10.8.16

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική

ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν

-19.2.2016 ΕΤ2 Τα θέματα αυτά συζητώνται. Από σαράντα κύματα πέρασε η γλώσσα μας εξελισσόμενη. Ένα γραμματικό φαινόμενο: Τα ρήματα της αρχαίας και καθαρεύουσας σε -έω (π.χ. κινέω, -ώ, εκκινείς, εκκινούμε, κλπ) σε πολλούς τύπους στην δημοτική συνέπεσαν με τα ρήματα σε -άω (τολμάω, -ώ, τολμάς, τολμάμε ή τολμούμε). Έτσι λέμε: ξεκινάς, τι συζητάς; Έτσι και το συζητώνται σαν το τιμώνται. Αλλά προτιμητέα η λιγότερη αφομοίωση. Δηλαδή να διατηρείται: συζητείς, συζητεί, συζητούμε, κλπ. Καλύτερα λοιπόν: Αυτά συζητούνται. Ωστόσο, αυτή η ποικιλία των τύπων ίσως είναι αυτή που δίνει χρώμα και ποικιλία στην γλώσσα, στην έκφραση.

-19.2.2016 τοπικός τύπος. α) Παραφύσιν καιρός (τίτλος άρθρου). Γιατί ως μία λέξη: παραφύσιν; Αντί του ορθού: παρά φύσιν. Αν δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους, στον αγαπητό καθηγητή, τόσο δραστήριον στην πόλη και στον νομό, είναι ανεπίτρεπτη τέτοια συγκόλληση-συνένωση λέξεων, δεδομένου ότι από ανίδεους ή ολιγογράμματους μπορεί να εκληφθεί σαν ουσιαστικό η πaράφυσις, κλπ. β) λόγο της οικονομικής κρίσης. Το ορθόν: λόγω της κρίσης (είναι η δοτική της καθαρεύουσας.)

-23.2.2016 Mega (ο πρωθυπουργός) σαράντα ένα χώρες εγκρίνουν ... Το ορθόν: σαράντα και μία χώρες...

-19.3.2016 Mega (ο πρωθυπουργός) Ο φόρος ... μέχρι τον Ιούλη(!). Να ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι στο χωριό μου και οι αγράμματες γριές και οι απλοί άνθρωποι λένε: Τον Ιούλιο... στον αλωνισμό...

-16.3.2016 ΕΤ2 Συζήτηση για τον λόφο (τάφο) της Αμφιπόλεως. Δεν γνωρίζω τον κ. Ήρκο Αποστολίδη (ιστορικό και συγγραφέα), ο οποίος, όπως είπε, επί 25-30 χρόνια μελετά την ιστορία της Μακεδονίας. Δεκτόν. Αλλά γιατί τόσον απορριπτικός και τόσον απαξιωτικά εξεφράσθη για τις απόψεις άλλων μελετητών και αρχαιολόγων, του τύπου: λένε σαχλαμάρες (!). Δεν τον τιμά η τοιαύτη αήθης συμπεριφορά προς συναδέλφους και ομοτέχνους.

-21.2.2016 Από την εφημερίδα Δημοκρατία. Συμπέρασμά μου... Θα μορφωθούμε καλλιτεχνικά και εικαστικά... με το νέο Διευθυντή Φεστιβάλ Αθηνών. Ο προκλητικός και βλάσφημος Φλαμανδός (Βέλγος) Γιαν Φάμπρ, άκρως εκκεντρικός - ονομαστός σε όλον τον κόσμο - που μια του παράσταση είναι "Ύβρεις" για την Παναγία και τον Χριστό. Με την οργάνωση του φεστιβάλ Αθηνών από αυτόν τον καλλιτέχνη θα ανεβεί το καλλιτεχνικό μας και αισθητικό επίπεδο(!). O tempora, o mores! Τόσο εύκολα και ευκολοχώνευτα αφομοιώνουμε ξένες επιδράσεις - ας είναι και εκκεντρικές και ... σαχλαμάρες! Πώς θα δείχνουμε άλλωστε μοντέρνοι και εκσυγχρονισμένοι;

-Συγκράτησα από συζήτηση για την οικονομία. (Για να αποφύγεις την ουσία του προβλήματός της, σχηματίζεις... Επιτροπή). Είπε ο Ρος Περό: Αν δεις ένα φίδι, σκότωσέ το. Μη κάνεις επιτροπές για το θέμα των φιδιών. Και ο Ρ. Λογκ Χάρκνες (Αμερικανός δημοσιογράφος): Επιτροπή είναι μια ομάδα ανθρώπων που δεν θέλουν, διορισμένοι από ανθρώπους που δεν μπορούν, για να φτιάξουν αυτό που δεν τους χρειάζεται.

-25η Μαρτίου 2016, TV E. Ούτε και ο ίδιος ο αγαπητός Κώστας Χαρδαβέλας θα φανταζόταν ότι θα είχε η σημερινή (βραδινή) εκπομπή του: "Όλοι οι καλοί χωράνε" τόσο καταπληκτική, ... αφάνταστη επιτυχία, καθώς είναι αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Παρόντα πρόσωπα σοβαροί άνθρωποι, λόγιοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσικοί, χοροδιδάσκαλοι, χορευτικά συγκροτήματα, με πλούσιο πρόγραμμα ελληνικών τραγουδιών και χορών. Η όλη εκδήλωση μας γέμισε ελληνισμό με το ποικίλο και πατριωτικό χρώμα και περιεχόμενο. Εύγε, Κώστα Χαρδαβέλα!

Φυσικά, με τις άλλες εκπομπές ψυχαγωγείς και διασκεδάζεις τους τηλεθεατές σου, αλλά η σημερινή εκδήλωση, υπέρτερη όλων σε περιεχόμενο, αμεσότητα, συγκίνηση και μέθεξη είναι η μητέρα όλων των εκπομπών σου. Αυτού του είδους οι εκδηλώσεις να είναι πιο συχνές, καθώς είναι ψυχωφελείς και εθνωφελείς, ιδίως για τους νέους - τα παιδιά μας - καθώς είναι καλό να εθίζονται και στα παραδοσιακά ακούσματα. Ας φιλοτιμούνται και άλλα τηλεοπτικά κανάλια για παρόμοια προγράμματα, όχι να καλύπτουν ώρες με σκουπίδια και ξενότροπες μιμήσεις. Ακούσαμε, είδαμε, απολαύσαμε ελληνικά τραγούδια και χορούς, που πραγματικά συγκινούν και σε δένουν με το ιστορικό και κοινωνικό παρελθόν μας (εν προκειμένω με την Εθνική Επανάσταση του 1821, την τόσο κοντινή μας, αφού παρόντες ήσαν τρισέγγονα, απόγονοι των ηρώων του '21, Πετμεζά, Πλαπούτα, Ζαΐμη, Μιαούλη)! Αυτές οι εκδηλώσεις ακόμη ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας και την συνείδησή μας ως Ελλήνων.

Συνειρμικά, θυμούμαι, προ 23-25 ετών ένας "δάσκαλος" δίδασκε σε χορευτικό συγκρότημα νέων ενός χωριού χορούς, εκ των οποίων μερικούς τους παρουσίαζε σαν χορούς της Μακεδονίας μας. (Ο ρυθμός και η μουσική δεν έπειθαν για κάτι τέτοιο.) Σε ερώτησή μου τότε "Αυτοί οι δυο χοροί σε ποια ελληνικά τραγούδια ανταποκρίνονται;" απορία ψάλτου βηξ... Αμήχανα απάντησε: Έχουμε μόνο τον σκοπό του χορού. Κι εγώ κατάλαβα τον ... σκοπό του. Ας έχουν υπ' όψη τους οι υπεύθυνοι συλλόγων σε ποιους αναθέτουν την διδασκαλία σε χορευτικά συγκροτήματα.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2016, αρ. φύλλου 829



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ