20.4.16

ΠΡΟΣΩΠΑ 2015: Ολυμπία Τελιγιορίδου [6]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

Η πρώτη γυναίκα 

από την αριστερά [+] 



Η ΟΛΥΜΠΙΑ Τελιγιορίδου επιλέχθηκε από τους αναγνώστες της εφημερίδας για περισσότερους από τρεις λόγους μέσα στο 2015. Θετικά πάντα. Χωρίς η άσκηση του βουλευτικού αξιώματος να είναι για την ίδια και για την Καστοριά κάτι το δευτερεύον, επιλέχθηκε όχι μόνο για την ανάδειξή της σε βουλευτή του ΣυΡιζΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν μετά την αποχώρηση του κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου από τις τάξεις του ΣυΡιζΑ ήταν πια πρώτη στην λίστα των υποψηφίων.

ΟΥΤΕ ΜΟΝΟ για το επίσης ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός (που ξεχωρίζει και η ΟΔΟΣ) να μην απαιτήσει επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν «έχασε» την εκλογή για μερικές μόνο δεκάδων σταυρών από τον συνυποψήφιό της κ. Ε. Διαμαντόπουλο.

ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ τότε αίσθηση για την νηφάλια και αξιοπρεπή αντιμετώπιση του εκλογικού αποτελέσματος, έστω κι’ αν ο ίδιος ο τ. βουλευτής δεν ήταν ακριβώς ο αδιαφιλονίκητος ή έστω ο αντιπροσωπευτικός πολιτικός εκφραστής του χώρου σε τοπικό επίπεδο.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ την ίδια στιγμή στην οποία στην Νέα Δημοκρατία κατά κανόνα βγαίνουν μαχαίρια, πολιτικό αίμα χύνεται και φιλίες – συμμαχίες καταργούνται και διαλύονται.

ΞΕΧΩΡΙΣΕ και υποδείχθηκε ακόμη και για το γεγονός ότι η Αμαλία Τελιγιωρίδου είναι η πρώτη γυναίκα βουλευτής της Καστοριάς προερχόμενη από μη «συντηρητικό» κόμμα και μάλιστα από την αριστερά.

ΚΑΘΩΣ ομολογουμένως παρά το γεγονός ότι για το ζήτημα της ποσόστωσης, αλλά και για λόγους ουσίας, μπορεί να υπήρξαν στο παρελθόν γυναίκες υποψήφιες σε κατά καιρούς εκλογές, ωστόσο όμως στην Καστοριά είναι αξιοπερίεργη η αδιάκοπη ανδροκρατία σε κάθε κόμμα «αριστερά» της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΤΣΙ ΜΕ ΤΗΝ συμπεριφορά της και την τελική εκλογή της τον Σεπτέμβριο, η αριστερά πήρε την «ρεβάνς» της, αναδεικνύοντας απέναντι στην κ. Μαρία Αντωνίου μια άλλη γυναίκα βουλευτή που επιπλέον είναι και ελεύθερη επαγγελματίας.

ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ υπάλληλος όπως συμβαίνει με την Νέα Δημοκρατία που επιλέγει «σταθερά» βουλευτή που δεν έχει τα βιώματα, τις αγωνίες αλλά και τις ανάγκες του ελεύθερου επαγγέλματος.

ΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ πεπραγμένα της δεν αρκούν για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το μέλλον, αν και το στίγμα δεν είναι ακριβώς κακό.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ να στηρίξει την τοπική κοινωνία και οικονομία από την αρνητική τροχιά, την διολίσθηση που υπέστη περαιτέρω μέσα στο 2015, στην χρονιά της συγκυβέρνησης.

ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ δείχνει να ενδιαφέρεται για τα βασικά – τις πρώτες ανάγκες, παρά το γεγονός ότι η αγόγγυστη ευθυγράμμισή της με όλες τις αντιδημοφιλείς επιλογές της συγκυβέρνησης, ακόμη και για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, δεν εξηγείται πλήρως: Θα ανέμενε κάποιος ορισμένες εξηγήσεις και κάποιο λόγο που να επιτρέπει προσδοκία και ελπίδα.

ΤΟ ΣΤΥΛ ΤΗΣ σημαντικά διαφορετικό επί της ουσίας απ’ αυτό του προκατόχου – συντρόφου της κ. Ευ. Διαμαντόπουλου, αλλά και από το αντίστοιχο της κ. Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή Καστοριάς της Ν.Δ., επιτρέπει να υποτεθεί ότι πρόκειται για προσωπικότητα χαμηλών τόνων και προπαντός προσγειωμένη και ρεαλίστρια.

ΜΕ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ πρόσημο» όπως θα έλεγαν στις ειδήσεις των κρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Αρκεί να διαπιστωθεί αν αυτό το «πρόσημο» θα μεταφραστεί σε κάτι θετικό σε σχέση με την Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818

Σχετικά:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ