18.4.15

ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σαν τη μύτη του Τζων Γουέιν της Ουρανίας Μπάγγου

ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑ ή ταλέντο -θα έλεγε κανείς- η ευκολία που έχουν κάποιοι άνθρωποι, μπορεί ακόμα κι από την στιγμή που σκάζουνε μύτη από την μήτρα της μάνας τους, να εκφράζονται με σαφήνεια και απλότητα. Φαίνεται ότι έχουν την ικανότητα να αφηγούνται και να πλάθουν ιστορίες ψαχουλεύοντας στα χαλάσματα και στις ευτυχισμένες στιγμές της ανθρώπινης ζωής. Και αναγκάζουν συνάμα τον αναγνώστη που διαβάζει τα πονήματα τους, είτε αυτά είναι μικρά είτε μεγάλα, να μη τα εγκαταλείψει μέχρι να φτάσει στο τέλος τους. Αυτές τις διαπιστώσεις έκανα διαβάζοντας το τελευταίο βιβλίο της Ουρανίας Μπάγγου, “σαν τη μύτη του Τζων Γουέιν”.

Εκτός από την απλότητα με την οποία εκφράζει τα νοήματα στις ιστορίες της, που σε βοηθά να τα απολαύσεις, διαθέτει έναν πρωτόγνωρο ρεαλισμό στον τρόπο που ζωγραφίζει τους χαρακτήρες των ηρώων της. Σίγουρα σ΄αυτό την βοηθούν και οι επιστημονικές γνώσεις οι σχετικές με την επιστήμη της ιατρικής που έχει σπουδάσει. Έχει μάθει να λέει χωρίς υπεκφυγές τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.

Τα εφτά πεζογραφήματα της -διηγήματα και νουβέλες- έχουν για ήρωες τους, άντρες ή γυναίκες, ανθρώπους καθημερινούς που κυκλοφορούν ανάμεσα μας.
Τα απρόοπτα, δε, που τους συμβαίνουν, ευχάριστα ή δυσάρεστα, δεν έχουν καμιά υπερβολή. Ίσα-ίσα διαθέτουν την ειλικρίνεια που επιβεβαιώνεται από την πραγματική ζωή, όπως κυλάει δίπλα μας, στις μικρές μας κοινωνίες.

Χαίρομαι όταν διαβάζω τα άρθρα της στην “Οδό”, όπως και στην πνευματική επιθεώρηση της Κοζάνης “Παρέμβαση” που έχει βραβευτεί πρόσφατα για την προσφορά της στο πανελλήνιο. Πιστεύω ότι όποιος διαβάζει τα πονήματα της γεμίζει το χρόνο του και το μυαλό του με πνευματική ευχαρίστηση. Της εύχομαι, λοιπόν, το καινούργιο βιβλίο της να είναι καλοτάξιδο.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα την “Οδό” για την φιλοξενία


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 765


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ