22.4.16

ΠΡΟΣΩΠΑ 2015: Αναστάσιος Κ. Πηχιών [5]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

νηφάλιος λόγος 

που επιμένει και να υπομένει [+] 



ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα από τους πιο δραστήριους συμπατριώτες που κατοικούν λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και επιλογών, εκτός Καστοριάς και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Διδάκτωρ της ιατρικής-οφθαλμίατρος, πτυχιούχος της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιος του γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Πηχιώνος.

ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ο μέγας δωρητής του Δήμου Καστοριάς για το πατρικό του σπίτι στην πλατεία αδελφών Εμμανουήλ (Ντολτσού) το οποίο διέθεσε αποκλειστικά για την λειτουργία Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, πράξη για την οποία δεν είναι γνωστό αν του έχει γίνει ακόμη έμπρακτα η δέουσα αναγνώριση, ο κ. Α. Πηχιών δεν αρκέστηκε σ’ αυτή την απαράμιλλη πράξη.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ και την διάθεση ενός καστοριανού εφήβου, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια, να ενδιαφέρεται για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καστοριά.

ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ αντίθετα απ’ ό,τι συνηθίζεται, διακινδυνεύοντας να γίνει ακόμη και δυσάρεστος στους ιθύνοντες, σαν να κατοικεί μονίμως εδώ, δεν έπαψε ούτε μια στιγμή να παρεμβαίνει στον δημόσιο λόγο της Καστοριάς, πάντοτε προβάλλοντας και σχολιάζοντας, πάντοτε αποκαθιστώντας την αλήθεια και την γνώση των νεότερων με στοιχεία και πληροφορίες, πάντοτε προτείνοντας λύσεις.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που προβάλλει αφορούν αποκλειστικά την πόλη της Καστοριάς και αποδεικνύουν την αγωνία του αλλά και τον δημιουργικό του πόθο να συμβάλλει με ιδέες και κουράγιο, να γίνει πηγή έμπνευσης.

ΩΣΤΟΣΟ όπως παρατηρούν οι αναγνώστες που τον επέλεξαν και υπέδειξαν, με τις τελευταίες δημόσιες ανοικτές επιστολές του, ζητώντας με σεβασμό αλλά και σαφήνεια απαντήσεις από τον μητροπολίτη Καστοριάς στα ερωτήματά του για τα μνημεία και τα εκκλησιαστικά κειμήλια και για τον ιστορικό πλούτο της Καστοριάς, είναι σαν να προσέκρουσε στο παγόβουνο της σιωπής.

ΜΙΑΣ ΞΕΡΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, που δεν πρέπει και δεν ταιριάζει στο προφίλ, την ιδιότητα αλλά και την πατριωτική ανιδιοτέλεια και αγωνία του ερωτήσαντος, που έθεσε τα ίδια θέματα κατ’ επανάληψη ποιος ξέρει άραγε πόσες φορές κατ’ ιδίαν και προφορικά και άλλες τόσες με γραπτά μέσω της ΟΔΟΥ.

ΩΣΤΟΣΟ ο νηφάλιος λόγος του συμπατριώτη δείχνει να επιμένει και να υπομένει, ώσπου να πάρει τις απαντήσεις που οφείλονται, για κοινά πράγματα που δεν ανήκουν σε κανένα ιδιωτικά, αλλά στο κοινωνικό σύνολο, τμήμα του οποίου αποτελεί και η εκκλησία.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ, στο δίλημμα Πηχιών ή σιωπή, σημειώσατε 1 –ανέφερε πολύ εύστοχα ένας αναγνώστης.


Φωτογραφία Κ. Δούφλια: Καστοριανό χειρόγραφο: Ούτος ο σοφός Αριστοτέλης, 1574
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818


Σχετικά:

Πρόσωπα 2015:

13 σχόλια:

  1. Απλά τα πράγματα ...22/4/16

    Πώς να σχολιάσει κανείς μετά από τις εξελίξεις με τη συλλογή υπογραφών...
    Ειλικρινά, παρότι υπέγραψα, δεν έχω λόγια μπροστά σε αυτόν τον άνθρωπο. Απορώ για τη συμπεριφορά όσων μπορούσαν να κάνουν κάτι ad hoc και δεν το έκαναν.
    Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/4/16

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/4/16

    Αναστάσης Πηχεών: Να ένας πραγματικός Έλληνας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην αυλή του Πινόκιου-ου-ου22/4/16

    @1
    Συμφωνώ, αλλά προσδιόρισε λίγο ποιοι πρέπει να ντρέπονται. Πάλι εμείς για τους άλλους; Όχι φιλαράκι! Ο καθένας φέρει την ευθύνη των πράξεών του ή της αδράνειάς του. Δεν μπορεί να κρίνουν τους πάντες για τα πάντα, έστω κατά θέμα, και μόλις πάει να τους βρει άλλος δικό τους λάθος, όχι απλώς να μην αλλάζουν γνώμη, αλλά να θυμώνουν κι από πάνω! Δεν είδες τι έγινε με τον "Οδαναγνώστη"; Μας έκανε κήρυγμα και μετά Λούης!
    ένα κι ένα κάνουν δύο. Η αναγνώριση της ευεργεσίας του κ. Πηχιών προς την Καστοριά έπρεπε να εκδηλωθεί με την ονομαστική συμμετοχή στο ψήφισμα.
    Κι όλα τ' άλλα είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος22/4/16

    Να το πω να το πάρει το ποτάμι!
    Ήταν πολύ άσχημη η απουσία συγκεκριμένων ονομάτων από τη συλλογή υπογραφών.
    Δεν αναφέρομαι μόνο σε φίρμες πολιτικούς, καλλιτέχνες κλπ.
    Έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράσουμε σοβαρό παράπονο που δεν είδαμε ονόματα ανθρώπων που εργάστηκαν μέσα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
    Σύσσωμο το Δ.Σ. όφειλε να υπογράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στόχος23/4/16

    Στην πέρα ως πέρα αναγνωρίσιμη κυρία που αυτοδιορίστηκε τοποτηρητής των υπογραφών και κατευθύνει σε συγκεκριμένο πρόσωπο τα πλούσια "ντροπή τους": να προσέξει τις εμμονές της. Γιατί άλλο η επιμονή κι άλλο η στοχευμένη εμμονή της εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, που τόσο εκθέτει την ίδια-κρίμα!Τόσα "κρίμα" όσα τα δικά της "ντροπή τους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσύ κι εγώ, καλή μου23/4/16

    "Μεγάλωσαν τα γένια μας, η ψυχή μας αλλιώτεψε/βοήθα, καλέ μου, μη φαγωθούμε μεταξύ μας" Κ.Χ.Μύρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/4/16

    @6
    Εσύ πρόσεξε, γιατί το κρίμα είναι στο λαιμό σου. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ σοβαρών ανθρώπων και στην Αθήνα και στην Καστοριά και κανείς κύριος και καμία κυρία ούτε αυτοπροσδιορίσθηκε ούτε χρίσθηκε από τους άλλους τοποτηρητής. Μια γνώμη γράφει ο καθένας. Αν μπορείς, αναίρεσέ την. Από όσα γνωρίζω, αλλά και είναι προφανές, τα σχόλια δεν στρέφονται κατά συγκεκριμένου προσώπου, όπως εικάζεις.
    Εσύ όμως στοχοποιείς ΜΙΑ "πέρα ως πέρα αναγνωρίσιμη κυρία"(!)
    Δεν ξέρω ούτε ποιος ή ποια είσαι ούτε για ποια μιλάς. Γιατί άλλο το "ξέρω" κι άλλο το "φαντάζομαι". Το χειρότερο όμως που κάνεις είναι ότι προσάπτεις εμμονές σε ένα πρόσωπο άγνωστό σου (εκτός αν σου το έχει πει ρητά και κατηγορηματικά) και ακόμη περισσότερο προσπαθείς να του προκαλέσεις ενοχές για την άποψή του, ενώ από τα γραφόμενά σου είναι εμφανής η σύγχυση στην οποία διατελείς. Μη τρέφεσαι με ψεύδη κι ακόμη καλύτερα μη τα διαδίδεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/4/16

    "Εσύ κι εγώ, καλή μου"
    Δεν κατάλαβες καλά!!! Για τον κ. Πηχιών είναι η ανάρτηση. Μ' αυτόν να μη φαγωθούμε. Με την καλή σου τα λες και στο σπίτι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/4/16

    Ντροπή και όνειδος. Ολόκληρος ο λαός της Καστοριάς πως το ανέχεται αυτό το ανοσιούργημα τόσες δεκαετίες? Όλοι γνωρίζουν τι έγινανα τα κειμήλια αλλά...σιωπούν! Δεν έχουν κανένα χρέος απέναντι στους προγόνους τους, απέναντι στην ιστορία του τόπου τους? Όσοι έχετε φωτογραφίες από εσωτερικά ναών την εποχή που έγινε η "συλλογή" των κειμηλίων να τις αναρτήσετε στο διαδίκτυο ώστε να μάθουν όλοι περί τίνος πρόκειται. Αφήστε τις ντροπές, τις κυρίες και τους κυρίους και ενωθείτε όλοι μαζί σε ένα ιερό σκοπό. Την επιστροφή των κειμηλίων στη Καστορία όπου αυτά ανήκουν δικαιωματικά! Ο τολμών νικά ο δε απατεών τρέπεται σε άτακτη φυγή. τα υπόλοιπα ανήκουν στη χώρα του διυλίζομεν τον κώνωπα και καταπίομεν την κάμηλον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος24/4/16

    Τα ιερά κειμήλια είναι
    ...πρόσφυγες σε hot spot!

    Δεν έχουν άσυλο
    δεν έχουν πατρίδα
    άρα...
    ούτε και μέλλον
    [για παρελθόν θα μιλάμε τώρα;]

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχοντας πάρει μέρος στην παρέμβαση που άσκησε ο κ. Πηχιών (να σημειωθεί ότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω σύντομα να μου δοθεί η ευκαιρία να το κάνω για να τον συγχαρώ για τη μεστή αρθρογραφία του και το άδολο ενδιαφέρον του για την πόλη των πατέρων μας) νοιώθω την ανάγκη για την έκφραση μερικών σκέψεων.
    Όπως σημείωσα και στην απαντητική επιστολή μου προς τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας "η διαφάνεια και η ελεύθερη πληροφόρηση είναι πολύτιμα αγαθά σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες και κάθε πολίτης, αδιακρίτως φύλου, γραμματικών γνώσεων, πλούτου ή οποιουδήποτε άλλου επίκτητου χαρακτηριστικού, έχει το δικαίωμα στην ελεύθερη πληροφόρηση".
    Βλέποντας την έλλειψη απάντησης στα πολύ εύλογα ερωτήματά του έκρινα σκόπιμο να παρέμβω και με το όποιο κύρος έχω να συνδράμω στην ενίσχυση του αιτήματός του.
    Εκείνο που με λυπεί βαθύτατα, αλλά και δημιουργεί απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον της πόλης, είναι η παντελής απουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Το επισημαίνει και η ΟΔΟΣ και θέλω μαζί της να απευθύνω μια τελευταία έκκληση να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην καταγραφή όλων των ιστορικών κειμηλίων που απουσιάζουν από την περιοχή που τα δημιούργησε και στην αναζήτηση και επιστροφή στον τόπο τους.Είναι γνωστό ότι η γενιά μας δεν έχει την ικανότητα, παρά τα πολλά μέσα που διαθέτει, να δημιουργήσει παρόμοιας αξίας πολιτισμικά δημιουργήματα. Είμαστε όμως τόσο άχρηστοι που δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τα δημιουργήματα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας; Τρελαίνομαι σε μια καταφατική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος26/4/16

    ΚΥΡΙΕ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΕ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ