10.12.15

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 10.12.2015 | 815

Ζώντας στο χθες


Με την υπόθεση των καρναβαλιών χρόνο με τον χρόνο η Καστοριά έχει συνηθίσει να υπονομεύεται, αλλά και να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο... Αλλά δεν είναι μόνο τα καρναβάλια. Προστίθενται και τα δήθεν ήθη και τα δήθεν έθιμα στο υπόλοιπο έτος: Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο, κάνουν ούτως ή άλλως αφόρητη και βαρετή την πόλη. Η Καστοριά δεν ξεφεύγει από τον κανόνα να καθηλώνεται από την γνήσια ή πλαστή «παράδοσή» της. Κακά τα ψέματα, η παράδοση με την μονολιθικότητά της, καταντά χαλινάρι, μια πραγματική Τζιχάντ. Όπως είναι φυσικό όλα αυτά πλήττουν την προοπτική της, ιδιαίτερα στην νέα γενιά που θέλει να μεταναστεύσει για να ζήσει το σήμερα, αν όχι το αύριο.

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & αντίλογος
ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ
«Περί κειμηλίων και σιωπής»
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, παλαιότερα, με  δήλωσή του διαβεβαίωσε το ποίμνιό του ότι γνωρίζει πού βρίσκονται και ότι είναι σε καλά χέρια. Δεν είπε όμως ποτέ πού ακριβώς βρίσκονται και σε ποιά χέρια.

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Το Αναγνωστικό
Ο ταχυδρόμος είχε γίνει για τη Σαββούλα ένα είδος Άη-Βασίλη. Τον περίμενε με τη Σάββα δίπλα της, τον τράταρε πάντα κάτι, ένα κομμάτι τυρί, λίγο βούτυρο, κι εκείνος της παράδινε, πάντα γελαστός, την αλληλογραφία.

ΟΔΟΣ:
Χίλιοι καλοί χωρούν
Μια προκαταβολική αποσαφήνιση δεν βλάπτει: Η εφημερίδα ΟΔΟΣ δεν θα ασχολούνταν ποτέ με τα προσωπικά θρησκευτικά φρονήματα κανενός ιδιώτη, που έχει το απόλυτο δικαίωμα να αναπτύσσει και εκφράζει την προσωπικότητά του. Από τον κανόνα αυτό, εξαιρούνται τα πρόσωπα που φύσει και θέσει...

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Στα εγγόνια μου και σ’ όλα τα αστέρια τ’ ουρανού και της λίμνης
Κι ήταν πολύ πιο πρόσφατα όταν, ψάχνοντας ένα δρομάκι για να κατέβει από την περιοχή της Μητρόπολης στον τάφο –τώρα κενοτάφιο- του Μελά, ρώτησε δύο γειτόνισσες κι αυτές, ξαφνιασμένες, της «απάντησαν»: «Ποιον τάφο; Ποιανού Μελά;» 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Για μία άλλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση και συζήτηση που ακολούθησε στο Νεστόριο με θέμα τη στήλη των Βαττυναίων, θίχθηκε και το θέμα της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στα διαδραματιζόμενα στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γενικότερα στα τοπικά θέματα. 

ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΛΩΝΗ:
Παιδί εσύ της Καστοριάς
τριαντάφυλλο τ’ ουρανού και της λίμνης

Β.Π. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
Βρυκόλακες εν γένει…
Τι διαβάζει αυτή η εκλεκτή κυρία στο βάθος λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης των βρυκολάκων της...

ΟΔΟΣ:
Πρόσωπα 2015
Σήμερα, ένα έτος αργότερα, το 2015 μοιάζει με έτος οριακό, ιστορικό για την Ελλάδα και την Καστοριά. 

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν...

-H σάρκα της µνήµης 2

-Η δήλωση της απιστίας

-Η Βουλγαρία αρνείται να επιστρέψει βυζαντινά κειμήλια

...κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 10.12.2015 | 815

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ