1.11.16

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ 26.5.2016 | 837

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Έρχεται, έρχεται, έρχεται!
Φθάνει επιτέλους αύριο στην Ελλαδίτσα – ισχνό υπόλειμμα της δόξης-  ο νόμιμος… δικαιούχος και δυνητικός κληρονόμος του Βυζαντίου, καθώς ως γνωστόν η πόλη του είναι η 3η Ρώμη (και γιατί όχι και δια παντός Ρώμη). Θα είναι μαζί μας ο… προστάτης της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας, ο εγγυητής μας, ο Μόσκοβος ο ίδιος, ο (φυσικά φυσικός) ξανθός Αρχάγγελος. Αυτός που κάτω από το μαξιλάρι του σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εν Ελλάδι υπηρετών και διακόνων του, δεν κοιμάται αλλά απλά αναπαύεται με τις προφητείες έλληνος αγίου. Συνοδεύεται μάλιστα από τον πατριάρχη πασών των Ρωσιών και Πειραιών και άλλων ρωσικών επαρχιών, και θα επισκεφθεί πρώτα –λέει το πρόγραμμα– το χωριό μας, την Αθήνα, και ύστερα θα μεταβεί στο Άγιο Όρος για την συμπλήρωση (;) 1000 χρόνων ρωσικής παρουσίας στον Άθωνα. Πως περνούν στ’ αλήθεια τα έρμα.

Έτσι για ένα διήμερο, 27 και 28 Μαΐου, ο Σώστης της Ελλάδος, αυτός που ως πασίγνωστον πήρε πάνω του όλο το χρέος και την σωτηρία της πτωχής – και ολίγον ατίμου ημών πατρίδος, και από το 2015 ρέουν τα ρούβλια, λαδώνοντας ακόμη και τους πεινώντες και διψώντες ευρωλιγούρηδες, τους ολιγοπίστους και ενωτικούς, θα ευλογήσει με το άγιο πάτημά του την σεπτή πατρίδα μας. Και για όσους δεν το κατάλαβαν, δεν είναι καθόλου «ξεπέτα» (ούτε 24 ώρες στην πραγματικότητα) το ενθάδε επίσημον ταξίδιον του Προστάτου μετά του Πασών.

Δεν θα ιδεί απλά στο «πόδι» τον διορατικό πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανταποδίδοντας με «εκτίμηση» την επίσημη επίσκεψη που είχε γίνει στην Ρωσία αρχές του 2016, ούτε θα μοιράσει για μια ακόμη φορά απραγματοποίητους υπαινιγμούς και υποσχέσεις. Τι να την κάνει άλλωστε την πραγματοποίησή τους, αφού ούτως ή άλλως διαθέτει μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόθυμους πράκτορες και αφελείς εν Ελλάδι. Όλοι τους να δουλεύουν δι’ αυτόν. Και μαζί τους 1-2 εκατομμύρια Σκοπιανούς σε απόσταση ανάσας.

Το σύντομον της επισήμου επισκέψεώς του στην πτωχή Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι την επομένην ημέραν, δηλαδή 29η Μαΐου (έστω κι’ αν στην πραγματικότητα θα είναι με το κανονικόν και γνήσιον ημερολόγιο μόλις 16 Μαΐου), όταν και η αποφράς επέτειος της Αλώσεως, επιθυμεί η αυτού Προεδρική Τσαρικότης να έχει ήδη υπερβεί αεροπορικώς την Πόλη, την Κωνσταντινούπολιν δηλονότι, που πέπρωται κατά τους ευλαβείς και το νεότευκτον φιλο-Ρωσικόν κόμμα της Ελλάδος και μάλιστα «πάλι με χρόνια με καιρούς».

Με την έξοχη αυτή (σημειολογικά και συμβολικά) προεδρική υπέρπτηση από την Πόλη και την Αγία Σοφία, θα στείλει το μήνυμα ότι λίαν συντόμως θα απελευθερώσει από το ασκέρι του Τούρκου (και των τουρκικών σήριαλς). Ώστε να την αποδώσει ελευθέρα εις ημάς τους νόμιμους κληρονόμους του Βυζαντίου και να λειτουργήσουν εκ νέου τα προσκυνήματα και οι εκκλησίες του Γένους. Και να την κυβερνήσουν οι άξιοι και πανίκανοι πολιτικοί μας.

Δι ο και κλείνοντας (μιας και σκοπεύω να αγκυροβολήσω στα ανοικτά του Όρους, ώστε γονυπετής και κύπτων να υποδεχθώ τον επόμενο Άγιό μας, αποκαλύπτω αποκλειστικά στο φιλομαθές αναγνωστικό κοινό σου τα μυστικά και τους λόγους της ξεπέτα επισήμου επισκέψεως. Και επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτω ότι το κίνητρον των κλεπτών και αρπαγέων της λέμβου της ρωσικής ομάδος κωπηλασίας από την λίμνην της Καστοριάς, καλείται επιστημονικώς φετίχ. Και εννοείται ότι κάθε σύμπτωση και συνωνυμία, είναι εντελώς τυχηρά και τυχαία.

Ένθερμος Αναγνώστης

Υ.Γ. Διευκρινίζω φυσικά ότι σέβομαι τον αρχηγό κάθε ξένου κράτους εφ όσον εκλέγεται και κυβερνά δημοκρατικά. Το ελαφρώς πανηγυρικό ύφος της σεμνής επιστολής μου δεν αφορά την ξένη χώρα, αλλά τους εν Ελλάδι προσκυνητές, αφελείς και πράκτορες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαΐου 2016, αρ. φύλλου 837


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

* * * 

Επίσκεψη του ρώσου προέδρου στην Ελλάδα

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Πρ. Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλ. Πούτιν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι συναντήσεις του κ. Πούτιν θα επικεντρωθούν σε διάφορες πτυχές του διμερούς εμπορίου, της οικονομικής συνεργασίας και των προοπτικών επέκτασής της σε συμπράξεις τόσο στην ενέργεια όσο και στις μεταφορές. «Ιδιαίτερη έμφαση», αναφέρει το ανακοινωθέν, «θα δοθεί στους τομείς του πολιτισμού και της ανθρωπιστικής συνεργασίας, όπου περιλαμβάνεται και το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας 2016. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του κ. Πούτιν στη Μονή Αγ. Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος, όπου, μαζί με τον πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο (ο οποίος θα συνοδεύεται από 40 επισκόπους της ρωσικής εκκλησίας, δε αποστολή του ρώσου προέδρου θα αριθμεί πάνω από 100 άτομα), θα εορτασθούν τα 1.000 χρόνια ρωσικής παρουσίας στη μοναστική πολιτεία του Άθω.
Η Μόσχα επιθυμούσε να δοθεί κάθε δυνατή επισημότητα στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με επίκεντρο τη Μονή Παντελεήμονος, όμως η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους –σύμφωνα με δημοσιεύματα- έκρινε ως ιστορικά αναληθείς, με βάση τις γραπτές πηγές, τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς ότι φέτος συμπληρώνεται μια χιλιετία από την παρουσία ρώσων μοναχών στον Άθωνα και διαμήνυσαν στη Μόσχα ότι οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να πραγματοποιηθούν ανεπίσημα. Δεν είναι τυχαίο –αναφέρουν τα ίδια δημοσιεύματα- ότι ο Ορθόδοξος Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους, δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις, αν και έχει προσκληθεί, δείχνοντας δυσαρεστημένος από την δραστηριότητα του Κυρίλλου και θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του για την ρωσική πολιτική, σε ό,τι έχει να κάνει με το "Περιβόλι της Παναγίας".

Σχετικό άρθρο του κ. Α. Πηχιώνος για τις ελληνορωσικές σχέσεις, στην σελίδα 10 του σημερινού φύλλου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαΐου 2016, αρ. φύλλου 837

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος1/11/16

    (το αντιγράφω, "copy-πάστε", όπως θα έλεγε και ο υπουργός:)

    "Αν δεν υπάρχει ευαισθησία σε εθνικά και θρησκευτικά θέματα από τον δήμο Καστοριάς, να είστε βέβαιοι πως υπάρχει από την Ρωσία, καλώ τον εν Χριστώ αδελφώ Ανέστη να αποσύρει το θέμα".

    Δημήτρης Καπρής
    δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ