16.5.15

ΟΔΟΣ: Θρίαμβος της μουσικής




Ένα ακόμη θετικό ρεκόρ, υπερέβη στην Καστοριά το περασμένο Σάββατο για μια ακόμη φορά η πρωτοβουλία αναμετάδοσης όπερας απ’ ευθείας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης. Διότι η Καστοριά, ήταν μια από τις ελάχιστες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Ρέθυμνο και Κέρκυρα), που αναμετάδωσε την όπερα "Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης" έργο του επικού γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.

Η παράσταση διάρκειας έξι (6) ωρών (από τις οποίες περίπου 4.45 ώρες ήταν καθαρή παράσταση και ο υπόλοιπος χρόνος δύο διαλείμματα μεταξύ των τριών πράξεων), αφορούσε το χρονικά μεγαλύτερο λυρικό έργο του γερμανού μουσουργού και η μεταφορά του στην Νέα Υόρκη, άφησε άφωνους τους θεατές. Σημειώνεται ότι ο ικανοποιητικός, τηρουμένων των αναλογιών αριθμός των θεατών, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι στην Καστοριά όχι μόνο υπάρχει ένα σταθερό κοινό φίλων του λυρικού θεάτρου, αλλά επιπλέον ότι αυτό έχει μέλλον και θετική παρουσία.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένα πρακτικά ζητήματα (όπως η απουσία cetering ή θέρμανσης σε όλη την διάρκεια) επιδέχονται βελτίωσης, είναι αρκετά σαφές  ότι οι αρμόδιοι από την πλευρά του Δήμου Καστοριάς έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει, ότι υπάρχει ένα συγκροτημένο κοινό φίλων της όπερας, πολυάριθμο μάλιστα, που έχει και αξιώνει πλέον ως δεδομένο την αναμετάδοση των παραστάσεων της Νέας Υόρκης στην αίθουσα του ΤΕΙ Καστοριάς.

Γι' αυτό όχι μόνο σε διάρκεια, αλλά και σε ποιότητα, η αναμετάδοση της όπερας των Αρχιτραγουδιστών της Νυρεμβέργης το π. Σάββατο στην Καστοριά, κατέκτησε και άλλα ρεκόρ και πέρασε στην ιστορία: Οι θεατές παρέμειναν καθηλωμένοι από τις 7 το απόγευμα ως την 1 μετά τα μεσάνυχτα, αφού η μεγαλειώδης παράσταση, με σκηνικά, ερμηνείες, χορωδίες, πρωταγωνιστικούς ρόλους και στοιχεία που μόνο ο Ρ. Βάγκνερ μπορεί να συντονίσει σ' αυτά τα επίπεδα, με την ηρωϊκή διεύθυνση της μπαγκέτας του James Levine, έδωσαν μια ευκαιρία να πιστοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους τα αντίστοιχα φεστιβάλ στην Γερμανία, διαρκούν για ολόκληρες ημέρες συγκεντρώνοντας χιλιάδες κόσμου που προμηθεύονται εισιτήρια χρόνια πριν - αφού γίνονται ανάρπαστα.

Επόμενη αναμετάδοση από την ΜΕΤ: 17 Ιανουαρίου 2015. Lehár: The Merry Widow (Η εύθυμη χήρα) νέα παραγωγή.  Διευθυντής ορχήστρας: Sir Andrew Davis. Παραγωγή-σκηνοθεσία: Susan Stroman. Hanna Glawari: Renée Fleming. Valencienne: Kelli O'Hara. Danilo: Nathan Gunn. Camille de Rosillon: Alek Shrader. Βαρώνος Mirko Zeta: Thomas Allen.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 769.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ