1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ: Γεώργιος Πάνος & Ξανθίππη Μπαλλή

ισχυρό πλήγμα στην αδιαφορία

Με την συμβολή τους που η δράση της ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο στο πλαίσιο της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό για να ενταθεί τελευταία, αρχίζουν να καταφέρνουν ένα ισχυρό πλήγμα στην αδιαφορία (και καμμιά φορά την κυνικότητα) με την οποία η επαναπαυμένη τοπική κοινωνία, ως γνήσια νεοελληνική, υποκρίνεται ότι αγνοεί την πραγματικότητα: την ύπαρξη δηλαδή ανθρώπων που πάσχουν από αυτισμό και ευρύτερα ανθρώπους με ειδικές ανάγκες ή ικανότητες.

Χωρίς αμφιβολία, κορυφαία εκδήλωση αυτής της δραστηριότητας αποτέλεσε η παράσταση «Ανακαλύπτοντας τον Κρίστοφερ» που δόθηκε στην Καστοριά στις αρχές Δεκεμβρίου υπό συνθήκες καταυλισμού ή ακριβέστερα θεατρικού σταυλισμού (ο χαρακτηρισμός δεν μειώνει την τρυφερή σχολική φιλοξενία) και αποτέλεσε το κυριότερο βήμα εξοικείωσης των κατοίκων της Καστοριάς με ένα κοινωνικό πρόβλημα, που μέχρι τώρα ήταν ακατάληπτο, δηλαδή τον αυτισμό, προξενώντας (και λόγω της εξαιρετικά επιτυχημένης θεατρικής παράστασης) πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Βέβαια, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και μια πόλη σαν την Καστοριά, που προσθέτει και δεν μειώνει τα προβλήματα πρόσβασης και ίσης συμμετοχής στα άτομα που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, είναι εξαιρετικά πρόωρο να ελπίζει κανείς. Ιδίως όσοι κομίζουν εμπειρίες από αυτά που βλέπουν να γίνονται πράξη σε άλλες χώρες του κόσμου, και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου τα άτομα με τέτοια προβλήματα όχι μόνο έχουν την κοινωνική αναγνώριση με όρους αμοιβαίας ισοτιμίας, αλλά και πλήρη δημόσια αρωγή, μέριμνα και φροντίδα σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας, η κατάσταση στην Καστοριά, με τις ανύπαρκτες ή υποτυπώδεις υποδομές, δεν εμπνέει αισιοδοξία για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Όμως οι φιλότιμες και γεμάτες ευαισθησία προσπάθειες πολιτών σαν τους Γεώργιο Πάνου και Ξένη Μπαλλή, και όσων συμπαραστέκονται σ΄ αυτή την πρωτοβουλία(*) είναι η πρώτη σπορά σε μια κοινωνία που έμαθε να κρύβει καλά και επιμελώς όλες τις αδυναμίες της.


(*) Η εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό ξεκίνησε την περυσινή Άνοιξη με 20 ιδρυτικά μέλη εκ των οποίων τα 5 είναι γονείς των τριών ατόμων με αυτισμό, που αρχικά καταγράφηκαν. Σήμερα η εταιρεία αριθμεί περί τα 100 μέλη, με 11 αυτιστικά άτομα υπό την προστασία της. Ο κ. Γ. Πάνος είναι πρόεδρος της εταιρεία ενώ η κα Ξ. Μπαλλή γραμματέας. Ταμίας είναι ο κ. Χ. Σηφάκης και μέλη η κες Ε. Δάλλα και Α. Κόλκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ