25.3.16

Διάλεξη


1935, Εβραίοι Καστοριανοί στο εβραϊκό νεκροταφείο Καστοριάς

Ο  δικηγόρος-συγγραφέας κ. Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής θα δώσει διάλεξη για την ιστορία του εβραϊκού πληθυσμού της Καστοριάς την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στις 11:00, στην αίθουσα του συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος, επί της Καραβαγγέλη.
Στην ίδια εκδήλωση που διοργανώνει  το σωματείο “Άννα Ραδηνή”, μαζί με τον κ. Παπαστρατή, θα μιλήσει και ο κ. Πάνος Τσολάκης. 

Ο κ. Θ. Παπαστρατής, μέλος οικογένειας διακεκριμένων πολιτικών, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Χαλκίδα, φίλος και συνεργάτης της ΟΔΟΥ, έχει εμπλουτίσει τα ιστορικά στοιχεία με πλήθος από αξιόλογες ιστορικές έρευνες, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στις έρευνες για το εβραϊκό στοιχείο της Καστοριάς.

Ο ίδιος, εκτός των άλλων, μελετά την ιστορία των λαών της βαλκανικής και έχει συγγράψει πολλά βιβλία για τον ελληνισμό και τον εβραϊσμό της Ελλάδος και της Κωνσταντινούπολης. Μεταξύ των βιβλίων που έχει εκδώσει είναι: Επταλόφου Βοσπορίδος οδοιπορία (εκδ.  Ηρόδοτος), Στην πόλη και στη Θράκη (εκδ.  Ρήσος), Οι Εβραίοι του Διδυμοτείχου, Γειτονιές του Βοσπόρου, Γειτονιές της Χαλκηδόνας, Γειτονιές της Κωνσταντινούπολης (εκδ.  Τσουκάτου), Οι Εβραίοι της Καβάλας, (εκδ.  Συλλογές) και το  “Στάχτες και δάκρυα στη λίμνη...” που αναφέρεται στην ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς που δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στην ΟΔΟ, και κατόπιν εκδόθηκε σε βιβλίο από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Η Καστοριά, ανάμεσα στις δεκάδες ελληνικές πόλεις όπου προ-πολεμικά ζούσαν ανθηρές και καλά συγκροτημένες ελληνοεβραϊκές κοινότητες, έχει το αρνητικό προνόμιο της απουσίας, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, όπου διασώθηκαν κάποια από τα εβραϊκά μνημεία του χθες. Στην Καστοριά, δυστυχώς, ενώ κουβαλά πίσω της υπερχιλιόχρονη εβραϊκή παρουσία με λαμπρή ιστορία, δεν απέμεινε τίποτε σχεδόν να θυμίζει το παρελθόν αυτό. Και το χειρότερο είναι ότι η απουσία πέρασε και στη συλλογική μνήμη. Οι καστοριανοί εβραίοι είναι άγνωστοι στους νεώτερους Καστοριανούς…


Σχετικά: ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Από την Ορεστίδα στο Μπίρκενάου… [Ι]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ