1.1.08

ΠΡΟΣΩΠΑ: Κατερίνα Κράγια

βελούδινη επανάσταση

Καλά, οποιαδήποτε σύγκριση της κ. Κ. Κράγια, που είναι επί σειρά ετών γραμματέας της ΝΕ ΠαΣοΚ στην Καστοριά με την Μάργκαρετ Θάτσερ, που διετέλεσε για πολλά χρόνια πρωθυπουργός, είναι οπωσδήποτε τουλάχιστον πολλαπλώς υπερβολική. Επίσης είναι αμφίβολο αν θα της αρέσει κιόλας.

Όμως το βέβαιο είναι ότι, η τ. πρωθυπουργός της Μ. Βρεταννίας δεν έμεινε στην ιστορία ως «σιδηρά κυρία» μόνο για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα της χώρας, χάρις στο οποίο ξεπεράστηκαν από τότε οριστικά αδυναμίες δεκαετιών και η Μ. Βρεταννία εισήλθε -μαζί με τους πολίτες της εννοείται- σε τροχιά ευημερίας και ανάπτυξης, γεγονός το οποίο μοιάζει να ευθύνεται για την αντιπάθεια που εξακολουθούν να της τρέφουν οι έλληνες εργολάβοι του προοδευτισμού.

Άλλα έμεινε στην ιστορία επειδή, αν και φαινομενικά, δηλαδή φυσιογνωμικά ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, και ο τύπος της ενσάρκωνε μια οποιαδήποτε κυρία της μεσαίας τάξης, ωστόσο αποδείχθηκε ότι μέσα της έκρυβε την δύναμη και την τόλμη μιας ξεχωριστής προσωπικότητας.

Τηρουμένων των αναλογιών -όσες κι’ αν υπάρχουν σ’ αυτές τις συγκρίσεις- οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι και η κυρία Κατερίνα Κράγια φαίνεται διαθέτει αντίστοιχα στοιχεία.

Με μια Καστοριά στην οποία οι ελάχιστες γυναίκες που έως πρόσφατα διακρίθηκαν, κυρίως μέσα από τις υποψηφιότητές τους στα κόμματα, σε εκλογές και σε συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά για να φθάσουν εκεί κόμιζαν πρωτίστως τον αέρα του ελιτισμού, η παρουσία της Κ. Κράγια σε κορυφαία κομματική θέση στην ΝΕ ΠαΣοΚ στην Καστοριά, αποτελεί από μόνη της σημαντική κατάκτηση για το γυναικείο φύλο. Διότι το ΠαΣοΚ ήταν και είναι ένας πανίσχυρος πολιτικός φορέας εξουσίας. Και θα παραμείνει έτσι αν οι αντιδραστικές δυνάμεις που δεν έχουν αντιληφθεί το κλείσιμο του πολιτικού τους κύκλου, δεν παραμερίσουν στην δύναμη της νομοτέλειας.

Μάλιστα η εκλογή της κ. Β. Μπουζάλη ως βουλευτή του νομού Καστοριάς από μια πλευρά, είναι αποτέλεσμα της μαγιάς που πρόσφεραν στο παρελθόν της Καστοριάς, άλλες γυναίκες, από άλλες θέσεις και «μετερίζια» όπως θα έλεγαν στην εσωστρεφή δεκαετία του 1980 οι τότε σύντροφοι της κ. Κράγια στο ΠαΣοΚ.

Η κ. Κατερίνα Κράγια, είναι γεγονός ότι δεν ομιλεί συχνά (τουλάχιστον στις εφημερίδες) και δεν τοποθετείται επί παντός επιστητού φλυαρώντας άσκοπα. Ίσως επειδή μοιάζοντας φυσιογνωμικά και ως παρουσιαστικό με οποιαδήποτε σύγχρονη γυναίκα της εποχής της, που δεν ξεχωρίζει ούτε για τα πανάκριβα ρούχα της, ούτε για τον αέρα της ντίβας, ή της ελίτ που διαθέτουν άλλες, μερικές μάλιστα και με ιδιαίτερη χάρη, θυμίζει σ’ αυτό το στοιχείο την άλλη «σιδηρά κυρία». Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι διέβλεψαν, ότι η παρουσία της στην θέση της γραμματέως της ΝΕ ΠαΣοΚ δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να υπηρετήσει ευθέως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δηλαδή τον εξής και γνωστό ένα.

Όμως σε ένα κόμμα σαν το ΠαΣοΚ που κουβαλώντας ίσως τα υπολείμματα μαρξιστικών (-λενινιστικών) νοοτροπιών και φοβιών, διστάζουν να μιλήσουν ανοικτά για τα προβλήματά τους, και αποφεύγουν να αμφισβητήσουν και να αμφισβητηθούν, ιδίως όσους θεωρούν πολιτικούς γενάρχες και πρίγκηπες με δακτυλίδια και άλλα δημοκρατικά διακριτικά της εξοχότητάς τους σκεύη, η δημόσια και σαφής δήλωση της κ. Αικατερίνης Κράγια, παραμονές των εσωκομματικών εκλογών της 11-11-2007, ότι η ίδια τάσσεται υπέρ της ριζικής ανανέωσης, και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να ψηφίσει τον Ευάγ. Βενιζέλο, αποτέλεσε ένα είδος βελούδινης επανάστασης.

Με ένα νομό, και ένα τοπικό ΠαΣοΚ, που όχι απλώς ελέγχονται από τον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, αλλά επιπλέον ο ίδιος είχε ταχθεί ακριβώς στο πλευρό του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, η γραμματέας της ΝΕ ΠαΣοΚ στην Καστοριά, με πέντε μόλις λέξεις, δηλαδή με την δωρική λιτότητα του φυσικού και ώριμου πολιτικού λόγου, είπε χιλιάδες άλλες. Χωρίς να παραβιάσει δεοντολογία, διαφοροποιήθηκε ανοικτά από την πίεση που ασκούσε στην Καστοριά η επίσης ανοικτή υποστήριξη στον Γ. Παπανδρέου από τον κ. Φ. Πετσάλνικο, κι’ ας δεν ήταν λίγοι αυτοί που πρόβλεπαν -ακόμη και σε ΜΜΕ ατυχώς- ότι θα κέρδιζε και μάλιστα με άνεση στον νομό Καστοριάς η υποψηφιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ήταν τόση η δύναμη και η αξιοπρέπεια αυτής της λιτής τοποθέτησης της κ. Κ. Κράγια, που μαζί με το αποτέλεσμα της διαδικασίας που διέψευσε όσους προέβλεπαν δαγκωτό Παπανδρέου, έκαναν τον έως υπερβολής ψύχραιμο κ. Φ. Πετσάλνικο να ομιλήσει ακόμη και για σχέδια σε βάρος του. Για αυτούς τους λόγους, ήταν πολλοί αυτοί οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ που υπέδειξαν την κ. Κ. Κράγια ως ένα από τα πρόσωπα του 2007.
Ίσως γιατί γνωρίζουν ότι όλες οι τομές, έχουν συνήθως μια αρχή.



Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ