9.3.15

Βιβλίο



Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Νίνας Ράπη με τίτλο «Κατάσταση φούγκας» (εκδόσεις Κέδρος) που περιέχει 12 διηγήματα. Η Νίνα Ράπη, η οποία κατάγεται από το Άργος Ορεστικό  και μετά από μία διαμονή πολλών ετών στο Λονδίνο, πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα, γράφει θεατρικά, διηγήματα και δοκίμια. Τα θεατρικά της έχουν βραβευτεί ή παιχτεί στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ινδία και στην Ελλάδα (Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αναλογίων).

Μελέτες για τα έργα της και δικά της δοκίμια κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Cambridge University Press, Routledge, Mimesis Edizioni κ.α. Διηγήματά της έχουν εκδοθεί διεθνώς.
Δίδαξε δημιουργική και θεατρική γραφή στα πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Γκρίνουιτς για πολλά χρόνια. Υπήρξε επίσης ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine.Στο Λονδίνο, στην Αθήνα, σε μια συνοριακή πόλη, τα πρόσωπά μας αναζητούν κάτι που μοιάζει με ελευθερία - άπιαστη αλλά πάντα επιθυμητή.

Ένας νεαρός συγγραφέας κυνηγάει το ανέφικτο στο Λονδίνο, χάνει τη μνήμη του και γίνεται το φαινόμενο Άνθρωπος-Πιάνο, πριν ο μύθος διαλυθεί ξανά. Ένας εικοσάχρονος στα σύνορα πάλλεται από σεξουαλική ορμή και ηθικά διλήμματα. Δυο φίλοι δοκιμάζονται μια νύχτα στο Λουκούμι. Ένας έρωτας εκτός χρόνου και τόπου. Ένας απρόσμενος επισκέπτης κάνει το παρελθόν αναπόφευκτο και τη δράση αναγκαία. Ένας φαντασιομανής καταρρέει όταν η φαντασία του γίνεται πραγματικότητα. Εκπλήρωση, ματαίωση και πάλι απ’ την αρχή. Μια βαρκάδα γίνεται ταξίδι αυτογνωσίας. Μια βόλτα στα Εξάρχεια ξυπνάει μνήμες μιας μικρής προσωπικής επανάστασης. Μια τυχαία συνάντηση στη γέφυρα του Βατερλό κάνει το ανέλπιστο εφικτό. Τύχη και έρωτας, παρελθόν και παρόν, κραυγές και σιωπή.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μερικά από τα διηγήματα του βιβλίου γράφτηκαν αρχικά στην αγγλική και μεταφράστηκαν από την συγγραφέα (εκτός από το Κατάσταση φούγκας, με προηγούμενο τίτλο Scatman). Ορισμένα έχουν ήδη δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και αθνολογίες, όπως: Pulp.Net, Polari Journal, δε(κατα), Tell Tales III & Ενέα ίχνη σ’ έναν κύκλο. Τα υπόλοιπα εμφανίζονται στο βιβλίο για πρώτη φορά. Τα διηγήματα φέρουν τους τίτλους: Το πακέτο. Νύχτα στα σύνορα. Παιχνίδι γιογιό στη γέφυρα του Βατερλό. Κατάσταση φούγκας. Λάθος πρόσωπο. Τη στιγμή εκείνη. Θυμάσαι την ιστορία με το φίδι; Το σάλτο του Ηρακλή. Γιατί άφησες το παράθυρο ανοιχτό και μπήκε η μύγα; Το δώρο του Θεόφιλου. Στο Λουκούμι, και Σκιόφως.

* * *

Έργα της ιδίας:
Θεατρικά:
-Wild beats/Άγριες νότες, Riverside Studios, Λονδίνο, 2014 και Αγγέλων Βήμα, Αθήνα, 2014 (εκδ. Σοκόλη).
-Kiss the Shadow, Soho Theatre, Lyric Studio & Southbank Centre, Λονδίνο, 2010.
-Edgewise/Ακροβασία, Εθνικό Θέατρο, «Φεστιβάλ Αναλογίων», 2010.
-Mrs Jones Matters, Estaca Zero Teatro, Πορτογαλία, 2010.
-Reasons to Hide, Tristan Bates Theatre, Λονδίνο 2009.
-Angelstate (υποτροφία από το Arts Council England), Betsey’s Literary Salon, Λονδίνο 2006 (σε συντομότερη εκδοχή).
-Gentle Persuasion, Theatre 503, «SubVerse», Λονδίνο, 2006.
-Lovers, Gielgud Theatre, West End Shorts Season, Λονδίνο, 2001 (διάκριση στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου Future Perfect).
-Tricky, Tart Gallery, Λονδίνο, 20 01 (εκδ. Heinemann).
-Josie’s Restrooms, ICA, Λονδίνο, 2001 (εκδ. Robinson).
-Dance of Guns, Kings Head, Jacksons Lane & Oval House Theatre, Λονδίνο, 1992.
-Dreamhouse, Oval House Theatre, Λονδίνο 1991.
-Ithaka, Riverside Studios, Λονδίνο, 1989 (βραβείο Best Play από το BITS Festival, Ινδία, 1995), δημοσιεύεται στο Seven Plays by Women, εκδ. Aurora Metro (ομαδικό βραβείο Raymond Williams 1991).
Διηγήματα:
-Εννέα ίχνη σ’ έναν κύκλο, εκδόσεις Δαήμων, Αθήνα, 2006.
-Διηγήματά της έχουν επίσης δημοσιευτεί σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά, όπως Δε(κατά), TellTales III, Chroma Literary Journal, Greece in Print, PulpNet, Polari Literary Journal.


ΝΙΝΑ ΡΑΠΗ
«Κατάσταση φούγκας»
διηγήματα
Εκδόσεις Κέδρος 2014, σελ.144, τηλ. 2103802007
ISBN: 978-960-04-4522-0
http://www.nina-rapi.com/
ninarapi@aol.com




Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Δεκεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 767


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ