25.2.15

Λόγος & Αντίλογος




Το πρόβλημα της λίμνης Καστοριάς



Αγαπητέ κ. Διευθυντά,

Διάβασα το άρθρο σας «περιττές έγνοιες» και νομίζω πως δικαίως προσπαθείτε να αφυπνίσετε συνειδήσεις και να εγείρετε αισθήματα αγάπης προς τον τόπο για να γίνει κάτι επιτέλους στο χρόνιο πρόβλημα που πολλοί νομίζουν ότι θα περάσει σαν ένα απλό κρυολόγημα.

Συμφωνώ και το έχω διατυπώσει και δημόσια, ότι οι μελέτες επί μελετών πρέπει να σταματήσουν και είναι καιρός να παρθούν διαχειριστικά μέτρα. Στη διαχείριση που συνοδεύεται πάντα από παρακολούθηση κρίσιμων παραμέτρων, όπως επισημαίνει η συμπατριώτισσα μας τ. Αν. Καθηγήτρια Οικολογίας κ. Μυρτώ Πυροβέτση, εφαρμόζεις μέτρα διαχείρισης, διαπιστώνεις τις επιπτώσεις και προχωρείς συνέχεια με τροποποιήσεις ή άλλα μέτρα συμπληρωματικά.

Λοιπόν επί του πρακτέου. Προτείνω ο Δήμος να αναλάβει να παίξει καίριο ρόλο και να καλέσει τα παρακάτω άτομα να πάρουν μέρος σε μια ή περισσότερες δημόσιες συνεδριάσεις στην πόλη της Καστοριάς με θέμα: «Διαχειριστικά Μέτρα Απορρύπανσης της Λίμνης Καστοριάς». Ο κατάλογος δεν είναι ο τελικός και μπορεί να κληθούν όλοι οι πρώτοι συμμετέχοντες, από την ανακοίνωση της πρόσκλησης, να προτείνουν ένα ή περισσότερα άτομα που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους μπορούν να συμβάλουν στην υπόδειξη και υλοποίηση εφικτών διαχειριστικών μέτρων.

-Κοβάτσης Αναστάσιος, Ομ. Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
-Πυροβέτση Μυρτώ, τ. Αν. Καθηγήτρια Οικολογίας ΑΠΘ
-Μουστάκα Μαρία, Καθηγήτρια Βιολογίας ΑΠΘ
-Φιλιππίδης Ανέστης, Ομ. Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
-Νίκλης Νικόλαος, Καθηγητής Γεωπονίας ΤΕΙ Φλώρινας
-Εκπρόσωπος του Δήμου Καστοριάς
-Εκπρόσωπος του Φορέα Προστασίας της Λίμνης Καστοριάς
-Εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς
-Εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Κοζάνης
-Δημόπουλος Θεόδωρος, αντιπρόσωπος Αυστριακής Εταιρείας παραγωγής Ενεργών Μικροοργανισμών, Καλαμάτα

Στην Επιτροπή θα παρασχεθεί Γραμματειακή υποστήριξη και θα χορηγηθεί το πλήρες αρχείο των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η Επιτροπή θα συνεδριάζει σε κατάλληλο χώρο ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση των εργασιών της από ενδιαφερόμενους πολίτες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφέρουν την άποψή τους για μισή τουλάχιστον ώρα πριν από την ημερήσια λήξη των εργασιών της. Αν είναι εφικτή μπορεί να γίνεται αναμετάδοση των συνεδριάσεων στο διαδίκτυο ή σε ένα τοπικό κανάλι. Θα τηρούνται πρακτικά για όλες τις συνεδριάσεις και η Επιτροπή θα κηρύξει το πέρας των εργασιών της όταν ακουστούν οι απόψεις όλων των μελών της και των πολιτών που θα προσέλθουν στις συνεδριάσεις της. Η ίδια Επιτροπή θα αποφασίσει για τα διαχειριστικά μέτρα που θα ληφθούν και θα αναλάβει την παρακολούθηση της εφαρμογής τους.

Ο συντάκτης της πρότασης θα παραστεί στις εργασίες της επιτροπής και θα προτείνει συγκεκριμένα διαχειριστικά μέτρα για τη σωτηρία της λίμνης.  Με διαφάνεια, ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ειδικούς και απλούς πολίτες είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της λίμνης. Εμπρός λοιπόν για δράση.

Με τιμή και εκτίμηση
Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
τ. Καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ
εκ Κρανοχωρίου Καστοριάς ορμώμενος 
info@daoutop.gr

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 761




Σχετικά κείμενα:

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/2/15

    "Λοιπόν επί του πρακτέου"
    Μ' άρεσε όλο το άρθρο του κ. Δαουτόπουλου, αλλά αυτή η φράση μ' άρεσε περισσότερο. Γιατί εκείνο που λείπει είναι οι πράξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Athena25/2/15

    Πολύ καλή η πρόταση του κ. Δαουτόπουλου.
    Ήθελα νά'ξερα αν πήρε απάντηση από κάποιον αρμόδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/15

    "Ο συντάκτης της πρότασης θα παραστεί στις εργασίες της επιτροπής και θα προτείνει συγκεκριμένα διαχειριστικά μέτρα για τη σωτηρία της λίμνης. Με διαφάνεια, ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ειδικούς και απλούς πολίτες είναι ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία της λίμνης. "

    ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΘΥΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ