5.10.16

Λήθη ή Δράση;



Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Κορέστεια, τα χωριά της λήθης» του Άγγελου Σινάνη, βρέθηκα στο δημοτικό σχολείο των Κορεστείων το προηγούμενο Σάββατο. Η συγκίνηση των κατοίκων των χωριών μεταδόθηκε και σε μας τους “ξένους” και η σκέψη μου γέμισε με τις εικόνες αυτών των πλίνθινων χωριών.

Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «Αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/100711/8152/1339 (2) Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου του οικισμού Κάτω Κρανιώνα, του Δήμου Καστοριάς, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς», η αρχή έγινε για ένα τουλάχιστον οικισμό αν και έχει ζητηθεί και για τα υπόλοιπα χωριά, Άνω Κρανιώνα, Γάβρος, Χάλαρα, Μαυρόκαμπος, Αγιος Αντώνιος και αμέσως μου γεννήθηκαν απορίες:

«Τι έχει κάνει η δημοτική αρχή Καστοριάς (σ’αυτήν υπάγονται τα χωριά των Κορεστείων) μετά από αυτή την απόφαση;» δεν έχω βρει κάποια απόφαση της, «Τα κτίσματα αυτού του οικισμού είναι μισοερειπωμένα ήδη κι όσο ο χρόνος περνά θα γκρεμιστούν, οι ενέργειες δεν πρέπει να γίνουν τώρα;». Ο κύριος Γεώργιος Παπαδόπουλος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς που βρισκόταν και στην εκδήλωση ελπίζω να αναλάβει δράση.

Εύχομαι να μην βγουν αληθινά τα λόγια που μέσα τους έκρυβαν την αγωνία, του Δασκάλου Βασίλη Χρηστίδη προς τον συγγραφέα Άγγελο Σινάνη «βγάλε φωτογραφίες για να τα έχουμε να τα θυμόμαστε».

Ευχαριστώ πολύ
Μια απλή Ελληνίδα πολίτης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, αρ, φύλλου 853

Σχετικά:

5 σχόλια:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ