22.3.14

Λόγος & αντίλογος



Κύριε Δήμαρχε,
αλλά και λοιπές αρχές,

Όμως κυρίως εσείς κ. Δήμαρχε, ελπίζω και θέλω να πιστεύω, ότι γνωρίζατε πολύ καλά, τι σημαίνει να είσαι Αρχή του τόπου (ή μήπως άρχοντας, γιατί κάπου λίγο μπερδεύονται οι όροι), όταν θέτατε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Καστοριάς, με δηλωμένη την αγάπη σας για τον τόπο αυτό, γεγονός που ενισχύει τον βαθμό υποχρέωσης (σας).

Αναγκάζομαι λοιπόν να σας θυμίσω πώς μια από τις κύριες υποχρεώσεις σας, είναι να διατηρείτε και να αναδεικνύετε τα μνημεία της πόλης μας. Μάλιστα ως προς αυτό δεν έχετε κανένα δικαίωμα επιλογής (εννοώ του αν θα πράξετε το καθήκον σας ή όχι).

Όμως παρόλα αυτά στην περίπτωση πρ. στρατοπέδου Μαθιουδάκη, όχι μόνο δεν το πράξατε, αλλά αντιθέτως και όλως παραδόξως υπερασπιστήκατε με υπερβάλλοντα ζήλο τον μη χαρακτηρισμό του σε μνημείο, επικαλούμενος μάλιστα και το ότι μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει κάτι στον χώρο αυτό αλλά και το ότι με τα χρόνια θα καταρρεύσει από μόνο του.

Ερώτηση 1η: ποιος ευθύνεται για αυτό, για το ότι δηλαδή ένα μνημείο δεν φροντίστηκε όπως έπρεπε;
Ερώτηση 2η: μήπως πρέπει όλα τα εγκαταλειμμένα μνημεία να αποχαρακτηριστούν και βέβαια στην συνέχεια να γκρεμιστούν;

Τις απαντήσεις τις ξέρουμε…

Και βέβαια ούτε και η δική σας στάση κ. Δήμαρχε (για αυτό και η ιδιαίτερη μνεία) σας απαλλάσσει από τις ευθύνες, επειδή απλά διαθέσατε το διπλανό οικόπεδο, νομίζοντας και ελπίζοντας πως μέχρι εκεί εξαντλείτε το χρέος σας. Χρέος όλων ήταν να διασωθεί ο ιστορικός στρατώνας ως μνημείο και περισσότερο απ’ όλους όφειλε να υπερασπιστεί τον στόχο αυτό ο Δήμος.

Μία πόλη που εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια στερείται πολιτιστικού κέντρου (Το πολιτιστικό κέντρο μάλιστα σφραγίστηκε επί αντιδημαρχίας σας κ. Δήμαρχε, θυμάστε;) είχε επιτέλους την μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσει έναν πολυχώρο ποικίλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων (εικαστικών εργαστηρίων, χώρων παραστάσεων και κινηματογράφου), στον οποίο θα στεγάζονταν και το πολυπόθητο πολιτιστικό κέντρο. Μην πιστέψετε και εδώ ότι χτίζοντας ένα κτήριο και χαρακτηρίζοντας το Πολιτιστικό κέντρο, οπουδήποτε εντός πόλεως, εξαντλείτε την υποχρέωση για δημιουργία Πολιτιστικού χώρου.

Ακόμη και τώρα βέβαια δεν είναι αργά για την αντίστροφη μέτρηση των πραγμάτων... Αφού πραγματικά αγαπάτε τον τόπο αυτό, δεν έχετε παρά να το αποδείξετε.

Ελένη Τσαδήλα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 716


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ