20.1.16

Λόγος & Αντίλογος




Ευάγγελος Βενιζέλος



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Διάβασα με προσοχή και μεγάλη ικανοποίηση την επιστολή του «Θεόφραστου του νεώτερου» για τον τέως πρόεδρο του Πα ΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Μια σπάνια νομική και πνευματική μεγαλοφυΐα που όμοια της δεν συναντά κανείς εύκολα. Ακόμη πιο σπάνια στην Καστοριά αποφασίζει κάποιος να γράψει και να αναφερθεί σε πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και σχεδόν ποτέ σε πρόσωπα της τοπικής πολιτικής μιζέριας. Γι’ αυτό η επιστολή του αναγνώστη σου, ανώνυμη κι’ αυτή, είναι εντυπωσιακή.

Θα ήθελα μόνο να προσθέσω πώς όσο καιρό είχε κεντρική αποστολή, προσπάθησε πολύ (ο κ. Ε. Βενιζέλος) να συγκρατεί την ευφυΐα του για να μη προκαλεί την μήνι και την σύγκριση. Παρά την προσπάθεια δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, με αποτέλεσμα η υπερχειλίζουσα ευφυΐα του να προκαλεί αλλεργία στους άσπονδους εχθρούς και φίλους, κυρίως μέσα στο ΠαΣοΚ- αφού κάθε σύγκριση απέβαινε άσκοπη. Στην Καστοριά, δεν χρειάζονται συστάσεις και διευκρινίσεις όλα αυτά.
 
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου υπάρχει κόσμος, σε μεγάλες πλειοψηφίες μάλιστα, που αντιλαμβάνονται ακόμη ως χιούμορ την αμφιλεγόμενη ευφυΐα Αγκόπ, εξηγούν τον κόσμο και το σήμερα με προφητείες γερόντων και σημάδια, που είναι κολλημένοι στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τον νέο Τσάρο πασών των Ρωσιών και όχι μόνο, σε μια χώρα Βασίλειο της Μετριότητας, είναι φυσικό να μην γίνει ανεκτό το πνευματικό ανάστημα του τ. προέδρου του ΠαΣοΚ. Ούτε καν οι υπερβάσεις του, το θάρρος και η ηθική της ευθύνης που ανέλαβε και κατά την γνώμη μου εξάγνισε τα λάθη της πρώτης περιόδου της πολιτικής του διαδρομής στο ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμη και άλλων συμβιβασμών.

Γι’ αυτό και τα κόμματα επιλέγουν τελικά αρχηγούς στα μέτρα της μέσης πνευματικής αντίληψης, ώστε να μην μπορεί ποτέ κανείς να ξεχωρίσει και διακριθεί, και ακόμη περισσότερο να μη φαίνεται η διαφορά.

Η Καστοριά και σε αυτό τον τομέα πρωτοπορεί, αφού εδώ και πολλά χρόνια δίνει το «φωτεινό» παράδειγμά της στο πανελλήνιο: εξακοντίζει και επιλέγει κατά κανόνα αντι-Βενιζελικούς.

Απόδειξη για όλα αυτά, η προβλεπόμενη είσοδος στην Βουλή της Ένωσης Κεντρώων του κ. Βασίλη Λεβέντη. Προτιμούν οι Έλληνες να ψηφίσουν δαγκωτό ό,τι έως χθες θεωρούνταν στην καλύτερη περίπτωση γραφικό, περιθωριακό ή και λούμπεν, από το να αναγνωρίσουν αυτούς που ξεχωρίζουν.
Αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα.

Α.Λ.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Σεπτεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 803






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ