12.5.15

ΟΔΟΣ: Δήμος Καστοριάς: «Καλλιτεχνικές θυσίες»




Η καταγγελία της κίνησης Εν.Δημο. για την απομάκρυνση των παιδικών χαρών στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί την πρώτη σοβαρή πολιτική πράξη με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας του δημοτικού συνδυασμού της μειοψηφίας.

Η καταγγελία έγινε με αφορμή την μάλλον άστοχη, αν όχι σκανδαλιστική, απόφαση του Δήμου Καστοριάς, να παραχωρήσει απ’ ευθείας ως δήθεν «καλλιτεχνική» εκδήλωση («καλλιτεχνικό πατινάζ), την εμπορική εκμετάλλευση του χώρου του δήθεν χωριού του Αγίου Βασίλη, στο πάρκο της Ολυμπιακής Φλόγας χωρίς να προηγηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός.




Η οφθαλμοφανής πραγματικότητα αποδεικνύει ότι σκοπός της ανάθεσης δεν είναι το… καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά μια περίπου αμιγής επιχειρηματική δραστηριότητα. Και μάλιστα σε εποχή που οι δημότες και κάτοικοι της Καστοριάς στενάζουν για τα υψηλά δημοτικά τέλη, συμφωνήθηκε ενοίκιο, έναντι πινακίου φακής για τον Δήμο Καστοριάς και με όρους κάπως αποκιοκρατικούς, που περιλαμβάνουν από τον υποχρεωτικό χριστουγεννιάτικο στολισμό με ευθύνη του Δήμου Καστοριάς, μέχρι την… αιγίδα της δημοτικής αρχής και την απομάκρυνση της δημοτικής χαράς της ίδιας περιοχής!

Γεγονός είναι ότι η τέχνη και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θέλουν «θυσίες», αλλά μήπως κάτι άρχισε να διαφεύγει από τον Δήμο Καστοριάς. Μήπως ορισμένοι ενεργούν ελαφρώς ανεξέλεγκτα;

Στην απορία, ίσως δοθεί απάντηση από το ερώτημα-ανακοίνωση του μειοψηφικού συνδυασμού. Εκτός και εάν η εν ανθρώποις ευδοκία επιβάλλει την επί γης χριστουγεννιάτικη ειρήνη.


Φωτογραφίες: Ακόμη και το δημοτικό θεατράκι του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας δόθηκε στον επιχειρηματία για να στήσει την επιχείρησή του (εκεί τοποθετεί το παγοδρόμιο). Και δίπλα ακριβώς εργάτες του… Δήμου Καστοριάς, με δημοτικά μηχανήματα, ύψωσαν χριστουγεννιάτικο δένδρο για να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει κατάλληλη επιχειρηματική ατμόσφαιρα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 769.


* * * 


Καταγγελία των Εν.Δημο. 
για την απομάκρυνση της παιδικής χαράς στο «χωριό του Άη Βασίλη»

Αιφνιδιαστικά και υπό καταρρακτώδη βροχή συνεργεία του δήμου Καστοριάς ξήλωσαν την παιδική χαρά που είχε την ατυχία να γειτνιάζει με το «χωριό του Αη Βασίλη» στη λεωφόρο των Κύκνων. Η παιδική χαρά ήταν από τις πλέον πρόσφατα κατασκευασμένες και ήταν πόλος έλξης για πολλές οικογένειες μιας και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει άλλος αντίστοιχος χώρος.

Ερωτηματικά προκαλεί η σπουδή της δημοτικής αρχής να «αδειάσει τη γωνιά» στον επενδυτή που θα στήσει το θεματικό πάρκο, με την αιτιολογία ότι η παιδική χαρά που ούτως ή άλλως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για την ασφάλεια και προστασία των παιδιών, θα έπρεπε να απομακρυνθεί για να ξαναλειτουργήσει με πλήρη κάλυψη των προδιαγραφών όταν το «χωριό» θα μας έχει εγκαταλείψει…

Σύμφωνα με το δήμο Καστοριάς το ίδιο θα γίνει και με τις άλλες παιδικές χαρές, όπου έχει τοποθετηθεί από το καλοκαίρι μια επιγραφή η οποία απλά λέει ότι η παιδική χαρά δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά. Όμως εντελώς συμπτωματικά «έτυχε» η προσπάθεια βελτίωσης να ξεκινήσει από εκεί!!!!
Μερικά ερωτήματα για όσους είχαν την έμπνευση για ένα τέτοιο σχέδιο:

• Γιατί ξηλώθηκε η συγκεκριμένη παιδική χαρά που είναι η πλέον πρόσφατη και το ξήλωμα δεν ξεκίνησε από άλλες παιδικές χαρές που είναι σε χειρότερη κατάσταση και παλαιότερες από τη συγκεκριμένη;

• Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τις επεμβάσεις στις παιδικές χαρές του δήμου;

• Υπάρχει σχέδιο για την εγκατάσταση και άλλων παρόμοιων χώρων αναψυχής σε αδόμητες δημοτικές εκτάσεις στα όρια του δήμου που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια σε παιδικές χαρές;

• Τι είδους σύμβαση με τον ιδιώτη επενδυτή έχει υπογράψει ο δήμος; Θα την δημοσιοποιήσει; Μήπως ήταν απαίτηση του επενδυτή να «εξαφανιστεί» η παιδική χαρά που είναι δωρεάν για να μην ανταγωνίζεται το χωριό στο οποίο όλα πληρώνονται;

• Πόσο τυχαία ήταν η σύμπτωση του ερχομού του θεματικού πάρκου με την «αστραπιαία» απομάκρυνση της παιδικής χαράς και μάλιστα υπό τέτοιες καιρικές συνθήκες;

Επίσης να συμπληρώσουμε ότι πουθενά στους όρους της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς με την εταιρεία που θα στήσει το θεματικό πάρκο (IFEC SA) δεν αναφέρεται ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά το δοκούν το δημόσιο χώρο (φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται ως συμφωνημένη χρήση ρητά ότι μπορεί για χάρη της να ξηλωθεί ολόκληρη παιδική χαρά).

Αντιθέτως οι όροι προβλέπουν ρήτρες για αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς με ευθύνη της εταιρείας (όρος 9), ενω απαγορεύει χρήσεις πέρα απο τη συμφωνημένες (και σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται χρήση ή κατάργηση της παιδικής χαράς) (όρος 13)

Δημοτική κίνηση Εν. Δήμο.
Καστοριά 10.12.14 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 769.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ