1.5.16

ΟΔΟΣ 1+1 για την Ηλέκτρα




Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός
για την όπερα του Σαββάτου


Οι 20 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση (τηλ. 2467029638 e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 30,00 € στην τιμή των 15,00 € (δηλαδή 7,5 € το άτομο) για την όπερα Ηλέκτρα του Richard Strauss. Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (φύλλο 833 της Μ. Πέμπτης 28 Απριλίου 2016 ) την ημέρα της αναμετάδοσης το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.

Ευγενική προσφορά της ΟΔΟΥ

Η σαιζόν 2015-2016 των απευθείας μεταδόσεων από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ολοκληρώθηκε χθες Μεγάλο Σάββατο 30/4 με το αριστούργημα του Στράους την «Ηλέκτρα». Η  όπερα λόγω του ορθόδοξου Πάσχα μαγνητοσκοπήθηκε και  θα προβληθεί το Σάββατο 7 Μαΐου στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Μετά τις  εκπληκτικές παραστάσεις “Τροβατόρε”, “Οθέλλος”, “Τάνχώϊζερ”, “Λούλου”, “Αλιείς Μαργαριταριών”, “Τουραντώ”, “Μανόν Λεσκώ”, “Μαντάμα Μπάτερφλάϊ” με αποκορύφωμα την τελευταία θεσπέσια όπερα του Ντονιτσέττι “Ρομπέρτο Ντεβερέ”, έρχεται η φλογερή τραγωδία του Strauss για την αρχαία ελληνίδα πριγκίπισσα “Ηλέκτρα” που την ερμηνεύει η Nina Stemme (θα ερμηνεύσει την Ιζόλδη, στις 8 Οκτωβρίου, στην πρώτη live in hd παράσταση της νέας σαιζόν) στην θρυλική σκηνοθεσία του αποβιώσαντος το 2013 Patrice Chéreau.



Απόσπασμα από την α' παρουσίαση το 2013, στο φεστιβάλ του Aix-en-Provence, με την Evelyn Herlitzius ως Ηλέκτρα (Orchestre de Paris υπό την διεύθυνση του Esa-Pekka Salonen) (διάρκεια 2:16).


Η παράσταση ορόσημο, είναι συμπαραγωγή του Φεστιβάλ του Aix-en-Provence της Γαλλίας, της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, Teatro alla Scala του Μιλάνου, Finnish National Opera του Ελνσίκι, Staatsoper Unter den Linden του Βερολίνου και του Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης.

Η Stemme στον ομώνυμο ρόλο της εμμονικής και αιμοδιψούς πριγκίπισσας , ερμηνεύει την Ηλέκτρα που ορκίζεται να πάρει εκδίκηση για το φόνο του πατέρα της, Αγαμέμνονα. Η Waltraud Meier ερμηνεύει τις πρώτες της παραστάσεις στη ΜΕΤ ως Κλυταιμνήστρα, μητέρα της Ηλέκτρας και αντικείμενο της οργής της, η Adrianne Pieczonka ως Χρυσόθεμις, αδερφή της Ηλέκτρας, ο Eric Owens στον ρόλο του Ορέστη, του εξόριστου αδερφού της, και ο Burkhard Ulrich στον ρόλο του διεφθαρμένου μονάρχη Αίγισθου.



Η Nina Stemme στην Ηλέκτρα του Patrice Chéreau της Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης (διάρκεια 0:34).

Nina Stemme -ΜΕΤ (διάρκεια 0:57).


Τιμές εισιτηρίων: 15,00 €,  10,00 € για μαθητές, φοιτητές, ανέργους και ΑΜΕΑ,  7,5 € με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 (15,00€ για δύο άτομα).

• ΤΕΙ Καστοριάς Σάββατο 7 Μαΐου 2016 στις 19:55. Προβολή με ελληνικούς υπότιτλους. Η διάρκεια της παράστασης είναι 1 ώρα και 45 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Όμως λόγω μαγνητοσκόπησης, ενδέχεται να υπάρξει διάλειμμα ή να καθυστερήσει η προβολή, διότι θα προσφερθούν δωρεάν εδέσματα και κρασί, από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Καστοριάς «Ορεστειάς».

• Διεύθυνση ορχήστρας: Esa-Pekka Salonen. Σκηνοθεσία: Patrice Chéreau. Ηλέκτρα: Nina Stemme, Κλυταιμνήστρα: Waltraud Meier, Χρυσόθεμις: Adrianne Pieczonka, Ορέστης: Eric Owens, Αίγισθος: Burkhard Ulrich. Σκηνικά: Richard Peduzzi. Κουστούμια Caroline de Vivaise. Φωτισμοί Dominique Bruguiere Διευθυντής σκηνής Vincent Huguet.


* * *



Ο Karl Böhm διευθύνει την Φιλαρμονική της Βιέννης, στην ταινία (1982) του Götz Friedrich «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, με την Leonie Rysanek στον ρόλο της Ηλέκτρας και την Astrid Varnay στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας (διάρκεια 4:54).



Η Ηλέκτρα σε συναυλιακή εκτέλεση, από την συμφωνική ορχήστρα του BBC υπό την διεύθυνση του Andrew Davis, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου το 1993, με την Marilyn Zschau στον ρόλο της Ηλέκτρας, την Eva Randova στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και την  Deborah Voigt στον  ρόλο της Χρυσόθεμις (διάρκεια 1:51:55).

* * *

Patrice Chéreau (1944-2013) Jean Racine (1639-1699) Phèdre


Δύο αποσπάσματα (πράξη ΙΙ σκηνή 5 -εξομολόγηση του έρωτα- και πράξη V σκηνή 7 -θάνατος) της Φαίδρας (Phèdre) του Ρακίνα (Jean Racine), στην εξαιρετική σκηνοθεσία του Πατρίς Σερό (Patrice Chéreau), που ανέβηκε στο θέατρο de l' Odéon του Παρισιού το 2003.
Φαίδρα: Dominique Blanc, Ιππόλυτος: Eric Ruf, Θησεύς: Pascal Greggory.


Phèdre: πράξη ΙΙ σκηνή 5 [εξομολόγηση]


Phèdre:  πράξη V σκηνή 7 [θάνατος]

Δεν είναι τυχαίο πως στον αιώνα μας δεν παίχτηκε στην Ελλάδα ποτέ η “Φαίδρα” του Ρακίνα, ένα έργο που αν μη τι άλλο, διαθέτει έξι συντριπτικά ενδιαφέροντες ρόλους και δύο ακόμη μικρούς, ικανούς να προσφέρουν ευκαιρίες για αριστουργηματικούς εν πυκνώ χαρακτήρες. Δεν έλειψε βέβαια η φιλοδοξία από τις μεγάλες μας πρωταγωνίστριες να παίξουν τον επώνυμο ρόλο• τι συμβαίνει λοιπόν; Συμβαίνει η τραγωδία αυτή του Ρακίνα και όχι μόνον αυτή, ολόκληρο το έργο του μοναχικού αυτού ποιητή, να μην μπορεί ως λέξις να μεταφερθεί σε άλλη γλώσσα. Πράγματι, ο Ρακίνας έχει τεράστιο πρόβλημα μετάφρασης σε όλες τις γλώσσες, ακόμη και σε κείνες που συγγενεύουν με τη γαλλική• γιατί το πρόβλημα δεν έγκειται στη γλώσσα την ίδια αλλά στη χρήση της ως δραματουργικού υλικού από τον Ρακίνα.
Ο ποιητής γράφει στον κλασικό αλεξανδρινό ενδεκασύλλαβο ομοιοκατάληκτο ζευγαρωτό στίχο, όπως απαιτούν το έθος και η μόδα της εποχής του• όμως έχει κατορθώσει να συρρικνώσει τον πλούσιο λεξικογραφικό θησαυρό της γλώσσας του σε μερικές χιλιάδες λέξεις στιλπνές και ουσιώδεις, φτάνοντας στην τέλεια λιτότητα• σε μιαν εποχή που κυριαρχεί το μπαρόκ και οργιάζει το ροκοκό, ο Ρακίνας δημιουργεί μια γαλατική δωρικότητα, πράγμα που σημαίνει μια τέχνη της ευγλωττίας με στιβαρούς ήχους!!
Οι λέξεις θαρρείς και είναι γάζες ταριχεύσεως, περιτυλίγουν ασφυκτικά τα αισθήματα και τα παγώνουν. Η γλώσσα του Ρακίνα είναι μια διαρκής μεταφορά, μια συνεχής μετωνυμία, μια σειρά παραπετασμάτων που κρύβουν το βασικό νόημα, την αλήθεια της ζωής. Η γλώσσα είναι όπως τα αποκρυσταλλωμένα φυτά που έχουν εμβαπτισθεί σε όζον. Αυτή η γλώσσα, ως θεατρική γλώσσα, δεν μεταφράζεται. Η “Φαίδρα” του Ρακίνα δεν παίζεται έξω από τη γλώσσα της. Είναι καταδικασμένη να ζει μόνο μέσα στα γαλλικά του Ρακίνα.
Κώστας Γεωργουσόπουλος

* * * 

Επόμενη παράσταση από την Νέα Υόρκη (η πρώτη της σαιζόν 2016-2017): 8 Οκτωβρίου 2016, Tristan und Isolde του Richard Wagner [νέα παραγωγή] υπό την διεύθυνση του Sir Simon Rattle (της Φιλαρμονικής του Βερολίνου), σε σκηνοθεσία του χαρισματικού Mariusz Treliński. Με τους Nina Stemme (Isolde), Ekaterina Gubanova (Brangäne), Stuart Skelton (Tristan), Evgeny Nikitin (Kurwenal) και René Pape (Marke).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ