19.4.16

ΠΡΟΣΩΠΑ 2015: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Καστοριάς [7]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

Ακτιβισμός 

με αισιοδοξία [+] 



ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ αναμφίβολα για μια περίπτωση ευχάριστης έκπληξης. Έτσι τουλάχιστον την είδαν οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ που την υπέδειξαν ως συλλογική εκδοχή προσωπικότητας.

Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ Θηλασμός για τον οποίο με τον τίτλο «Η Καλύτερη Αρχή για τη Ζωή» αφιερώθηκε από 1 έως 7 Νοεμβρίου 2015 Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, εορτάσθηκε, τιμήθηκε για την ακρίβεια από την εθελοντική ομάδα Καστοριάς και μάλιστα για 3η συνεχή χρονιά.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ με τον τρόπο αυτό, ότι σε μια εποχή που ο μητρικός θηλασμός ίσως και να αποτελεί την εξαίρεση ή την επικουρία στην διατροφή των βρεφών, αρχίζει να γίνεται και στην Καστοριά κάτι σαν «θεσμός» αυτό που θα μπορούσε – λόγω των τοπικών ηθών και αναστολών- να μοιάζει ως ταμπού.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ άρχισε το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα παιδιά όταν οι εκπρόσωποι όλων των κρατών του κόσμου δεσμεύτηκαν να δραστηριοποιηθούν ενάντια στην τάση να αποφεύγεται ο μητρικός θηλασμός και να υποκαθίσταται από το βρεφικό γάλα του εμπορίου.

ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου από το 1996.

Ο ΜΗΤΡΙΚΟΣ θηλασμός δεν συνιστάται μόνο ως μεγαλειώδες στοιχείο στην σχέση μητέρας – παιδιού αλλά και για κοινωνικούς αφού αποτελεί δικαίωμα των νεογέννητων. Επιβάλλεται ακόμη και για λόγους δημόσιας υγείας. Το μητρικό γάλα είναι κάτι περισσότερο από μία τροφή. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες και δίνει στο βρέφος συνεχή ενεργό προστασία για τις λοιμώξεις, όταν το σώμα του μωρού δεν μπορεί ακόμα να προστατευτεί από μόνο του. Ειδικά φέτος ο εορτασμός για την εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 2015, πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Θηλασμός και Εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει!». Προφανής στόχος ο συνδυασμός εργαζόμενης γυναίκας και θηλασμού.

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ παρακμής για την Καστοριά, το γεγονός ότι η εθελοντική ομάδα αυτή επιχειρεί να εμπνεύσει συνείδηση, υπευθυνότητα και να συνδυάσει την μητρότητα με την γυναικεία παρουσία και εργασία, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ακτιβισμό υψηλού επιπέδου με κοινωνικά μηνύματα αισιοδοξίας.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818


Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/4/16

    Καλώς τις ακτιβίστριες! Εκείνο που κάνει ακόμη καλύτερη την κίνησή τους είναι ότι δεν προκαλούν παρά μόνο ευαισθητοποίηση για το θέμα και δεν μας σπάνε τα νεύρα με υπερβολικές εμμονές. Μπορεί να ακούγονται λίγο ακαταλαβίστικα αυτά που λέω αλλά ξέρω τι λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ