7.9.12

Λόγος & Αντίλογος



Κύριε Κ.Κ.

Σχετικά με την 1η επιστολή σας
[που δημοσιεύθηκε την π. εβδομάδα]:

Έχω την αίσθηση, ότι πουθενά, ούτε στα 2 κείμενα στα όποια αναφέρεστε, ούτε κάπου άλλου στα γραπτά μου, υποστήριξα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. «Αντιμνημονιακή» θέση έχουν κόμματα προερχόμενα από όλο το πολιτικό φάσμα, από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά, συμπεριλαμβανόμενου βεβαίως και του κεντρώου κινήματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Μέχρι πρότινος μάλιστα, του αντιμνημονιακού αγώνος προϊστατο το κόμμα της Ν.Δ. Όταν με προσωπική επιλογή του σημερινού αρχηγού του, άλλαξε άρδην θέση το κόμμα αυτό, δεν ήταν υποχρεωμένη να το ακολουθήσει στην άτακτη υποχώρηση ούτε όλη η κοινωνία, ούτε όλα τα στελέχη του. Απορώ ειλικρινώς πως καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι προπαγανδίζω υπέρ του «ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος μάλιστα είναι υπέρμαχος του Ευρώ.

Δεν προτρέπω κανένα να κάνει οτιδήποτε προς χάρη κανενός. Διαπιστώσεις κάνω, και τις καταγράφω. Η σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέση παρία, και εφόσον παραμείνει με τους σημερινούς όρους, θέση παρία θα κατέχει επί μακρόν. Οι δε πολίτες της Ελλάδας θα ζουν σε επίπεδα Βαλκανίων, και θα πληρώνονται με ανάλογους μισθούς, καταβαλλόμενους όμως σε Ευρώ. Το ότι δίπλα στην Ελλάδα θα βρίσκεται η Ισπανία και η Ιταλία, προσωπικά δε μου είναι παρήγορο.

Στα γραπτά μου εκφράζω προσωπικές θέσεις – στις οποίες περιλαμβάνεται και αυτή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, ως μόνη κατά την κρίση μου λύση, στη φορά που έχουν πάρει τα οικονομικά της χώρας - και βεβαίως δεν είμαι φερέφωνο κανενός. Αν η μια ή άλλη θέση μου συμβαδίζει με τη θέση του ενός ή του άλλου κόμματος, αυτό δεν συνεπάγεται και την ένταξη μου σε κάποιο από αυτά, πράγμα που θα έπρεπε να έχετε εννοήσει, εφόσον παρακολουθήσατε τα μέχρι σήμερα γραπτά μου. Και αλλοίμονο, αν φτάσουμε σε αυτή τη χώρα να αλλάζουμε απόψεις, όταν αυτές υιοθετούνται από κόμματα με τα όποια δε συμφωνούμε. Η σωτηρία της χώρας θα έρθει από τη σύγκλιση κι όχι από το διχασμό. Ο διχασμός δεν μας οδήγησε εδώ;

Υποθέτοντας εκ των συμφραζομένων σας την ηλικία σας, θα συμφωνήσω μαζί σας στη φιλοσοφική θεώρηση σας για το ευρώ, εφόσον και εσείς αποδεχτείτε ότι θα πρέπει να ζήσετε μέσα στη ζώνη του Ευρώ με σύνταξη της τάξης των 150 ευρώ. Διότι αυτή θα είναι, και με αυτή θα πρέπει να ζήσετε, διότι κανείς δεν είναι σε θέση να σας πληρώνει τη μεγαλύτερη. Και φοβούμαι, ότι όπως ήρθαν τα πράγματα, είτε εντός είτε εκτός ευρώ, σε μια τέτοια σύνταξη θα πρέπει να προσαρμόσετε τη ζωή σας και να τα προσπαθήσετε καταφέρετε.

Σχετικά με την 2η [σημερινή] επιστολή σας:

Δεν έχω να προσθέσω τίποτε στα όσα παραπάνω σημειώνω, παρατηρώντας μόνο ότι η επιστολή σας εμφορείται από αντικομμουνιστικό παραλήρημα. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ή το οποιοδήποτε κόμμα, διότι κανενός κόμματος δεν είμαι μέλος ή οπαδός, δεν μπορώ εντούτοις να σας παρακολουθήσω στο ξέσπασμά σας αυτό.

Το μόνο που έχω να σημειώσω είναι το εξής: τόσο από εσάς όσο και από μέγα πλήθος συμπατριωτών μας, διαφεύγει μια βασική αρχή της Ευρωζώνης. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων ανάμεσα στις χώρες του Ευρώ είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Αυτό που όφειλε να έχει κάνει το κράτος –και εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση να το πράξει– είναι ο έλεγχος νόμιμης απόκτησης των χρημάτων αυτών, είτε εξήχθησαν στο εξωτερικό, είτε παραμένουν στη χώρα. Από εκεί και πέρα, όποιος πολίτης είτε δεν εμπιστεύεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο προτιμά να μεταφέρει τα νόμιμα χρήματα του σε χώρες της Ένωσης, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. και κατόπιν, όταν το θεωρήσει συμφέρον, έχει πάλι ακώλυτο δικαίωμα να επενδύσει με τα χρήματα του εδώ ή οπουδήποτε αλλού. Το δε Μνημόνιο, το οποίο υπερασπίζεστε, ακριβώς αυτό το σκοπό έχει – μεταξύ άλλων. Μέσω της εσωτερικής υποτίμησης, να μειωθεί η αξία των ακινήτων της Ελλάδας, που ούτως ή άλλως είναι υπερτιμημένα, ώστε να ξαναγίνουν προσιτά. Οι πρακτικές αυτές αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της άκρατης νεοφιλελεύθερης οικονομίας, την οποία προωθεί το Βερολίνο και όχι η Αβάνα…

Αν θα γίνουμε Κούβα ή Βόρεια Κορέα, αυτό θα συμβεί επειδή έχουμε πάψει να παράγουμε και επειδή δεν αλλάξαμε όσα θα έπρεπε να έχουμε αλλάξει από μόνοι μας, μη εφαρμόζοντας δηλαδή ούτε καν τα ορθά σημεία του Μνημονίου…

Και βεβαίως, η παραγωγή στην Ελλάδα θα ξανανθίσει όταν θα δοθούν υγιή κίνητρα στην ελληνική επιχειρηματικότητα, στους Έλληνες τίμιους βιοτέχνες και βιομήχανους και όχι στις πολυεθνικές, τα κέρδη των οποίων μεταφέρονται άμεσα στο εξωτερικό…


Φιλικά
Θρ. Παπαστρατής


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Ιουνίου 2012, αρ. φύλλου 646


Σχετικά κείμενα:








6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/9/12

    Δυστυχώς κύριε Παπαστρατή, μέρα με την μέρα φαίνεται να επιβεβαιώνεστε… Εύχομαι στο τέλος, να αλλάξει η κατάσταση….
    (Όσον αφορά την κριτική κάποιων ένθερμων γερμανόφιλων «αντί-αγανακτισμένων», μην τους δίνετε σημασία.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/9/12

    Τους κόλακες και τους λασπολόγους, όπως τον παραπάνω, τους χρειάζονται όλοι τελικά; Ελπίζω, ο κύριος Παπαστρατής, να έμαθε, και να μην χρειάζεται τέτοιου είδους χειροκροτήματα και οπαδούς πια. Μόνο κακό του κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/9/12

    "Η σωτηρία της χώρας θα έρθει από τη σύγκλιση κι όχι από το διχασμό.". Μην το ξεχνάτε, κύριε Παπαστρατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/9/12

    Αν κάποιοι είναι κόλακες και λασπολόγοι αυτοί είναι οι Γερμανόφιλοι. Λασπολογούν οποιονδήποτε έλληνα πατριώτη, που υπερασπίζεται την χώρα του, και κολακεύουν οποιαδήποτε παραφυάδα του γερμανικού φασισμού. Τα συμπλέγματά τους γνωστά.
    Κύριε Παπαστρατή, διανύουμε μία δεύτερη Γερμανική Κατοχή. Φυσικό είναι να υπάρχουν και πάλι δοσίλογοι. Και ίσως οι σημερινοί δοσίλογοι να είναι χειρότεροι από τους παλιούς. Μην πτοείστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/9/12

    Χειροκροτάτε! Όλοι μαζί! Και οι Γερμανόφιλοι, και οι Αμερικανόφιλοι, και οι Αγγλόφιλοι, και οι Ολλανδόφιλοι, και οι Γαλλόφιλοι, και οι Ρωσόφιλοι, και οι ζωόφιλοι!

    Ένας φιλόζωος είμαι, αλλά και εγώ σε χειροκροτώ Ανώνυμε 8/9/12!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. John P.9/9/12

    Το να γίνουμε απλοί Φίλοι
    είναι ο σκοπός.
    Όλα τ' άλλα είναι "λυκοφιλίες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ