15.11.13

ΟΔΟΣ: Πράσινο φως



Θέμα 23ο της συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς: 
«Έγκριση για κοπή ή μη δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο (όρια αύλειου χώρου του Ι.Ν. των Αγίων Θεολόγων επί της οδού Ορεστιάδος στην Καστοριά)». 
Σχετική εισήγηση Τμ. Συντήρησης Πρασίνου.


Ο κάποτε ενοριακός μεταβυζαντινός ναός των Αγίων Θεολόγων στην περιοχή «Πετσιά» δίπλα στις όχθες της λίμνης, εμφανίζει αρκετά στοιχεία κοινής τύχης, με άλλες τουλάχιστον δύο το ίδιο γνωστές εκκλησίες της περιοχής: την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Θωμά λίγο πιο ανηφορικά. Όπως και της Παναγίας Ελεούσας στην περιοχή του 2ου δημοτικού σχολείου.
Όχι μόνο επειδή οι εκκλησίες αυτές βρίσκονται πάνω-κάτω στην ίδια περιοχή, αλλά και διότι με το κτηριακό μέγεθός τους και την δημοφιλία τους, αποτελούν μνημεία που τεκμηριώνουν επαρκώς την κοινωνική και πληθυσμιακή σύνθεση του πυκνοκατοικημένου νεώτερου τμήματος της πόλης της Καστοριάς τους τελευταίους αιώνες της κατοχής από τους Οθωμανούς.

Έχουν όμως και άλλα κοινά στοιχεία όπως τα προβλήματα από την αδιαφορία και εγκατάλειψη των αρχών την οποία αντιλαμβάνεται κάποιος ποικιλοτρόπως. Και ιδιαίτερα από τις εναγώνιες προσπάθειες των απλών περιοίκων (και όχι μόνο αυτών) να συντηρήσουν και να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους.
Έχουν όμως και άλλα κοινά στοιχεία, όπως το καλλωπιστικό πράσινο (δένδρα και φυτά) των περιβόλων τους. Στον Άγιο Θωμά, που δεν αποκαταστάθηκε πλήρως από το περιστατικό κατάρρευσης τμήματος του στεγασμένου εξώστη του ελάχιστες ημέρες πριν την ομώνυμη εορτή, είναι ακόμη νωπές οι αναμνήσεις μερικά χρόνια πριν από την απολύτως αυθαίρετη κοπή δένδρων (κυπαρισσιών κλπ). Στους Αγίους Αποστόλους πάλι, μόνο ένα «θαύμα» σώζει ακόμη ένα από τα πιο παλιά, αν όχι το παλιότερο κυπαρίσσι της Καστοριάς, αφού η ηλικία του προσδιορίζεται σε αρκετούς αιώνες, και βρίσκεται σε παρακείμενο οικόπεδο, σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την είσοδο του ναού. Επίσης, στην ίδια εκκλησία, έκπληξη προκαλεί το γεγονός να κόβονται μόλις αναπτυχθούν έστω και λίγο και μάλιστα κόβονται από την βάση, ή περιέργως «ασθενούν» από την κορυφή προς την βάση, τα κωνοφόρα που φυτεύθηκαν στον ακάλυπτο οικοπεδικό χώρο που εκτείνεται βόρεια (επί της οδού Αγίων Θεολόγων).

Και να που τώρα στην πόλη με την αποδεδειγμένα αντιπεριβαλλοντική παράδοση, συνεδρίασε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, για να… αποφανθεί αν θα πρέπει ή όχι να κοπούν δένδρα από τον παραλίμνιο ακάλυπτο χώρο του ναού των Αγίων Θεολόγων. Σε σημείο που πράγματι υπάρχουν ελάχιστα δένδρα, τα οποία δεν ενοχλούν κανένα και τίποτε. Και να που τώρα, ο Δήμος Καστοριάς, ο παραδοσιακός εχθρός του φυσικού περιβάλλοντος συνεδρίασε για να δώσει το πράσινο φως για μια ακόμη κοπή δένδρων.

Το σχόλιο δεν αφορά την αναγκαιότητα της κοπής, που ίσως και να είναι πραγματική για 1-2 δένδρα, αλλά το γεγονός ότι είναι άγνωστο αν και πόσα χρόνια έχει να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς για να αποφασίσει μια συστηματική και κανονική πυκνή φύτευση δημοτικού κοινόχρηστου χώρου. Όχι κονδύλιο για μακιγιάζ και ντεκόρ με πράσινο Χριστουγέννων, αλλά μια μεγάλη και κανονική φύτευση δένδρων, που να προορίζεται να καλύψει μια αστική προοπτική. Και ο τομέας αυτός αποδεικνύει μια δραματική υστέρηση για την Καστοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ