6.10.15

ΟΔΟΣ: ...από το 2000




Απεντάχθηκε -λόγω ελλείψεων στον φάκελο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Μ. Μπινιάκος- από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία - Θράκη 2007-2013» το αρχοντικό Μπασάρα επί της οδού Βυζαντίου στο Ντουλτσό (ενδιάμεσα των αρχοντικών Νατζή και Εμμαουήλ), το οποίο με προϋπολογισμό 2 εκατομμύρια ευρώ προορίζεται να γίνει «Μουσείο Γούνας».

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2011 με την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΤ για να προχωρήσει το έργο με τίτλο  «Αναπαλαίωση Αρχοντικού Μπασάρα – Δημιουργία Μουσείου Γούνας» με φορέα το δήμο Καστοριάς, μετά την ομόφωνη έγκρισή του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα που προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε από το 2000» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 2011 -όταν το αρχοντικό εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ- ο τότε δήμαρχος κ. Ε. Χατζησυμεωνίδης. Υπενθυμίζεται ότι οικολογικές οργανώσεις είχαν διαμαρτυρηθεί στην ανακοίνωση της δημιουργίας μουσείου γούνας στο αρχοντικό. Σύμφωνα με δηλώσεις, η σημερινή δημοτική αρχή προσανατολίζεται να υποβάλλει εκ νέου φάκελο για την επανένταξή του στην νέα χρηματοδοτική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το αρχοντικό κατασκευάστηκε το 1750 από κωνσταντινοπολίτη έμπορο και ήταν τριώροφο. Ο τρίτος όροφος όμως κατέρρευσε (ή κατεδαφίστηκε) το 1888. Η κάτοψή του είναι ορθογώνια και κυριαρχεί ένας μόνο άξονας με εσωτερική διαίρεση, που ακολουθεί τον κύριο άξονα, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο που καταλαμβάνει όλο το μέτωπο της κατοικίας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Μαΐου 2015, αρ. φύλλου 790

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/15

    Πόλεις χωρίς μνήμη ίσον πόλεις χωρίς ζωή.
    Οι οικολογικες οργανώσεις καλό θα έιναι να πάψουν να φέρονται σαν τζιχαντιστες της μιας και μοναδικής και αλάνθαστης άποψης...
    Νομιζω πως το αρχοντικό θα το φαει ο καιρός και η ...κρίση.
    Σε άλλους καιρούς θα έβαζαν το χέρι βαθεια΄στη τσέπη πεντεξη από όσους "κονόμησαν" απο τη γούνα και θα αναλάμβαναν το κόστος.
    Αργα ξύπνησαν οι πολιτικοί ταγοί, οι ιστοριοδίφες και οι διασώστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/15

    @1
    Μη μας τρελαίνεις τώρα με την απαισιοδοξία σου!
    Σωστά τα περιγράφεις, αλλά με τις συνεχείς παραιτήσεις οδηγούμαστε στο γκρεμό. Λέει η παροιμία
    - Άγιε μου Γιώργη βόηθα με!
    - Αμ κούνα κι εσύ το χέρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/10/15

    Καλά!!!!! Ο Μπινιάκος δεν ξέρει τι λέει!!!!!!
    Τι πίνουν στο Δήμο και δε μας δίνουν?????
    Μόνο για ταξίδια είναι και για τσίπουρα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/10/15

    Από τις 28 Μαιου (ξανα) ποστάρεται άρθρο τον Οκτώβριο!!! Είναι τραγική η δημοσιογραφία στην Καστοριά... κάποιος έχει μπει στο στόχαστρο καθώς φαίνεται!!! Κατόπιν παραγγελίας είναι το ερώτημα ή απλά επειδή επαληθεύονται δυστυχώς τα λεγόμενα του;;; Κρίμα και για την ΟΔΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος14/10/15

    @4ο Ανώνυμο
    Προφανώς δε ξέρεις τι γράφεις. Αλλά η εμπάθεια σού θολώνει, όχι μόνο το πνεύμα, αλλά και την όραση.
    "Εν τιμή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ