15.12.15

ΟΔΟΣ: Σε άλλα κράτη, χωρίς... φιλότιμο


ΟΔΟΣ 23.7.2015 | 797

Η ενυπόγραφη διαμαρτυρία επώνυμου συμπολίτη, αποτελεί σοβαρότατο γεγονός. Η μονοπωλιακή παροχή δημόσιου συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ που έχουν οργανωθεί στην μορφή της ανώνυμης εμπορικής εταιρείας, ελπίζεται ότι παρέχεται σε επαρκές επίπεδο και ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι μεμονωμένο.

Η έλλειψη ανταγωνισμού, τα μονοπώλια και η αντίληψη του κακού Δημοσίου, τα κλειστά επαγγέλματα και τα καμποτάζ κάθε μορφής, είναι καταστάσεις που εκτρέφουν αφορμές παραπόνων.

Ωστόσο το περιστατικό που αναφέρει ο κ. Νικηφόρος Χριστόπουλος πρέπει να θεωρείται σοβαρό. Σε άλλα κράτη, κυρίως στον Βορρά και την Δύση (όπου όταν κτίζαμε Παρθενώνες έτρωγαν βελανίδια) μια αντίστοιχη πράξη θεωρείται μορφή βασανισμού και επισύρει συνέπειες.

Στις Η.Π.Α για παράδειγμα, όχι μόνο στις υπεραστικές αλλά ακόμη και στις αστικές συγκοινωνίες στους δρόμους των πόλεων. με την πυκνή κυκλοφορία, ο οδηγός ενός λεωφορείου, σταματά κάθε επιβίβαση-αποβίβαση για να επιμεληθεί (ο ίδιος προσωπικά) την άμεση βοήθεια και την ασφάλεια σε άτομα με κινητικά προβλήματα, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα κάθε άλλου καθήκοντος.   Ακόμη και εάν αφορά περισσότερους του ενός επιβάτη, ακόμη και εάν συνοδεύονται, ακόμη και εάν χρειαστεί αυτό να επαναληφθεί σε κάθε στάση του δρομολογίου.

Εδώ στην Ελλάδα -και πολύ περισσότερο στην (με βυζαντινή γραμματοσειρά) Καστοριά- όπου περισσεύει το φιλότιμο και η ευγένεια, όπως και η αίσθηση του καθήκοντος, όλα αυτά θεωρούνται ψιλά γράμματα και χωρίς αξία.

Η διοίκηση των ΚΤΕΛ Καστοριάς, μπορεί και πρέπει να ελέγξει την ουσία της διαμαρτυρίας. Και αν απαιτείται να επιμορφώνει κάπου-κάπου το προσωπικό, που έρχεται σε επαφή με τους επιβάτες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιουλίου 2015, αρ. φύλλου 797



Σχετικές αναρτήσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ