16.1.17

ΟΔΟΣ: Δήµος Καστοριάς | Ο Δήµος της καρδιάς µας


ΟΔΟΣ 21.7.2016 | 845


Μια φωτογραφία, αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Πόσες χιλιάδες λέξεις αξίζουν άραγε οι παζλ φωτογραφήσεις super star αντιδημαρχίας; Διότι σκωπτικά χαμόγελα, πικρόχολα σχόλια και αναπόφευκτους ειρωνικούς συνειρμούς, σε βάρος της υπόλογης δημοτικής αρχής Καστοριάς στο σύνολό της, εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Αυτά –και εύλογα ερωτηματικά- προκαλεί η πρόσφατη επετειακή φωτογραφική «τεκμηρίωση» του… μεγάλου έργου της αντιδημαρχίας τεχνικών έργων του Δήμου Καστοριάς. Με αντιδήμαρχο τον κ. Δημήτρη Κωτούλα.

Όχι μόνο διότι η αισθητική του φωτογραφικού παζλ στοχεύει στην δημιουργία άκριτου συνειδησιακού αποτυπώματος στον δημότη. Και ακόμη καλύτερα στον αδιάφορο και αδρανή πολίτη. Αλλά και επειδή αν εστιασθεί η προσοχή στις περισσότερες από τις φωτογραφίες – κομμάτια του παζλ, και την σχετική ενθουσιώδη και ενθουσιασμένη παρουσίαση από τοπικά παπαγαλάκια, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι μάλλον πολιτικά απαράδεκτο. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί γέλια. Πολιτικά πάντα, είναι συμπέρασμα φαιδρό, αν όχι απλά γελοίο.

Αρχικά ανακοινώθηκε στους δημότες ότι ο σημερινός αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, είχε την δημοτική ανωτερότητα και θεσμική μεγαλοψυχία να προχωρήσει ή και να τελειώσει έργα και εργασίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Παραθέτοντας ταυτόχρονα και το στάδιο (ποσοστό επί τοις εκατό) εξέλιξης του κάθε έργου όταν αναλήφθηκαν τα καθήκοντα από την σημερινή δημοτική αρχή και ειδικά την αντιδημαρχία τεχνικών έργων. Σαν να ζητείται έπαθλο για την επιτυχία έργων που δεν… σταμάτησαν!

Και ενώ συμπληρώνονται δυο περίπου χρόνια από την εκλογή της «εν τιμή» δημοτικής πρότασης του κ. Ανέστη Αγγελή, και θα περίμεναν όλοι από τον δήμαρχο Καστοριάς να προχωρήσει άμεσα σε γενναίο ανασχηματισμό προσώπων, που ο ίδιος έχει προαναγγείλει, ο προσωπικός φωτογραφικός θριαμβευτικός απολογισμός του αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Κωτούλα, προδίδει σοβαρό πρόβλημα στα εσωτερικά της δημοτικής πλειοψηφίας. Στον Δήμο Καστοριάς δεν είναι πια βέβαιο, ποιος κάνει πολιτικά τον έλεγχο, και το κουμάντο.

Όχι απλώς διότι ο απολογισμός των έργων, παντού στον Δήμο και ειδικά στην πόλη της Καστοριάς, είναι ανησυχητικά πτωχός. Πάμπτωχος καλύτερα. Με εξαίρεση μερικές τσιμεντοστρώσεις – περιορισμένες ασφαλτοστρώσεις και ανακατασκευές, (σε έργα μήκους μερικών δεκάδων μέτρων). Αλλά και επειδή, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες του προπαγανδιστικού «αφιερώματος», ο αντιδήμαρχος Καστοριάς, εκφράζοντας βεβαίως και την δημοτική αρχή, μοιάζει να εστιάζει σε περιφερειακές δημοτικές κοινότητες, χωρίς να απουσιάζει βεβαίως καθόλου η περιοχή Μανιάκων. Όχι ότι δεν πρέπει να γίνουν και εκεί τα αναγκαία έργα – κάθε άλλο.

Όπως και να το προσεγγίσει όμως κάποιος, προφανές είναι ότι, δύο χρόνια μετά την εκλογική επικράτηση της δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή, το ισοζύγιο της πόλης της Καστοριάς, είναι σχεδόν προκλητικά αρνητικό. Σε βάρος της πόλης.

Έτσι, χωρίς πολιτική αιδώ και μέτρο, ο αντιδήμαρχος που άφησε την πόλη χωρίς τα κεντρικά φανάρια (σηματοδότες), στην περιοχή μπροστά στο Διοικητήριο, για περισσότερους από 15 μήνες, επαίρεται για εποχιακά μπουκέτα λουλουδιών και λουλουδιασμένα τρενάκια στην περιοχή της εκλογικής του απήχησης.


ΟΔΟΣ 21.7.2016 | 845 | σελ. 3


Και όλα αυτά, δηλαδή οι… θριαμβολογίες, εκδηλώνονται την ίδια χρονική περίοδο που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη και ανακοίνωσή του, απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Δήμο Καστοριάς.

Πρόκειται στην ουσία για έκφραση αγωνίας, καθώς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να χαθούν ευκαιρίες δημοτικών έργων αξίας περίπου 15 εκατομμύριων ευρώ. Καθώς, ειδικά για το κέντρο της πόλης της Καστοριάς, «τρέχει» μια τελευταία ευκαιρία αναβάθμισής του, με το πρόγραμμα Επιχειρησιακού Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΒΑΑ), με παρεμβάσεις δημοτικών έργων αστικών αναπλάσεων.

Για το οποίο πρόγραμμα δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση ή ένδειξη (ούτε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έχει), ότι ο Δήμος Καστοριάς εργάζεται προς την κατεύθυνση να καταθέσει συμμετοχή και προτάσεις, έως τις 30 Αυγούστου, καταλυτική ημερομηνία συμμετοχής. Ενώ επίσης, άλλα έργα, όπως η δημιουργία επιτέλους του ιστορικού αρχείου της Καστοριάς (βλ. σημερινό άρθρο παρέμβαση του κ. Αν. Πηχιών στις σελίδες 10-11) έχουν εγκαταλειφθεί ή «απαξιωθεί» από την δημοτική αρχή, που μέσω της αντιδημαρχίας τεχνικών έργων παρουσιάζει τα φύκια, για μεταξωτές κορδέλες.

Με θριαμβολογίες από το υστέρημα του δημοτικού προϋπολογισμού, περίπου απροκάλυπτα προσωπικού ύφους. Με διαφημιστικές καταχωρήσεις αληθινών μικρότερων ή μικρών τεχνικών έργων, όπως και κοπανιστού αέρα, που προβάλλονται ως άθλος από πρόθυμους χειροκροτητές και βήματα που καταπίνουν την ίδια την κριτική τους. Με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια.

Διότι δεν μπορεί παρά να είναι κοπανιστός αέρας, οι αναμνηστικές φωτογραφήσεις σε υπαίθριους χώρους, όπου αναμένεται και προσδοκάται ότι ΘΑ γίνει κάποτε κοιμητήριο. Οι συναισθηματικές φωτογραφίες συνεργασίας με ομάδες πρωτοβουλίας και τα συναφή. Που δείχνουν ότι η τεχνική αντιδημαρχία του Δήμου Καστοριάς, καμαρώνει και επιχαίρει, και προπαντός αρκείται στο να επιδίδεται σε έργο εφάμιλλο και αντίστοιχο εξωραϊστικού σωματείου του 1980:

Κάγκελα και κιγκλιδώματα, εμβαλώματα και πέργουλες, κιόσκι(α) και σημαιούλες ελληνικές και βυζαντινές να μας θυμίζουν το κλέος (μήπως και την πολυπολιτισμική σχετικότητα της Επικράτειας;). Μπαλώματα σε λακκούβες, καθαρισμοί ρεμάτων, στηθαία σε κοιμητήρια να μην ξεχειλίσουν, ελαιοχρωματισμοί και συντήρηση εξωτερικής όψης Τερζακείων και σχεδόν όλα τα φωτογραφικά απομνημονεύματα του πρόσφατου απολογιστικού σημειώματος, που είναι σημάδια ανησυχητικά.

Τεκμήρια παρακμής, αλλά και περιφρόνησης της κοινής νοημοσύνης. Συνολικής υποβάθμισης που εξελίσσεται χωρίς αντιστάσεις. Την ίδια ώρα που η Καστοριά υποχρεώνεται να πληρώσει τα γενέθλια της τεχνικής αντιδημαρχίας, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η νομιμότητα της διαδικασίας και το σχέδιο σύμβασης του έργου της ανέγερσης της Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη. Πέρα από την συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο πρόγραμμα ΕΣΣΒΑΑ για την περεταίρω αναβάθμιση του κέντρου της πόλης της Κοζάνης.

Όλα αυτά δεν αποδεικνύουν (μόνο) ότι ο Δήμος Καστοριάς είναι μια χαλαρή συνομοσπονδία αντιδημαρχιών, χωρίς σχεδιασμένο και αποτελεσματικό συντονισμό. Αλλά και ότι η δημοτική αρχή, ευρισκόμενη στο μέσο περίπου της θητείας της, μόλις και μετά βίας προλαβαίνει. Να αλλάξει ρότα. Αν προλαβαίνει κιόλας. Και για να αλλάξει ρότα, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αλλάξει υπηρεσίες και προϊσταμένους.


(*) «Δήμος Καστοριάς: Ο Δήμος της καρδιάς μας», σλόγκαν-επίλογος του Απολογισμού Έργων 2014 -2016 του δήμου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ