕ δεν είναι ούτε απεριόριστη, ούτε πάντοτε αθώα, αλλά συνδέεται με επιρροές άλλου τύπου.

Η ΟΔΟΣ δεν υποστηρίζει ασφαλώς την μετατροπή του Τύπου, σε κρεατομηχανές ανθρώπων, όπως αποδεικνύονται καμμιά φορά τα κεντρικά ΜΜΕ στην Αθήνα ιδίως, και όπως συμβαίνει κυρίως με τους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς. Όμως, είναι ανησυχητικό το διαιωνιζόμενο φαινόμενο της παράλειψης άσκησης συγκεκριμένης και προσωπικής κριτικής, στο πλαίσιο της παρουσίασης της επικαιρότητας και του ειδησεογραφικού ελέγχου. Διπλά ανησυχητική είναι η δουλικότητα και η κολακεία στην οποία επιδίδονται όσοι για τέσσερα χρόνια (ή όσα τέλος πάντων διαρκούν οι θητείες) παραλείπουν να παρουσιάσουν και να σχολιάσουν την πραγματικότητα.

Το έτος αυτό ήταν ομολογουμένως διαφορετικό για τον τοπικό τύπο. Οι εφημερίδες υποχρεώθηκαν να αλλάξουν για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου, αμφισβητούμενης συνταγματικότητας, νόμου. Η ΟΔΟΣ έχει συνείδηση ότι συνέβαλε στην αναβάθμιση του επιπέδου του τοπικού τύπου. Γι’ αυτό και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν το καλοκαίρι αναδείχθηκε πρώτη σε αναγνωσιμότητα, απ’ όλες τις εφημερίδες του νομού Καστοριάς. Δεν είναι βεβαίως πρώτη σε αριθμό φύλλων κυκλοφορίας, διότι η εφημερίδα είναι κυριολεκτικά συνδρομητική, απευθύνεται στους συνειδητούς αναγνώστες και δεν διανέμεται ως εμπορικό φυλλάδιο ή ως λαδόκολλα. Η εφημερίδα δεν είναι «μέρος» της ζωής μας, όχι τουλάχιστον σαν την σακκούλα γνωστού εμπορικού καταστήματος παιγνιδιών, στην πιο μίζερη τηλεοπτική διαφήμιση των τελευταίων μηνών, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως Μπαγκλαντές.

Οι αναγνώστες αυτής της εφημερίδας αποδεικνύεται ότι θέλουν να κάνουν την διαφορά. Και έχουν αναπτύξει αμφίδρομους δεσμούς με την ΟΔΟ, με την κριτική, την αντικειμενική και την ακομμάτιστη ανεξαρτησία. Η ποιοτική αυτή σχέση στηρίζει την προσπάθεια της εφημερίδας και σκιαγραφείται μέσα από τον κύκλο των ετήσιων συμπερασμάτων που αποτυπώθηκε για το 2007, μέσα από την διαδικασία της επιλογής των προσώπων που διέκριναν και επέλεξαν με κριτική και δίκαιη όμως αυστηρότητα.

Καλή χρονιά.


Σχετικά κείμενα:


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ