18.3.14

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Η 11η Νοεμβρίου 1912 και 1918



ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ  η 11η Νοεμβρίου είναι μέρα που με εξαιρετική ευλάβεια τιμούν όλους τους Αυστραλούς που έχασαν όχι μόνο την ζωή τους, αλλά και αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν τραυματίσθηκαν, και ασφαλώς ό,τι άλλο πρόσφεραν για την λήξη του μακροχρόνιου Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Γενικά κάθε πολέμου. Η Αυστραλία είναι το μόνο κράτος που έχει πάρει μέρος σε πολλούς πολέμους εκτός Αυστραλίας, χωρίς να υπερασπίζεται πάτρια εδάφη. Έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες (130.000) στρατιώτες υπερασπίζοντας ξένα εδάφη.

Η κάθε 11η Νοεμβρίου ώρα 11:00 π.μ. στην Αυστραλία έχει καθιερωθεί ως μέρα να τιμούνται αυτοί που δεν είχαν την τύχη να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, και να στερηθούν τα αγαπημένα πρόσωπα με την λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στις 11 Νοεμβρίου ώρα 11:00 π.μ. το 1918.

Στις 11 Νοεμβρίου αυστραλός σαλπιγκτής σαλπίζει το The Last Post σε κεντρικούς δρόμους σε κάθε πόλη και ο κάθε αυστραλός πολίτης όπου και αν βρίσκεται σταματά με σεβασμό και κρατεί ενός λεπτού σιγή τιμώντας έτσι αυτούς που χάθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν σε διάφορους πολέμους για να έχουμε σήμερα την ελευθερία μας που δεν την εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Για εμάς όμως τους Καστοριανούς η 11η Νοεμβρίου μας γυρίζει πίσω 101 χρόνια και μας θυμίζει αυτούς που θυσιάστηκαν και σήμερα μπορούμε ελεύθερα να κρίνουμε αυτούς, που αν και 24000 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα μας έχουμε αίσθημα και καθαρή την μνήμη μας να θυμόμαστε αυτούς που παρέδωσαν στους Καστοριανούς ελεύθερη την πόλη μας Καστοριά.

Σήμερα οι Καστοριανοί της Μελβούρνης με την σημαία, το λάβαρο του συλλόγου και το εθνικό σύμβουλο της χώρας αυτής, εδώ που ζούμε σήμερα, που άνοιξε την αγκαλιά της και μας δέχτηκε, όχι μόνο, αλλά μας έδωσε και το δικαίωμα να εκφραζόμαστε κατά βούληση και αυτό φαίνεται που τα μέλη του σύλλογος μας « η Καστοριά», σήμερα λοιπόν, Κυριακή 10 Νοεμβρίου πήγαν στην εκκλησία Υπαπαντή Του Κυρίου στο Goburg με το λάβαρό της και με της σημαίες, ελληνική και αυστραλέζικη, όπου έγινε, «Αρτοκλασία και μνημόνευση» για αυτούς που μας χάρισαν την λευτεριά. Την λευτεριά που ορισμένοι σήμερα δεν παραδέχονται, και κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία την χλευάζουν. Όπως χλευάζουν και τα λάβαρα γιατί τα θεωρούν φασιστικά .Κάθε άλλο από να δείχνουμε εκτίμηση και σεβασμό προς αυτούς που δώσανε την ζωή τους στις επερχόμενες γενιές.

Η 11η Νοεμβρίου πάντοτε είναι πλούσια από ιστορικές αναφορές και γεγονότα τα οποία τα έχουμε ακούσει, η τα έχουμε διαβάσει και πολλά θα ξανά ειπωθούν στην αυριανή 11η Νοεμβρίου 2013 και θα είναι συγκινητικό για εμάς εδώ να ακούσουμε τον αυστραλό σαλπιγκτή να σαλπίζει το «The Last Post»

Μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, πίσω στην Καστοριά και με δάκρια στα μάτια αναπολούμε και προσευχόμαστε για αυτούς που στερήθηκαν την ζωή τους γιατί δεν τους χρειάζονται πανηγυρικοί λόγοι.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 715


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ