16.8.15

ΟΔΟΣ: Που «το πάει» και τι συμβαίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Καστοριάς;




Ακόμη είναι νωπές οι εντυπώσεις από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς το 2014, να αποφασίσει, χωρίς την σύγκληση γενικής συνέλευσης των μελών του, αποχή των δικηγόρων της Καστοριάς από τα καθήκοντά τους, σε ένδειξη συμπαράστασης στο κύμα ανάλογων κινητοποιήσεων στην Δυτική Μακεδονία, εν όψει των αποφάσεων της τότε κυβέρνησης για το σχέδιο μερικής αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, που είχε ξεσηκώσει κυρίως την Κοζάνη και βεβαίως την Φλώρινα.

Υπενθυμίζεται ότι τότε, μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ο τόνος και οι διατυπώσεις της σχετικής ανακοίνωσης (υποστήριξης της ΔΕΗ) του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, που περιείχε ασυνήθιστα υψηλούς και οξείς τόνους. Ειδικά εν όψει του ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πέρα απ’ αυτό που συνήθως λέγεται «πρώτος επιστημονικός σύλλογος».

Αυτή την φορά όμως, η ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, και η απόφασή του, που λήφθηκε και πάλι χωρίς την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και μάλιστα, αν και σε απαρτία χωρίς την συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ, προκαλεί πάταγο.

Όχι μόνο για την ασυγκράτητη και επιθετική, ευθεία, προσωπική και κατά μέτωπο επίθεση στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, σε σχέση με τις διαδικασίες της επιτροπής για την πρόσληψη δεύτερου νομικού συμβούλου. Αλλά και επειδή η απόφαση – επιστολή απευθύνεται και κοινοποιείται, σε Εισαγγελία και σε καμιά δεκαριά αρχές και αξιωματούχους και κόσκινα 14, ενέργεια που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση για την διαδικασία που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καστοριάς σε σχέση με το ζήτημα, την εισηγήθηκαν τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της επιτροπής, όλοι δικηγόροι, εκ των οποίων οι τρεις εν ενεργεία δικηγόροι της Καστοριάς που τους διόρισε ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς και το τέταρτο, η πρόεδρος της επιτροπής, που είναι εκπρόσωπος του νομικού συμβουλίου του Κράτους. Και ότι ο δήμαρχος Καστοριάς, απλά ακολούθησε την εισήγηση των καθ’ ύλην αρμοδίων για την διασφάλιση του κύρους της επιλογής και της διαδικασίας.

Επιπλέον η απόφαση του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς προκάλεσε μεγάλη δυσφορία σε δικηγόρους, για την επανάληψη φαινομένων που προκαλούν την υπόνοια ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς χειραγωγείται, την στιγμή που το Δ.Σ. του αποτελείται από εκλεγμένα μέλη, που ανήκουν κατά βάση στην νέα γενιά των δικηγόρων της Καστοριάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανέστης Αγγελής, που στις ιδιαίτερες συζητήσεις του δηλώνει έκπληκτος αλλά και δυσφορία, θα απαντήσει με δικαστικά μέτρα, καθώς από την στάση του δικηγορικού συλλόγου και το γεγονός ότι δεν ερευνήθηκε η υπόθεση πριν την ενέργεια του διοικητικού συμβουλίου των θερμόαιμων – στην πιο αθώα περίπτωση- δικηγόρων, αλλά και την διάσταση που δίνεται και τον καταγγελτικό τόνο, πείθεται ότι πρόκειται για κάτι ενορχηστρωμένο που στόχο έχει τον ίδιο.

Δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 781



* * *


ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Γραφείο Δημάρχου

Σχετικά με το Διάβημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς εναντίον του Δήμου Καστοριάς για τη διαδικασία επιλογής Δικηγόρου με έμμισθη εντολή από το Δήμο Καστοριάς

Την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:46, αναρτήθηκε σε τοπικό blog καθημερινής ενημέρωσης έγγραφο με τον τίτλο «Διάβημα του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς εναντίον του Δήμου Καστοριάς».

Την Τρίτη 24 Μαρτίου και ώρα 11:00 παρελήφθη από τις υπηρεσίες του Δήμου Καστοριάς το επίσημο έγγραφο το οποίο αναφέρεται «σε πλήθος καταγγελιών σχετικά με την εκκρεμούσα προκήρυξη για την πλήρωση με επιλογή μιας (1) θέσης Δικηγόρου με μηνιαία αντιμισθία».

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω και για την αποκατάσταση της αλήθειας ο Δήμος Καστοριάς τονίζει ότι η διόρθωση της διακήρυξης – ορθή επανάληψη, αποφασίστηκε ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή η οποία αποτελείται από την Πρόεδρο με την ιδιότητα της Δικαστικής Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τρία μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και το Δήμαρχο Καστοριάς και ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς πριν από την έκδοση του «διαβήματος» δεν ζήτησε ενημέρωση ή διευκρινήσεις, ούτε από το Δήμο Καστοριάς, ούτε από την αρμόδια για το θέμα Επιτροπή Επιλογής.

Για το ζήτημα της απρόκλητης και σκαιάς συκοφάντικής δυσφήμισης κατά του προσώπου του Δημάρχου Καστοριάς κου Ανέστη Αγγελή, ο ίδιος θα ασκήσει τα νόμιμα ένδικα μέσα-βοηθήματα, διευκρινίζοντας ότι για λόγους ηθικής τάξης επιλέγει την οδό των δικαστηρίων, μετά τη βάναυση κακοποίηση της αλήθειας και την ανεπανόρθωτη βλάβη που εκδηλώθηκε σε βάρος του.

* * * 


Δικηγορικός Σύλλογος Καστοριάς
Αρ. Πρωτ.: 4708/23-03-2015

Προς: Δήμο Καστοριάς, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς, Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Επίτροπο Ελεγκτικού Συνεδρίου Π.Ε. Καστοριάς, Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Υπουργείο Εσωτερικών, Δ/νση Διοίκησης
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Συνήγορος του Πολίτη. Μέλη Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, Βουλευτή Καστοριάς του ΣυΡιζΑ, Βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας. Κοινοποίηση: Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς.

ΔΙΑΒΗΜΑ

Με το παρόν έγγραφο διάβημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς, κατόπιν και πλήθους καταγγελιών των οποίων έγινε αποδέκτης, διαμαρτύρεται έντονα και εκφράζει απερίφραστα τη δυσαρέσκειά του, αναφορικά με τις κάτωθι αναλυτικά περιγραφόμενες ενέργειες του Δήμου Καστοριάς, σχετικά με την εκκρεμούσα προκήρυξη «για την πλήρωση με επιλογή μιας (1) θέσης Δικηγόρου με μηνιαία αντιμισθία», ενέργειες που προσβάλλουν την έννοια της χρηστής Διοίκησης, δημιουργούν υπόνοιες μεροληψίας, κακοδιοίκησης και αδιαφανών διαδικασιών και, σε κάθε περίπτωση, θίγουν την αξιοπρέπεια του συνόλου των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καστοριάς και όχι μόνο των υποψηφίων για την προκηρυχθείσα θέση.
Ειδικότερα, την 20.11.2014, ο Δήμος Καστοριάς δημοσίευσε την υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 39400 προκήρυξη «για την πλήρωση με επιλογή μιας (1) θέσης Δικηγόρου με μηνιαία αντιμισθία», θέτοντας παράλληλα τους όρους επιλογής του κατάλληλου υποψηφίου και κατανέμοντας με συγκεκριμένο αναλυτικό τρόπο τα μόρια βαρύτητας ανά απαραίτητο προσόν, προσδιορίζοντας έτσι το προφίλ του επιλέξιμου προσώπου. Δυνάμει της ίδιας προκήρυξης τέθηκε τριακονθήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, αρχόμενη από την επομένη της δημοσίευσης και λήγουσα την 20.12.2014.
Στη συνέχεια, την 15.12.2014, ήτοι πέντε (5) ημέρες πριν τη συμπλήρωση της ανωτέρω καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, ο Δήμος Καστοριάς, δια του Δημάρχου, Ανέστη Αγγελή, εξέδωσε και δημοσίευσε (16.12.2014) «ορθή επανάληψη» της ίδιας και υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 39400 προκήρυξης, αντικαθιστώντας την αρχικά μοριοδοτούμενη «εντοπιότητα» με μοριοδότηση της «οικογενειακής κατάστασης» των υποψηφίων και ορίζοντας εκ νέου τριακονθήμερη προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, αρχόμενη από τη δημοσίευση και λήγουσα (λόγω παρεμβολής της διενέργειας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015) την 11.02.2015.
Περαιτέρω, την 18.03.2015, ημερομηνία κατά την οποία η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών είχε ήδη εκπνεύσει, οι αιτήσεις των υποψηφίων είχαν παραληφθεί και η επιτροπή επιλογής είχε ήδη συνεδριάσει (με τη συμμετοχή του ίδιου του Δημάρχου Καστοριάς, ως εκπροσώπου του Δήμου), με μια πρωτοφανή και άνευ προηγουμένου ενέργεια, ο Δήμος Καστοριάς, δια του Δημάρχου (και συμμετέχοντος στην επιτροπή επιλογής) Ανέστη Αγγελή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να μελετήσει τις, ήδη κατατεθειμένες, υποψηφιότητες και τα προσόντα κάθε υποψηφίου, εξέδωσε και δημοσίευσε νέα «ορθή επανάληψη» της ίδιας και υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 39400 προκήρυξης, δυνάμει της οποίας αναθεώρησε ριζικά τη μοριοδότηση βαρύτητας των προσόντων αφαιρώντας μόρια από κάποιες και προσθέτοντας σε άλλες, εμφανίζοντας μάλιστα νέες κατηγορίες όρων επιλογής, που δεν υπήρχαν στις προηγούμενες δημοσιεύσεις και διαγράφοντας συγκεκριμένους όρους επιλογής εξ’ ολοκλήρου.
Με τη νέα δημοσίευση, ορίστηκε έναρξη νέας προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, διάρκειας τριάντα ημερών, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο εκ νέου τη δυνατότητα και σε ενδεχομένως εκπρόθεσμες (σύμφωνα με την προηγούμενη καταληκτική προθεσμία) υποψηφιότητες να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής και θίγοντας και με αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα των υπολοίπων εμπρόθεσμων υποψηφιοτήτων.
Από τις ανεξήγητες και σε κάθε περίπτωση προκλητικές ενέργειες που περιγράφηκαν πιο πάνω, προκύπτει ξεκάθαρα πως η δημοτική αρχή, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, έχει ενεργήσει παράτυπα και με αδιαφανή τρόπο, προσβάλλοντας τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της καλής πίστης, ενώ ανάγκη προκύπτει όπως τα γεγονότα διερευνηθούν και από τη σκοπιά της ενδεχόμενης παράβασης καθήκοντος και παράβασης του άρθρου 43 του Κώδικα Δικηγόρων, όπως ισχύει.
Επειδή η «ορθή επανάληψη» έχει θέση διορθωτικής ενέργειας, σε περιπτώσεις τυπογραφικών ή ορθογραφικών λαθών και δεν μπορεί να γίνεται λάστιχο, επηρεάζοντας την ουσία της διοικητικής πράξης και ουσιαστικά οδηγώντας στην έκδοση νέας, συντάσσεται δε σε βραχύ χρονικό διάστημα από την αρχική δημοσίευση και όχι με την πάροδο σχεδόν τεσσάρων μηνών από αυτήν και δη κατόπιν συνεδρίασης της επιτροπής επιλογής.
Επειδή, συνολικά, προκύπτει με σαφήνεια πως εν προκειμένω, η Διοίκηση (Δήμος Καστοριάς) έχει πραγματοποιήσει κατάχρηση της όποιας διακριτικής της ευχέρειας σε βάρος των υποψηφίων για την προκηρυχθείσα θέση αλλά και σε βάρος του διοικούμενου πολίτη, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, με τρόπο που καθένας μας ήλπιζε πως έχει πλέον εκλείψει.
Επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί κάθε έννομο συμφέρον παρέμβασης και διατύπωσης της παρούσας διαμαρτυρίας, τόσο εκ του γενικότερου θεσμικού του ρόλου, όσο και δια του ρόλου που διαδραματίζει κατά το άρθρο 43 του Κώδικα Δικηγόρων, αναφορικά με τη σύσταση της επιτροπής επιλογής υποψηφίου.
Ζητούμε
Να ανακληθούν όλες οι «ορθές επαναλήψεις» της αναφερόμενης στο παρόν, υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 39400 προκήρυξης. Να ανακληθεί η συμμετοχή του Δημάρχου Καστοριάς στην επιτροπή επιλογής υποψηφίου για την κάλυψη της προκηρυχθείσας θέσης, καθώς  ο τελευταίος απώλεσε πλέον το τεκμήριο αμερόληπτης κρίσης.  Να διενεργηθεί διαδικασία με βάση τον αρχικό πίνακα μορίων, άλλως να ανακληθεί εντελώς.
Παρακαλούμε για τις ενέργειες κάθε αποδέκτη του παρόντος, κατά τις αρμοδιότητες του καθενός και επιφυλασσόμαστε για κάθε δική μας νόμιμη ενέργεια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας.

Για το Δ.Σ.

O Προέδρος 
α/α Αγνή Κανδύλη   

Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Βακόπουλος


Δημοσιεύθηκε στις 26 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 781


Σχετικά: ΟΔΟΣ: Αποκατάσταση της αλήθειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ