10.5.15

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Κρίσιμα και λεπτά ερωτήματα διαφάνειας ΙΙ

Όχι μόνο στοχευμένη αλλά και εύστοχη αποδείχθηκε η γραπτή ερώτηση (δημοσιεύθηκε στο φύλλο της περασμένης εβδομάδας) του περιφερειακού συμβούλου της μειοψηφίας και τ. αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς κ. Δημήτρη Σαββόπουλου, σχετικά με το καθεστώς απασχόλησης ειδικού συμβούλου στην Π.Ε. Καστοριάς. Διότι με την αφορμή αυτή και προπαντός με την απάντηση που εκδόθηκε αποκαλύφθηκαν δύο αξιοσημείωτα γεγονότα.

Το ένα είναι ότι, άγνωστο ακόμη κάτω από ποιες πραγματικές συνθήκες, φέρεται να απασχολείται με σύμβαση στην Περιφέρεια ειδική σύμβουλος κάτοχος τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και καλά ως εκεί, τίποτε «ασυνήθιστο» στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι ότι στο όνομα της σωτηρίας του τόπου απασχολείται – σύμφωνα με την απάντηση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας (*), αλλά σε εθελοντική βάση, δηλαδή εξωσυμβατικά και προφανώς αφιλοκερδώς και αμισθί, ως ειδικός σύμβουλος – εκπρόσωπός του, και ο σύζυγος της ειδικής συμβούλου.

Η δικαιολογία, που φέρεται να δόθηκε από τον περιφερειάρχη, ότι δηλαδή η νομοθεσία παρέχει αυτό το δικαίωμα-δυνατότητα, συνδυασμένη με το γεγονός της ταυτόχρονης ειδικής συμβουλής της συζύγου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Όχι μόνο για την λογική και την θεσμική αντοχή της εξήγησης, όσο και για την αισθητική της. Αφού σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του κ. Δ. Σαββόπουλου οι αρμοδιότητες του εθελοντή συμβούλου μοιάζουν να είναι εκτεταμένες και δημιουργούν αίσθηση αναπλήρωσης ή επιτροπείας της Καστοριάς.

Προκαλούν επίσης το εύλογο ερώτημα για το πλέγμα των σχέσεων που εξυπηρετούνται μέσα απ’ αυτή την κατάσταση καθώς και το λογικό ερώτημα, πότε και με ποιο τρόπο ανακοινώθηκε ότι «ζητούνται εθελοντές» και έγιναν οι επιλογές, εκτός κι’ αν ο καθείς μπορεί στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας να χτυπήσει την πόρτα του περιφερειάρχη, του αντιπεριφερειάρχη του εντεταλμένου ή ανειδίκευτου συμβούλου, και να συστηθεί «γειά σας είμαι ο νέος ειδικός και εθελοντής σύμβουλός σας».

Εκτός απ’ αυτά προκαλούνται όμως μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος ακριβώς νόμος προβλέπει αυτού του είδους την εθελοντική συμβουλή για λειτουργία αρμοδιοτήτων με πρωτίστως πολιτική και υπηρεσιακή ευθύνη.


(*) Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης δήλωσε στο kozan.gr ότι: «Προβλέπεται από τον Καλλικράτη να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες εργασίας. Δεν πάμε στη λογική, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια να προσλάβουμε με μαύρη εργασία κόσμο…». 
Ο περιφερειάρχης  σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, όπου εκεί θα δοθούν εξηγήσεις, ωστόσο υποστήριξε ότι:
«Προβλέπεται από τον Καλλικράτη να υπάρχουν εθελοντικές ομάδες εργασίας. Στην ίδια λογική λοιπόν σε κάθε περιφερειακή ενότητα συγκρoτούμε εθελοντικές ομάδες εργασίας. Εμείς δεν πάμε στη λογική, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια να πάρουμε με μαύρη εργασία κόσμο. Τηρούμαι τη νομιμότητα. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να υποστηρίξουμε τις δράσεις μας και μάλιστα στη λογική του εθελοντισμού».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 769


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ