13.7.15

Χωρίς «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» για τα επόμενα πολλά χρόνια

ΑΓΟΝΕΣ απέβησαν και οι δύο (στην ίδια συνεδρίαση) ψηφοφορίες στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς  την περασμένη εβδομάδα για την επιλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης».

Σημειώνεται ότι ο νόμος απαιτεί για την επιλογή του «Συμπαραστάτη» αυξημένη πλειοψηφία 2/3 του δημοτικού συμβουλίου (δηλαδή 27 σταυρούς) στα πλαίσια της συναίνεσης που απαιτούν οι σημερινοί καιροί, η δε διαδικασία έπρεπε να λάβει χώρα το α’ εξάμηνο της θητείας της δημοτικής αρχής και σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας αυτή θα μπορούσε να γίνει στην ίδια ή σε άλλη συνεδρίαση.

Πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία στον δήμο Καστοριάς

Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» όπως είναι ο ακριβής τίτλος, είναι ένας ανεξάρτητος διαμεσολαβητής που δέχεται τις καταγγελίες των δημοτών και συμβουλεύει τα δύο μέρη (δημότες και δήμο), υποδεικνύοντας πρακτικούς τρόπους και τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους με τις υπηρεσίες του δήμου, καθώς και τα πρακτικά βήματα που ακολουθούνται από την υποβολή μιας καταγγελίας ή προβλήματα κακοδιοίκησης που προκλήθηκαν  από υπηρεσία, νομικό πρόσωπο ή δημοτική επιχείρηση, μέχρι την περάτωση της υπόθεσης. Με τον θεσμό επιτυγχάνεται η εμβάθυνση των δικαιωμάτων των δημοτών, παρέχοντας νέες δυνατότητες αλλά θεσμική παρέμβαση σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο o πολίτης με τις σχέσεις με τον Δήμο και τις υπηρεσεσίες του σε κάθε πεδίο.

Πλέον, η δυνατότητα αυτή δεν θα παρέχεται στους δημότες της Καστοριάς, τουλάχιστον μέχρι την λήξη της παρούσας δημοτικής αρχής, δηλαδή μέχρι το τέλος 2019. Τις διαφορές λοιπόν με τον δήμο, για την κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, για διοικητικές παρατυπίες, άδικη μεταχείριση, αθέμιτες διακρίσεις, κατάχρηση εξουσίας, παράλειψη-οφειλόμενης απάντησης, άρνηση παροχής υπηρεσιών και πληροφοριών, άρνηση πρόσβασης σε έγγραφα και τα γενικά παράπονα των δημοτών, θα συνεχίσουν να εκφράζονται στον... δήμαρχο.

Σημειώνεται ότι η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Τσιομπάνου εξελέγη «Συμπαραστάτης του Δημότη» στον Δήμο Κοζάνης, ενώ ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο χρέη του «Συμπαραστάτης του Δημότη» στον Δήμο Φλώρινας εκτελεί ο κ. Ιωάννης Μίσκας. (Ο Δήμος Γρεβενών δεν ξεκίνησε την διαδικασία εκλογής).


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ