17.8.16

Κορέστεια: τα χωριά της λήθης


Το βιβλίο αυτό (παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 στην Αθήνα) συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων νομού Καστοριάς και Φλώρινας. Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912-1913 στον ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας.
 
Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπα της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν. Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους. Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής - ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.

Στο βιβλίο αυτό σκιαγραφούνται ιστορικά και άλλα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στις κοινότητες των Κορεστείων νομών Καστοριάς και Φλώρινας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους: Οθωμανική περίοδος, Μακεδονικός Αγώνας, Μεσοπόλεμος, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Εθνική Αντίσταση, Εμφύλιος και μέσα από αυτόν τον αιματηρό κυκεώνα των αγώνων και των αγωνιών, πως έχει διαμορφωθεί η ζωή τους σήμερα. Οι αναλυτικοί χάρτες που συνοδεύουν την έκδοση, δίνουν τη δυνατότητα στον σημερινό επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τους πλινθόχτιστους οικισμούς μέσα από το υπάρχον οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς χωματόδρομους και τα μονοπάτια.

Ο κορμός του βιβλίου διαρθρώνεται σε εννέα κεφάλαια: Γεωγραφία, Ονομασία-Αρχαιολογικά ευρήματα, Μακεδονικός Αγώνας και το κύριο τμήμα της εργασίας με την περιγραφή των 23ων χωριών που αποτελούν τα Κορέστεια Καστοριάς και Φλώρινας, ξεχωριστή για το κάθε ένα. Το παρόν πόνημα ολοκληρώνεται με τη Μετανάστευση από την ευρύτερη περιοχή Κορεστείων-Πρεσπών, την Ανέλιξη του Πληθυσμού, τις Μετονομασίες και τη σημασία που έχουν διαχρονικά, τους Αχλαδόσχημους Φεγγίτες, ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό θέμα που συναντάμε με πολλά παραδείγματα σε ναούς της περιοχής και ένα αφιέρωμα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, στους επιστήμονες και τη συμβολή τους στην ανάδειξη του και τις Διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι περιηγητές σε αυτό. Το ακροτελεύτιο κεφάλαιο είναι ένα αφιέρωμα στα Προσφυγόπουλα του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που από τα Κορέστεια, βρέθηκαν στην Ουγγαρία.

Ο Άγγελος Σινάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Από το 1985 άρχισε να ταξιδεύει με τη μοτοσυκλέτα του στην Ευρώπη καταγράφοντας ταξιδιωτικές εμπειρίες. Λάτρης του δύσκολου και του ακραίου ξεκίνησε τις πολύμηνες περιπλανήσεις από τις εσχατιές της Σκανδιναβίας και συνέχισε σε διάφορες χώρες για τα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν έλειψαν παράλληλα οι αναζητήσεις εντός Ελλάδας με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά από το 1994 συνεργαζόμενος με εφημερίδες, περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς. Εξέδωσε βιβλία μεταξύ των οποίων Ο Γράμμος και τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας (2010), Πανευρωπαϊκός Οδηγός για Μοτοσυκλετιστές (2002), Αργιθέα – Αχελώος περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία (2010) κ.ά.

Εκδόσεις Ανάβαση 
τηλ. 2103218104, 21032101 52,  anavasi.gr 
Άγγελος Σινάνης, Ελάτη Τρικάλων, 42032 Πύλη. Τηλ. 2434071826.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 831


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ