13.3.16

Λόγος & Αντίλογος



Περί ΔΕΥΑ Καστοριάς



Αξιότιμε κ. Μπαϊρακτάρη,

Τελικά ίσως η ΟΔΟΣ να είναι το καταφύγιό μας σε κάθε παράξενο που συμβαίνει στην περιοχή μας και, δυστυχώς, συμβαίνουν πολλά ή έστω αρκετά.

Το παράξενο που μ’ έκανε να σας γράψω σήμερα είναι οι πολλές διακοπές νερού που συμβαίνουν τελευταία στο Μαυροχώρι. Είναι πρωί Δευτέρας, σήμερα Αγίου Δημητρίου που γιορτάζει το χωριό μας, και για μία ακόμη φορά σηκωθήκαμε και δεν βρήκαμε σταγόνα νερό για να πλυθούμε και να πάει ο καθένας μας στη δουλειά του.

Έλεος, κύριοι της ΔΕΥΑΚ! Έλεος, όχι μόνο για τις διακοπές νερού που είναι πολλές, αλλά και γιατί δεν νιώθετε καμία ανάγκη να κάνετε μια ενημερωτική ανακοίνωση ούτε εκ των προτέρων (να μπορέσουμε να μάσουμε λίγο νερό για τις πιο βασικές μας ανάγκες) ούτε εκ των υστέρων (να ξέρουμε τουλάχιστον τον λόγο της κάθε διακοπής, που αποκλείεται να είναι η έλλειψη νερού, οπότε μάλλον κάποιο δικό σας λάθος είναι).

Και υπάρχει και κάτι ακόμα πιο εκνευριστικό: αν κάποιος αποφασίσει να τηλεφωνήσει στην ΔΕΥΑΚ, πέφτει πάνω στο γνωστό… καθαρά ελληνικό “Please hold on” και κάτι άλλα τελείως ακαταλαβίστικα αγγλικά, που μόνο οι προχωρημένοι αγγλομαθείς θα μπορούσαν ίσως να καταλάβουν. Αμάν πια! Εδώ στην Ψωροκώσταινα που κατάντησε η Ελλαδίτσα μας (ή μάλλον που την καταντήσαμε εμείς οι ανευθυνοϋπεύθυνοι πολίτες της) τα αγγλικά του τηλεφωνητή μας μάραναν που θα ‘πρεπε δια νόμου να απαγορεύονται στις δημόσιες υπηρεσίες όπου τηλεφωνούν Έλληνες πολίτες.

Αλήθεια, κύριε Μπαϊρακτάρη, δεν υπάρχει κάποιος αυτονόητος νόμος για το τελευταίο, για τα αγγλικά στους τηλεφωνητές των δημοσίων υπηρεσιών που εξυπηρετούν Έλληνες πολίτες που δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν αγγλικά μέσα στα όρια της πατρίδας τους; Και επιτέλους γιατί όλες οι διακοπές νερού στο χωριό μας; Τελικά, έχουν σκοπό να συνεχιστούν για πολύ ακόμα;

 Αγανακτισμένος 
με την καθημερινότητά μας, που εξαιτίας κάποιων γίνεται όλο και πιο χάλια, πολίτης αυτού του τόπου


* * *

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ επισημαίνονται στον "οξύθυμο" αναγνώστη τα εξής:

Η εποχή κατά την οποία οι δημοτικές επιχειρήσεις, ειδικά όταν είναι μονοπωλιακές και παρέχουν κάτι τόσο πολύτιμο, όσο το νερό, θα λειτουργούν με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας, για την ώρα και με πλείστες αφορμές, βρίσκεται στις ελληνικές καλλένδες. Η ΔΕΥΑ Καστοριάς, ακόμη και όταν προσπαθεί να ανταποκριθεί στις σχετικές, αυτονόητες υποχρεώσεις της, δεν θα πάψει να χρειάζεται βελτιώσεις, ειδικά αυτή την περίοδο, που ο τομέας ευθύνης της είναι γεωγραφικά τεράστιος.

Θα μπορούσε βέβαια να έχει ξεκινήσει την βελτίωση των υπηρεσιών της, από τα… αγγλικά που αναφέρετε στην διαμαρτυρία σας. Μέχρι να κάνει τις αναγκαίες μεταφράσεις, πρέπει να υπάρχει χιούμορ και κατανόηση. Σε μια πόλη σαν την Καστοριά που κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία με... γερμανικούς προορισμούς, το ξενόγλωσσο της ΔΕΥΑ Καστοριάς, μοιάζει πταίσμα. Με αγγλική δι' αρχαρίους.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου 809

Φωτογραφία: Πίνακας του Μάρκου Ντέμκα από την 
1η έκθεση ζωγραφικής του στην Καστοριά, τον Ιούνιο 2015.


1 σχόλιο:

  1. Οδαναγνώστης13/3/16

    Επειδή το παρακολούθησα το θέμα, είναι αλήθεια πως μετά την επιστολή του αναγνώστη δεν έγινε καμία διακοπή νερού. Οπότε, ισχύει κι εδώ η παροιμία "Αν δεν κλάψει το μωρό, η μάνα δεν το θηλάζει". Να λοιπόν που οι γραπτή διαμαρτυρία πιάνει τόπο κάποιες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ