14.3.14

Προβλήματα ρύπανσης στη λίμνη Καστοριάς

ΟΔΟΣ 31.10.2013 | 713
Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Ερώτηση 
προς τους υπουργούς Μακεδονίας - Θράκης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι πρόσφατες φωτογραφίες, σε τοπικά ΜΜΕ, της λίμνης Ορεστιάδας (Καστοριάς) επανέφεραν με οξύτητα το χρόνιο ζήτημα της ρύπανσης της.
Να τονιστεί ότι, με βάση επιστημονικές μελέτες, η οικολογική κατάσταση της Λίμνης της Καστοριάς έχει υποστεί δραματική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλο που η Λίμνη της Καστοριάς:
-έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000 (GR1320003), περιλαμβάνοντας σημαντικούς οικοτόπους καθώς και οικοτόπους προτεραιότητας, ενώ αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την διατήρηση των άγριων πτηνών.
-έχει ανακηρυχτεί σε Περιοχή Προστασίας της Φύσης 
Να σημειωθεί δε ότι το ευαίσθητο οικοσύστημα της λίμνης γειτνιάζει άμεσα με την πόλη της Καστοριάς και η κατάσταση της έχει άμεσες επιδράσεις στην τοπική οικονομία και στην υγεία των κατοίκων της Καστοριάς.
 Κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή, για τη διαχρονική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, είναι η ακολουθούμενη πολιτική, Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στον τομέα του περιβάλλοντος, η πολιτική που υπαγορεύεται από την ανάγκη των μονοπωλίων να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Αυτή η πολιτική οδηγεί νομοτε¬λειακά στο να γίνονται η γη και το νερό των οικοσυστημάτων ακριβά εμπορεύματα, οδηγεί μέσα από την Ευρωενωσιακή Αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε συνεχή υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Η ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων για κερδοφορία αποδεικνύεται, και απ’ το συγκεκριμένο παράδειγμα, ασύμβατη με την συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με την προστασία της λαϊκής υγείας, με τη διασφάλιση ενός βιοτικού επιπέδου ανάλογου με τις σημερινές δυνατότητες. 
Σοβαρές αναδεικνύονται και οι ευθύνες της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης της περιοχής που δεν αντιμετώπισαν έως τώρα το θέμα της ρύπανσης της λίμνης.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
1. Να αντιμετωπιστεί το επίμαχο ζήτημα της ρύπανσης της λίμνης της Ορεστιάδας (Καστοριάς);
2. Να καταγραφούν οι επιπτώσεις από τη ρύπανση της λίμνης στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης τους;
3. Να καταργηθεί το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» που όχι απλά δεν προωθεί την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αλλά οδηγεί στην υποβάθμιση του; 

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 715


Σχετικό κείμενο: ΟΔΟΣ: «Αειφορία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ