26.12.15

ΟΔΟΣ: Η δικαίωση




Καθώς, χθες το απόγευμα, η ΟΔΟΣ έκλεινε την ύλη του σημερινού φύλλου, της γνωστοποιήθηκε μια, από κάθε πλευρά, θετική εξέλιξη:  Έγινε δεκτή η αίτηση, και ακυρώνεται η παράλειψη του αρμόδιου υπουργού Πολιτισμού, να κηρύξει διατηρητέο ιστορικό μνημείο το κτήριο του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, και έτσι ακυρώνεται και η κατεδάφιση του κτηρίου.

Η  αίτηση ακύρωσης είχε ασκηθεί από το σωματείο «Σπασμένο Ρόδι» με την Ελένη Τσαδήλα που έφυγε από την ζωή στις αρχές του 2015 να πρωτοστατεί (για μια ακόμη φορά) στην  σχετική κίνηση και πρωτοβουλία. Μάλιστα η Ελένη Τσαδήλα, όπως και μερικοί ακόμη, αποτέλεσαν την ψυχή του σχετικού κινήματος που διαδικαστικά εκπροσωπήθηκε από το σωματείο «Σπασμένο Ρόδι», το οποίο συνέδραμαν οικονομικά και ηθικά όσοι ανταποκρίθηκαν στις σχετικές εκκλήσεις που συντόνισε η Ελένη Τσαδήλα.

Πιο συγκεκριμένα, η αίτηση ακύρωσης γίνεται δεκτή με την 3176/2015 απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με το αποτέλεσμά της να γίνεται γνωστό στο σχετικό βιβλίο των δικαστικών αποφάσεων και να αναμένεται με ενδιαφέρον το αναλυτικό σκεπτικό της απόφασης, όταν αυτή καθαρογραφεί.

Υπενθυμίζεται ότι η κατεδάφιση του ιστορικού και προφανώς διατηρητέου Μαθιουδάκη, είχε προγραμματισθεί ως «παράπλευρη απώλεια» για την ανέγερση νέου μεγάρου για την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς, το οποίο πράγματι έχει ανάγκη η Ελληνική Αστυνομία.

Ωστόσο η προοπτική κατεδάφισης ενός ιστορικού για την Καστοριά κτηρίου, ανέτρεπε υποχρεωτικά τις προτεραιότητες. Και αυτό δεν έχει σχέση με την υπαρκτή ανάγκη της Αστυνομίας. Έτσι δημιουργήθηκε η σχετική κίνηση πολιτών, με την Ελένη Τσαδήλα σε κεντρική θέση ευθύνης, να καταθέτει ακόμη και ένορκα στα δικαστήρια της Καστοριάς, για την ανάγκη σωτηρίας του κτηρίου και τα ιστορικά-διατηρητέα χαρακτηριστικά του Μαθιουδάκη.

Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου όχι μόνο είχαν ακουστεί και κάποιες απειλές σε βάρος της, αλλά ολόκληρο το τοπικό πολιτικό σύστημα να είναι από ουδέτερο ως εχθρικό απέναντι στην κίνηση σωτηρίας. Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, βουλευτή της Ν.Δ., που για τους προφανείς δικούς της λόγους, παρά την άγουσα που είχε η υπόθεση, καθώς είχαν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές, λάμβανε καθαρή θέση υπέρ της κατεδάφισης. Πίστευε φαίνεται ότι έτσι γινόταν πολιτικά συμπαθής στην Ελληνική Αστυνομία.

Στην κίνηση ωστόσο συμπαραστάθηκαν άμεσα ή και διακριτικά τόσο ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ, που μέχρις ενός σημείου δεν είχε πάρει θέση, όσο και άλλοι πολιτικοί παράγοντες με τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια, τ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να τάσσεται σαφώς υπέρ της διατήρησης του κτηρίου.

Τελικά την διατήρηση και σωτηρία του κτηρίου (χάριν και στον αποτελεσματικό νομικό χειρισμό  της  υπόθεσης από πλευράς δικηγόρων), δικαίωσε η ίδια η Δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα το ανώτερο διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, με την απόφασή του.

Ο Δήμος Καστοριάς, αφού λάβει γνώση του περιεχομένου της απόφασης, να κινηθεί με τέτοιο τρόπο που να προστατεύει το κτήριο και να το εντάξει στον προγραμματισμό του.  Και αυτό ανεξάρτητα από την Ελληνική Αστυνομία, που θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες ώστε να αποκτήσει το νέο της κτήριο. 

Η θετική εξέλιξη αποτελεί νίκη και δικαίωση της Ελένης Τσαδήλα, στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια και τον αγώνα της για τον τόπο. Αξίζει να αφιερωθεί στην μνήμη της.

  

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, αρ.φύλλου 801


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ