22.10.13

Οι αναμεταδόσεις της ΜΕΤ στην Καστοριά



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 


Προ ολίγων ημερών, έγινε γνωστό ότι η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Καστοριάς αποφάσισε και με έκτακτο ανακοινωθέν, πολεμικής θα λέγαμε λογικής, δημοσιοποίησε την ακύρωση δύο συνεχόμενων ζωντανών αναμεταδόσεων της Μητροπολιτικής όπερας της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα φέτος, την Άνοιξη συγκεκριμένα, η ίδια αντιδημαρχία είχε εξαγγείλει την σύναψη συμβολαίου με τον αρμόδιο φορέα για δέκα (10) παραστάσεις της σαιζόν 2013-2014 δεσμευόμενη τοιουτοτρόπως απέναντι στους πολίτες.

Κάποιοι καμώνονται ότι προσπαθούν να βγάλουν από την απομόνωσή της την πόλη, είναι, όμως, οι ίδιοι που την έχουν οδηγήσει εκεί. Με παρωχημένης και αναχρονιστικής αισθητικής δρώμενα και πατώντας σε μια κακοπαθημένη και διαστρεβλωμένη παράδοση (θύμα πάγιο νωθρών και ανέμπνευστων) στρέφουν τα νώτα τους σε καταξιωμένα καλλιτεχνικά οράματα.

Επειδή δεν πιστεύουμε σε συμπτώσεις, εγείρει απορίες τόσο ο προγραμματισμός της εκδήλωσης της Europa Nostra την ίδια ημέρα και πάνω κάτω την ίδια ώρα με την πανηγυρική έναρξη της ΜΕΤ, όσο και οι ακυρώσεις των επόμενων δύο συνεχόμενων παραστάσεων με την δικαιολογία των εορτασμών των εθνικών επετείων.

Δικαιούμαστε, λοιπόν, να υποψιαζόμαστε πως υπάρχει μεθόδευση που σκοπεύει στην υποβάθμιση του μείζονος καλλιτεχνικού γεγονότος. Το κοινό της όπερας είναι όπως και να ‘χει αυστηρό, άρα δύσκολα χειραγωγήσιμο πολιτικά, οπότε επιλέγεται σιωπηλά ο υποσιτισμός του και η απομόνωσή του.

Μιας λοιπόν και διχαστικής φύσης λογικές προβάλλονται ως οι κύριες αιτίες για τις ακυρώσεις των παραστάσεων και μην υποκύπτοντας πια στη βολική απαισιοδοξία, απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εσφαλμένης και ορφανής προσώρας απόφασης. 

Επιπλέον ζητούμε την αναλυτική εξήγηση των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν σε αυτή, ειδάλλως θα μείνει ως έχει, δηλαδή αυταρχική, λαϊκίστικη, παράλογη και άδικη για τον τόπο και για τους ανθρώπους του. 

Κάποιοι οφείλουν επιτέλους να δώσουν απαντήσεις, αν έχουν αυτιά.


Άννα Ιωακειμίδου
Σοφία Κάντζιου
Παναγιώτης Καρακώστας
Αλέξανδρος Λαουμτζής
Μερόπη Σωτηροπούλου Μάγγελ
Νίκος Μάγγελ
Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης
Βασιλική Παπαμαντζάρη
Ηλίας Λ. Παπαμόσχος
Ευδοκία Βασιλείου Πούνη
Μανώλης Πούνης
Ζωή Στεφανίδου
Φρειδερίκη Στύλου
Ιωάννης Τέζιας
Ράνια Λούμου Τέζια
Στέργιος Τέζιας
Όλγα Τσίπου
Δημήτριος Τσουρτσούλας

Όσοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την έκφραση αντίθεσης και διαμαρτυρίας μπορούν να προσυπογράψουν ΕΔΩ.

E-mail επικοινωνίας: metkastoria@gmail.com


Σχετικά κείμενα:

41 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/10/13

    Είπα κι' εγώ: η παρούσα Δημοτική Αρχή τέτοια συνεισφορά στον πολιτισμό;
    Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος22/10/13

    Υπογράφω το κείμενο διαμαρτυρίας, δεν συμφωνώ με το ύφος και κάποιες εκφράσεις όπως π.χ. "το κοινό της όπερας είναι όπως και νά'χει αυστηρό...", αλλά η υπογραφή μου αφορά στο κύριο αίτημα ενεργών και φιλότεχνων πολιτών, την αναμετάδοση έργων της Όπερας.

    Ευχαριστώ τους συμπολίτες μου που ανέλαβαν πρωτοβουλία και περιμένω από την Δημοτική Αρχή (Τμήμα Πολιτισμού) να πράξει με συνέπεια ό,τι οφείλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/10/13

    Η κίνησή σας είναι αξιέπαινη. Μία ανακούφιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/10/13

    Συμβόλαιο 10 αναμεταδόσεων υπέγραψε ο Δήμος; Όταν υπογράφει κάποιος συμβόλαιο, δεν το τηρεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/10/13

    Τελικά, ποια η απάντηση της κυρίας Μισκία; Θα ανακαλέσει την απόφαση της; Ή θα... "αμολήσει" τους γνωστούς της να παραπληροφορούν (και να την προβάλουν φυσικά φυσικά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος23/10/13

    Πάλη με την Μισκία τα έβαλες ανώνυμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος23/10/13

    Ante re 6 kai oreksi tin eixame !!!! ........
    Nomizete oti tha piasei to kolpo na to gyrisete (eseis oi paratrexamenoi h oi idioi oi ypeythynoi) oti eine prosopiko to thema?
    Vre ouououst .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/10/13

    Εγώ δεν ταβαλα με την Μισκία, αυτή τάβαλε με την Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος23/10/13

    Δεν τα έβαλε καθόλου με την Καστοριά, απλώς ορισμένοι δεν συμφωνούν μαζί της, φυσικό και επόμενο είναι να υπάρχουν και οι διαφωνούντες.
    Για την προσφορά της στο σύλλογο καρκινοπαθών μούγκα, δεν λέει κανένας τίποτα.
    Vre ouououst.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος23/10/13

    Καλώς τονε κι ας άργησε !
    ¨Εννοια σου και όλα εδώ πληρώνονται. Ο καθένας πληρώνει (και εισπράττει βεβαίως, βεβαίως) και τα καλά και τα άσχημα που κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος23/10/13

    Αυτό ισχύει και για σένα.Βεβαίος βεβαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος23/10/13

    Τελικά ποιος το περίμενε ότι από μία κίνηση για την όπερα, μπορεί να προκαλέσει τέτοια πολιτική αναταραχή. Τρίβουν τα χέρια τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Να κρύβεται η αντιδήμαρχος, να κρύβεται ο δήμαρχος, να φοβούνται να απαντήσουν!!!! Να σιωπούν!!!!!
    Οι ανατροπές, έτσι ξεκινούν φαίνεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος24/10/13

    Η όπερα δεν εκτημάται ιδιαίτερα απο τον κόσμο της Καστοριάς, άλλο ίδος μουσικης ακούνε οι Καστοριανοί.
    Ιδού και το αποτέλεσμα, η προσέλευσει του κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική, μέ αποτέλεσμα όπως είπε και η κ.Μισκία, ο ΑΝΤ1 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ την εκδήλωση. γιατί δεν βγαίνει οικονομικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος24/10/13

    @Ανώνυμο-η13

    Μάλλον δε παρακολούθησες καμιά παράσταση φαίνεται στην Καστοριά, παρ' όλα αυτά εκφράζεις άποψη να υποστηρίξεις μια αντιδήμαρχο που συμπεριφέρεται πολιτικά παράξενα, -για να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη!

    140-150 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη (και δύσκολη) παράσταση του Ιούλιου Καίσαρα. Εκπληκτικά επιτυχημένο το ξεκίνημα! Για να συγκρίνεις: στο Ρέθυμνο Κρήτης (πενταπλάσιο και πλέον πληθυσμό από την Καστοριά) η προσέλευση στο ξεκίνημα του προγράμματος ΜΕΤ Live in HD, ήταν 50 άτομα!

    Στην δεύτερη εκδήλωση περισσότεροι από 180 συμπολίτες μας παρακολούθησαν την υπέροχη Κάρμεν. Θρίαμβος μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή των Καστοριανών!

    Μπορείς να μου πεις κάποια ποιοτική εκδήλωση στην Καστοριά (θεατρική παράσταση, ομιλίες και παρουσιάσεις) να συμμετέχουν 180 άτομα όπως στην Κάρμεν ή στον Καίσαρα; -Καμία απολύτως!
    Το ξέρεις ότι σε κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε και συνεχίζει να διοργανώνει η κυρία Μισκία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχαν 8 άτομα συμμετοχή;

    Όσον αφορά την τελευταία αναμετάδοση, τον Ονιέγκιν, την παρακολούθησαν 80 περίπου άτομα, διότι συνέπεσε (το προγραμμάτισε η κυρία Μισκία;!) με την εκδήλωση της Europa Nostra στο Δημαρχείο. Έτσι πολλοί επέλεξαν την εκδήλωση στο δημαρχείο –όπως μεταξύ άλλων και ο τ. βουλευτής κ. Ζ. Τζηκαλάγιας (που ήταν στις δύο πρώτες αναμεταδόσεις της ΜΕΤ).

    Αλλά και επιπλέον διότι ο Ονιέγκιν είναι άγνωστη όπερα στο ευρύ κοινό, στο οποίο αναφέρεσαι, και δεν είναι ελκυστικός σε λαϊκά κορίτσια που παρελάζουν στα ραγκουτσάρια –που δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά τέτοια στην Καστοριά. Ας σ’ υπενθυμίσω ότι η κ. Μισκία δεν ήρθε στο ξεκίνημα της όπερας στις 19:55, αλλά 3 ώρες μετά (!!!) στις 23:10, λίγο πριν… τελειώσει η αναμετάδοση. Αυτό αποδεικνύει πολλά!

    Τέλος όσον αφορά στα οικονομικά (που και γι’ αυτά έχεις κατασταλαγμένη άποψη) το κέρδος του Αντένα ξεκινά από τα 20 εισιτήρια και πάνω. (Μέχρι τα 20 εισιτήρια είναι η οικονομική απαίτηση της ΜΕΤ). Άρα από τα 21 εισιτήρια ξεκινάει το κέρδος του Αντένα και του Δήμου Καστοριάς. Γιατί μη το υποτιμάς, ο Δήμος λαμβάνει το 15% του κέρδους των εισιτηρίων!).

    Άρα αγαπητέ μου, ή αγαπητή μου, δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος24/10/13

    Μπράβο Ανώνυμε με το 14 σχόλιο για την εμπεριστατωμένη απάντηση !
    (και να ξέρεις ότι ο Τασούλης δεν κοροϊδεύει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος24/10/13

    Τασούλη. Την απάντηση και τα επιχειρήματα της κυρίας Μισκία περιμένει όλος ο κόσμος.
    Τουλάχιστον αυτοί που πιστεύουμε στην δημοκρατία και όχι στις Βερσαλίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος25/10/13

    Πιό είναι τότε το κέρδος της κ. Μισκία να σταματήσει μιά πετυχημένη εκδήλωση όπως λές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος25/10/13

    @ Ανώνυμο Νο 17
    Αναφέρουν τον λόγο οι 18: «Το κοινό της όπερας είναι όπως και να ‘χει αυστηρό, άρα δύσκολα χειραγωγήσιμο πολιτικά, οπότε επιλέγεται σιωπηλά ο υποσιτισμός του και η απομόνωσή του».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/10/13

    ''όπως και να΄χει αυστηρό, άρα δύσκολα χειραγωγήσιμο πολιτικά'' σαν δεν μου ακούγονται ευχάριστα αυτές οι φράσεις,[αισθάνομαι να μου περιορίζουν το οξυγόνο στον οργανισμό μου.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος25/10/13

    Βρε Ανώνυμε που απευθύνεσαι σε μένα, μεταξύ μας θα μαλώσουμε τώρα; Συμφωνώ με αυτά που λες για τις Βερσαλίες, αλλά -για να πούμε και του στραβού το δίκιο- γιατί να απαντήσει μόνο η Αντιδήμαρχος σας; Οι άλλοι είναι άμοιροι ευθυνών; Δεν έχουν συνενόηση στο Δήμο;
    Μη τρελαθούμε τώρα...
    Εκείνο που ξέρω γω είναι ότι όσα κι αν φορτώσουμε σε έναν άνθρωπο για τα λάθη του, πάντα υπάρχουν κι άλλοι που συναινούν ή ανέχονται και κρύβονται για να τα έχουν καλά με όλους, οι πονηροί.
    Δε γίνεται όμως και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ρούλα Ζουπανιώτη26/10/13

    Πολύ στενάχωρα όλα αυτά. Αλλά δεν μπορεί, θα υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι ...
    Στην Πάτρα πχ, διαβάζω ότι την συνδιοργάνωση και την όλη πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Κινηματογραφική της Λέσχη.
    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/222867

    Θέλω να πω, ότι αν κάποιες φορές κάποιος επιμένει να αρνείται και να κωλυσιεργεί, για τους δικούς του σκοτεινούς ή ταπεινούς λόγους, γιατί να επιμένουμε;
    Κάνουμε αυτό που θέλουμε πολύ, αναλαμβάνοντας την πραγματοποίησή του εμείς.
    Υπάρχει σύλλογος πολιτιστικός καλός στην Καστοριά, από αυτόν εδώ τον χώρο το έχω μάθει, που έχει αναλάβει πρωτοβουλίες.
    Για κυρίες Μισκίες θα μιλούμε τώρα; ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος26/10/13

    Δυστυχώς αγαπητή κ. Ζουπανιώτη, η Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς δε χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης στον τόπο μας. Απεναντίας!! Ουδεμία φυσικά σχέση με τη Κινηματογραφική Λέσχη στην Πάτρα. Εδώ είναι λίγο τα πράγματα του λεγόμενου χώρου «είμαι βαλκανικός κουλτουριάρης». Αν και καλύτερα θα ήταν η λέξη «ζόμπι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος26/10/13

    Θα πρέπει να οργανώσουν η ομάδα των 18 και οι συνυπογράψαντες δικό τους σύλλογο και να πραγματοποιήσουν τις αναμεταδόσεις αυτοί. Όπως κάνουν σε πολλές πόλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρούλα Ζουπανιώτη27/10/13

    Στο μυαλό μου είχα το "Σπασμένο ρόδι", εξαιτίας ίσως της δυναμικής πρωτοβουλίας του σχετικά με το στρατόπεδο Μαθιουδάκη.
    Ίσως υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι που εγώ δεν τους ξέρω.

    Αλλά επειδή δεν είναι ωραίο να λέει κανείς σε άλλους τι μπορούν να κάνουν κι ο ίδιος να μένει παρατηρητής, κι επειδή κάποιοι δυστυχώς είμαστε μακριά, αν ξεκινήσει κάτι καλό προς αυτή την κατεύθυνση, με χαρά θα βοηθούσαμε με όποιον τρόπο είναι δυνατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος27/10/13

    Τώρα κάτι μας είπε φίλη Ρούλα!
    Τι Γιάννης τι Γιαννάκης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επώνυμος27/10/13

    Κύριε Μπαϊρακτάρη,
    μπορείτε να μάς ενημερώσετε σχετικά με τις εξελίξεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Η αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς μέχρι στιγμής δεν εξέδωσε δελτίο τύπου για να εξηγήσει τους λόγους των ακυρώσεων των δύο συνεχόμενων αναμεταδόσεων της όπερας, ακυρώσεις τις οποίες συσχετίζει με τους εορτασμούς των εθνικών επετείων! Συνεπώς επίσημη απάντηση δεν υπάρχει από τον Δήμο Καστοριάς στην γραπτή διαμαρτυρία των 18 πολιτών, που συνυπογράφεται μέχρι στιγμής από άλλους 109. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές ημέρες μετά η αντιδήμαρχος κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία παραχώρησε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, για την οποία η ΟΔΟΣ δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Επώνυμος27/10/13

    Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας.
    Δυσάρεστη έκπληξη... Όσο για την συνέντευξη, δεν ηχογραφήθηκε, δεν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ώστε να ενημερωθούμε και οι υπόλοιποι ;
    Τουλάχιστον για λόγους τυπικότητας, αν όχι ευπρέπειας, έπρεπε να απαντήσουν στους πολίτες.
    Και πάλι σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης27/10/13

    Τι να σε κάνω κυρ Επώνυμε; Έπρεπε να βάλεις καμιά χλαμύδα βυσσινί και τίποτε χάντρες στο κεφάλι και να περιφέρεσαι στο Ντολτσό καβαλάρης, εκεί κατά τα τέλη Αυγούστου, αρχάς Σεπτεμβρίου... τότε να δεις πόσο θα υπολόγιζαν και το όνομά σου και την υπογραφή σου !
    Φευ των κυμάτων της ζωής σου ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λόγοι δεοντολογίας αλλά κυρίως λόγοι πολιτικού καθήκοντος, υπαγορεύουν στα πολιτικά πρόσωπα να απαντούν επίσημα. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, παρά το γεγονός ότι εκτός των ανωτέρω, αυτό ζητούσαν και όσοι υπέγραψαν το κείμενο. Άλλωστε το αρχικό δελτίο τύπου του Δήμου Καστοριάς που προκάλεσε τις αντιδράσεις, γραπτό ήταν και διανεμήθηκε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος27/10/13

    Δυστυχώς η στάση της κ. Μισκία συνεχίζει να είναι προσβλητική. Και είναι αντιδήμαρχος Πολιτισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος28/10/13

    http://lefkadaslowguide.gr/lefkada-zin/h-metropolitan-opera-kai-oi-ai8oyses-probolhs-2-ta?category=1589
    Συμβαίνουν και αλλού, με την ίδια μυστικοπαθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος28/10/13

    @Ανώνυμε-η 32

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Με έκπληξη είδα τις τιμές εισιτηρίων στη διεύθυνση που μας κοινοποίησες:

    Στην Λευκάδα:
    Γενική είσοδος για όπερα: 15€
    Παιδιά, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ: 10€

    Και στην Πρέβεζα:
    Γενική είσοδος για όπερα: 10€
    Παιδιά, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ: 5€

    Στην Καστοριά:
    Γενική είσοδος για όπερα: 18€
    Παιδιά, Φοιτητές, ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ: 13€

    -Γιατί κυρία Μισκία; Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος29/10/13

    Ποιος περίμενε ότι οι ακυρώσεις της όπερας θα εξελισσόταν σε ένα «καυτό» θέμα; Θα θλίβονται οι καημένοι υποψήφιοι δήμαρχοι που βρίσκονται στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος29/10/13

    Ποιος τους [......] τους υποψήφιους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος30/10/13

    Ο κ. Νώντας πού είναι; θα ήθελα την γνώμη του για το θέμα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος30/10/13

    Ειμαστε βλεπω πολλοι οι αργοσχολοι.. Πρωτος εγω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Athena30/10/13

    Αγαπητέ, στείλε στην ΟΔΟ όνομα και τηλέφωνο επειγόντως !
    Έχω κάτι δουλίτσες στον κήπο και για σένα, για να μην αργείς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος31/10/13

    Να πας να τις κανεις μονη σου, Athena. Νοικοκυρα της πλακας.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος1/11/13

    Athena ή Ant1?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Athena3/11/13

    Να είσαι καλά, με έκανες και γέλασα,
    Ανώνυμε της πλάκας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ