4.12.16

Λόγος & Αντίλογος




 Ιστορικό αρχείο | «Μαθητικό συνέδριο»



Κύριε Διευθυντά της «ΟΔΟΥ»,

Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του ευπατρίδη συμπολίτη μας αγαπητού κυρίου Αναστασίου Πηχιών υπό τον τίτλο: Ιστορικό αρχείο (ΟΔΟΣ, 09.6.2016) και ένθους για το παράγγελμα-μήνυμα του αρθρογράφου σπεύδω να ειπώ ότι μετά χαράς θα θελήσω να συμβάλλω στην αρχειοθέτηση του δημιουργηθησομένου (είθε) Αρχείου της πόλεως Καστοριάς, με όποια πείρα και γνώση διαθέτω, εφ’ όσον και αν κληθώ αρμοδίως. Τον ευχαριστούμε που πάντα μας αφυπνίζει για ζέοντα θέματα και προβλήματα της πόλεως και του νομού. Παρεμπιπτόντως αναφέρω ότι επί προεδρίας του μακαρίτη Κώστα Στεργιάδη στην Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης το 1990-91 είχα καταγράψει και αρχειοθετήσει 7.000 τόμους βιβλίων της Βιβλιοθήκης της ΟΔΜΣΘ.

«Μαθητικό συνέδριο» ονόμασαν οι δάσκαλοι τη μεστή περιεχομένου εκδήλωση πολλών σχολείων Α’βάθμιας Εκπαιδεύσεως του νομού στις 28.05.2016 υπό την εποπτεία της Δ/νσεως Α’θμιας Εκπ/σεως περιφερειακής ενότητος Καστοριάς στο αμφιθέατρο των ΤΕΙ. Η εκδήλωση, με συμμετοχή όλων των μαθητών (διαφόρων τάξεων) καταγράφεται ως αρίστη οργάνωση και πραγματοποίηση. Το περιεχόμενο πλουσιώτατο, με ιστορικά, λαογραφικά, καλλιτεχνικά και μουσικά προγράμματα και ακούσματα, στα οποία είναι συγκινητικό και αξιοπαρατήρητο πώς μικροί μαθητές και μαθήτριες απέδωσαν και ατομικά και ομαδικά με τόσην επιτυχία τους ρόλους, που ανέλαβαν με την καθοδήγηση, εποπτεία και ευθύνη των δασκάλων τους.

Έτσι εξηγούνται και τα αλλεπάλληλα ενθουσιώδη χειροκροτήματα στο κατάμεστο από γονείς και κηδεμόνες και άλλους συμπολίτες Αμφιθέατρο των ΤΕΙ. Τα παιδιά με την θαυμάσια απόδοσή τους πρόδωσαν… τους δασκάλους τους, γιατί φάνηκε πόσος κόπος, πόση φιλότιμη προσπάθεια καταβλήθηκε κατά την προετοιμασία, στις πρόβες, στην «προπόνηση», για να έχουν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα άρτιας επιτυχίας.

Έτσι, καταρρίπτεται η παλαιά εσφαλμένη, που επαναλαμβανόταν, κουβέντα επιπόλαια, οι δάσκαλοι «τραλαλά, τραλαλά», «κάθονται και πληρώνονται». Άραγε, έμαθε για την επιτυχέστατη αυτή εκδήλωση (λόγω ειδικότητος και… συγγενείας) ο υφυπουργός στο ΥΠΕΞ (υπουργείο Εξωτερικών) κος Αμανατίδης, για να θυμηθεί και αυτός την προσφορά του στην Εκπαίδευση. Ο υποφαινόμενος με τη γνωστή ρήση «τοις διδασκάλοις το ευ ζην» εκφράζω και εδώ, όπως πάντοτε, τον σεβασμό και την εκτίμηση προς τους ήρωες εκείνους διδασκάλους σε δύσκολους καιρούς, 1947-1948, εκτίμηση στο έργο τους, που επιτελούσαν ως λειτούργημα.

Στη Μεσοποταμία, θυμούμαι εναργέστατα –σε καφενεία για αίθουσες σχολείου- πού εύρισκαν τον ζήλο, το κουράγιο και την θέληση να μας διδάσκουν κανόνες ορθογραφίας, Αριθμητική, Αναγνώσματα, να μας μιλούν για την Αγιά Σοφιά και την Άλωση, για τον Μακεδονικό Αγώνα και την Ορθοδοξία. Και αυτά, απτόητοι για να μας ενθαρρύνουν, δίδασκαν υπό τους κρότους βομβών από το MALI-MADI. Τα λόγια μου αυτά έστησαν ταπεινό, αλλά ειλικρινές μνημόσυνο για εκείνους τους αληθινούς λειτουργούς στα σχολεία σε χαλεπές καταστάσεις του Έθνους.

Οι εκπαιδευτικοί σήμερα αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα. Παρά ταύτα ασκώντας το επάγγελμα ως λειτούργημα είναι συνεπείς προς εαυτούς και στην Πολιτεία, που τους εμπιστεύεται τα παιδιά της πατρίδος.

  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
  Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Φωτογραφία: Σπάνιο χειρόγραφο με την μορφή του Ρήγα σχεδιασμένη από τον Ιωάννη Εμμανουήλ (γεννήθηκε στην Καστοριά το 1774 και εκτελέστηκε στο Βελιγράδι το 1798), Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουνίου 2016, αρ. φύλλου 840


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ