30.4.14

[....]

«Πολιτικά ανάξια κατορθώματα που για μια ακόμη φορά εκθέτουν το Άργος Ορεστικό, την Καστοριά και τον νομό. Όλοι μαζί, με επικεφαλής βουλευτές, δημάρχους και άλλους για μια ακόμη φορά διέσυραν την περιοχή, είτε ως καρναβάλια, είτε ακόμη χειρότερα ως ραγκουτσάρια. Όχι μόνο πρωτόγνωρα, αλλά προπαντός πρωτόγονα, έμοιαζαν όλα»
* * *
«Ύστερα ακολούθησε η ανακοίνωση-ανατριχιαστικό υβρεολόγιο του μητροπολίτη Καλαβρύτων, και δεν θυμάμαι αν εξέδωσε αντίστοιχη ανακοίνωση ο Πειραιώς. Ώστε συμπληρώθηκε το παζλ των απόψεων όσων διδάσκουν την αρετή, την συγνώμη και την αγάπη. Φαντάσου, σκέφθηκα και να μην τον αγαπούσαν. Να δίδασκαν την έχθρα, και όχι την αγάπη»
ΟΔΟΣ: Το ανάθεμα, 16.1.2014, αρ. φύλλου 723

Τοποθετήσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων



Β Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά! Όχι μόνον αχρείος αλλά και όργανο του… Διαβόλου!


Εάν δεν ήμασταν ενσυνείδητος ΧΡΙΣΤΙΑΝΌΣ, μάλιστα δέ και κληρικός, τότε χωρίς δισταγμό θα χρησιμοποιούσαμε όλες τίς υβριστικές λέξεις του ελληνικού λεξιλογίου, για να στηλιτεύσουμε την παντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά του Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ της περιφερείας Καστοριάς Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, περί του οποίου εκτενέστερον θα ομιλήσουμε παρακάτω. Θα χρησιμοποιούσαμε, επαναλαμβάνω, όλες τις λέξεις που θά είχαν ως πρώτο συνθετικό τους το επίθετο "παλιός", θα άρχιζαν δηλ. με πρώτο συνθετικό το γνωστό επίθετο "παλιό-...", όπως παλιάτσος, (=μίμος πανηγυριών, μεταφορικώς δε γελοίος, τιποτένιος, καθώς διαβάζουμε στο λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη στη σελ 665).

Λόγος & Αντίλογος

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω την ανακοίνωση (της κριτικής επιτροπής καρναβαλιού του Δήμου Άργους Ορεστικού). Ο απόλυτος εξευτελισμός και ευτελισμός ενός Δήμου.

Γιάννης Δέλλας

Η σάτυρα είτα μας αρέσει είτε όχι δεν έχει όρια! Δεν θα βάλουμε εμείς λογοκρισία! Αν βγει η Χρυσή Αυγή ας το κάνει. Εσύ δήμαρχε δεν έχεις τέτοιο δικαίωμα. Δεν σε είδαμε για άλλες σάτυρες να βγάζεις ΔΤ. Τί συμβαίνει τώρα; Εκλογές γαρ; Η εκκλησία δεν έχει ανάγκη προστασίας. Επιβίωσε σε φοβερούς καιρούς και διωγμούς. Τώρα φοβάται έναν παπασούρα που καμιά πρόθεση να την πολεμήσει δεν είχε; Περαστικά
.
Αναστάσιος Ντίνας

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723

Ιστορικό

1 Ιανουαρίου | 13:00
Παρέλαση καρναβαλιού στο Άργος Ορεστικό. Στην συνέχεια αναμετάδοση μέσω τηλεοράσεως.

2 Ιανουαρίου | 17:53
Ανάρτηση στο διαδίκτυο της διαμαρτυρίας του μητροπολίτη Σιατίστης

3 Ιανουαρίου | 12:33 
Πρώτο δελτίο τύπου:
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το εορταστικό τριήμερο του Αργείτικου Καρναβαλιού, το οποίο για ακόμη μια χρονιά σημαδεύτηκε από άφθονο κέφι, χορό, παραδοσιακή μουσική, ξεγνοιασιά και ποτό. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή στην παρέλαση της Πρωτοχρονιάς, όπου κυριάρχησε το χιούμορ και η σάτιρα των καρναβαλιστών, στοιχεία των Αργειτών που, όπως αποδείχθηκε, δεν στερεύουν ποτέ... Ο Δήμος Άργους Ορεστικού θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους συμμετέχοντες, τους επισκέπτες, την κριτική επιτροπή, την αστυνομία αλλά και όλους όσοι συνέβαλλαν στην φετινή, ιδιαίτερα επιτυχημένη διοργάνωση του τριήμερου πρωτοχρονιάτικου καρναβαλιού.
1ο Βραβείο σάτυρας αργείτικου καρναβαλιού 2014: «“Η κρίση πέθανε” - Παρέα καβαλίξ ντε Πούιος» 350,00 ευρώ [Ε.Διαμαντόπουλος]

3 Ιανουαρίου | 13:53 
Ανάρτηση της δήλωσης του μητροπολίτη Καστοριάς (δημοσιεύθηκε στο προηγούμενο φύλλο)

3 Ιανουαρίου | 13:54 
Δεύτερο δελτίο τύπου:
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Για άλλη μια χρονιά ολοκληρώθηκε το Καρναβάλι του Άργους Ορεστικού, το οποίο είναι το μοναδικό που διεξάγεται την Πρωτοχρονιά με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα. Κάθε συμμετέχων είναι υπεύθυνος για τα έργα, τα λόγια και τις πράξεις του. Η σάτιρα, όπως την κληρονομήσαμε από την αρχαιότητα, έχει σκοπό μέσω της διακωμώδησης, της υπερβολής ή της ειρωνείας να νουθετήσει και να οδηγήσει το πρόσωπο που σατιρίζεται, σε σωστές αποφάσεις και συμπεριφορές. Με το σκεπτικό αυτό αλλά και στα πλαίσια της παράδοσης, ο Δήμος Άργους Ορεστικού στηρίζει το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι.
Όμως, επειδή τα όρια της σάτιρας πρέπει να οριοθετούνται, ο Δήμος μας οφείλει όχι μόνο να διαχωρίσει τη θέση του αλλά και να καταδικάσει οποιαδήποτε προσπάθεια θελημένη ή μη με την οποία προσβάλλονται θεσμοί και ιερά σύμβολα, όπως η Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήριά της.
Είναι γνωστή η μακρόχρονη συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας και του Δήμου, η οποία τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης έχει γίνει πιο στενή. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και ο Δήμος θα συνεχίσει να συνδράμει κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του στο κοινωνικό έργο που επιτελεί η τοπική Εκκλησία.

3 Ιανουαρίου | 17:01
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Η κριτική επιτροπή βραβεύσεων Καρναβαλιού του Δήμου Άργους Ορεστικού, λαμβάνοντας υπόψη το Δελτίο Τύπου του Δήμου με θέμα τα τεκταινόμενα του φετινού καρναβαλιού του Άργους Ορεστικού, καθώς και τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στα οποία αποτυπώνονται δρώμενα που προσβάλλουν την Εκκλησία και τα Ιερά της Σύμβολα, που δεν έγιναν αντιληπτά κατά τη διάρκεια της καρναβαλικής παρέλασης, θεωρεί ότι η σάτιρα με τον τίτλο “Η κρίση πέθανε”, χρησιμοποιώντας ανεξέλεγκτα θεσμούς και σύμβολα, κατέληξε τελικά όχι στον απώτερο στόχο της, αλλά στην προσβολή Ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας.
Η αναγραφή στον πίνακα αποτελεσμάτων έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν η μοναδική συμμετοχή που δηλώθηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία (σάτιρα).

Η Κριτική Επιτροπή Βραβεύσεων
Καρναβαλιού Δήμου Άργους Ορεστικού


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723


Σχετικά σχόλια:



Το επταήμερο του Διόδωρου

Αναδημοσίευση από το Βήμα

Άλλη υποκρισία: δεν έχω πάει σε επαρχιακό καρναβάλι που να μην υπάρχει κάποιος μεταμφιεσμένος σε παπά και να κάνει μύρια όσα (ενίοτε με την παπαδιά του), είναι η πιο εύκολη και πιο συνηθισμένη μεταμφίεση - τι τους έπιασε ξαφνικά τους θρησκόληπτους και παρεξηγήθηκαν επειδή ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, ντύθηκε παπάς και έδινε μετάληψη στο Μνημόνιο που ψυχορραγούσε;
Αντί να τον ελέγξουν για το πρωτόγονο χιούμορ του, απαίτησαν «σεβασμό στα άγια μυστήρια» - μα αν τα καρναβάλια γίνουν σεβαστικά, θα πάψουν να είναι καρναβάλια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 723



Σχετικά σχόλια:



29.4.14

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ειδήσεις δια τα Δυτικομακεδονικά μέρη




ΜΙΑ ΓΚΡΟΤΕΣΚΟ ΙΣΤΟΡΙΑ διαδραματίστηκε στο μεταπρωτοχρονιάτικο καρναβάλι του Αργους Ορεστικού του νομού Καστοριάς. Πρωταγωνιστής ο σπαραξικάρδια θορυβώδης βουλευτής της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως με βοηθό εκπληρώσεως την απερίσκεπτη (προσωρινά, μόνιμα;) βουλευτή της μείζονος (κυβερνώσας) συμπολιτεύσεως, «Πατήρ» και «μήτηρ» αντίστοιχα του καστοριανού λαού. Στο πλαίσιο του άφρονος καρναβαλισμού τους σατίρισαν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας προσβάλλοντας κατά τρόπον χυδαίο και βάρβαρο το θρησκευτικό αίσθημα πρωτίστως των χριστιανών πολιτών που τους εξέλεξαν. Ηδη εκ του κονιορτού αντιδράσεων που σηκώθηκε καμαρώνουν ως «καρποστάλια», κατά το τοπικά λεγόμενον, για την πράξη και το εν γένει είναι τους, ο μεν αποκαλυπτόμενος περαιτέρω η δε κρυπτόμενη, στους κόσμους της δημοσιότητας.
 

Δύο αρτίστες

Άρθρο από Καθημερινή του Σ. Κασιμάτη

Η Μαρία Αντωνίου της Ν.Δ. και ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζευγάρι. Δεν εννοώ στη ζωή, ας μην παρεξηγηθώ. Ζευγάρι στην τέχνη που υπηρετούν ― καλλιτεχνικό ζευγάρι. Πώς ήταν για ένα διάστημα οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου; Παρομοίως και αυτοί, ταγμένοι στην υπηρεσία της μούσας Θάλειας. Τους γνωρίσαμε, αν θυμάμαι καλά, με το σόου «Ραντεβού στα γουναράδικα», τώρα σημειώνουν και μια δεύτερη επιτυχία με τη φάρσα «Ο παπα-Σούρας».

Λόγος & Αντίλογος

ΤΟ ΕΘΙΜΟ των Καρναβαλιών της Καστοριάς διαρκεί τρεις ημέρες. Τις δύο πρώτες η πόλη ζει σ’ ένα ξέφρενο ρυθμό. Το θέαμα είναι θαυμάσιο γεμάτοι οι δρόμοι από καρναβαλιστές τόσο σε παρέες όσο και στους ανεξάρτητους με στολές, και άλλα φορέματα νομίζεις πως ζεις σ’ άλλο κόσμο. Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, μέσα σε λίγες ώρες αλλάζει η όψη της πόλεως. Όλοι οι συμμετέχοντες δίνουν ό,τι καλύτερο έχουν για την πόλη.
Πράγματι είναι απερίγραπτο αυτό που συμβαίνει. Ό,τι κι αν θελήσουμε να μεταφέρουμε στο χαρτί, δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτό που γίνεται.Γίνεται μια μεταμόρφωση των μικρών και μεγάλων συμπολιτών μας, καθώς και των επισκεπτών, η πόλη σ’ ένα μεθυστικό ρυθμό, σ’ αγνό κέφι… φυσικά βοηθάει λίγο και το κρασί και τα άλλα ποτά, πλην όμως όλα γίνονται με πολλή μεγάλη διάθεση και το έθιμο τηρείται με ευλάβεια.

28.4.14

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Γνήσιο και κίβδηλο


ΟΔΟΣ 16.1.2014 | 723

Η διάκριση μεταξύ τοῦ γνησίου καί κίβδηλου είναι αύ παλιά, ἀπό τήν ἐποχή τῆς ἀρχαιότητος, ἀπό τότε δηλαδή πού ἄρχισαν νά κυκλοφορούν καί χρησιμοποιούνται νομίσματα στίς συναλλαγές. Ἀπό τότε ἔχουμε πληθώρα πληροφοριῶν γιά τήν κυκλοφορία πλαστῶν νομισμάτων καί ἡ διάκριση γίνονταν μόνο μεταξύ τῶν νομισμάτων πού κυκλοφοροῦσαν.

Εκτός ὅμως ἀπό τά κίβδηλα καί κάλπικα νομίσματα κυκλοφοροῦν σ᾽ὅλες τίς ἐποχές, μέ ἔξαρση στήν ἐποχή μας, ὄχι μόνον νομίσματα κάλπικα ἀλλά καί κάλπικες γνῶμες, ἀξἰες, ἰδέες, ἰδεολογίες, ἰδεοληψίες κ.λ.π. καθῶς καί διάφοροι μύθοι πού μέ τήν ἔντεχνο καί σκόπιμο, πολλές φορές, διάδοσή τους ὑπερκαλύπτουν τά ἀληθινά καί γνήσια γεγονότα. (Πάντοτε τό ψεύτικο καί κάλπικο ὑπερισχύει τοῦ γνησίου καί ἀληθινοῦ καί γίνεται εύκολώτερα πιστευτό τοῦ ἀληθινοῦ, γιατί ἐμφανίζεται λαμπρότερο, πολλές φορές περισσότερο ἐντυπωσιακό, πιό ὅμορφο, πιό κατανοητό καί πιό συμφέρον).


ΛΑΖΑΡΟΥ Γ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ: Ελευθερία ή ελευθεριότητα;

Σε δημοσιευμένο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο πρώην πρύτανις του ΑΠΘ κ. Μιχ. Παπαδόπουλος για τα 75 έτη της Φιλοσοφικής Σχολής, μεταξύ άλλων προσκαλεί να διατηρήσουμε "τον πυρσό των ελευθερίων σπουδών". Επειδή γνωρίζω τον άνδρα για την σοβαρότητα και την σεμνότητά του, διερωτώμαι γιατί χρησιμοποιεί τον όρο ελευθερίων αντί ελευθέρων σπουδών.

27.4.14

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Φιλόπονοι και φυγόπονοι


ΟΔΟΣ 16-1-2014 | 723

Συνυπήρξαμε για κάμποση ώρα σε μια εορταστική σύναξη. Ήμασταν αρκετοί, ανάμεσά τους μια μάνα με τις δυο κόρες της-αριστούχες στις σπουδές τους. Αυτό σημαίνει ότι τα κορίτσια αυτά δεν είχαν κι ούτε έχουν φοβηθεί να κοπιάσουν, αφού δε γίνεται να αριστεύσεις δίχως να κοπιάσεις, αυτό αποκλείεται. Αλλά κάθε φορά που έπεφταν στο τραπέζι της συζήτησης οι δράσεις κάποιου που εργάζεται εθελοντικά για το κοινό καλό, αντιδρούσαν και οι τρεις τους με τον ίδιο τρόπο: άλλοτε περιγελώντας κι άλλοτε κατακρίνοντας και δείχνοντας ολοφάνερα πως δεν καταλαβαίνουν καθόλου αυτό που ακούνε, γιατί απλώς είναι τρελό και παράλογο για τα δικά τους μέτρα και για τη δική τους κρίση.

«Εποχιακός Διανομέας» ευαισθησίας και εξαίρετου πυκνού λόγου

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο του Νώντα Τσίγκα «Εποχιακός Διανομέας» από τις εκδόσεις  Πανοπτικόν, σε μία καλαίσθητη έκδοση 117 σελίδων. Μερικά διηγήματα που περιλαμβάνει το βιβλίο έχουν πρωτοδημοσιευθεί στην ΟΔΟ και επανέρχονται στην δημοσιότητα μετά από επεξεργασία και λίγες προσθήκες του συγγραφέα.

26.4.14

ΟΔΟΣ: Ήσυχη συνείδηση στην επικράτεια δεύτερης ταχύτητας


ΟΔΟΣ 12.12.2014 | 719

Στα σίγουρα δεν είχε ακόμη στεγνώσει η μελάνη των δελτίων τύπου και ειδήσεων που παρουσίαζαν τις περιχαρείς υποσχέσεις και δεσμεύσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια, στις οποίες προέβη στην Καστοριά. Και τις επακόλουθες βαρυσήμαντες δηλώσεις... ικανοποίησης της τοπικής βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εσχάτως σταδιοδρομεί ως πολιτική συνοδός αναμνηστικών φωτογραφικών στιγμιοτύπων.

Την μια μέρα ποζάρει υπερήφανη με τον υπουργό, την επόμενη, πάντοτε φωτογραφικά σε αποστολή «η πατρίς ευγνωμονούσα» μοιράζεται συμβολική την υπερηφάνεια και την αποτελεσματικότητα με τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καστοριάς που συνέλαβαν τους αλβανούς δραπέτες, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται εάν διδάσκεται κάτι απ’ αυτό. Την μεθεπόμενη εμφανίζεται στην φωτογραφία «μυστικός πολιτικός δείπνος» στο Κοινοβούλιο, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014.

Ομοτράπεζη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. να κάθεται στο κέντρο με συνέπεια τον ελεύθερο συμβολισμό του μυστικού δείπνου (στο μέλλον ίσως να έχει συλλεκτική αξία η φωτογραφία) και πάλι ιδιαίτερα χαρούμενη και σίγουρα, καθόλου προβληματισμένη έδειχνε.



Ο λόγος όμως, δεν είναι για την βουλευτή, για την οποία πολιτικά, ο μήνας προχθές είχε «εννιά». Πέρα από την διάθεση κριτικής, ούτε και η ίδια ίσως να αισθάνεται περιχαρής για το ότι φύλλο δεν κινείται, κανείς δεν ανησυχεί και τίποτε δεν γίνεται. 

Το σχόλιο δεν αφορά ακριβώς ούτε καν τις υποσχέσεις που μοίρασε ο υπουργός κ. Ν. Δένδιας στους πολίτες, τις τοπικές αρχές και ιδίως στις αστυνομικές αρχές της Καστοριάς, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή. Υποσχέσεις περί εγκατάστασης καμερών διαχείρισης της συνοριογραμμής με την Αλβανία. 

Σαν να πρόκειται για την μεθοριακή γραμμή Μονακό- Γαλλίας, Αυστρίας-Ελβετίας, Ιταλίας-Αγίου Μαρίνου. Και όχι για μια ιδιαίτερα προβληματική γειτνίαση της Δυτικής Μακεδονίας με χώρες όπως η FYRoM και η Αλβανία. Που μαστίζονται από ένα ασταθές πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Το οποίο, εξάγει –ιδιαίτερα από την Αλβανία προβλήματα, για την ακρίβεια, εξακολουθεί να τα εξάγει στην Ελλάδα. Επιδεινώνοντας το ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας που διευρύνεται και επιδεινώνεται, λόγω της βαθειάς κρίσης και του χειμώνα. 

Το ένα ακόμη φονικό περιστατικό, στην περιοχή των Πρεσπών στην Φλώρινα, με θύμα Έλληνα αστυνομικό που έχασε την ζωή του, εκτελώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προφανούς αυτοθυσίας το καθήκον του, τιμώντας και τηρώντας τις υπηρεσιακές υποχρεώσεις του, και την αποστολή του (όλο και περισσότερο σπανίζουν δυστυχώς αυτές οι περιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο βίο), ασφαλώς και είναι από μόνο του κάτι το ταυτόχρονα ηρωϊκό και αυτονόητα τραγικό. 

Ο ένας ακόμη αστυνομικός νεκρός στο καθήκον, θα έπρεπε να τρομοκρατήσει και να κινητοποιήσει τις αρχές για τα σύνορα της χώρας. Διότι αρχίζει να επικρατεί το αίσθημα ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε αφύλακτη επικράτεια. Σε ξέφραγο αμπέλι για κάθε είδους παρανομία. Είτε αυτή προέρχεται από το εξωτερικό, όπως με την είσοδο των δύστυχων οικονομικών μεταναστών, τους οποίους εμπορεύονται κυκλώματα με έλληνες «μετόχους», ή με την είσοδο δραπετών και κακοποιών στοιχείων βαρέως ή ελαφρού τύπου, κυρίως από την Αλβανία, όλων σχεδόν όμως οπλισμένων και προετοιμασμένων για φόνο. 

Είτε ενδημεί στο εσωτερικό της χώρας, στις ορεινές περιοχές της Καστοριάς, όπως πρόσφατα με το φαινόμενο της εκτεταμένης, ανεξέλεγκτης προφανώς λαθραίας υλοτόμησης από όχι μόνο από αλβανούς αλλά και έλληνες πολίτες, φαινόμενο που όχι μόνο δεν είναι απλό ή ανώδυνο, αλλά ενδεικτικό για πιθανότητες περαιτέρω κλιμάκωσης της εγκληματικότητας. Σε πολιτικό επίπεδο, εδραιώνουν ως στοιχείο της καθημερινότητας την βία και ωθούν στα άκρα. 

Είναι προφανές ότι η χώρα και ειδικά η Καστοριά, κατεβαίνει στο Ναδίρ της. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, πολύ σύντομα θα υπάρξουν πλήρως αποψιλωμένες από δένδρα και ξυλώδη βλάστηση εκτάσεις, που θα θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε στην γειτονική Αλβανία τους πρώτους χειμώνες μετά την πτώση του ευτυχισμένου καθεστώτος της. Και το χειρότερο είναι ότι θα αναπτυχθούν συνθήκες ανοχής ακόμη βαρύτερων παραβατικών συμπεριφορών. 

Πίσω στην Καστοριά πάλι, η απομάκρυνση των στρατιωτικών μονάδων, η κατάργηση ή έστω η συρρίκνωση των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης, η απομάκρυνση υπηρεσιών, δεν εκφράζουν μόνο ένα είδος οικονομίας και φρένου σε σπατάλες. Απλά, είναι η με αφορμή την οικονομία, αναβαθμισμένη αποδοκιμασία της Καστοριάς από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις. 
Και στην προκείμενη περίπτωση από την (συγ)κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία και αφορμή. 

Από το ναυάγιο της Αρχιτεκτονικής Σχολής, τον περιορισμό των Σχολών των ΤΕΙ, ως την γιγαντιαία ανεργία, την εξάπλωση της φτώχειας, την εξαθλίωση του αστικού πληθυσμού που δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, την παράλυση του Δήμου Καστοριάς. Όλα αυτά είναι παράγοντες που βοηθούν στο να οικοδομηθεί η εικόνα, κυρίως σε όσους παρανομούν, ότι πρόκειται για επικράτεια δεύτερης ταχύτητας. Για ουδέτερη ζώνη. 

Στο σκηνικό αυτό, ο ένας ακόμη βίαιος θάνατος του αστυνομικού στις Πρέσπες, όχι μόνο δεν διεγείρει τα αντανακλαστικά των πολιτών, αλλά αντίθετα τα ναρκώνει ακόμη περισσότερο. Υποχρεώνει τους πολίτες να αρκεστούν στην ασφάλεια του δικού τους μικρόκοσμου, να γίνουν περισσότερο εσωστρεφείς και λιγότερο απαιτητικοί. Πόσο μάλλον τώρα που ο κ. Ν. Δένδιας, θα εξοπλίσει τα σύνορα με... κάμερες. Σαν η φύλαξη των συνόρων να είναι θέμα ασκήσεων επί χάρτου. 

Το σκηνικό, το οποίο «φιλοτεχνείται» διαρκώς «εμπλουτίζεται» και συμπληρώνεται, αρχίζει να εμφανίζει σημαντικές ομοιότητες με αντίστοιχα περιβάλλοντα τριτοκοσμικών κρατών, ή έστω άγνωστων στους περισσότερους περιφερειών των πιο φτωχών επαρχιών των χωρών της Βαλτικής, που είναι ταυτόχρονα μέλη της Ε.Ε. 

Και όπου, χωρίς καμιά αμφιβολία, υπάρχει και εκεί, πλεονάζον πολιτικό προσωπικό, που δεν διστάζει να ποζάρει σε φωτογραφικά στιγμιότυπα, όπως σε τοπικό επίπεδο συμβαίνει, περιφέροντας τόσο ελαφρά και χωρίς ίχνος περισυλλογής, ή έστω αυτοκριτικής, ή αυτοσυγκράτησης, την ήσυχη συνείδηση και την ηρεμία της εσωτερικής δύναμης, στις οποίες οφείλεται η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους. Δεν είναι ολοφάνερο ότι αυτό συμβαίνει και στην Καστοριά;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Δεκεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 719.



Πόθεν έσχες

Αναρτήθηκαν την π. Δευτέρα στον ιστότοπο της βουλής οι δηλώσεις περιουσιακής κατάτασης των πολιτικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2012. Οι δηλώσεις θα παραμείνουν αναρτημένες στο διαδίκτυο για έναν μήνα (έως την 16η Ιανουαρίου 2014).

25.4.14

ΟΔΟΣ: Εκκρεμότητες της σημερινής πόλης


ΟΔΟΣ 19-12-2013 | 720

Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας. Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και δυστυχώς εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου.
Ευάγγελος Βενιζέλος 
8 Δεκέμβριου 2013 (απάντηση σε επιστολή-παρέμβαση του μητροπολίτη Πειραιώς)



Ο ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟΣ - και για την ενεργητικότητα που τον διέκρινε, πρόωρος θάνατος του Καστοριανού Περδίκκα Παπακώστα, πριν αρκετές εβδομάδες, του αριστερού ανθρωπιστή και ευπατρίδη αθεράπευτου εφήβου κατά την κοινή ομολογία των φίλων και συντρόφων του, σημαντικού φίλου και συνεργάτη της ΟΔΟΥ, την οποία στήριξε με τις συνεργασίες του, ασυμβίβαστου και ανήσυχου επαναστάτη για την δημοκρατία και την δικαιοσύνη στην κοινωνία, επαναφέρει στον δημόσιο λόγο της Καστοριάς τις εκκρεμότητες της σημερινής πόλης.

ΤΙΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ, ετεροβαρείς εκκρεμότητές της, με αρκετούς σημαντικούς ανθρώπους της, που κατάγονται από την πόλη και την περιοχή, δεν έπαψαν ποτέ να νοιάζονται για την Καστοριά, την ιστορία και τις προοπτικές του τόπου και της κοινωνίας. Κατοικούν ή έζησαν όμως για πρακτικούς λόγους ή από αντικειμενικές ανάγκες συνήθως κάπου αλλού: Θεσσαλονίκη, Αθήνα, ή ακόμη πιο μακριά, σε Ευρώπη ή Αμερική.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ αυτοί που κατάγονται από την Καστοριά, οι οποίοι έχουν διακριθεί για τις ιδέες και το προσωπικό τους στίγμα στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες και την πολιτική, ακόμη δε και ως απλοί πολίτες, ιδέες και αρχές που υπηρέτησαν μακριά πια από την ιδιαίτερη πατρίδα τους και άρα πιο ελεύθερα, μακριά από τις σκοπιμότητες και την νοοτροπία μιας μικρής και διαφορετικής κοινωνίας όπως αυτή της Καστοριάς. Ωστόσο όχι μόνο δεν είναι και τόσο γνωστοί στον τόπο τους αλλά επιπλέον δεν αξιοποιούνται ως κεφάλαια της Καστοριάς από τους ιθύνοντες.

Το Επταήμερο του Διόδωρου

Αναδημοσίευση από το Βήμα της Κυριακής

Εγραψα παραπάνω πως χάσαμε τον Περδίκκα Παπακώστα, ημερολόγιό μου -, δεν υπήρχε γλυκύτερος καβγατζής από τον Περδίκκα. Πάν-τα με το ζωνάρι λυμένο για πολιτικό καβγά, να εκθέτει τα προβοκατόρικα επιχειρήματά του με τραγουδιστή βορειοελλαδίτική προφορά - και με ιδιαίτερο τονισμό των «να με πεις» και «να σε κάνω» για να δηλώνει πως ποτέ δεν προσχώρησε στον Νότο και ας ήταν μισό αιώνα Αθηναίος. Και να διαλύει την ένταση στο τέλος με καλαμπούρια αφού είχε πετύχει τον στόχο του, να σε κάνει να ξανασκεφθείς τις απόψεις σου.

Rusalka



Στιγμιότυπο από την Rusalka του Antonín Dvořák με την Renée Fleming και τον Piotr Beczala της 8ης Φεβρουαρίου 2014, που παρακολούθησαν οι φίλοι της όπερας στο ΤΕΙ Καστοριάς, απ’ ευθείας από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 727

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Λίγα λόγια

για τον αδελφό μου, Δαμιανό (Μανιό) Παπακώστα, που λείπει τρία χρόνια



Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε από αείμνηστο Περδίκκα Παπακώστα, για την συμπλήρωση τριών ετών από τον θάνατο του αδελφού του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το στείλει στην εφημερίδα, μιας κι ο αιφνίδιος θάνατός του έκοψε το νήμα της ζωής του απότομα.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, φοιτητής της οδοντιατρικής στο Παρίσι, συνδέθηκε με τον Μιχάλη Ράπτη, τον Πάμπλο. Στην αλγερίνικη επανάσταση, τον κάλεσε ο Πάμπλο στο Αλγέρι, για να προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις και όχι μόνο. Πήρε μαζί του και τον Βασίλη Ραφαηλίδη. Όταν ανετράπη το καθεστώς, ο Πάμπλο ήταν ο υπ’ αριθμό 1 καταζητούμενος. Η ελληνική κυβέρνηση, ο Α. Παπανδρέου, έστειλε ελληνικό διαβατήριο για να μην συλληφθεί και να διαφύγει στο εξωτερικό. Ο έλληνας πρόξενος, ο ...  κάλεσε τον αδελφό μου, τον έδωσε το διαβατήριο και τον ευχήθηκε καλή τύχη. Με το διαβατήριο στο χέρι, παρέλαβε τον Ράπτη από τους γάλλους τροτσκιστές και αφού είχαν κλείσει θέσεις για την Ζυρίχη, τον μετέφερε την ώρα που έπρεπε στο αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είχε δυο ώρες καθυστέρηση και αναγκάστηκαν να κόβουν βόλτες στο Αλγέρι. Τελικά αναχώρησε κανονικά στη νέα ώρα.
Στην χούντα, ο Πάμπλο ζήτησε απ’ τον Μανιό, έναν Έλληνα που να μην είναι χαρακτηρισμένος από την αστυνομία, έτσι ο Χαρίλας Μπούσιος βρέθηκε φρουρός του Α. Παπανδρέου, σταλμένος από τον Μανιό.  Η χούντα αφαίρεσε το διαβατήριο του Μανιού, και τον απέλυσε από το ΙΚΑ όπου εργαζόταν σαν οδοντογιατρός.  Δεν ξέρω πότε είχε οργανωθεί στο ΚΚΕ. Τον διέγραψαν την δεκαετία του 80, γιατί εισηγήθηκε στη ΚΟΒΑ του, οι εκλογές να γίνονται με κλήρο!
Ούτε ο Μανιός ούτε ο Χαρίλας, ζήτησαν ποτέ κάποια διάκριση. Ήταν γνήσιοι επαναστάτες.
Στην μνήμη του Μανιού 100 ευρώ για την «Αυγή» )


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Δεκεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 720.



24.4.14

Απάντηση κ. Ε. Διαμαντόπουλου στην κ. Μ. Αντωνίου

Τα αδιέξοδα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠαΣοΚ βυθίζουν στο σκοτάδι την Ελληνική κοινωνία και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να διασωθούν είναι να κάμουν πως παλεύουν για τοπικά προβλήματα. Τα αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών όμως επισκιάζουν την επικοινωνιακή τακτική των πανικόβλητων πολιτευτών της. Έτσι καταλήγουν στην χαμερπή αλλά συνήθη πια τακτική της διαστρέβλωσης.

23.4.14

ΟΔΟΣ: Ρηχά επιχειρήματα βαθιά ανησυχία


ΟΔΟΣ 5.12.2014 | 718

για το μέλλον του τόπου



Δήλωση της Μαρίας Αντωνίου με αφορμή την κατάθεση Ερώτησης Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρώην Στρατόπεδο «Μαθιουδάκη»:
«Οι μάσκες τελικά έπεσαν. Αυτός που δεν θέλει να κατασκευαστεί το νέο κτίριο, που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς - και το είχα τονίσει από την αρχή- είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνοντας μια περίεργη επιμονή, επτά βουλευτές του- μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Καστοριάς- κατέθεσαν ερώτηση, στην οποία το λένε όσο πιο καθαρά γίνεται. Δεν θέλουν την κατασκευή του κτιρίου της Αστυνομίας και ζητάνε την ανάκληση της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων. Το να μην θέλουν την κατασκευή του κτιρίου της Αστυνομίας, μπορεί μάλλον να γίνει εύκολα αντιληπτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι άλλωστε που ζητάει την κατάργηση της. Δεν θα μπορούσε να ενδιαφερθεί να στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό κτίριο. Αλλά το να ζητάνε την ανάκληση, μιας απόφασης, που ελήφθη από ένα επιστημονικό όργανο, σχεδόν ομόφωνα, ξεπερνάει τα όρια της λογικής και της φαντασίας. Μπορεί βέβαια να ονειρεύονται, ότι τα μέλη των επιστημονικών συμβουλίων θα έπρεπε να είναι οι γραφειοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι αυτό δεν είναι απλά, σταλινισμός. Είναι σκέτη παραφροσύνη. Εκτός, αν όπως και στο θέμα της τροπολογίας για την μείωση των τιμών των φαρμάκων, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν, υποκρύπτεται κάτι άλλο. Αλλά αυτό δεν θέλω να το πιστέψω».

ΜΕ ΑΥΤΟ το δελτίο τύπου -που προκαλεί εντύπωση- σχολίασε η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, την ερώτηση για το κτήριο του Μαθιουδάκη που κατέθεσαν στην Βουλή, επτά βουλευτές του ΣυΡιζΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Καστοριάς με τον ΣυΡιζΑ κ. Ευαγ. Διαμαντόπουλος, ζητώντας ουσιαστικά την σωτηρία του.

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είναι κανείς στην αντίπερα, για να αντιληφθεί ότι πρόκειται για ρηχό κείμενο, η έμπνευση και ευθύνη του οποίου, αποκλείεται να ανήκει σε εκλεγμένο βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, πατέρα ή μητέρα του έθνους έστω κι’ αν υπογράφεται από το γραφείο τύπου της κ. Μαρίας Αντωνίου.

ΣυΡιζΑ: Ερώτηση στην Βουλή για το Μαθιουδάκη

(απόσπασμα) 25.11.2013 

Tο κτήριο ανεγέρθηκε το 1903 ή 1904, όταν μεταφέρθηκε η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής από την Κορυτσά στην Καστοριά, μετά την καταστολή της εξέγερσης του Ίλιντεν. Κατασκευάστηκε σε περίοπτη θέση της πόλης, σε ορατό έως σήμερα φυσικό λόφο, και σύμφωνα με μαρτυρίες κατά την απελευθέρωση της Καστοριάς, στις 11 Νοεμβρίου 1912, μαζί με τον μητροπολιτικό ναό ήταν τα δύο σημεία της πόλης όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία.

22.4.14

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Εθνομηδενιστές


ΟΔΟΣ 12.12.2013 | 719

Αφορμή  καἰ λόγος νά γράψω αὐτό τό κείμενο  εἶναι ἡ δημοσίευση στήν ¨ΟΔΟ¨ στίς 4 Ιουλίου 2013, ἀρ. φύλλου 699, τῆς ἐπιστολῆς τοῦ κ. Λάζαρου Νικηφορίδη ¨Δηλώσεις¨ στή στήλη Λόγος καί Ἀντίλογος ὄπου ἐκφράζεται «ἡ ἱερή ἀγανάκτηση καί ὁ ἀποτροπιασμός πού προκάλεσαν στόν παμποντιακό κόσμο, ἀλλά καί σέ ὅλους τούς Ἕλληνες, ὅπου γῆς, οἱ ἀνιστόρητες δηλώσεις στήν Βουλή ἀπό γυναίκα βουλευτή, πού μέ θράσος καί περισσήν ἀναισχυντία μίλησε γιά… μύθο τῆς Γενοκτονίας τῶν Ποντίων καί τοῦ χοροῦ τοῦ Ζαλόγγου», καί στό κύριο ἄρθρο τῆς ¨ΟΔΟΥ¨, τῆς 21ης Νοεμβρίου, πού ἀναφέρεται στό ὀλίσθημα τῆς φοιτητικῆς ὀργάνωσης ( Aegee-Kastoria ) τοῦ ΤΕΙ Καστοριᾶς, πού στήν πρόσκλησή της πρός  τούς  ξένους φοιτητές νά ἐπισκευθοῦν  τήν Καστοριά γιά τά καρναβάλια, ἀναφέρεται στήν Καστοριά ὅτι βρίσκεται  στό  Ἐλληνικό τμῆμα τῆς Μακεδονίας, ὡσάν νά μήν εἶναι ὅλη ἡ Μακεδονία Ἑλληνική.

Μέ τὀ κείμενο αὐτό θέλω ἀφ᾽ἑνός νά δείξω γιατί παρατηροῦνται τέτοια φαινόμενα στήν κοινωνία μας, μάλιστα ἀπό ἀξιωματούχους τοῦ Κράτους  καί ἀπό ὑποτιθέμενους μορφωμένους ἀνθρώπους, ἀφ᾽ἑτέρου νά ἀφυπνίσω τούς συμπατριῶτες μας  καί νά τούς  δείξω μερικά ἀπό τά ὕπουλα καί δῆθεν ἀθώα  παιχνίδια πού παίζονται εἰς βάρος τῆς χώρας μας μέ σκοπό τόν ἀφελληνισμό μας. Τόν σκοπό αὐτόν ἀπεργάζονται ξένα κέντρα μέ ὄργανά τους, ἐντός τῶν τειχῶν, ¨ἕλληνες¨, τούς γνωστούς ἐθνομηδενιστές. Ἀναφέρω μερικά παραδείγματα.

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: 18 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών


  • μετανάστης: πρόσωπο που εγκαταλείπει με τη θέλησή του την πατρίδα του για να εγκατασταθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε άλλη χώρα.
  • λαθρομετανάστης: πρόσωπο που μετακινείται και εγκαθίσταται σε χώρα άλλη από αυτήν της καταγωγής του, χωρίς να πληροί τους απαραίτητους όρους ή χωρίς να έχει περάσει από τις νόμιμες διαδικασίες.

Στις αρχές Οκτωβρίου 2013 έγινε σάλος με αφορμή το περίφημο πια ναυάγιο στη Λαμπεντούζα. Ο τίτλος της είδησης ήταν:

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Victoria

KAI TO ONOMA AYTHΣ  Βικτωρία ή Βικτώρια ή Βικτωρίδιο ή Βικτωράκι. Όλα αντιστοιχούν στο κορίτσι μας, αυτό με τα γκριζοπράσινα μάτια  και τα ξανθά μαλλιά. Που γεμίζει την αγκαλιά μας και το μυαλό μας με χαρούμενες και μεγαλόπνοες  σκέψεις. Θα μεγαλώσει, Θα μιλάει, Θα γίνει αυτή που ονειρευόμαστε. Συγκεντρώνει στο πρόσωπο της τις συλλογικές μας  επιθυμίες, όπως σε κάθε  Ελληνική οικογένεια.

Και ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία το όνομα της ή το χρώμα των μαλλιών της. Θα την αγαπούσαμε το ίδιο αν είχε κόκκινα μαλλιά και την έλεγαν Αφροξυλάνθη ( θα μας φαίνονταν χαριτωμένη σαν τον αφρό της θάλασσας που κολλάει πάνω στα  αποτραβηγμένα στις ακτές ξύλα). Θα παρέμενε γοητευτική  ακόμα κι αν τα αυτάκια της θύμιζαν ελεφαντάκι και τα δοντάκια της λαγό που τρώει καρότα.Και η βάπτιση, πέρα από την θρησκευτική της σημασία, αποτελεί ένα μέρος της κοινωνικοποίησης της.

21.4.14

ΟΔΟΣ: H αντίληψη του ιστορικού και πνευματικού βάθους


ΟΔΟΣ 5.12.2014 | 718

Με απροσδιόριστες -ανυπολόγιστες ίσως- συνέπειες για το (ούτως ή άλλως) αδιευκρίνιστο μέλλον του μνημειακού πλούτου της Καστοριάς, για το οποίο όχι μόνο δεν διαγράφεται προοπτική ανάδειξής του, αλλά κινδυνεύει άμεσα και όσο ποτέ άλλοτε, κατέρρευσε (και) στο δικαστικό επίπεδο, βαριά η αυλαία της κλοπής των τοιχογραφιών από τον «καλό οντά» του διατηρητέου αρχοντικού  της εβραϊκής οικογένειας της Καστοριάς «Σομαλιά». Το ακίνητο, από πολλές δεκαετίες, ανήκει πλέον εξ ημισείας σε άλλους ιδιοκτήτες (συμπολίτες).

Για πρώτη φορά στην Καστοριά και στην Ελλάδα, η ύπαρξη του δωματίου και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας στις 13 Φεβρουαρίου 2003 στο φύλλο της ΟΔΟΥ αρ. 204, με τίτλο «Το καλό δωμάτιο».

Με αλλεπάλληλα αφιερώματα η ΟΔΟΣ είχε αναδείξει την καλλιτεχνική και ιστορική αξία τους και επισημαίνοντας άλλες τόσες φορές την επιτακτική ανάγκη καταγραφής του μνημείου ως διατηρητέου και των τοιχογραφιών ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, υπό την προστασία του δήμου Καστοριάς και του υπουργείου Πολιτισμού, που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή τους. Οι φόβοι της εφημερίδας για κλοπή, αν δεν τύχουν άμεσης επίσημης καταγραφής, προστασίας και ανάδειξης από την Πολιτεία,  δυστυχώς επαληθεύτηκαν λίγους μόνο μήνες μετά το πρώτο δημοσίευμα.

Στο φύλλο 248 της 26ης Ιανουαρίου 2004 υπό τον τίτλο «Αυλαία» δημοσιοποιείται η αποτοίχιση / κλοπή της τοιχογραφίας, η οποία έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2003, και τέλος, στο φύλλο 296 της 24 Φεβρουαρίου 2005, με τίτλο «Encore!» ο εμπρησμός του αρχοντικού.

20.4.14

ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΜΟΣΧΟΥ: Το θέαμα




Πηγαίνοντας στον παιδικό σταθμό συνάντησα την χήρα∙ είχε μόλις αφήσει την μικρή της. Βιαζόταν. «Τι κάνεις;» με ρώτησε, μην παίρνοντας τα μάτια από τον δρόμο της. Της είπα «καλά», και τίποτα άλλο. Το πρόσωπό της έφεγγε, όπως πρωινό μετά από νυχτερινή καταιγίδα.
 Όποτε αφήνω την κόρη μου στον παιδικό κοιτώ το ορφανό εξεταστικά, το χείλι της δεν σκάει, εκείνος όλο χαμογελούσε∙ πήρε τα μάτια του, σαν να τα μπόλιασε ο ουρανός. Να αναρωτιέται πώς είναι, πώς δεν θα είναι ποτέ γι’ αυτήν;

19.4.14

ΟΔΟΣ: 1+1 για την Così fan tutte του Mozart




Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός 

για την όπερα "Έτσι κάνουν όλες" του Μότσαρτ


  ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ | SOLD OUT  
Η προσφορά 1+1 των 30 εισιτηρίων (για 60 άτομα) έχει εξαντληθεί. Λόγω αυξημένης ζήτησης και κατόπιν συνεννοήσεως με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, δημιουργείται ένας δεύτερος εκπτωτικός κατάλογος των 13,00 ευρώ ανά άτομο αντί 18,00, μαζί με το κουπόνι της ΟΔΟΥ. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής τηλ. 2467029638, odos-kst@otenet.gr, εφημερίδα ΟΔΟΣ Μητροπόλεως 4, β’ όροφος.
Οι 30 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638 και e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 36,00 ευρώ στην τιμή των 18,00 ευρώ.
Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 736 της Πέμπτης 17.4.2014) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 26 Απριλίου στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Το κρασί στην Ορθόδοξη πίστη και λατρεία


ΟΔΟΣ 2.1.2014 | 721
ΤO ΚΡΑΣΙ, με τη λογική του χρήση, πάντοτε, μαζί με το σιτάρι και το λάδι, θεωρούνταν και φυσικά εξακολουθούν να θεωρούνται ως δώρο του Θεού σε μας τους ανθρώπους, ένα δώρο που προκαλεί την ευχαρίστηση και τη χαρά στην καρδιά μας και μας προδιαθέτει θετικά στην καθημερινή μας επικοινωνία. Γιατί, όπως λέει κι ο Δαβίδ στους ψαλμούς του:«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου και άρτος καρδίαν ανθρώπου στηρίζει», που θα πει πως το κρασί ευχαριστεί την καρδιά του ανθρώπου και το ψωμί την στηρίζει, τη δυναμώνει.
Γιατί, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η Ορθοδοξία πάει μαζί με τη χαρά κι όχι με τη λύπη. Γιατί ο Θεός μάς θέλει χαρούμενους κι όχι λυπημένους.

18.4.14

“Heaven and Earth: Art of Byzantium from Greek Collections”


ΟΔΟΣ 28.22.2013 | 717

“Ουρανός και Γη:

Βυζαντινή Τέχνη από Ελληνικές Συλλογές”



Η εξαίσια αμφιπρόσωπη εικόνα «Θεοτόκος Οδηγήτρια - Άκρα Ταπείνωση» (β΄ μισό 12ου αιώνα), αυγοτέμπερα σε ξύλο, 115 × 77,5 εκ., αγνώστου δημιουργού, από το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς, παρουσιάζεται μεταξύ άλλων αριστουργημάτων, αυτό το χρονικό διάστημα στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (National Gallery of Art)  στα πλαίσια της έκθεσης "Heaven and Earth Art of Byzantium from Greek Collections" (Ουρανός και Γη: Βυζαντινή Τέχνη από Ελληνικές Συλλογές).
Η ίδια καστοριανή εικόνα  έχει παρουσιαστεί  το 1997 και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης στα πλαίσια της έκθεσης "The Glory of Byzantium" (Η Δόξα του Βυζαντίου).
Ενώ το 2004, στο ίδιο φημισμένο μουσείο της Νέας Υόρκης στην έκθεση υπό τον  τίτλο "Byzantium: Faith and Power (1261–1557)" (Βυζάντιο: Πίστη και Δύναμη) παρουσιάστηκε η άλλη "Άκρα Ταπείνωση"3-8 της Καστοριάς του 16ου αιώνα, μαζί με μία άλλη αμφιπρόσωπη εικόνα με τον Άγιο Ανδρέα και στρατιωτικούς και από την άλλη πλευρά τον Άγιο Γεώργιο, από τον ναό του Αγίου Ανδρέα της Καστοριάς, που σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείου Βέροιας.

17.4.14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Μεγάλη Πέμπτη 17.4.2014 | 736

Θαύματα


Αν και Μεγάλη Πέμπτη καθώς είναι σήμερα, ημέρα που επιβάλλει τουλάχιστον περισυλλογή, ακόμη και αναθεωρήσεις, με την Μεγάλη Εβδομάδα να κορυφώνεται, όμως για όσους έχουν οσφρανθεί γενικές εκλογές αυτό δεν είναι σίγουρο ότι αποτελεί αφορμή να αναστείλουν τις ενέργειές τους. Η νηστεία μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητές τους, αντίθετα μοιάζουν να είναι τα (πολιτικά) θαύματα.

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Συνενοχή

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ:
Άνοιξη στην Oμορφοκκλησιά

Λόγος και Αντίλογος

-Ελένη Τσαδήλα
(περί δήμου Καστοριάς)

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
6 Απριλίου 1941
Η μάχη της Καστοριάς

Οι έως σήμερα υποψήφιοι για τις προσεχείς 
δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Εσείς οι αναγνώστες 
Νίκου Πρώϊου: Τα κοράκια

Βερονέζε: Ο γάμος στην Κανά

Ο δρόμος προς την ακροδεξιά

Κουπόνι προσφοράς 1+1 για την Così fan tutte

…κι άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 17.4.2014 | 736



16.4.14

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2013


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Ένας κούκος την άνοιξη


ΜΕ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ υπολείμματα της παρέλασης –η φράση είναι ρηχή για να περιγράψει την αδιαφορία και την απουσία θεατών, ολοκληρώθηκαν και οι φετινές γιορτές της περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Καρναβαλιών.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ της περιόδου, απόλυτα προσαρμοσμένες στην γενικευμένη κατήφεια, επισημοποίησαν την κατάσταση της πολιτισμικής ασθένειας της Καστοριάς. Η οποία, με την πλάνη του Δήμου να υποστηρίζει ότι τα καρναβάλια είναι κάτι βαθύτερο και μάλιστα «πολιτισμός» και όχι έθιμο και απλή ψυχαγωγία, το μοναδικό θέαμα που είχε να προσφέρει, συμπληρωματικό στις ομίχλες και τις καταχνιές του δωδεκαημέρου ήταν οι αυτοσχέδιες ψησταριές και οι αυτοσχέδιοι (με το αζημίωτο) τηλεπαρουσιαστές τηλεοπτικών καναλιών για τους οποίους η πόλη γκρεμίζει ακόμη και τα τείχη της. Που σε συνδυασμό με τις οσμές και την αιθαλομίχλη των καμινάδων, μετέτρεψαν την πόλη σε κάτι που δεν έχει προηγούμενό του.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ και κατά κοινή ομολογία, παρ’ όλο που η προσέλευση των επισκεπτών ήταν μεγάλη,  τα καρναβάλια ήταν πάλι μια από τα ίδια, με μία διαφορά: έμοιαζε με παιδική χαρά. Εγκλωβισμένη ολόκληρη η πόλη στην τουριστικοποίηση ενός πλαστού εθίμου, αλλά και στην υπερβολική ιδεολογικοποίηση μιας παράδοσης που με την σημερινή της εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πληρώνει τώρα ακριβά το τίμημα:

ΑΥΤΟΙ που διασκεδάζουν είναι κυρίως οι τουρίστες και η νεολαία, ενώ οι καρναβαλιστές είναι αισθητά λίγοι και διαρκώς μειώνονται. Τα καταστήματα  (καφέ μπαρ) είναι γεμάτα, και κλεισμένοι στα σπίτια τους παρακολουθώντας το από την τηλεόραση, όσοι ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν να γίνει η Καστοριά, Πάτρα.

Η δήλωση της χρονιάς 2013


Μετά από προγραμματισμένη συνάντησή μου με τον υπουργό Επικρατείας κ. Σταμάτη στο  μέγαρο Μαξίμου και τηλεφωνική  επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά παραμένει  εν ισχύ και συνεπώς η Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς δεν καταργείται

Μαρία Αντωνίου
βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς  |  16 Μαΐου 2013
λίγο αργότερα ανακλήθηκε

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722

Η εικόνα της χρονιάς 2013



Όταν από παντού, σε όλα τα επίπεδα και μέτωπα της δημόσιας ζωής της Καστοριάς, καταγράφονται μόνο ήττες και συντριβές, κάθε νέα δεν αυξάνει απλώς το συνολικό άθροισμα.

Απ’ αυτό το σημείο όμως, μέχρι του να μεταφερθεί στην Καστοριά του 2013, η εποχή στην οποία τις υποθέσεις του τόπου, διοικούσε και η δημογεροντία των Ελλήνων, με επικεφαλής τον κατά τόπους επίσκοπο και δεσπότη προφανώς υπάρχουν όρια τα οποία στην Καστοριά, έχουν πολλαπλώς παραβιαστεί.

15.4.14

Πρόσωπα 2013: Μαρία Αντωνίου [1]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2013
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Το δίσεκτο έτος 2013 (-)


Το 2013 αν και δεν ήταν, για την Καστοριά αποδείχθηκε έτος δίσεκτο. Πρόκειται για την χρονική και πολιτική περίοδο στην οποία, συμπτωματικά βουλευτής Καστοριάς με το βασικό κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η κ. Μαρία Αντωνίου. Ωστόσο την στιγμή που σε άλλες περιφερειακές ενότητες, η εκλογή γυναικών σε υψηλά πολιτικά αξιώματα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι η υπομονή, μεθοδικότητα και η οργάνωση της γυναικείας προσωπικότητας, αποτελεί υπέρ των γυναικών της πολιτικής, σημαντικό αντιστάθμισα στην ανδρική πρωτοκαθεδρία, στην περίπτωση της Καστοριάς, συμβαίνουν ακριβώς τα αντίθετα.

Η πρώτη εκλογή της κ. Παρασκευής Μπουζάλη ως βουλευτή Καστοριάς (με την ΝΔ) επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, που αποδείχθηκε μια ολότελα χαμένη και μάλιστα τελευταία ευκαιρία που δεν αξιοποιήθηκε για την Καστοριά, και τώρα η εκλογή για δεύτερη φορά μιας γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί αρνητική για τις πολιτικές προοπτικές γυναικών στην Καστοριά.

Βέβαια η ρήση «η καλή μέρα από το πρωΐ φαίνεται» στα πολιτικά πράγματα, μοιάζει να δικαιώνεται με κάθε αφορμή. Η εκλογή της κ. Μαρίας Αντωνίου στο αξίωμα του βουλευτή, στην χειρότερη για την Καστοριά, όπως και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα χρονική στιγμή, εκλογή που για να είναι αληθινά χρήσιμη απαιτούσε ειδικές και αυξημένες ικανότητες και δυναμισμό, ήταν περίπου αναμενόμενο να αποδειχθεί λάθος για τον τόπο.

Πρόσωπα 2013: Σπασμένο Ρόδι [2]


Σπασμένο Ρόδι
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014


Η ιστορία γράφεται μόνο με τόλμη (+)


Πρόκειται για το γνωστό πολιτιστικό σωματείο «Σπασμένο Ρόδι» που γύρω του συσπειρώνονται θεατρικές πρωτοβουλίες, πολιτιστικές δράσεις και κοινωνικά κινήματα τοπικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Μέλη του συμπολίτες, νεαρής και λιγότερο νεαρής ηλικίας που δεν δείχνουν ικανοποιημένοι από την κατάσταση της πόλης. Εννοούν να αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο, από τον αντίστοιχο της προβεβλημένης πλειοψηφίας, την υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας σε όλες τις εκφράσεις της, να εξασφαλίσει στον τόπο, τους ανθρώπους του και στο μέλλον αυτό που αναλογεί. Ισομερώς και χωρίς αποκλεισμούς.

Με διαφορετικό τρόπο αντιλαμβάνονται βεβαίως και τις δικές τους υποχρεώσεις, όπως και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό στην περιοχή της Καστοριάς, βρίσκονται συνήθως μπροστά, στην πρωτοπορία των μαχητικών παρεμβάσεων, στις παρυφές του ακτιβισμού.

14.4.14

Πρόσωπα 2013: Ε.Γεωργοσοπούλου-Μισκία [3]


Ε.Γεωργοσοπούλου-Μισκία
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Οι φιλοδοξίες δεν σταματούν (+)


Δεν είναι η πρώτη χρονιά στην οποία, από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ επιλέγεται και προτείνεται ως πρόσωπο της χρονιάς η αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία.

Δεν θα γίνει ποτέ γνωστό, ποιος ή ποια θα αναλάμβανε την ευθύνη της αντιδημαρχίας πολιτισμού, αν στις προηγούμενες εκλογές κέρδιζε άλλος υποψήφιος δήμαρχος, όπως ο Κωνσταντίνος Λιάντσης ή ο Κωνσταντίνος Κοντόπουλος. Πάντως η σημερινή αντιδήμαρχος Καστοριάς, στα σίγουρα δεν απηχεί το μέσο όρο των συμβούλων της δημοτικής πλειοψηφίας.

Είναι το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, από την πλευρά της πλειοψηφίας εννοείται, που ως αξιωματούχος κατορθώνει πολύ συχνά να συγκεντρώνει την δημοσιότητα πάνω της. Με τις καλές και προπαντός τις κακές της στιγμές.

Πρόσωπα 2013: Οι (μέχρι σήμερα) υποψήφιοι δήμαρχοι [4]


Υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Ισχύς μου η αγάπη του λαού (-)


Είναι γεγονός ότι από την εποχή του Καλλικράτη, ανατράπηκε θεαματικά το σκηνικό σχετικά με τους Δήμους. Τίποτε δεν θυμίζει πλέον το παρελθόν, και συγκεκριμένα την διοικητική διαίρεση της χώρας για πολλές δεκαετίες που πέρασαν, σε νομαρχίες, δήμους, και κοινότητες. Πολλά απ’ όσα τώρα συμβαίνουν μοιάζουν να είναι πρωτόγνωρα.

Το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς για παράδειγμα, συνθέτοντας δεκάδες εκλεγμένα μέλη, από άλλοτε δήμους και άλλοτε κοινότητες που εν τω μεταξύ καταργήθηκαν ως αυτοδιοικητικά αυτοτελείς οργανισμοί, απηχεί πολύ χαρακτηριστικά τις αντιφάσεις της νέας κατάστασης.

Μοιάζει πιο πολύ με επαρχιακό ή νομαρχιακό συμβούλιο, ακριβώς λόγω της σύνθεσής του. Στο πλαίσιο της οποίας καλούνται να αποφασίσουν με την φυσικότητα της πραγματικής αρμοδιότητας, ακόμη και για θέματα ή και για περιοχές που δεν γνωρίζουν, εκλεγμένοι σύμβουλοι, τους οποίους πολύ απλά αγνοούν και δεν γνωρίζουν -πέρα από τον κοινωνικό του περίγυρο- οι υπόλοιποι «δημότες»

13.4.14

Πρόσωπα 2013: Έφη Καραγιαννίδου [5]


Έφη Καραγιαννίδου
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Ταμειακή διαχείριση κοινών υποθέσεων (-)


Δεν είναι η πρώτη φορά που η αθώα, άσπιλος και αγνή τοπική κοινωνία ταράσσεται από τον θόρυβο που ξεσπά γύρω από την ταμειακή διαχείριση κοινών υποθέσεων. Όχι ότι η κοινή γνώμη της Καστοριάς πληροφορήθηκε ποτέ στις πραγματικές της διαστάσεις σοβαρές υποθέσεις διαχείρισης, για παράδειγμα των γουνεμπορικών δανείων που ρυθμίστηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή ουσιαστικά «χαρίστηκαν», σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του μέλλοντος της Καστοριάς. Αφού στο ημίφως των πολιτικών «εξυπηρετήσεων» στο αμαρτωλό παρελθόν των δεκαετιών του 1990 και 2000, πολλά είναι αυτά που έγιναν και διακινήθηκαν σε διακομματικό πλαίσιο σιωπής και συνενοχής.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς άλλωστε για τα υπόλοιπα μικρά ή μεγάλα σκάνδαλα; Τον Δήμο Μακεδνών, τον Δήμο Νεστορίου, τον Δήμο Καστοριάς και τον θόρυβο που εξακολουθεί να συντηρείται σχετικά με την διαχείριση του κληροδοτήματος Παπαλαζάρου; Ή ακόμη παλαιότερα την «Διέξοδο» και τον σφετερισμό χρημάτων από τα ταμεία;
Με πολιτικές πρωτίστως προεκτάσεις, οι υποθέσεις αυτές του παρελθόντος, ξέσπασαν, για ένα χρονικό διάστημα έδωσαν τροφή σε σχόλια και ειδήσεις, είχαν ή δεν απέκτησαν τελικά ποινικές προεκτάσεις, στην συνέχεια όμως, σύντομα ο θόρυβος απορροφήθηκε και ξεπεράστηκε.

Πρόσωπα 2013: Οι άστεγοι [6]


Άστεγοι Καστοριάς
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Κατορθώματα αδιαφορίας (-)


Η πιθανότητα να αποκτήσει ποτέ η Καστοριά τους δικούς της άστεγους ούτε ως υπόθεση εργασίας θα μπορούσε να έχει νόημα στο παρελθόν. Βεβαίως είναι γεγονός ότι και σε περασμένες εποχές και δεκαετίες, υπήρξαν με ιδιορρυθμίες, κυρίως ψυχολογικής φύσης, συμπολίτες, που έμοιαζαν με αστέγους ή απάχηδες και οι οποίοι με το χαρακτηριστικό ανάλογο ντύσιμο τους, περιφέρονταν συνήθως άσκοπα στην Καστοριά.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτοί οι παροιμιώδεις τύποι, με έντονα στοιχεία γραφικότητας ή και λαογραφίας, υπήρξαν πραγματικά άστεγοι. Και πολύ περισσότερο αν ήταν άστεγοι εξ αιτίας οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από μια βίαιη ανατροπή της καθημερινότητάς τους ή εξ αιτίας της προσωπικής τους ιδιορρυθμίας. Έτσι κατά το παρελθόν στην Καστοριά, μόνο σε τηλεοπτικές ειδήσεις είχαν την ευκαιρία να βλέπουν οι κάτοικοι -ή στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες σε Αθήνα και σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού- κανονικούς αστέγους.

12.4.14

Πρόσωπα 2013: Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου [7]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Προπαντός ενεργός πολίτης (+)


Πολίτης σύμβολο για την Καστοριά, η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου επιλέχτηκε για μια ακόμη φορά από τους φανατικούς της ΟΔΟΥ για τα θετικά χαρακτηριστικά της που την έκαναν να διακριθεί και μέσα στο 2013.

Όχι μόνο για τον λόγο ότι αποτέλεσε έκπληξη με την απόφασή της να καταστήσει ευρύτερα γνωστή την σπουδαία συγγραφική της ικανότητα, που διακρίνεται για το λακωνικό και συμπαγές στυλ του λόγου της, δημοσιεύοντας στην ΟΔΟ τις συνεργασίες της. Αλλά και επειδή αποτελεί την πλήρη απόδειξη ότι στην Καστοριά, εκτός από το γνωστό κλασσικό στυλ των κυριών με τα après midi και ρεβεγιόν των περασμένων δεκαετιών, στις εποχές που οι άνδρες-σύζυγοι ήταν απασχολημένοι με τις big business των γουναρικών, υπάρχουν και περιπτώσεις κυριών, που δεν συμφώνησαν να απορροφηθούν και να αφομοιωθούν πλήρως σε κοινωνικά στερεότυπα. Προσωπικότητες όπως η κ. Πατρώνου οποία εκτός από τον ρόλο της μητέρας και συζύγου, ασκεί ενεργά τον ρόλο της συγγραφέως και προπαντός της ενεργού πολίτη.

Πρόσωπα 2013: Εταιρεία προστασίας ατόμων με αυτισμό [8]


Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με αυτισμό
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Όαση στην γενικευμένη ανυποληψία (+)


Πρόκειται για εταιρεία μόνο κατά το όνομα. Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα απλό σωματείο, που συστάθηκε όπως ακριβώς και τα εκατοντάδες άλλα της Καστοριάς, είτε έχουν είτε δεν απέκτησαν ποτέ λόγο ύπαρξης. Μπορεί να είναι απλό βεβαίως το σωματείο, δεν είναι όμως και καθόλου συνηθισμένο.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα σωματεία (σύλλογοι) που εδρεύουν στην Καστοριά και έχουν πράγματι να επιδείξουν μετρήσιμο έργο με βάση τους καταστατικούς τους σκοπούς. Μπορεί να είναι λίγες ή ακόμη και ελάχιστες αυτές οι περιπτώσεις, ωστόσο, υπάρχουν. Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό, ξεχωρίζει σαφώς απ’ οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο.

Το γεγονός ότι συγκροτείται από γονείς, οικείους, φίλους και όσους εν πάση περιπτώσει πιστεύουν ότι αξίζει να συμπτυχθούν σε μια προσπάθεια για την βελτίωση της θεραπείας και της ένταξης των συμπολιτών με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο, είναι ο λόγος που ορίζει την διαφορά.

11.4.14

Πρόσωπα 2013: Κωνσταντίνος Κοντόπουλος [9]


Κωνσταντίνος Κοντόπουλος
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Πολιτική αποστρατεία (+)


Επικεφαλής όχι απλά του συνδυασμού του στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, αλλά της πρώτης πολιτικά και κοινωνικά πλήρως συνειδητοποιημένης μεταπολιτευτικής γενιάς της Καστοριάς ο κ. Κωνστασντίνος Κοντόπουλος, από την αρχή έδειξε ότι δεν κατείχε την τέχνη του πονηρού πολιτευτή, όπως προφητικά έλεγε και το παλιό εκείνο και τόσο διορατικό τραγουδάκι.

Δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τον υποψήφιο δήμαρχο που με θωπείες, καραμέλες και ευχές μπορεί να γίνεται αρεστός γενικευμένα, όπως οι περισσότεροι συνηθισμένοι πολιτικοί. Ο ίδιος, με τις δύο εκλογικές του παρουσίες στις δημοτικές εκλογές του 2006 και του 2010, όταν εκλέχθηκαν δήμαρχοι οι κ.κ. Ιωάννης Τσαμίσης και Εμμ. Χατζησυμεωνίδης αντίστοιχα, δεν θα μπορούσε προφανώς να προβλέψει ότι έγραψε ταυτόχρονα και ιστορία: Για το πώς μπορεί μια τοπική κοινωνία, όπως αυτή της Καστοριάς, να μένει αγκυλωμένη σε στεγανά, στερεότυπα και προκαταλήψεις, ιδεοληψίες με ψευδαισθήσεις. Πώς, μπορεί και να γυρίζει την πλάτη της, στις ευκαιρίες που είχε, που της δόθηκαν. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μην χάσει την αγνότητα και παραδοσιακότητά της. Να μην συγκρουσθεί με τις ψευδαισθήσεις της.

Πρόσωπα 2013: Βασίλειος Τσεμάνης [10]


Βασίλειος Τσεμάνης
ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2013 | 9.1.2014

Έχουσιν γνώση οι φύλακες (+)


O κ. Βασίλειος Τσεμάνης ορθοπαιδικός χειρουργός, διευθυντής ορθοπαιδικής κλινικής του Υγεία και γιος του κάποτε γιατρού και δημάρχου Καστοριάς Σαράντη Τσεμάνη μαζί με άλλους Καστοριανούς της διασποράς, που μεταπολεμικά, ή ακόμη αργότερα υποχρεώθηκαν, ή επέλεξαν να κατοικήσουν εκτός Καστοριάς, -ο ίδιος κατοικεί στην Αθήνα- αποτελεί μια θετική απόδειξη ότι η πόλη, είτε κάποιοι το θέλουν είτε όχι, είτε το αναγνωρίζουν είτε το αρνούνται κάποιοι άλλοι, έχει στην διάθεσή της πρεσβευτές της ιστορίας και των αξιών της.

O κ Τσεμάνης δεν έπαψε ποτέ να νοιάζεται και βεβαίως να επισκέπτεται την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Δεν σταμάτησε να θυμάται και να γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, να μελετά ανθρώπους και ιστορία στο παρελθόν και το παρόν, να σχεδιάζει, να οραματίζεται και να προτείνει για το μέλλον της Καστοριάς. Μερικές φορές ακόμη και με τολμηρές ιδέες. Η αρθογραφία του μέσω της ΟΔΟΥ, αποδεικνύει την βαθειά και επίκαιρη γνώση του γύρω από την Καστοριά, αλλά και την λεπτή ευαισθησία του για την πόλη της καταγωγής του.

O λόγος αυτός είναι η προφανής εξήγηση, ότι μαζί με τον ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη, εγνωσμένο φίλο και σύμμαχο της Καστοριάς, χάρη στο πολιτικό και φιλικό του περιβάλλον και προπαντός τις ευαισθησίες και τα ενδιαφέροντα του ίδιου, προσπάθησαν να οργανώσουν την ένταξη της Καστοριάς, στο δίκτυο της Εuropa Νostra για την καταγραφή, προστασία, ανάδειξη και εν τέλει την σωτηρία του εκπληκτικού μνημειακού της πλούτου.

10.4.14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Πέμπτη 10.4.2014 | 735


ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ


«...Σε μια πόλη, στην οποία αν μπορεί ο καθένας, χωρίς την παραμικρή αυτογνωσία να επιδιώκει να γίνει δήμαρχος, και να επιβληθεί στους άλλους, τότε πολύ περισσότερο αισθάνονται δικαιούχοι θριάμβων και βραβείων οι τωρινοί, που είναι στο κάτω-κάτω και πάλι υποψήφιοι...»

Διαβάστε επίσης:

Λόγος & Αντίλογος:

-Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου
(αδιαφορία του δήμου)

-Αναστάσιος Κοβάτσης
(αντικατάσταση στέγης Αγ. Γεωργίου)

-Αναγνώστης
(περί Europa Nostra)

-Κίνηση για την κατάργηση του εμπορίου γούνας

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ:
Τα ελληνικά χρώματα λάμπρυναν την Μελβούρνη 

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ:
Η τίγρης και ο λαγός

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Από την επίσκεψη της συγγραφέα Σοφίας Γραμμόζη στο σχολείο μας

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
-Αν δεν υπήρξε η βασιλεία του Όθωνα
-Αν δεν δολοφονούνταν ο βασιλιάς Γεώργιος το 1913

ΕΛ. ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τζίνα Μπαχάουερ (β' μέρος)

ΟΔΟΣ:
Το περασμένο Σάββατο

Η ιστορία μιας απλής ιδέας

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 10.4.2014 | 735

9.4.14

ΟΔΟΣ: «Πακτωλός» του φωτός


ΟΔΟΣ 19.12.2014 | 720

Για κάποιους τα προηγούμενα χρόνια, ο υπερβολικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Καστοριάς, όχι μόνο σε ιδιωτικά ακίνητα (μονοκατοικίες, κήπους, διαμερίσματα) αλλά προπαντός στους κοινόχρηστους χώρους με την «αιγίδα» του Δήμου Καστοριάς, ήταν κάτι το κενόδοξο. Μια παροδική φαντασίωση που δεν απηχούσε τίποτε περισσότερο από την αντίληψη και πρακτική του υπερ-καταναλωτισμού. Που απλώς έκρυβε τις σοβαρές ελλείψεις του εσωτερικού της Καστοριάς, προσφέροντας στην εξωτερική θέα της πόλης την απόλυτη (ψευδ)αίσθηση των νυκτερινών κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας.

Γι’ αυτούς ο διακοσμητικός μαρασμός που παρουσιάζει η πόλη αυτό τον καιρό στις φετινές γιορτές, αποτελεί την πλήρη δικαίωση. Με κορύφωση τα κρεμαστά πανιά της Μητροπόλεως και τα μυστηριώδη τετράγωνα χειροτεχνήματα που κρέμονται απ’ αυτά. Αποτελεί μια «δικαίωση», η οποία πάντως δεν προκαλεί πραγματική ικανοποίηση, ούτε χαρά. Αλλά αντίθετα μελαγχολία για μια επιβεβαίωση την οποία ίσως και κανείς να μην επιθυμούσε. Αν επρόκειτο να οφείλεται στην οικονομική καταστροφή της χώρας, προφανώς και αυτοί θα πίστευαν ότι καλύτερα νεόπλουτοι, παρά παλαιόπτωχοι..

Την περασμένη δεκαετία, προς το τέλος της φθίνουσας δημοτικής αρχής Δημητρίου Παπουλίδη, κατά την διάρκεια των θητειών του οποίου ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Καστοριάς είχε φθάσει στο απόγειό του, αφού είχε χρησιμοποιηθεί σαν στρατηγικό εργαλείο για την τουριστική αξιοποίηση του νυκτερινού θεάματος, ο Δήμος Καστοριάς είχε αποδειχθεί, εκτός από σπάταλος, ίσως και τολμηρός.
Προμηθεύτηκε ακόμη και πανύψηλους ηλεκτρικούς κοκοφοίνικες, οι οποίοι το βράδυ προκαλούσαν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί και δίπλα από την λίμνη να ενδημεί τροπική ή υποτροπική flora.

Βέβαια, η ασυνήθιστη και χαρούμενη πλαστικό-φωτιστική πρόταση δεν άντεξε για πολύ. Για μια ακόμη φορά ξεσηκώθηκαν οι διάφοροι πολιτιστικοί αυθέντες και ερμηνευτές της Καστοριάς και διαμαρτυρήθηκαν σφόδρα. Για το θράσος και την... ασέβεια του Δήμου, σε μια πόλη σαν την Καστοριά, που είναι «βυζαντινή αρχόντισσα», έχει ηπειρωτικό κλίμα και δριμύ βαλκανικό χειμώνα, να μεταφυτεύσει, ή ακριβέστερα να… μεταλαμπαδεύσει τους «άσχετους» με το μικροκλίμα της περιοχής φοίνικες. Σαν να είναι εδώ η Ιερουσαλήμ.

Μία άλλη μουσική παρέα…



Τα αισθήματα μας στο τέλος της Σαββατιάτικης βραδιάς στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου «Έσπερος» ήταν πρωτόγνωρα για «φιλανθρωπική μουσική βραδιά». Τα κίνητρα της μουσικής συντροφιάς της κ. Ναταλίας Σέροβα – Χωλοπούλου είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαφορά.
Προσπαθώντας να εξηγήσω το απρόσμενο καλό που πάντα η στιγμή καταφέρνει να φέρει, αναζητώ την ετυμολογία της λέξης «μουσική». Διαβάζω στο «έγχορδο» (www.enxordo.gr) ότι «…η μουσική, ένα δώρο των Μουσών, στην αρχαία Ελλάδα προσδιόριζε και χαρακτήριζε τον άνθρωπο που πράττει, σκέφτεται και αισθάνεται. Έτσι ως μέσο πνευματικής ωρίμανσης, η λέξη που θα χαρακτήριζε την αρχαία ελληνική μουσική, δεν είναι η λέξη «τέχνη» αλλά οι λέξεις παιδεία και δύναμη».
Παιδεία και δύναμη…

8.4.14

ΟΔΟΣ: Φοιτητές Καστοριάς: Με τον όρο «Μακεδονία» εννοούμε...


ΟΔΟΣ 5.12.2013 | 718

«Το "Greek part of Macedonia", που σωστά ερμηνεύεται ως "Ελληνικό τμήμα/κομμάτι της Μακεδονίας", με τον όρο "Μακεδονία" εννοούμε ολόκληρη τη Μακεδονία την γεωγραφική και Ιστορική πριν τη διανομή του 1913 με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Διευκρινίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι το έθιμο διατηρείται σήμερα, μόνο στο Ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας, προς αποφυγή παρερμηνειών από ξένους φοιτητές ότι αναφερόμαστε στην σημερινή ψευδεπίγραφη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" των Σκοπίων. Σωστότερος ίσως θα ήταν ο όρος "in Thessaly and Macedonia of Greece". Είμαστε Ελληνόπουλα και όπου κι αν βρεθούμε το διακηρύσσουμε με υπερηφάνεια και παρρησία».    
Απόσπασμα της ανακοίνωσης των φοιτητών του ΤΕΙ Καστοριάς (κίνηση φοιτητών για την Ευρώπη Aegee Kastoria)

* * *

ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ 716 της  21ης Νοεμβρίου 2014 με τίτλο «Τμήματα»,  δημοσιεύτηκε σχόλιο της εφημερίδας, σχετικά με την ανάρτηση «πρόσκλησης» στους νέους και φοιτητές της Ευρώπης από ομάδα φοιτητών των ΤΕΙ Καστοριάς που αποτελεί τμήμα της ευρωπαϊκής φοιτητικής οργάνωσης AEGEE, σχετικά με τα καρναβάλια 2014. Το σχόλιο αφορούσε κυρίως το σημείο της πρόσκλησης, στο οποίο, οι φοιτητές της Καστοριάς, ισχυρίζονταν ότι τα καρναβάλια ως «Ραγκουτσάρια» συναντώνται στην Θεσσαλία και… στο «ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας» («Greek part of Macedonia») (!), ενώ μουσικά είχαν επενδύσει την πρόσκλησή τους σχεδόν αποκλειστικά σλαβικές ορχήστρες και τραγούδια παρουσιάζοντας ουσιαστικά την Καστοριά ως προωθημένο κομμάτι μιας Ελλάδας που εκτός από ευρωπαϊκή είναι ταυτόχρονα και βαλκανική (με σλαβικά τραγούδια).

Μετά το δημοσίευμα της ΟΔΟΥ, η φοιτητική οργάνωση, αντί να απαντήσει ειδικά στην ΟΔΟ που ανέδειξε το ζήτημα, όπως άλλωστε εκπρόσωποί της είχαν δεσμευτεί να πράξουν, προφανώς μετά την επίδραση μακράς χειρός και πιο «ώριμης» σκέψης, το μεν προχώρησαν σε αλλαγή του περιεχομένου της πρόσκλησης στο διαδίκτυο, αφαιρώντας την φράση «ελληνικό τμήμα της Μακεδονίας» και αντικαθιστώντας την αναφορά με την φράση «Western Macedonia» («στην Δυτική Μακεδονία»), το δε, διένειμαν σε όλα τα ΜΜΕ της Καστοριάς, ανακοίνωση, ενέργεια που δεοντολογικά εξακολουθεί να εκθέτει τις προθέσεις τους.

Λόγος & Αντίλογος


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

 Διάβασα στο φύλλο σου της 28 Νοεμβρίου 2013 (αρ. φύλλου 717) «την επιστολή του ανώνυμου σχολιαστή» σχετικά με την απόφαση της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Ε. Μισκία για την διακοπή της χρηματικής επιχορήγησης των παρεών-μπουλουκιών που χρησιμοποιούν ορχήστρες από τα Σκόπια.

Προβληματίστηκα είναι γεγονός, όχι τόσο για την απόφαση, αλλά για το εάν θα έπρεπε να ασχοληθώ και να σχολιάσω μιαν απόφαση, που για τρία χρόνια τώρα, μ’ αυτήν την Δημοτική Αρχή κάθε φορά και κάθε χρονιά, την φέρω και την επαναφέρω σαν πρότασή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το σταμάτημα επιτέλους της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και για την συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο του θέματος του Καστοριανού καρναβαλιού.

Ακάλυπτος επομένως σ’ ότι αφορά την επωνυμία μου, αλλά χωρίς να θέλω να εκτεθώ στον πιθανά εκπορευόμενο κακεντρεχή σχολιασμό για υπερφίαλη προσωπική ανάδειξη, σου γράφω όχι για την δημοσιοποίηση της πρότασης, ούτε φυσικά για την ανάδειξη της αποσιώπησής της, ούτε ακόμα και για την προσπάθεια οικειοποίησής της, αλλά για την κατά κύριο λόγο αντιμετώπιση του θεσμού και για τις δυνατότητες επαναφοράς στην γνήσια έκφρασή του, η και της ενδεχόμενης βελτίωσής του.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ