25.8.15

Λόγος & Αντίλογος

Αγαπητή Βασιλική (Μπέσση),

Με την τελευταία γραφή σου στην ΟΔΟ, προκάλεσες σε δύο σημεία τους αναγνώστες, σχετικά με την έννοια «μοναδικότητα/ανωμαλία», η οποία δημιούργησε φόρτιση. Επικαλεσθήκατε διάφορα παραδείγματα με ερωταπαντήσεις , οι οποίες αποδεικνύουν όπως λέτε, το μέγεθος του προβληματισμού σας.

Σ’ αυτήν λοιπόν την επίκλησή σου, παίρνουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, όχι σε επιστημονικό επίπεδο, αλλά απλά, με όση κατανόηση αποκτήσαμε από την γραφή σου, και αφού σκεφθήκαμε κάποια πράγματα, σου απαντάμε με τα πιο κάτω:

Πρώτα θα σου θυμίσω κάποια προσωπικά, όσο θυμάμαι, πριν από 50 χρόνια, όπου σ’ έβλεπα ως μαθήτρια γυμνασίου, δυστυχώς έκτοτε δεν συναντηθήκαμε ποτέ. Η φύση σου χάρισε πράγματι σωματικά κάλλη, μια σιλουέτα ζηλευτή, λυγερή, υψηλή και ευθυτενής κορμοστασιά, με αέρα, χρώμα απαλό μελαχρινό, πνευματικά ισορροπημένη, ικανή μαθήτρια. Ω του πράγματος, η επαγγελματική σου επιτυχία. Ας μείνουμε σ’ αυτά.

Τώρα θα ξεκινήσουμε με τον βασανιστικό προβληματισμό σου. Την «μοναδικότητα» ή «ανωμαλία» όπως τα ενώσατε. Πλην όμως στο τέλος της αναφοράς, παραδέχεσθε την μοναδικότητα της φύσης με το μωβ μπουμπούκι της Πασχαλιάς, αλλά πάλι συνεχίζεις να αμφιβάλλεις για την μοναδικότητα/ανωμαλία της ελληνικής ιδιομορφίας.

Αγαπητή Βασιλική, η μοναδικότητα δεν είναι και ανωμαλία. Παραδεχθήκατε, όχι την ελληνική σκέτη μοναδικότητα, αλλά την ιδιόμορφη, οπότε δεν είναι και μοναδικότητα. Ο κάθε άνθρωπος, θέλει τα έργα του να τα δώσει, φυσικά με τα λόγια, την άπιαστη, την σπάνια, την μόνη, την αποκλειστική, την εξαίρεση, την μόνη στο είδος, τον αριθμό ένα. Το ένα δεν επιδέχεται την ανωμαλία, είναι παραδεκτό από όλη την ανθρωπότητα. Εδώ η ανωμαλία πάει περίπατο. Άρα η ιδιόρρυθμη ελληνική μοναδικότητα, που έχει μέσα της την ανωμαλία, δεν είναι το ένα. Την ονομάζουμε εμείς, ο καθένας μας, με την δική μας την ατομική κρίση, την άκριτη, την φανταστική, με όλα τα καλά και τα κακά (ανώμαλα) συμφέροντα κάθε είδους…

Τα παραδείγματα που αναφέρατε δεν αποτελούν μοναδικότητα, αλλά μία προσωρινή πραγματικότητα, με τα καλά και ανώμαλα συγχρόνως. Τα πρόσωπα Μέρκελ, Ομπάμα, οι θεωρίες δημοκρατία, καπιταλισμός, ελληνισμός όπως προαναφέραμε δεν αποτελούν μοναδικότητα  αλλά πραγματικότητα. Και τα μεν πρόσωπα δεν γνωρίζουμε πώς αναρριχήθηκαν στις εξουσίες. Ομαλά ή ανώμαλα;

Οι δε θεωρίες, όποιες αυτές και πλήθος άλλες είναι προσωρινές και όχι εφαρμόσιμες από όλον τον κόσμο. Τώρα ο ελληνικός λαός στις αιώνιες διαδρομές του, ιστορικές, πολιτιστικές και κάθε είδους εκδηλώσεις του, όπως εσείς αναφέρεσθε στην παιδιάστικη επιμονή μας να αναιρούμε την πραγματικότητα, με μέσα την ακράδαντη πίστη στις ψευδαισθήσεις μοναδικότητας φενάκης-απάτης ιστορικού μεγαλείου. Άρα είναι η πραγματικότητα συντροφιά με την ανωμαλία και όχι η μοναδικότητα του Έλληνα.

Το μοναδικό έχει πάντα την ίδια ονομαστική αξία, δεν παζαρεύεται. Όπου κι αν το συναντήσεις, σε όποιο χώρο, η αξία του είναι παραδεκτή. Δεν χωράει δεύτερη προσφορά. Αμετακίνητο. Αφού ο χρόνος συνεχίζει να του δίνει την παραδοχή ότι είναι μοναδικό, εμείς, πράγματι αγωνιζόμαστε καθημερινά σε παγκόσμιο επίπεδο, να ψάχνουμε, να ερευνούμε, να ονειρευόμαστε, να προβληματιζόμαστε, και δεν θα σταματήσει το μυα-λό να ψάχνει το μοναδικό, που συγκινεί τον καθένα μας.

Θέλω να πιστεύω πως όσα έργα της φύσης μέχρι τώρα είναι παραδεκτά και μοναδικά, δεν επιδέχονται την αμφιβολία, ούτε την ανωμαλία, έτσι και κάποια έργα του ανθρώπου, ανακαλύψεις, πνευματικές, χειρονακτικές, οι οποίες παγκοσμίως λειτουργούν με τον πρώτο τρόπο της χρήσεώς των και γι’ αυτό είναι μοναδικότητες και όχι ανωμαλίες.

Εν κατακλείδι αγαπητή Βασιλική, σε παρακαλώ να μου συγχωρήσεις που ασχολήθηκα, σαν πατριώτης φυσικά, με τον βασανιστικό σου προβληματισμό, σχετικά με το θέμα που μας χάρισες με την ειλικρίνεια που σε διακρίνει. Αν κι εγώ σε προβληματίσω, δεν θα φταίω, γιατί αυτή είναι η εμπειρία μου από την ζωή που ως τώρα απέκτησα.  Εσύ να συνεχίσεις να τιμάς τον τόπο σου, με όποιο τρόπο μπορείς, κι εμείς θα σε χαιρόμαστε, και πιστεύω και άλλοι θα σε μιμηθούν.

Με εκτίμηση
Νίκος Πρώϊος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 782


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ