23.3.14

ΟΔΟΣ: Ερωτήματα



για την πολιτικά διφορούμενη

ή και υποκριτική στάση του Δήμου


Συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από επίσπευση της δικασίμου που αρχικά είχε οριστεί (για τον Φεβρουάριο 2014), η αίτηση ακύρωσης που άσκησε το σωματείο της Καστοριάς «Σπασμένο Ρόδι» κατά της υπουργικής απόφασης που παρέλειψε να χαρακτηρίσει το γνωστό εμβληματικό κτήριο του άλλοτε Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, ως διατηρητέο μνημείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση προσωρινά δικαστικά μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν επιτράπηκε η κατεδάφιση του κτηρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η κύρια διαδικασία.

Μετά την χθεσινή συζήτηση αναμένεται η έκδοση απόφασης, από την οποία θα κριθεί οριστικά η τύχη του κτηρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, που ομολογουμένως προκάλεσε ζωηρή εντύπωση, ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, είχε την πρωτοφανή ιδέα, για φορέα του δημοσίου τομέα πιο γενικά, να απευθύνει εξώδικη προειδοποίηση στο σωματείο «Σπασμένο Ρόδι», με την οποία απειλούσε να προσφύγει σε βάρος του δικαστικώς, απαιτώντας αποζημιώσεις για την χρονική καθυστέρηση! Μια ακόμη απόδειξη της επίσημης κρατικής υπεροψίας που δεν σταματά μπροστά σε τίποτε, ούτε αποθαρρύνεται από την προσωρινή δικαστική αναστολή.

Η προσπάθεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διεξάγεται από το Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» με την υποστήριξη των μελών του, αλλά και πολλών ιδιωτών που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για συνδρομή, έσπευσαν να στηρίξουν ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια για την διάσωση του κτηρίου.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι οι φορείς της κίνησης για την σωτηρία του κτηρίου, έχουν στόχο την κήρυξή του ως διατηρητέου και την ανάδειξή του. Δεν αντιδρούν φυσικά στην ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου για το οποίο η ανάγκη της πόλης είναι κάτι περισσότερο από προφανής: επιτακτική. Όπως και άλλων υπηρεσιών, εκτός βεβαίως της Δ.Ο.Υ Καστοριάς που συνεχίζει να στεγάζεται υπό προνομιακές συνθήκες.

Βεβαίως ο ρόλος και αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας από την μέχρι σήμερα στέγασή της, υποβαθμίζεται σημαντικά από το γεγονός ότι δεν διαθέτει αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Αυτό όμως είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη έχουν οι φορείς της εκτελεστικής εξουσίας. Μάλιστα το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Καστοριάς παραχώρησε το συγκεκριμένο οικόπεδο για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου, που προϋποθέτει την κατεδάφιση του ιστορικού κτίσματος, καθιστά το θέμα πολιτικό.

Με αυτές τις έννοιες και τις αντίστοιχες σκέψεις η κυρία Ελένη Τσαδήλα, που είναι δραστήριο μέλος του σωματείου «Σπασμένο Ρόδι» και της τοπικής κοινωνίας όπως έχει αποδείξει με πλείστες αφορμές, με επιστολή της στην ΟΔΟ που δημοσιεύεται στην συνέχεια απευθύνει στον δήμαρχο Καστοριάς, αμείλικτα ερωτήματα, για την πολιτικά διφορούμενη ή και υποκριτική στάση του Δήμου. Ερωτήματα που όπως προβλέπεται δεν θα απαντηθούν, αφού και οι απαντήσεις τους είναι αυτονόητες και συνεπώς αμείλικτες.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 716


Σχετικά κείμενα: 

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος23/3/14

    Έρχονται εκλογές. Επιτέλους θα φύγουν αυτοί. Και θα βρει το δρόμο της η Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ