25.10.14

ΟΔΟΣ: Σημαντική συλλογή




Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου

Το κουφάδι

και άλλα διηγήματα

Εκδόσεις Κοράλλι (Πατησίων & Πολυτεχνείου 1, 10433 Αθήνα
τηλ. 2105200077, 2108547723) koralli.com.gr
Αθήνα Σεπτ. 2014, σελ. 96, 14Χ20,5 - ISBN: 978-960-9542-22-7

Με την επιμελημένη έκδοση συλλογής από τα εξαιρετικά διηγήματα της κυρίας Χρυσούλας Πατρώνου Παπατέρπου, η συγγραφική παρουσία της προσλαμβάνει μια πιο ώριμη και οργανωμένη υπόσταση. Στους αναγνώστες της ΟΔΟΥ η συγγραφέας είναι ήδη πολύ γνωστή από την δημοσίευση διηγημάτων της σε φύλλα της εφημερίδας τα τελευταία αρκετά χρόνια, ενώ η ίδια συνεργάστηκε σε θεατρική και εικαστική απόδοση μερικών απ' αυτά (σύλλογο “Σπασμένο Ρόδι” & έκθεση ζωγραφικής του Κ. Λάκη), που παρουσιάστηκαν στην Καστοριά.
Τώρα με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων της, που κάποια δημοσιεύτηκαν από την ΟΔΟ και έγιναν αποδεκτά με εγκωμιαστικά σχόλια, η κ. Χ. Πατρώνου Παπατέρπου για μια ακόμη φορά προσφέρει στοχευμένη υπηρεσία υψηλής σπουδαιότητας.
Το βιβλίο με τίτλο «Το κουφάδι, και άλλα διηγήματα», που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Κοράλλι, περιλαμβάνει 26 διηγήματα, και είναι φιλοτεχνημένο με έργα του ζωγράφου - καλλιτέχνη Κώστα Λάκη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κοινό.
Περαιτέρω -και αυτό είναι γεγονός που καθιστά ακόμη πιο αξιέπαινη την προσπάθεια – όλα τα έσοδα από την κυκλοφορία και τις πωλήσεις του βιβλίου, θα διατεθούν από την συγγραφέα αποκλειστικά προς ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Καστοριάς, που όπως είναι γνωστό επιτελεί σημαντικό έργο στήριξης με κοινωνική αλλά και πολιτιστική διάσταση.

* * *

Πρόσωπα πραγµατικά που αναδύθηκαν στο φως από το σκοτάδι ενός ξεχασµένου παρελθόντος µε µέσο τη μνήµη. Ζωές πραγµατικές που εµπλουτίστηκαν µε το χρώµα του µύθου. Άλλες, που τις έπλασε η φαντασία, τοποθετώντας τες σε χρόνο και τόπο υπαρκτό. Στιγµές τραγικές ή εύθυµες, σκοτεινές ή φωτεινές, που ζητούν επίµονα την καταγραφή τους.
Η κωφάλαλη κοπέλα που τη βρίσκουν δύο γέροντες δίπλα σε µία βρύση στο χωριό και η ταυτότητά της παραµένει µυστήριο µέχρι τέλους, η µάνα που βουτά και αυτοκτονεί στη λίµνη, η οποία της προκαλούσε ανείπωτο φόβο και ποτέ δεν την πλησίαζε όσο ζούσε ο συνταξιούχος, που όταν όλοι οι συγγενείς του τού συµπεριφέρονται µε προσποιητή αγάπη και ενδιαφέρον, πιάνει φιλία µε τον Αφρικανό στο παγκάκι του πάρκου, η µικρή που κλαίει απαρηγόρητα, όταν στην κηδεία της γιαγιάς της κανείς δεν προσέχει το καινούργιο της φόρεµα, η εσφαλµένη κατανόηση της σηµασίας µιας λέξης, που γίνεται αιτία για την επαγγελµατική και κοινωνική ανέλιξη ενός µαθητή που κινδύνευε να µείνει στην ίδια τάξη. Όλες τους ιστορίες σύντοµες, ιστορίες γεµάτες πόνο ή χαρά, σαν το ταξίδι στο παρελθόν!  Το παρελθόν. Άλλοτε µακρινό κι άλλοτε πρόσφατο, µέσα από βιώµατα προσωπικά, αφηγήσεις γνωστών και φίλων, ειδήσεις στις εφηµερίδες, διάσπαρτα ακούσµατα, διασχίζει τα χρόνια, διεγείρει τη µνήµη και αυτή, πλάθοντας ιστορίες απλών, καθηµερινών ανθρώπων, τους δίνει σάρκα. Τη σάρκα της µνήµης.
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 757.



Σχετικά:




3 σχόλια:

  1. Simos Kavelidis [facebook]26/10/14

    Σε αναμονή για την ανάγνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/10/14

    Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Χρυσούλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athena26/10/14

    Αυτό είναι όντως μια καλή είδηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ