27.4.16

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2015


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

2015 

σιωπή 



ΥΣΤΕΡΑ από λίγο καιρό, όταν πια αρχίσει να κατακάθεται η σκόνη των γεγονότων, το 2015 μοιάζει πολύ πιθανό να αναγνωρισθεί για την Ελλάδα και να καταγραφεί στην ιστορία, ως το χειρότερο έτος των τελευταίων 50 ετών, τουλάχιστον.

ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ αμφίβολο, εάν μετά τα πρώτα χρόνια της κατοχής, από τα –κατά σύμπτωση– γερμανικά στρατεύματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε άλλη χρονιά, τόσο κακή, τόσο αρνητική που να μπορεί να συγκριθεί με το 2015. Η απορία δεν έχει παρά μόνο θεωρητική αξία, διότι πραγματικά δεν υπήρξε χειρότερη χρονιά.

Η ΜΕΓΑΛΗ όμως διαφορά με την κατοχή των Γερμανών στον πόλεμο, έγκειται στο ότι λείπει η συνείδηση της ιστορικότητας. Επίσης ότι αυτή την φορά, δεν υπάρχει σαφής ελπίδα όπως αντίθετα υπήρξε τότε. Δεν υπάρχει στόχος ή όραμα, με αποτέλεσμα οι θυσίες να μην γίνονται για το αντίκρισμα.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2015 το χειρότερο έτος για την Ελλάδα μόνο, μιας και εκτός από την Συρία και λίγες χώρες της Μέσης Ανατολής ίσως, εκτός από την Βόρειο Κορέα και την Βενεζουέλα, όλος ο υπόλοιπος κόσμος –ακόμη και η Αργεντινή– όπως και το Ιράν, προοδεύουν. Ενώ οι χώρες βόρεια του Ατλαντικού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Η.Π.Α, ο Καναδάς ακόμη και η υπερπόντια Αυστραλία, ευημερούν σταθερά και πάλι.

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ακριβώς τα ίδια, αλλά (τα) ακόμη χειρότερα ισχύουν και στην Καστοριά. Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος της θητείας της «Εν τιμή» πρότασης του κ. Ανέστη Αγγελή, σε ορισμένους τομείς αντιδημαρχιών υπήρξε και υπάρχει μια κινητικότητα αλλά και ενδιαφέρον, ωστόσο το γενικό κλίμα είναι καταφανώς αρνητικό και μάλιστα πρωτοφανές. Καταλαμβάνει δε και την δημοτική αρχή. Ήδη παρουσιάζει συμπτώματα πολιτικής γήρανσης.

ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΛΙ –πάντα για την Καστοριά, ισχύουν σε γενικότερο επίπεδο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στο επίπεδο του Κοινοβουλίου. Για παράδειγμα η σταδιακή διαφοροποίηση του βουλευτή ΣυΡιζΑ κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου από τις επιλογές της κυβέρνησής του και εν τέλει η απόσχισή του στην αριστερίστικη εθνικολαϊκή ΛαΕ, η αναμενόμενη αποτυχία του στις βουλευτικές εκλογές με την κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου να καταλαμβάνει την θέση του, εκλεχθείσα χωρίς σταυρό, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου της.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ η επανεκλογή της κ. Μαρίας Αντωνίου στις εκλογές τόσο του Ιανουαρίου και πάλι του Αυγούστου –ελέω εκλογικού συστήματος, αποτελούν συμπτώματα της παθογένειας και αρνητικής μοναδικότητας του 2015.

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ και παθητικότητα που βρίσκει έκφραση στην «δημιουργική» σιωπή των κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους. Σιωπή που δεν δικαιολογείται παρά μόνο αν δεχθεί κανείς ότι, μέσα στο 2015 σταμάτησαν οι ψεκασμοί πάνω από την Καστοριά – τους οποίους πραγματοποιούσαν οι γνωστές καταχθόνιες δυνάμεις που μάχονται τον ελληνισμό και το δόγμα.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ οι ψεκασμοί και αυξήθηκαν θεαματικά οι προφητείες. Σ’ αυτούς προστέθηκαν μέσα στο 2015 όχι μόνο ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, αλλά και ο θρυλικός Αριστοτέλης Ωνάσης. Και κάτι παράξενοι γέροντες και μοναχοί, κυρίως Ρώσοι, αναχωρητές και αναχωρήσαντες.

ΕΤΣΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, όπως το 2015 με δυο φορές εκλογές και ένα δημοψήφισμα, ο Δήμος Καστοριάς δεν προχώρησε βήμα. Αντί να κτίζει, κατεδάφισε (όπως το Πνευματικό Κέντρο) αντί να φυτεύει, κόβει (δένδρα), αντί να εκσυγχρονίζει, οπισθοχωρεί (χαλασμένα φανάρια). Και η εικόνα αυτή σε αντίθεση με τις πόλεις – πρωτεύουσες νομών των γύρω περιοχών, όπου δεν σταμάτησαν ποτέ να γίνονται δημοτικά έργα υποδομής, ενώ στον Δήμο Καστοριάς οι ιθύνοντες μοιάζουν εντελώς απαθείς θεατές των εξελίξεων.

ΕΙΝΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και που μαζί με όλα αυτά, τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια, αλλά και οι κοινωνικοί φορείς που τα περασμένα χρόνια κράδαιναν τα σπαθιά και τα κουμπούρια τους σε βάρος των προηγούμενων και ειδικά της «επάρατης» συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-ΠαΣοΚ, η οποία το 2014 είχε επιτύχει σημάδια ανάκαμψης και σε ό,τι αφορά βασικά ζητήματα με το επίδομα θέρμανσης είχε αποκαταστήσει μεγάλο μέρος της αδικίας, τώρα όλοι μοιάζουν να μασάνε το χόρτο του καλού παιδιού.

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΥΜΑΤΑΙ τις σφοδρές, σχεδόν απειλητικές επιθέσεις και κριτική που ασκήθηκε σε τοπικό επίπεδο, ακόμη και με αηδιαστικές ύβρεις, επί δικαίων και αδίκων για την πολιτική της θέρμανσης, για τους φόρους και την ανεργία ως το τέλος του 2014; Κι’ όμως κανείς δεν αναφέρεται πια σ’ αυτά τα προβλήματα και κανείς δεν αντιδρά μέσα στο 2015, με αποτέλεσμα το έτος αυτό να μην μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε άλλο.

ΑΛΛΩΣΤΕ δεν υπάρχει ούτε ένας δείκτης της κοινωνίας, της πολιτικής και της οικονομίας που να μην έχει επιδεινωθεί, κάτι που καταλαμβάνει πλέον και την ίδια την γουνεμπορία, η οποία ούτως ή άλλως παράπαιε τα προηγούμενα χρόνια έχοντας περιορισθεί δραματικά στα χέρια λίγων έως ελάχιστων.

ΜΕ ΑΥΤΑ τα δεδομένα  και χωρίς να υπάρχει αισιοδοξία για το 2016, έκαναν τις επιλογές των δέκα προσώπων της χρονιάς που πέρασε οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ, των προσώπων που ξεχώρισαν θετικά και αρνητικά, αν και η διάκριση αυτή, ορισμένες φορές δεν έχει μεγάλο νόημα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ