31.3.14

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ο Γκρουέφσκι σε ομαλή προσγείωση;



Στο υπ’ αριθ. 699/4-7-2013 φύλλο της, η ΟΔΟΣ είχε κείμενο από συνέντευξη, που έδωσε ο πρωθυπουργός της FY ROM στην Εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik εκείνη την περίοδο.
Το κείμενο αυτό, που μεταφέρθηκε από την «Ελευθεροτυπία» και περιέχει απόψεις του κ. Γκρουέφσκι σχετικά με την ονομασία της χώρας του, πρέπει κατά την άποψή μου, να έχει κάποια βαρύτητα αν λίγο προσεχθεί.
Ενώ πρόσφατα συνάντησε στην Ν. Υόρκη τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., από τον οποίο ζήτησε να προωθηθεί το παραπάνω θέμα.
Κατ’ αρχήν έχουν σημασία τα επιχειρήματα που προβάλλει, τα οποία θα μπορούσαν να κατατεθούν και από… κάθε Έλληνα αρμόδιο.
 Και το σημαντικότερο, κατ’ εμέ, ότι προβάλλονται σε τοπικό έντυπο, που σημαίνει πως απευθύνονται όχι σε εξωτερικούς… εχθρούς ή φίλους αλλά στο εσωτερικό της χώρας του! δηλαδή στον λαό της.
 Θα προσπαθήσω να μεταφέρω αυτές τις απόψεις όσο γίνεται πιο συνοπτικά για να τις αναλύσουμε ανάλογα!

30.3.14

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Η δόμηση της κοινωνίας, οι θεσμοί και τα πρόσωπα στη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία του 2013




Στους συμπολίτες μου που με τίμησαν σαν γιατρό 
όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πρώτα-πρώτα και μακροπολιτικά, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, βλέπουμε τα πρόσωπα των διοικούντων- σαν θεατές σε μια σκηνή θεάτρου που την αποτελεί όλος ο κόσμος γύρω μας. Οι θεσμοί είναι η συνεκτική ύλη μεταξύ των κοινωνικών οργάνων που ρυθμίζει την λειτουργία τους και τα αρμόζει σε μια συνολική, ορχηστρική τάξη. Η δε δόμηση της κοινωνίας έχει σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο σα συμπολίτη και όλοι μαζί την κοινωνία και το κράτος. Το σταδιακό χτίσιμο της γενικότερης νοοτροπίας μας μπορούμε να υποθέσουμε ότι αντιστοιχεί στα μόρια και στα μικρότερα σωματίδια που περιέχονται στα κύτταρα και που χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να συσταθούν.

Τα ανωτέρω, όλα μαζί, αποτελούν την κοινωνική και την πολιτική ζωή μας με όλες τις κύριες και παράπλευρες λειτουργίες και εκφάνσεις της. Κι εδώ σήμερα είναι κυρίαρχη η έννοια του κράτους που οργανώνει αυτή τη ζωή και την συντηρεί.

29.3.14

Λόγος & αντίλογος



Η εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς


Στήν ἀνάρτηση στό blog τῆς ΟΔΟΥ τῆς 20ης Νοεμβρίου «Μνήμη» τοῦ κ. Θρασύβουλου Παπαστρατή (που αναφέρεται στην Ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς που δημοσιεύθηκαν σε συνέχειες στην εφημερίδα το 2009-2010) καί τά 23 σχόλια, πού ἀκολούθησαν, μέχρι τώρα πού γράφω τίς γραμμές αὐτές, θά μοῦ ἐπιτρέψετε νά προσθέσω ὀρισμένες ἐπισημάνσεις μου.

-Πρέπει νά γίνεται διάκρισης μεταξύ Ἑβραίων ἤ ’Ισραηλιτῶν καί τῶν Ἰσραηλινῶν· οἱ δεύτεροι εἶναι οἱ ὑπήκοοι τοῦ κράτους τοῦ Ἱσραήλ, ἐνώ οἱ πρώτοι τό γένος, ὁ λαός τοῦ Θεοῦ -σύμφωνα μέ τίς δοξασίες τους– ὁ Ἰσραήλ, ὄπου γῆς.

28.3.14

ΟΔΟΣ: Ένας ξεχασμένος ναός



Την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου, λειτούργησε όπως κάθε χρόνο ο μεταβυζαντινός ναός της Παναγίας (1606) που φέρεται να είχε κτήτορα τον Άρχοντα Αποστολάκη. Η μικρή εκκλησία, βρίσκεται στην Μητροπόλεως και σχεδόν σε επαφή με το «Τσαρσί» στην συνοικία «Οικονόμου». Συντηρείται με την φροντίδα, τον σεβασμό και το υστέρημα των περιοίκων οικογενειών με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, που συντηρούνται δεκάδες ακόμη βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες στην Καστοριά, ώστε παρά τους πολλούς αιώνες που πέρασαν να διασώζονται ακόμη.

Παραμένει άγνωστο βεβαίως, το για πόσο ακόμη χρόνο θα διασώζονται. Όχι μόνο επειδή η πληθυσμιακή ανανέωση της Καστοριάς και η κοινωνική ανασύστασή της, αποξενώνει τους περιοίκους από τα λαμπρά μνημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται αυτοί που ενδιαφέρονται. Αλλά και διότι το βάρος των πολλών αιώνων, είναι πλέον ορατό: Μπορεί οι εξαίσιες τοιχογραφίες και αυτού του ναΐσκου να γλύτωσαν από την αρπαγή και κλοπή που εξαφάνισε μεγάλο αριθμό πολύτιμων κειμηλίων της Καστοριάς.

27.3.14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Πέμπτη 27.3.2014 | 733

ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ


Σε περιόδους κρίσης, καταστροφής του κοινωνικού ιστού και δοκιμασίας των υποδομών, αυτοί που μαζί με τους λαγούς, τάζουν και πετραχήλια, εκτός από τον καθρέπτη τους, ίσως χρειαστεί κάποια στιγμή να ρωτήσουν και τον εαυτό τους. Αν πράγματι τους αναλογεί και τους αξίζει τέτοιο θάρρος και μερικές φορές θράσος, να θέλουν να πείσουν τους εκλογείς, ότι η ψήφος τους και επομένως οι αποζημιώσεις που οι ίδιοι θα εισπράξουν, δεν θα πάνε χαμένοι. 

Διαβάστε επίσης:

ΛΟΓΟΣ & ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ:

-Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης
«Αυγή IV»

-Βασίλειος Τσεμάνης
«Europa Nostra»

-Λουκία Α. Καραγεωργίου
«Κιβωτός 12+»

Ένθερμος αναγνώστης
«Ερντογάν»

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Στη Βιολέτα Παπαθανασίου

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Αν δεν 

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Τζίνα Μπαχάουερ

-Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

-Οι μύθοι που μένουν

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 27.3.2014 | 733

26.3.14

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΠΑΚΑΡΗ: (δεν είναι) Ρομαντισμός




ΑΝΕΚΑΘΕΝ υπήρχε στους ανθρώπους - και σε μερικούς σε μεγαλύτερο βαθμό- ένα αντικοινωνικό και επαναστατικό φρόνημα προς διάφορα έννομα αγαθά. Ως προς ζωές και περιουσίες συνανθρώπων τους, ως προς την γενετήσια ελευθερία και την τιμή τους, ως προς την εξουσία και το πολιτικό σύστημα. Παλαιότερα μάλιστα που ήταν πιο συχνά τέτοια φαινόμενα, άλλο τόσο γρήγορη ήταν και η αντιμετώπισή τους σε αντιδιαστολή προς τις σημερινές βραδυκίνητες δικαστικές διαδικασίες. Μάλιστα σήμερα, ζώντας πλέον σε μία κοινωνία αποκαλούμενη ως φιλελεύθερη, έχει διαμορφωθεί ένα είδος σωφρονιστικού συστήματος εξίσου ''φιλελεύθερο''. Για κάποιον π.χ., η κατάργηση της θανατικής ποινής φαντάζει αρκετά πρωτοποριακή. Καλώς ή κακώς, όπως ανέκαθεν υπήρχαν εγκληματίες, έτσι και σχεδόν από πάντα θυμόμαστε ποινές και τιμωρίες. Θα επικεντρωθώ λοιπόν στο ''κακώς'' και θα εστιάσω στις ποινές και στον αντίκτυπό τους στο κοινωνικό σύνολο.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εδαφοκάλυψη με φυτικά υλικά



Eίχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτήν την τεχνική που αντιγράφει τη φύση εδώ και πολλά χρόνια. Από το 1981 στις σπουδές μου στην Αμερική, όταν για πρώτη φορά είδα συνεργεία να κλαδεύουν τις δενδροστοιχίες του Πανεπιστημίου (η Πανεπιστημιούπολη είχε έκταση 22.000 στρέμματα) και να αλέθουν ταυτόχρονα τα κλαδιά που έπεφταν στο έδαφος. Το συνεργείο καθώς προχωρούσε στη δενδροστοιχία, κλάδευε τα δένδρα και λίγη ώρα αργότερα, άφηνε το δρόμο ελεύθερο στην κυκλοφορία. Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, άλλα συνεργεία άπλωναν το τρίμμα των κλαδιών στους κήπους της πανεπιστημιούπολης ανάμεσα στους θάμνους, τα δένδρα και τα λουλούδια καλύπτοντας κάθε σπιθαμή γυμνού εδάφους.

ΣΤΑΜΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΟΥΔΗ & ΚΩΝ/ΝΑΣ ΜΠΑΧΤΣΙΑΒΑΝΟΥ: Τόσοι διαφορετικοί μα τόσο ίδιοι

Δε μου αρέσει να με αγκαλιάζεις… Οι αλλαγές μου προκαλούν αναστάτωση. Έχω έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δυσκολεύομαι, να εκφράσω τα συναισθήματά μου. (αυτισμός)
-Δε βλέπω όπως εσύ. Έμαθα να διαβάζω με τη γραφή Braille. Με τη βοήθεια ενός μπαστουνιού, μπορώ να κινούμαι μόνος μου στην πόλη. Δεν έχω δει ποτέ τα χρώματα, αλλά γνωρίζω πως η ζωή είναι όμορφη! (προβλήματα όρασης)

25.3.14

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Παιδεία και ἀγωγή


ΟΔΟΣ 21.11.2013 | 716

Ἄλλοτε καί τώρα


Εἴθισται τά τελευταῖα χρόνια οἱ ἐφημερίδες στίς κυριακάτικες ἐκδόσεις τους νά διανέμουν μαζί μέ τό κυρίως φύλλο τους διάφορα προϊόντα (βιβλία, CD μέ τραγούδια γνωστῶν ἀοιδῶν ἤ ἄλλα διάφορα είδη ) γιά νά δελεάσουν τούς ἀναγνὠστες τους νά προβοῦν στήν ἀγορά τῆς ἐφημερίδος τους. Ἡ ἐφημερίδα «Το Βῆμα» ἀπό τήν ἔκδοσή της τῆς Κυριακής τῆς 8ης /9/2013 ἄρχισε καί προσφέρει στούς ἀναγνῶστες της μιά σειρά ἀπό τά Ἀλφαβητάρια καί Ἀναγνώσματα, πού χρησιμοποιήθηκαν γιά τήν ἐκπαίδευση τῶν Ἑλληνοπαίδων τόν προηγούμενο αἰῶνα. Ἡ προσφορά αὐτή ἔγινε ἀποδεκτή ἀπό τό ἀναγνωστικό της κοινό, διατυπώθηκαν εὐμενέστατα σχόλια καί αὔξησε ἡ ἐφημερίδα, κατά τήν πρώτη ἡμέρα τῆς προσφορᾶς αὐτής τὀν ἀριθμό τῶν φύλλων πού πούλησε κατά 40.000 φύλλα, καί ἀναγκάσθηκε, λόγω τῆς μεγάλης ζήτησης τοῦ βιβλίου ἀπό τό κοινό νά τό ἐπανεκδώσει καί νά τό κυκλοφορήσει στά περίπτερα. Τά ἴδιο ἐπανελήφθηκε καί γιά τίς ἑπόμενες προσφορές του.

Τό γεγονός αὐτό μέ προβλημάτισε καἰ μέ ἔβαλε σέ σκέψεις, γιατί ἤταν τόσο ἐπιτυχημένη ἡ ἐνέργεια αὐτή τῆς ἐν λόγω ἐφημερίδος καί γιατί ὁ κόσμος δέχθηκε εὐμενέστατα τήν προσφορά αὐτή καί τί ἤθελε νά βρεῖ στά παλιά αὐτά βιβλία. Ἔψαξα στή βιβλιοθήκη μου καί βρῆκα τρία παλιά βιβλία, ἀναγνωστικά διαφόρων ἐποχῶν γιά νά τά συγκρίνω μέ τά σύγχρονα. Τὀ πρῶτο εἶναι τοῦ 1880 καί ἔχει τίτλο «Ἐπιτομή τῶν Παραλλήλων Βίων τοῦ Πλουτάρχου» μέ ὐπότιτλο «Διά τά Δημοτικά Σχολεῖα», πρός ἀνάγνωσιν. Τό δεύτερο εἶναι τοῦ 1913 μέ τίτλο «Νεοελληνικά Ἀναγνώσματα» διά τούς μαθητάς τῆς Α´Τάξεως τῶν Γυμνασίων, καί τό τρίτον τοῦ 1935 μέ τόν αὐτόν τίτλο «Νεοελληνικά Ἀναγνώσματα» διά την Β´ τάξιν τῶν ἐξαταξίων Γυμνασίων.

24.3.14

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Όνειρα με τον πατέρα μου


ΟΔΟΣ  7.11.2013 | 714

Είχα καιρό να ζήσω μια τέτοια στιγμή, να νιώσω τόσο δυνατά συναισθήματα. Κι απ’ ό,τι κατάλαβα, γιατί ήταν εμφανέστατο, το ίδιο ένιωσε κι ολόκληρη η γεμάτη αίθουσα της Ε ΔΗΚΑ στις 2 Νοεμβρίου, Σάββατο βράδυ.

Δύο πρώτα ξαδέρφια που ήρθαν από την Αμερική, δύο Καστοριανής καταγωγής Εβραίοι με το ίδιο ακριβώς μικρό όνομα-κλασικά ελληνική περίπτωση όπου και δύο και τρία εγγόνια παίρνουν όλα τους το όνομα του κοινού τους παππού, δύο ξαδέρφια με το ίδιο πάθος για την ανακάλυψη της οικογενειακής τους ιστορίας· ο Λάρι Κονφίνο και ο Λάρι Ρούσο (αν θυμάμαι σωστά). Το πάθος τους τους οδηγεί στη γενέθλια πόλη των γονιών τους, την αγαπημένη μας Καστοριά, όπου έρχονται σ’ επαφή με πρόσωπα αγαπημένα των γονιών τους, όπως η αγαπημένη μας κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, στενότατη φίλη της οικογένειας των πρωταγωνιστών και αφηγήτρια-καταλύτης στην ταινία, αλλά και άλλα πρόσωπα συμπολιτών μας που έζησαν τη φριχτή ιστορία των χιλίων Εβραίων συμπολιτών μας και καταθέτουν πολύτιμες μαρτυρίες.

23.3.14

ΟΔΟΣ: Ερωτήματα



για την πολιτικά διφορούμενη

ή και υποκριτική στάση του Δήμου


Συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από επίσπευση της δικασίμου που αρχικά είχε οριστεί (για τον Φεβρουάριο 2014), η αίτηση ακύρωσης που άσκησε το σωματείο της Καστοριάς «Σπασμένο Ρόδι» κατά της υπουργικής απόφασης που παρέλειψε να χαρακτηρίσει το γνωστό εμβληματικό κτήριο του άλλοτε Στρατοπέδου Μαθιουδάκη, ως διατηρητέο μνημείο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση προσωρινά δικαστικά μέτρα που είχαν ληφθεί, δεν επιτράπηκε η κατεδάφιση του κτηρίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η κύρια διαδικασία.

Μετά την χθεσινή συζήτηση αναμένεται η έκδοση απόφασης, από την οποία θα κριθεί οριστικά η τύχη του κτηρίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, που ομολογουμένως προκάλεσε ζωηρή εντύπωση, ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, είχε την πρωτοφανή ιδέα, για φορέα του δημοσίου τομέα πιο γενικά, να απευθύνει εξώδικη προειδοποίηση στο σωματείο «Σπασμένο Ρόδι», με την οποία απειλούσε να προσφύγει σε βάρος του δικαστικώς, απαιτώντας αποζημιώσεις για την χρονική καθυστέρηση! Μια ακόμη απόδειξη της επίσημης κρατικής υπεροψίας που δεν σταματά μπροστά σε τίποτε, ούτε αποθαρρύνεται από την προσωρινή δικαστική αναστολή.

22.3.14

Λόγος & αντίλογος



Κύριε Δήμαρχε,
αλλά και λοιπές αρχές,

Όμως κυρίως εσείς κ. Δήμαρχε, ελπίζω και θέλω να πιστεύω, ότι γνωρίζατε πολύ καλά, τι σημαίνει να είσαι Αρχή του τόπου (ή μήπως άρχοντας, γιατί κάπου λίγο μπερδεύονται οι όροι), όταν θέτατε υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου Καστοριάς, με δηλωμένη την αγάπη σας για τον τόπο αυτό, γεγονός που ενισχύει τον βαθμό υποχρέωσης (σας).

Αναγκάζομαι λοιπόν να σας θυμίσω πώς μια από τις κύριες υποχρεώσεις σας, είναι να διατηρείτε και να αναδεικνύετε τα μνημεία της πόλης μας. Μάλιστα ως προς αυτό δεν έχετε κανένα δικαίωμα επιλογής (εννοώ του αν θα πράξετε το καθήκον σας ή όχι).

21.3.14

Λόγος & αντίλογος


ΟΔΟΣ 21.11.2013 | 716

Αγαπητή ΟΔΟΣ

Παρακολούθησα την π. Κυριακή αλλά και την Δευτέρα, στο δελτίο ειδήσεων megaλου τηλεοπτικού σταθμού, ως είδηση και σχετικό ρεπορτάζ τα κροκοδείλια, θα έλεγα, δάκρυα και την απορία των σχολιαστών, για το θράσος που είχε υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης να δηλώσει ότι βρίσκει μελαγχολική την Αγία Σοφία ως μουσείο και για τον λόγο αυτό, θα εισηγούνταν την επαναλειτουργία της, ως μουσουλμανικού τεμένους. Η «είδηση» ομολογουμένως απασχόλησε και τις εφημερίδες των Αθηνών τις επόμενες ημέρες και γενικά προβλήθηκε με ασυνήθιστη έμφαση, όταν δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογες προτάσεις και ιδέες, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν.

Τι γκραβούρες της θεσπέσιας εκκλησίας με ή και χωρίς τους μιναρέδες, τι αναφορές για τον Ιουστινιανό και την Μεγάλη του Θεού Αγία Σοφία, και τι δεν ακούστηκε τέλος πάντων στο ολιγόλεπτο ρεπορτάζ, για να εμπνεύσει αισθήματα αντίθεσης και θυμού στους έλληνες τηλεθεατές, όπως είναι φυσιολογικό, εξ αιτίας του γεγονότος ότι το περίφημο αυτό μνημείο αποτελεί για τον νέο ελληνισμό, ότι ακριβώς και ο παρθενώνας για την αρχαία Ελλάδα.

Βέρθερος [update 2]




Πράξη III , Sophie Koch: "Va! Laisse couler mes larmes"

Αντιρατσιστικό μήνυμα

από τα παιδιά του δημοτικού σχολείου Μαυροχωρίου*



  • Πώς αντιμετωπίζουμε το ρατσισμό στην τάξη μας

Φέτος στην τάξη μας μας απασχολεί το θέμα του ρατσισμού και της βίας. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα, γιατί στην τάξη μας υπήρχε ρατσισμός. Μιλήσαμε, λοιπόν, για ανθρώπους που τους κορόιδεψαν, αλλά έγιναν σπουδαίοι.

20.3.14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 20.3.2014 | 732

ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΣΩΜΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ


Πώς είναι άραγε δυνατό ή λογικό, σε μια περίοδο που η Καστοριά είναι στα χειρότερά της, αφού η έκταση που προσέλαβε ο Δήμος Καστοριάς με τον “Καλλικράτη”, σε συνδυασμό με την ασυνεννοησία, την σαφή ανομοιογένεια των δημοτικών ενοτήτων, την βαθειά οικονομική κρίση και την εμφανή απουσία σαφών ικανοτήτων και δυνατοτήτων, ή έστω ρεαλιστικών προγραμμάτων που να ξεπερνούν το επίπεδο του χονδροειδούς ψεύδους, παρά ταύτα να υπάρχουν περίπου μισή ντουζίνα υποψήφιοι δήμαρχοι;

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΩΛΑ:
Κολυμβητήριο Καστοριάς

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Υπόγειος κόσμος

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Από το φοίνικα και τη δραχμή στο ευρώ

ΟΔΟΣ:
Ανοικτό Κολυμβητήριο Καστοριάς

ΛΟΓΟΣ & ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ:

-Ένθερμος αναγνώστης:
«Σχολιαστές»

-Νίκος Πρωϊος
Μια κοινωνική όαση με σοβαρή αποστολή

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Εποχιακός διανομέας, του Ν. Τσίγκα

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:
Να διδάξει ο κ. Δήμαρχος λογοτεχνική γραφή:

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 20.3.2014

19.3.14

ΟΔΟΣ: Διευρύνεται ο πυρήνας των φίλων



ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ -για κάθε αντίστοιχο συγκριτικό δεδομένο- αίθουσα του ΤΕΙ Καστοριάς, παρουσιάστηκε το π. Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 το βράδυ, μαγνητοσκοπημένη τελικά, και όχι απ’ ευθείας από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί να μεταδοθεί την 9η Νοεμβρίου, η παράσταση της όπερας «Tosca» του G. Puccini (φωτογραφία).

18.3.14

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Η 11η Νοεμβρίου 1912 και 1918



ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  η 11η Νοεμβρίου είναι μέρα που με εξαιρετική ευλάβεια τιμούν όλους τους Αυστραλούς που έχασαν όχι μόνο την ζωή τους, αλλά και αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τραυματίσθηκαν, και ασφαλώς ό,τι άλλο πρόσφεραν για την λήξη του μακροχρόνιου Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Γενικά κάθε πολέμου. Η Αυστραλία είναι το μόνο κράτος που έχει πάρει μέρος σε πολλούς πολέμους εκτός Αυστραλίας, χωρίς να υπερασπίζεται πάτρια εδάφη. Έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες (130.000) στρατιώτες υπερασπίζοντας ξένα εδάφη.

Βέρθερος [update 1]




Massenet: Werther
"N'achevez pas!... Ah! Moi!Moi!"
Jonas Kaufmann & Sophie Koch
ΜΕΤ 15.3.2014 | απευθείας ΤΕΙ Καστοριάς

17.3.14

Ἡ 11η Νοεμβρίου αὐτή ἡ κλητή καί ἁγία δι’ ἡμᾶς ἡμέρα


ΟΔΟΣ 14.11.2013 | 715

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΕΠΕΤΕΙΩ 
ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Επιμέλεια Αναστάση Κ. Πηχιών

Αἷνον καί δοξολογίαν ἀναπέμπομεν διαρκῶς καί καθ΄ ἡμέραν είς τόν Ὕψιστον τοῦ Κόσμου Ποιητήν καί Βασιλέα, διότι ἔδωκεν είς τούς ἀνθρώπους τήν ζωήν καί τήν ἠθικήν ἐλευθερίαν. Αἷνον καί δοξολογίαν ἀναπέμπομεν σήμερον μεγαλοπρεπῆ καί λαμπροτέραν, διότι κατά ταύτην τήν ἡμέραν έχάρισεν είς ἡμᾶς τούς κατοίκους τῆς πόλεως ταύτης τήν ἐθνικήν καί πολιτικήν ἐλευθερίαν. Ἀναστάσεως ἡμέρα δι΄ ἡμᾶς ἦτο προωρισμένη ὑπό τῆς θείας Προνοίας ἡ 11η Νοεμβρίου τοῦ παρελθόντος σωτηρίου ἔτους, καί ταύτην ἱεράν καί ἀξιομνημόνευτον θεωροῦσα ἡ εὐγνώμων καί φιλόπατρις πόλις Καστορία ἐθέσπισεν ἐθνικήν ἑορτήν, ἴνα ἐκφράζη πάντοτε τήν ἐγκάρδιον χαράν καί τήν πνευματικήν ἀγαλλίασιν διά τό ὕψιστον ἀγαθόν, τό ὁποῖον μετά τόσους αἰῶνας ηὐτήχησε νά ἀπολαύση.

16.3.14

ΟΔΟΣ: Έλλειψη κοινωνικής συνείδησης


ΟΔΟΣ 14.11.2013 | 715

Στις εσωτερικές σελίδες του σημερινού φύλλου της ΟΔΟΥ, δημοσιεύεται επιστολή της κ. Χρυσούλας Πατρώνου την οποία έστειλε στην εφημερίδα, με απορίες για τα «έργα» που εκτελούνται στον περιβάλλοντα χώρο της Σπηλιάς του Δράκου. Σε ελάχιστες σειρές, με λακωνικό και περιεκτικό τρόπο, για μια ακόμη φορά τίθενται ερωτήματα που γυρεύουν απαντήσεις. Αμείλικτα κατά βάση όπως είναι, μάλλον θα μείνουν αναπάντητα. Διότι προφανώς δεν προσφέρονται αμείλικτες απαντήσεις.

Την ίδια ώρα, οι εργασίες (κοπή δένδρων, εκβραχισμοί, επέκταση του ισοπεδωμένου χώρου) μεταξύ του Σπηλαίου του Δράκου και του μικρού ναΐσκου του Αγίου Νικολάου, συνεχίζονται αδιάκοπα. Κανείς προφανώς δεν θα εξηγήσει πώς είναι δυνατό να συμβαίνει το ακατόρθωτο και αδιανόητο (τέτοιου είδους και έκτασης επέμβαση σε περιοχή αυστηρά προστατευόμενη από το πλαίσιο Natura) και να μην εξακριβώνεται από κανένα οι συνθήκες υπό τις οποίες επιτράπηκε αυτή η μερική αλλά σημαντική καταστροφή.

Ταυτόχρονα, ίσως διόλου συμπτωματικά, το σπιτάκι (καταφύγιο) των αλιέων που βρίσκεται παραπλεύρως, -το οποίο ξαφνικά και ώ του θαύματος ανακαλύφθηκε ότι ανήκε στην κυριότητα της Ι. Μητροπόλεως- μοιάζει να ανακαινίζεται εκ βάθρων. Τυλιγμένο με λινάτσες από την βάση ως την στέγη, παραμένει «προστατευμένο» από τα αδιάκριτα και ανήσυχα βλέμμα- τα κάποιων που θα ήθελαν να αναρωτηθούν, πόσα τέτοια θαύματα μπορούν να συμβούν, τι συμβαίνει και τι θα συμβεί στην περιοχή εκείνη.

Ο χθεσινός Βέρθερος




Jonas Kaufmann και Sophie Koch.


Σχετικά:
Βέρθερος: "Va! Laisse couler mes larmes"
ΟΔΟΣ: 1+1 για τον Βέρθερο

15.3.14

Λόγος & αντίλογος




Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Στο φύλλο 714 της περασμένης Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2013, διάβασα για τα έργα του Δήμου Καστοριάς στον Άγιο Νικόλαο. Η αλήθεια είναι, ότι πεζοπορώντας στο γύρο της λίμνης, είδα εργάτες στο σημείο αυτό να κόβουν ψηλά στα βράχια δέντρα και ρώτησα τι επρόκειτο να κάνουν και γιατί τα κόβουν. Η απάντηση: «Δέστε την πινακίδα. Θα κάνουμε εκβραχισμό σε βάθος 4,5 μέτρων και μήκος 20» -τα λόγια του επιβλέποντος. Από την πινακίδα, βέβαια δεν έμαθα και πολλά, αλλά κάτι περισσότερο από το δελτίο τύπου του Δήμου.

[....]

Το τραγικό είναι ότι αντί για τους φορείς των εξουσιών αυτή η αδιαφορία να αποτελεί μέγα πρόβλημα και να έχουν κάνει στοίχημα της επιτυχίας τους (ή της αποτυχίας τους) το βαρόμετρο της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: προσβάλλονται από αλλεργικό σοκ κάθε φορά που κάποιος πολίτης, είναι περίεργος. Που ρωτά, ψάχνει, ελέγχει και απαιτεί. 
ΟΔΟΣ: Έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, 14.11.2013 | 715

14.3.14

Προβλήματα ρύπανσης στη λίμνη Καστοριάς

ΟΔΟΣ 31.10.2013 | 713
Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Ερώτηση 
προς τους υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι πρόσφατες φωτογραφίες, σε τοπικά ΜΜΕ, της λίμνης Ορεστιάδας (Καστοριάς) επανέφεραν με οξύτητα το χρόνιο ζήτημα της ρύπανσης της.
Να τονιστεί ότι, με βάση επιστημονικές μελέτες, η οικολογική κατάσταση της Λίμνης της Καστοριάς έχει υποστεί δραματική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλο που η Λίμνη της Καστοριάς:

[....]

«Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από το φαινόμενο του ευτροφισμού στη λίμνη της Καστοριάς» σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, «καθώς μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν στην λίμνη προέκυψε ότι τα επιβαρυντικά στοιχεία είναι στα επιτρεπτά όρια. Παρόλα αυτά έντονο είναι το πρόβλημα της δυσοσμίας και της άσχημης εικόνας της λίμνης».
ΟΔΟΣ 14.11.2013 | 715


[....]

Mε την έγκυρη και ασφαλή ανακοίνωση των ανεξάρτητων μετρήσεων και ελέγχων της λίμνης, όλοι είναι βολεμένοι και κανείς δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε. Ούτε η βουλευτής, ούτε ο αντιπεριφερειάρχης, ούτε ο δήμαρχος, ούτε καν ο απλός ιδιώτης που μπαζώνει, ρυπαίνει, μολύνει.
ΟΔΟΣ: Έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, 14.11.2013 | 715

13.3.14

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 13.3.2014 | 731

Europa Nostra:

Χρήσιμα συμπεράσματα


Εκτός από την επιτυχία, η έγκριση της πρότασης, προϋποθέτει στην πράξη μια σκληρή παραδοχή και μια προσβλητική αλήθεια: Την πλήρη έως τώρα αποτυχία της οργανωμένης Καστοριάς και τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ:
Ουκρανία

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ:
Πρόκληση και ανταπόκριση

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Κρατικός παρεμβατισμός και ελληνική οικονομία

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Μια συνηθισμένη γυναίκα και το ήσυχο ΟΧΙ της…

ΟΔΟΣ:
Ο σαφής συμβολισμός μιας Καστοριάς

ΛΟΓΟΣ & ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ
Νίκος Χ. Πασαλίδης
(Αυγή ΙΙΙ)

Αναστάσιος Κοβάτσης
(Ελλάδα-Νορβηγία)

Ν. Πρώϊος
(γύρος λίμνης)

Ζήσης Κοντογούνης
(ΕΚΑΒ)

ΟΔΟΣ:
Το επίπεδο της πολιτικής ωριμότητας 
με την οποία αντιμετωπίζονται 
οι πολίτες της Καστοριάς

ΕΛΕΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Έκθεση Λουκά Σαμαρά

Οι 11 επιλεγμένες υποψηφιότητες
της Europa Nostra

Απόκριες και Καρναβάλι

Κουπόνι προσφοράς 1+1 για την ΜΕΤ

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 13.3.2014 | 731

ΟΔΟΣ: 1+1 για τον Βέρθερο



Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός
για τον “Werther” του Massenet


Οι 30 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638 και e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 36,00 ευρώ στην τιμή των 18,00 ευρώ.
Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 731 της Πέμπτης 13.3.2014) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 19:00, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς. 

Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ

12.3.14

Θάλεια Φλωρά-Καραβία (1871-1960)

Με αφορμή την 11η Νοεμβρίου 2013


«Η Θάλεια Φλωρά-Καραβία, αν ζούσαμε σε άλλη χώρα, θα -ταν τόσο γνωστή όσο και η Πηνελόπη Δέλτα. Ζωγράφος και ανταποκρίτρια του πολέμου, έστελνε κείμενα στην “Εφημερίδα που εξέδιδε ο άνδρας της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αλλά αυτό ήταν το ελάχιστο. Το κείμενο για τον νεκρό στρατιώτη, ένας «άγνωστος ήρως (που) πήρεν από άγνωστα χείλη φιλιά και δάκρυα, που δεν τα πήρεν από τους δικούς του, που θα τον λαχταρούνε, που θα τον περιμένουν”, απελευθερώνει μεγάλη δύναμη. Η περιγραφή είναι ενός καβαφικού Ιησού».

11.3.14

ΟΔΟΣ: Αναβολών συνέχεια


ΟΔΟΣ 7.11.2013 | 714

Για δεύτερη φορά, άφησε στα κρύα του λουτρού τον Δήμο Καστοριάς και πιο ειδικά την αντιδημαρχία πολιτισμού η βυζαντινολόγος ιστορικός και πρύτανις του πανεπιστημίου της Σορβόννης κυρία Ελένη Γλυκάτζη – Αλβελέρ, η οποία για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο και συγκεκριμένα την 2α Νοεμβρίου που είχε προγραμματισθεί εκδήλωση για να τιμηθεί από τον Δήμο Καστοριάς (μετά από εισήγηση του δημάρχου) ως επίτιμος δημότης της πόλεως, ματαίωσε την προσέλευσή της στην Καστοριά, και την παρουσία της στην εκδήλωση προς τιμή της. Αυτή την φορά επικαλέσθηκε απρόβλεπτους λόγους υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι και πριν από ένα χρόνο, ματαιώθηκε και πάλι την τελευταία στιγμή η άφιξή της διακεκριμένης ελληνίδας βυζαντινολόγου, που και πρύτανις του πανεπιστημίου της Ευρώπης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και εκτός των άλλων, ενσαρκώνει μόνη της τον τολμηρό ελληνικό κοσμοπολιτισμό στον κόσμο του πνεύματος, όπως αντίστοιχα στον χώρο της οικονομίας τον ενσάρκωσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης με την σύμπτωση να έλκουν και οι δυο την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία.

Tελετή απονομής

Ο δήμος Καστοριάς με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς ανακήρυξε ως επίτιμη δημότη του δήμου Καστοριάς την πρύτανη του πανεπιστημίου της Σορβόννης κ. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, προέδρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Η τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 20.30 στο ξενοδοχείο “Limneon” όπου θα δοθεί διάλεξη της πρυτάνεως με τίτλο «Γιατί το Βυζάντιο» στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης που διοργανώνει το Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων.

Πέμπτη 31-10-2013 | 713

10.3.14

Λόγος & αντίλογος

Κύριε Διευθυντά,

Η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οργάνωσε, τις 20 Οκτωβρίου 2013, εκδήλωση μνήμης των Αγωνιστών και θυμάτων του Μακεδονικού Αγώνα. Σχετική επιστολή με την παρούσα, δημοσιεύσατε στις 7 Νοεμβρίου (φύλλο 714).  Είναι η μόνη εκδήλωση που γίνεται στην Αθήνα προς τιμήν των Μακεδονομάχων, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την επίσημη εκδήλωση της Πολιτείας, δεδομένου ότι καταθέτουν στεφάνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Λόγος & αντίλογος

Αξιότιμε  κ. Διευθυντά,

Σας παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε το επισυναπτόμενο δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Αθηνών σχετικό με την εκδήλωση μνήμης που διοργανώσαμε για του πεσόντες και τα θύματα του Μακεδονικού Αγώνα.

9.3.14

ΟΔΟΣ: היהודים של קסטוריה


היהודים של קסטוריה
ΟΔΟΣ: 7.11.2013 | 714


Οι Εβραίοι της Καστοριάς


ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ της προπολεμικής Καστοριάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο «κλεινό άστυ» -αν επιτρέπεται το δάνειο του όρου- από την εποχή της ολοκλήρωσης της ανταλλαγής των πληθυσμών (μετά την αποχώρηση των μουσουλμάνων και την εγκατάσταση των Ελλήνων Μικρασιατών), στην διάρκεια του Μεσοπολέμου και μέχρι την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις του Γ Ράϊχ της ναζιστικής Γερμανίας που εξανδραπόδισε το πολύτιμο και αρραγές έως τότε εβραϊκό στοιχείο και από την Καστοριά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι (και ήταν πολλοί) παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο 2 Νοεμβρίου το ντοκυμανταίρ «Καστοριά: Όνειρα με τον πατέρα μου» σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Λάρι Κονφίνο (στην φωτογραφία μέλη της καστοριανής οικογένειας Κονφίνο το 1914).

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ  που θεωρείται υψηλής αισθητικής, ιστορικής, επιστημονικής και πολιτιστικής αξίας και πιστότητας, θεωρείται πρωτοποριακή για το εγχείρημα. Και είναι φυσικό αυτό, αφού βασίστηκε σε ιστορικά στοιχεία, πειστήρια και μαρτυρίες που πριν αποτελέσουν μέρος του ντοκυμανταίρ, υπέστησαν προσεκτική ανάλυση και επιστημονική τεκμηρίωση.

8.3.14

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Εξουσία και αγιότητα




Με αφορμή μια ασυνήθιστη αγιοποίηση που έγινε μες στο φετινό καλοκαίρι, έπαιξα με τη μνήμη μου και προσπάθησα να θυμηθώ βασιλιάδες που άγιασαν. Πανεύκολα βρήκα τον βασιλιά Δαβίδ και το άγιο Κωνσταντίνο, που και οι δυο τους άγιασαν και ας είχαν αμαρτήσει βαριά. Γιατί και οι άγιοι άνθρωποι είναι και άρα αμαρτωλοί και αυτό κάνει κάποια άτομα που δε νοιάζονται για τα της πίστης μας, αλλά επιμένουν να έχουν λόγο γι’ αυτά να αμφισβητούν την αγιοσύνη τους. Γιατί ο αληθινός άνθρωπος της πίστης γνωρίζει πως πάντα υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής, πως κάθε άσωτος μπορεί να επιστρέψει στην αγκαλιά του Πατέρα του αρκεί να συνέλθει και ν’ αλλάξει το νου και τη ρότα του.

Ντοκιμαντέρ

 Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ  για την εβραϊκή κοινότητα Καστοριάς με τίτλο «Καστοριά: Όνειρα με τον πατέρα μου» σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Λάρι Κονφίνο (τους υπότιτλους του ντοκιμανταίρ έκανε ο Γιώργος Ρέτζιος), θα προβληθεί το προσεχές Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα του Εκθετηρίου Γούνας της ΕΔηΚα στην Χλόη. 17:00-17:45 αναψυκτικό, 17:45-18:00 εισαγωγή, 18:00-19:30 προβολή, 19:30-20:00 ερωτήσεις/απαντήσεις.
ΟΔΟΣ 31-10-2013 | 713

7.3.14

ΟΔΟΣ: Νέμεσις


ΟΔΟΣ 7.11.2013 | 714


Μια είδηση που ενδιαφέρει βεβαίως το πανελλήνιο και ιδίως την Νέα Δημοκρατία, είναι ότι έως το τέλος του 2013, ολοκληρώνεται η εκδίκαση της πολύκροτης ποινικής υπόθεσης για τα «δομημένα ομόλογα». Είναι γνωστό, ότι ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους, είναι ο άλλοτε πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, δηλαδή ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης που κατάγεται από την Καστοριά..

Αυτό είναι και το στοιχείο που κάνει την είδηση, ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα για την Καστοριά, μιας και ο συμπολίτης είναι γιος του άλλοτε πανίσχυρου βουλευτή Καστοριάς, τέως υπουργού και διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη. Ώστε φυσιολογικό είναι η εξέλιξη της υπόθεσης να επαναφέρει συνειρμικά στην συλλογική μνήμη όσα γεγονότα σημειώθηκαν στην Καστοριά, μετά το 2000 έως το 2009 και γενικά τις τελευταίες δεκαετίες.

6.3.14

[....]

Η ΟΔΟΣ αποκάλυψε αμέσως το πολιτικό σκάνδαλο της εποχής που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έβλαψε την Καστοριά. Και ασφαλώς δεν λησμονείται εύκολα η εικόνα του κ. Κ. Σημαιοφορίδη που έμοιαζε ακόμη να διατηρεί την αυτοπεποίθηση της ισχύος του, να παρουσιάζεται για πρώτη (και τελευταία) φορά σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και να απειλεί με διώξεις και κατατρεγμούς, οποιονδήποτε τολμούσε να μεταδώσει στην Καστοριά τις καταιγιστικές εξελίξεις και την ειδησεογραφία της εποχής δια μέσου της εφημερίδας. Καταστάσεις πολιτικής Μέσης Ανατολής, αναμφίβολα. 
ΟΔΟΣ "Νέμεσις" 7.11.2013 | 714

Από τα ομόλογα στα... αρωματικά φυτά




Δομημένων εξέλιξη


«Ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης είναι φτωχός. Καλλιεργεί πλέον αρωματικά φυτά και φιλοξενείται στο 80 τ.μ. σπίτι του πατέρα του μαζί με όλη του την οικογένεια». Ο μάρτυρας υπεράσπισης του πάλαι ποτέ προέδρου του ΤΕΑΔΥ, κατηγορουμένου στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, διαβεβαιώνει - μόλις την Παρασκευή - το δικαστήριο για μια «οικογένεια-διαμάντι». Ο πατέρας του κατηγορουμένου και πρώην βουλευτής Κα- στοριάς της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης περιμένει με τη σειρά του να μπει στην αίθουσα να καταθέσει για το ίδιο του το παιδί.

[....]

Σκάνδαλο του δημόσιου βίου που εξέθετε με τα πιο μελανά χρώματα τις συνέπειες από τον νεποτισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής. Και τις μεθόδους-διαδρομές με τις οποίες θα μπορούσε ο καθένας, χωρίς ειδικές γνώσεις, επιβεβαιωμένες ικανότητες ή επιστημονική κατάρτιση, να ανελιχθεί στην πυραμίδα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Αρκεί να διέθετε κατάλληλες γνωριμίες ή συγγένειες.
ΟΔΟΣ "Νέμεσις" 7.11.2013 | 714

5.3.14

ΝΙΚΟΥ ΤΣΕΜΑΝΗ: Τα αθώα αγροτεμάχια


ΟΔΟΣ 7.11.2013 | 714


Η φορολόγηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα των αγροτεμαχίων είναι ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό θέμα, που επηρεάζει άμεσα τον σχεδιασμό της αγροτικής, περιβαλλοντικής και χωροταξικής πολιτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια και δικαιολογημένα έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΑ) που καθιερώνει την φορολόγηση των αγροτεμαχίων συνιστά μία τομή στην φορολογική ιστορία της χώρας αφού διευρύνει εκτός ορίων την φορολογική βάση είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Είναι η πρώτη φορά που οι εληές, οι χαρουπιές και τα σκοίνα θα πληρώνουν φόρους και θα αναστενάζουν ισότιμα με τους έλληνες πολίτες στις εφορίες. Το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι διεκδικεί επάξια το πρώτο βραβείο νομοθετικής ηλιθιότητας ανάμεσα στα χιλιάδες άλλα τραγελαφικά φορολογικά νομοσχέδια που έχουν συμβάλλει στην μετατροπή της χώρας μας σε ένα απέραντο λογιστήριο - φρενοκομείο. Η επιλογή του νομοσχεδίου αυτού για βράβευση βασίζεται στους παρακάτω οικονομικούς, φορολογικούς, περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς λόγους:

4.3.14

ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ: Το δικό μου αντίο


ΟΔΟΣ 7.11.2013 |  714

Πλησιάζει η ώρα που θα έρθω να σε βρω και να σε αποχαιρετίσω. Θέλω να γράψω, μα δεν ξέρω τι. Θέλω να φωνάξω μα δεν ξέρω γιατί.  Είναι τόσα πολλά αυτά που φτάνουν στην άκρη των χειλιών μα δεν τολμούν να βγουν...
Κλείνω τα μάτια και ξαπλώνω στη λιακάδα. Αφήνω το κορμί να ζεσταθεί από τις τρυφερές ακτίνες του ήλιου και το μυαλό να εξαγνιστεί από το δυνατό του φως. Το μυαλό γυρνάει χρόνια πίσω.... όταν ακόμη δεν με ένοιαζαν πολλά, παρά μόνο τι ώρα θα βγω να κυλιστώ στο χώμα, να τρέξω, να παίξω, να γελάσω...

3.3.14

ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΟΥΛΑΚΗ: Η 28η Οκτωβρίου στο Επταχώρι




Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων, όπου κατέθεσε ο Εκπρόσωπος Τοπικής Kοινότητας Επταχωρίου Ευάγγελος Μπαμπούλης, ακολούθησε μικρή εκδήλωση στο Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο Επταχωρίου με θέμα "το Επταχώρι το '40", στην οποία τιμήσαμε κυρίως τον Κωνσταντίνο Δαβάκη και τον Αλέξανδρο Διάκο. Διαβάστηκαν κείμενα για την τοπική ιστορία από το βιβλίο του αείμνηστου εκπαιδευτικού Δημητρίου Τσίγκαλου από το Επταχώρι, με τίτλο: « Το Επταχώρι, χίλια χρόνια στις εθνικές επάλξεις». Επίσης ποιήματα, που γράφτηκαν από Επταχωρίτη για τους δύο ήρωες, και ακούσαμε τραγούδια σχετικά με το "Έπος του ΄40".

2.3.14

Λόγος & αντίλογος


Κύριε Διευθυντά

Για το σχόλιό μου δανείζομαι τις πρώτες 2-3 σειρές του άρθρου σας (31/10/2013) «Αειφορία της λίμνης» και το νόημα για την δυσοσμία από το πράσινο ίζημα (σελ.3) και θα φανεί αμέσως γιατί το συσχετίζω.
Μας θυμίζετε λοιπόν προλογικά στο άρθρο σας ότι λόγω της γνωστής δυσοσμίας η λίμνη είναι παρούσα ως ασθενής.
Ένας καλός, προοδευτικός… με «σύγχρονες» αντιλήψεις και εφαρμογές περί γεωργίας και ζωής της υπαίθρου αγρότης από γειτονικό με την Τσάκωνη χωριό, είχε την… φαεινή ιδέα να αρωματίσει την ατμόσφαιρά μας. Χωράφια νοικιασμένα κοντά στο χωριό τα ελίπανε (23 – 24 Οκτωβρίου) με κόπρον από τα γουνοφόρα ζωάκια, με συνέπεια να μας φυσάει όλο τα εικοσιτετράωρα βρομερός* αέρας με κακοσμία.

1.3.14

ΟΔΟΣ: «Αειφορία της λίμνης»


ΟΔΟΣ 31.10.2013 | 713

Τις τελευταίες ημέρες η έντονη δυσοσμία στην λίμνη (αν και στο τέλος Οκτωβρίου), υπενθύμισε επιτακτικά, ότι η λίμνη της Καστοριάς είναι πάντοτε παρούσα ως ασθενής. Σε ετήσια βάση το φαινόμενο παρουσιάζεται ως εποχιακό το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.  Ειδικά φέτος, λόγω της ανομβρίας, της νηνεμίας και της ιδιαίτερα παρατεταμένης καλοκαιρίας, η λίμνη αποφάσισε να υπενθυμίσει το πρόβλημά της, κάπως καθυστερημένα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το εορταστικό τριήμερο, η κατάσταση δεν είχε προηγούμενο και ειδικά σε ορισμένες περιοχές, όπως στην βόρεια παραλία, δίπλα στην «σκάλα» η κατάσταση ήταν αφόρητη. Ώστε να μην μείνει καμιά αμφιβολία, ότι η λίμνη με την πόλη της Καστοριάς, που ασθενεί χρόνια και επικίνδυνα, θα έπρεπε να γεμίζουν ένα δίκλινο δωμάτιο νοσηλευτικού ιδρύματος και να αντιμετωπίζεται ως χώρος εντατικής θεραπείας.

Η επίκληση όρων νοσοκομειακής ορολογίας, δεν είναι τυχαία ούτε εμπνέεται μόνο από την γειτνίαση του νοσοκομείου στην Καστοριά με την λίμνη. Το Νοσοκομείο Καστοριάς, μαζί με το σπήλαιο του Δράκου που βρίσκεται κι’ αυτό κοντά, είναι τα μοναδικά «αναπτυξιακά» έργα που απέμειναν κοντά στην παραδοσιακή πόλη της Καστοριάς. Μιας και όλα τα υπόλοιπα, τίποτε σπουδαίο δηλαδή, εκτός από σχολεία, ΤΕΙ, ενυδρεία κοκ, μοιάζουν να τοποθετούνται σκηνοθετημένα και οργανωμένα σε ένα σχέδιο εκκένωσης της Καστοριάς. Εξαίρεση το Επιμελητήριο, το ΙΚΑ και το βυζαντινό μουσείο που επί χρόνια τώρα έχει περιοριστεί στο να ανοίγει τις πύλες του σε κάτι περιέργους που κατορθώνουν να μάθουν γι’ αυτό και δεν λειτουργεί στο πλαίσιο της πόλης.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ