11.7.16

Είπαν:



Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς

Συνεδρίαση-ψηφοφορία  για την πρόταση της δημοτικής αρχής  να φιλοξενήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές, που θα εργαστούν στο πλαίσιο προγράμματος, για τη μελέτη αποκατάστασης του τεμένους της Καστοριάς.

«Ναι»:  Α.Αγγελής, Γ.Παπαδόπουλος, Μ.Μπινιάκος, Λ.Παπαδημητρίου, Ν.Φωτιάδης, Ι.Τόμου, Β.Στεργιόπουλος, Δ.Πετρόπουλος, Λ.Ζήσης, Μ.Αντωνίου, Σ.Λιάνος, Δ.Στυλιάδης, Θ. Τέρψης, Κ.Αντωνιάδης.

«Όχι»: Ζ.Παύλου, Δ.Καπρής, Ά.Πετσάλνικου, Γ.Βασιλειάδης, Γ.Σαναλίδης, Α.Στούμπας. Όχι ψήφισαν και όλοι οι σύμβουλοι των μειοψηφιών των κ.κ. Ε.Χατζησυμεωνίδη, Ν.Βασιλειάδη και Σ.Κουμπάνη (παραιτήθηκε σύμβουλος).

«Παρών»: Χ. Δαμιανού, Γ. Μπαμπάκος, Π. Δάγγας.

Απόντες: Δ.Κωτούλας, Θ.Μυλωνάς, Δ.Λίτσκας. Από τις μειοψηφίες απουσίαζαν ο κ. Σ. Καρανικολόπουλος και η κ. Β.Χαραμοπούλου.



* * *

Δημήτρης Καπρής: Ένας από τους ρόλους του δημοτικού συμβουλίου είναι να ικανοποιούνται αιτήματα των πολιτών. Στο συγκεκριμένο θέμα, με μεγάλη μου έκπληξη αναρωτιέμαι πώς ανέκυψε την στιγμή που το σύνολο των συνδημοτών μας είναι χριστιανοί. Από όποια πλευρά και αν προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα, καίει.
Τι συμφέροντα και ποιους εξυπηρετεί η ανακατασκευή ενός οθωμανικού τζαμιού στην ορθόδοξη Καστοριά που δεν υπάρχουν μουσουλμάνοι πολίτες.
Από θρησκευτικής, ιστορικής και εθνικής πλευράς  δεν συντρέχει λόγος ανακατασκευής. Ακόμη και πολιτιστικοί λόγοι που επικαλούνται στην εισήγηση δεν μπορούν να σταθούν, την στιγμή που στην πόλη μας υπάρχουν δεκάδες βυζαντινά, ελληνικά και ορθόδοξα μνημεία με σπουδαία ιστορική και πολιτιστική αξία.
Στην πόλη που πολέμησε για την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό, ο Αναστάσιος Πηχιών, ο Ίωνας Δραγούμης, ο Γερμανός Καραβαγγέλης και τόσοι άλλοι, στην πόλη του αγίου Ιακώβου Καστορίας, του αγίου Ναούμ, της αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και τόσων άλλων αγίων, δεν είναι αποδεκτή από την κοινωνία της Καστοριάς η αποκατάσταση του τζαμιού.
Επικίνδυνο θέμα σε επικίνδυνη περίοδο, την στιγμή που η Μεσόγειος φλέγεται, το ισλάμ έχει κηρύξει τον πόλεμο προς κάθε κατεύθυνση, ο δήμος Καστοριάς κλείνει το  μάτι στην Τουρκία. Αν δεν υπάρχει ευαισθησία σε εθνικά και θρησκευτικά θέματα από τον δήμο Καστοριάς, να είστε βέβαιοι πως υπάρχει από την Ρωσία, η οποία όπως γνωρίζετε είναι πολύ ευαίσθητη σε θρησκευτικά θέματα.
Φανταστείτε τις συνέπειες ενός εμπάργκο της Ρωσίας σε φιλοτουρκικές πόλεις της χώρας μας, μέσα στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα είναι και η Καστοριά, ποιες θα είναι οι συνέπειες, οι οποίες θα είναι ολέθριες για την πόλη (χειροκροτήματα από τον κ. Βιόλα).
Εγώ, θα ήθελα, από τον  δήμαρχο εδώ -τον εν Χριστώ αδελφώ Ανέστη- του ζητώ να αποσύρει το συγκεκριμένο θέμα και να μην ξαναέρθει ποτέ στο δημοτικό συμβούλιο.

Ζαχαρίας Παύλου: Με κάλυψε σε αρκετά από αυτά που είπε ο συνάδελφος (παρεμβαίνει δημοτικός σύμβουλος και διορθώνει τον κ. Παύλου: «ο  ορθόδοξος συνάδελφος»).  Θέλω να ρωτήσω, ήρθανε στην Καστοριά αυτοί οι φοιτητές και σ’ όλα αυτά που υπάρχουν στην Καστοριά επικεντρώθηκαν εκεί, δηλαδή αυτό ήταν αυτό που θέλαν να κάνουν. [….] Εγώ είμαι αρνητικός στο θέμα, δεν πρόκειται να το ψηφίσω, για πολλούς λόγους, κάποιους από αυτούς τους είπε ο κ. Καπρής . Ας κάνουμε όλα τα άλλα που πρέπει στην ιστορική πόλη της Καστοριάς και ας έρθει μετά η ώρα να ασχοληθούμε και  μ’ αυτά.

Ιωάννης Τόμου: [….] Εφ όσον διαβεβαιώνει ο κ. αντιδήμαρχος ότι δεν θα λειτουργήσει ως θρησκευτικός χώρος, ποιο είναι το πρόβλημα; Όλοι χριστιανοί είμαστε.

Ζαχαρίας Παύλου:  Μπορείτε να μας πείτε πού ανήκει το συγκεκριμένο τζαμί.

Λεωνίδας Παπαδημητρίου: Ανήκει στην αρχαιολογία στο υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά η συνεργασία μας με το συγκεκριμένο τμήμα (του ΑΠΘ) αρχίζει τώρα και θα πάει για χρόνια. Αν θέλετε να χάσουμε αυτήν την συνεργασία πείτε όχι.
[….] Αποφασίζουν οι φοιτηταί που θα δουλέψουν. Δεν αποφασίζουν ούτε οι καθηγηταί, ούτε εμείς.  Όταν ήρθαν οι φοιτητές επισκεφθήκαμε το τζαμί και κάναμε κάποιες δηλώσεις. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν γνωστές
(διακόπτει τον λόγο του και απευθύνεται σε δημοσιογράφο!)

Παπαδημητρίου: Κύριε Παραρά και εσείς τις παρουσιάσατε.

Παραράς: Ήταν μέτριες οι δηλώσεις.

Παπαδημητρίου: Μέτριες; Μάλιστα!  (και συνεχίζει τον λόγο του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και το Σώμα του Δ.Σ.:) Λοιπόν, πριν όμως έρθουν οι φοιτητές παρουσιάστηκε η κ. Καραγιαννίδου. Εάν θεωρούν μερικοί ότι ολόκληρο το Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, εμείς εδώ, είμαστε εναντίον αυτού του κράτους, ας το πώς έτσι, τότε είμαστε άξιοι  της τύχης μας. Δεν θα ήθελα να πέσει το τζαμί ή ο μενδρεσές στα χέρια της κ. Καραγιαννίδου

Παραράς: Τι είναι αυτή;.

Παπαδημητρίου: Αυτό πάμε να προλάβουμε αν θέλετε (κάποιος δημοτικός σύμβουλος απαντάει στον δημοσιογράφο ότι είναι η τ. πρόεδρος της Ένωσης αγροτών!).

Παραράς: Α, πού πήγε στην Τουρκία μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη.

Παπαδημητρίου: Μάλλον το ξέρετε κ. Παραρά.

Παραράς: Όχι πήγατε Τουρκία μαζί όλοι.

Παπαδημητρίου: Το ξέρετε μια χαρά κ. Παραρά.

Παραράς: Εσείς πήγατε Τουρκία εκεί.
Παπαδημητρίου: Εγώ όχι.

Δημοτικός σύμβουλος: Κύριε Παραρά σταματήστε. Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο.

Παραράς: Όχι, μου δώσατε τον λόγο πριν. Εγώ… δεν…

Πρόεδρος Δ.Σ.: Κύριε Παραρά.

Παραράς: Όχι, μου δώσατε τον λόγο πριν. Εγώ… δεν…  Εγώ έχω χρόνο αν θέλετε…

Παπαδημητρίου (συνεχίζει τον λόγο του προς το Σώμα): Οι φοιτητές έρχονται να κάνουν δωρεά μια δουλειά. Είχα δηλώσει ότι η αποκατάσταση θα γίνει από ελληνικά χέρια και από ελληνικά μυαλά. Ο χώρος αυτός όταν αποκατασταθεί μόνο για πολιτιστικούς λόγους και σε καμία περίπτωση για θρησκευτικούς. Και μία παρατήρηση. Αν σκάψουμε και θα σκάψουμε, στην βάση αυτού του τζαμιού, υπάρχουν τα θεμέλια της πρώην μητρόπολης Καστοριάς. Άρα λοιπόν, αυτό μας ισχυροποιεί ότι δεν θα γίνει θρησκευτικός χώρος. Είμαι σε πλήρη επαφή με τον σεβασμιώτατο, συμφωνεί απόλυτα μαζί μου. Να φροντίσουμε να γίνει πολιτιστικό κέντρο, διότι αν δεν δεν γίνει, τότε κινδυνεύουμε να πάθουμε αυτά που ακούσαμε σήμερα. Λοιπόν εγώ το λέω, δίνουμε πεδίο στην κ. Καραγαννίδου, και όσοι είναι πίσω από την κ. Καραγιαννίδου, να κάνουν αυτό που φοβούνται από ό,τι άκουσα σήμερα.

Γιώργος Βλιώρας: Με τον σεβασμιώτατο μίλησα σήμερα, ψεύδεται ο κ. Παπαδημητρίου.

Παπαδημητρίου: Παρακαλώ πολύ ανακαλέστε.

Γιώργος Βλιώρας: Σήμερα μίλησα με τον σεβασμιώτατο. Σήμερα.

Παπαδημητρίου: Αν θέλετε να γίνει χώρος λατρείας των ισλαμιστών, μέσα σε λίγα χρόνια, τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος, θα ανοίξουν. Θα σας το πω λίγο ωμά, όταν λοιπόν θα ανοίξουν αυτά τα σύνορα, η ροή των πληθυσμών θα είναι ελεύθερη. Και σας πληροφορώ, ότι στην Αλβανία, στο Κόσσοβο και στα Σκόπια, υπάρχει ένα μεγάλο τζιχαντιστών. Αν θέλετε να έρθουν τότε και να διεκδικήσουν το τζαμί, πολύ καλά κάνετε. Εγώ προσπαθώ να το κάνω πολιτιστικό κέντρο. Η άλλη λύση είναι να το κατεδαφίσουμε.

Γιώργος Βλιώρας: Να το βρουν και έτοιμο δηλαδή, να τους το παραχωρήσουμε.

Νίκος Βασιλειάδης: Βλέπουμε ότι η Τουρκία αυτήν την δεδομένη στιγμή, σε όλα τα Βαλκάνια χρηματοδοτεί ανακατασκευές παλιών τζαμιών. Εάν αυτό το τζαμί ανακατασκευαστεί, το οποίο αυτό θα αναδείξουν με τις δημόσιες σχέσεις που είναι πολύ καλύτεροι από εμάς, αύριο μεθαύριο θα πιέσουν για να λειτουργήσει ως τζαμί. Μη το ξεχνάμε αυτό το πράγμα. Θα πουν υπάρχει, είναι ανακαινισμένο, μπορεί να λειτουργήσει ως λατρευτικός χώρος. Εδώ οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και θέλουν να λειτουργήσουν την Αγιά Σοφιά σαν τζαμί. Εμείς θα τους δώσουμε τώρα και το έρισμα; Πρέπει ή να το κάνουμε μόνοι μας αν έχουμε τα κότσια, ή να μην το αγγίξουμε καν.

Πέτρος Τόσκος:  Στην Τουρκία στην επίσκεψη του αντιδημάρχου του κ. Στεργιόπουλου, κάποια κυρία βγαίνει και λέει ότι εκεί ειπώθηκαν πολλά πράγματα. Θα θέλαμε μία απάντηση, αν πραγματικά ειπώθηκαν ή όλα αυτά είναι ψευδή.  Είναι καλό να υπάρξει σε μας μία εικόνα τι έγινε στην Τουρκία, σε εκείνο το περιβόητο ταξίδι. Εγώ πιστεύω όπου υπάρχει θρησκευτικός χώρος, υπάρχει και κατοχύρωση κρατική. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο τζαμί, ή Τουρκία έχει δικό της έδαφος. Είναι θρησκευτικός της χώρος. Και είναι λάθος για μας να μπούμε σε έναν χώρο ο οποίος ανήκει σε άλλη χώρα, και θα πάμε να τον αποκαταστήσουμε και θα τους δώσουμε ένα τζαμί.

Λεωνίδας Παπαδημητρίου: Μα τι λέτε κ. Τόσκο;

Πέτρος Τόσκος:  Τουλάχιστον στην Τουρκία όποια εκκλησία υπάρχει, οι Έλληνες τις αγοράζουν, γιατί τις πωλούν οι Τούρκοι, γιατί θεωρούνται δικό τους έδαφος. Δεν ξέρω λέω…  Είναι πολύ λεπτό το θέμα και πολύ σοβαρό.

Νίκος Καραμπατσακίδης: Καταψηφίζω την πρόταση για τρεις λόγους: 1ον Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Καπρή. 2ον Για την ορθοδοξία μας. 3ον Για την καταγωγή μου. Και θα σας πω και μία παροιμία: για την διαπαιδαγώγησή μου της οικογενείας μου. Θα την πω ελληνικά: Ο σκύλος σκύλο δεν τρώει, και ο Τούρκος φίλος δεν γίνεται.

Εύη Σιστοβάρη: Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Καπρή. Και καταψηφίζω.

Γιώργος Βλιώρας: Συμφωνώ με τον κ. Καπρή.  Είναι η τελευταία φορά που είμαι στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλώνω παραίτηση, για θέματα ορθοδοξίας. Παραιτούμαι.

-Ο δήμαρχος τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον μητροπολίτη Καστοριάς, σημείωσε ότι  ο δήμος λειτουργεί με γνώμονα την ορθοδοξία και τον ελληνισμό. Επιβεβαίωσε ότι το μνημείο ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και άρα στην ελληνική κυβέρνηση. Άρα, όπως είπε, το υπουργείο έχει τη δυνατότητα να κάνει παρεμβάσεις πολιτισμικού χαρακτήρα, στα πλαίσια των αρχών και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του. Εγώ θέλω να συγχαρώ τον κ. Παπαδημητρίου, γιατί κατάφερε μια ομάδα φοιτητών να έρθει στην Καστοριά και να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Και τώρα ερχόμαστε εδώ και ανοίγουμε τέτοιου είδους θέματα. Αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν θα επιτρέψει να αμφισβητηθούν αρχές, αξίες, που διέπουν τις δύο βασικές έννοιες, της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Και όποιος τα προκαλεί αυτά, λυπάμαι πολύ, δεν υπηρετεί το πραγματικό και ουσιαστικό τοπικό και γενικότερο συμφέρον. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις θέσεις του.




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 824

Σχετικά:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/7/16

    Βρε πώς δεν τόξερα νωρίτερα το επίπεδο των συζητήσεων στο δημοτικό μας συμβούλιο να πάω κι εγώ να λέω τέτοια σοφά πράματα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/7/16

    Σπείραμε ανέμους... όχι με τις αποφάσεις, οι οποίες δεν ξέρει ποτέ κανείς αν έχουν το ποθούμενο αποτέλεσμα, αλλά με τη φρασεολογία που δείχνει την παρακμή και το έλλειμμα υγιούς ορθολογισμού και επιχειρηματολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/7/16

    Σαν τον καφενέ του παππού μου ένα πράμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Athena11/7/16

    Μνημείο διαλόγου αποτυπώθηκε με τα δημοσιευμένα λόγια των δημοτικών συμβούλων.
    Όσο και να θέλω να δείξω σεβασμό στο δικαίωμα της γνώμης τους, δεν μπορώ να μην ενοχληθώ από την έκφρασή τους σε κάποια σημεία.
    Δύο με προβλημάτισαν ιδιαίτερα και τώρα δεν θυμάμαι καν ποιοι τα είπαν, γιατί τα προβλήματα είναι καλύτερα να τα εξετάζουμε απρόσωπα και να μη προσωποποιούμε το κακό, ώστε τελικά (άδικα) να αισθάνεται "στοχευμένα" τα σχόλια αυτός του οποίου κρίνεται η συμπεριφορά και όχι η προσωπικότητα.
    Αντιδεοντολογικό στ' αλήθεια να ανοίγει συζήτηση κανείς με δημοσιογράφο την ώρα της συνεδρίασης. Άλλη ώρα πρέπον. Ελπίζω μετά και από την τάξη που προσπάθησε να βάλει ο κ.Παπαδόπουλος, κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί.
    Και δεύτερο το ακόμη πιο θεαματικό! Χωρίς εμπάθεια, χωρίς οργή, χωρίς μισαλλοδοξία, αλλά για όνομα του Θεού δηλαδή, που λέει κι ο λαός μας, περιμένουν αιρετοί μας άρχοντες να τους βλέπουμε στη συνέχεια σοβαρά, όταν αποφασίζουν με κριτήριο τι υποθετικά θα κάνει η Α ή η Β κυρία; ο Χ ή Ψ κύριος που δεν μετέχει εγκεκριμένα στα πολιτικά δρώμενα;
    Να σας πω κι εγώ κάτι φαιδρό, για να διασκεδάσουμε και λίγο. Η εν λόγω ή όποια άλλη βγαίνει και φωνάζει κάθε τόσο, μπορεί να βάψει το μαλλί της πορτοκαλί, επειδή έτσι της αρέσει. Τι θα κάνει ο Δήμος; Θα βάψει πορτοκαλί το δημοτικό μέγαρο;
    Στην πραγματικότητα βέβαια καταλαβαίνω τους φόβους τους, αλλά μέχρι του σημείου που θέλουν να είναι προνοητικοί, όχι όμως και νοσηρά φοβικοί και παρορμητικοί στις αποφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος12/7/16

    @Antena
    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται όπως πρέπει. Νομίζουν ότι συνεδριάζουν στο καφενείο του χωριού τους, την ώρα που παίζουν χαρτιά, για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερη έκφραση.
    Ας μου επιτραπεί η έκφραση: [.....] και Πατρίς, Θρησκεία Οικογένεια. Αλλά μη γράψω περισσότερα. Εποπτεύει εξ άλλου ο Πούτιν, και η [.....].
    Στο όνομα της Ορθοδοξίας και των Εν Χριστώ Αιρετών Αδελφών. Όπως και οι πλαστικές παντόφλες του Παϊσίου. Κι αυτές στο όνομα της Ορθοδοξίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος1/11/16

    Αυτό δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο: Αυτό είναι Ιερά Εξέταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ