31.10.13

H αλληλογραφία

μεταξύ του Η. Παπαμόσχου και του Α. Λέκκου, υπεύθυνου του προγράμματος του Αντέννα/ΜΕΤ:


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αγαπητέ κύριε Λέκκο,
Ονομάζομαι Ηλίας Λ. Παπαμόσχος, είμαι συγγραφέας και κατοικώ στην Καστοριά. Δεν γνωρίζω αν έχετε ενημέρωση σχετικά με τις αντιδράσεις του φιλόμουσου κοινού της Καστοριάς για την ακύρωση των δύο απευθείας αναμεταδόσεων της ΜΕΤ.
Ο υποφαινόμενος και άλλοι 17 συμπολίτες μου συνυπογράψαμε κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προκειμένου να διευρυνθεί αυτή η πρωτοβουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Πέμπτη 31.10.2013 | 713

«Αειφορία της λίμνης»


"...Το περασμένο Σαββατοκύριακο, με το εορταστικό τριήμερο, η κατάσταση δεν είχε προηγούμενο και ειδικά σε ορισμένες περιοχές, όπως στην βόρεια παραλία, δίπλα στην «σκάλα» η κατάσταση ήταν αφόρητη. Ώστε να μην μείνει καμμιά αμφιβολία, ότι η λίμνη με την πόλη της Καστοριάς, που ασθενεί χρόνια και επικίνδυνα, θα έπρεπε να γεμίζουν ένα δίκλινο δωμάτιο νοσηλευτικού ιδρύματος και να αντιμετωπίζεται ως χώρος εντατικής θεραπείας".

Διαβάστε επίσης:

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Σιδηροδρομική Σύνδεση Καστοριάς

ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ:
Ο δικός μου Περδίκκας

ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ:
Στη μνήμη του Περδίκκα

ΣΙΜΩΝΑ ΚΑΒΕΛΙΔΗ:
Για τον Περδίκκα

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Εξουσία και αγιότητα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ
Όρκου συνέχεια
Νικόλαος Αθανασίου

ΟΔΟΣ:
9η και 11η Νοεμβρίου

...κι άλλα.


ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 30.10.2013 | 713


30.10.13

ΟΔΟΣ: Περδίκκας Παπακώστας




ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποιος κυριάρχησε μετεμφυλιακά στις ιδέες


Ελλάδα 1973

Προσωπικά πιστεύω ότι μετά τον εμφύλιο η μεν δεξιά «νίκησε» η δε αριστερά μέσω αντίληψης της για την δομή του κράτους και της κοινωνίας επιβλήθηκε έμμεσα. Ο ίδιος όντας μεταπολιτευτικός φοιτητής (1975) διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος παρά μόνο αυτός του ασπασμού του δόγματος της αριστερά! Αλλιώς ήσουν εκτός! Γιατί συνέβη όμως αυτό;
Η ηγεμονία της αριστεράς οφείλεται στην εν μέρει ταύτιση του κράτους με την δεξιά μετά τον εμφύλιο. Η θεώρηση ότι οι ηττημένοι αποκλείονται (ως ένα βαθμό φυσιολογικά!) χρησιμοποιήθηκε κατά κόρο και κυρίως χωρίς αρχές. Αντί να γίνει μετά την σφαλιάρα του εμφυλίου προσπάθεια να ξεφύγουμε μπροστά από τις παθογένειες ( που ήταν και η βασική αιτία εμφυλίου), μείναμε στην χρησιμοποίηση του κράτους όπως το είχαμε και το έχουμε ακόμη στο μυαλό μας. Λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας!

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εκτός από την περί-δια-κατά-Κυβέρνηση υπάρχουν (υπήρχαν δηλαδή) και τα παντοπωλεία

Τον αρχαίο καιρό των χρόνων μας

O TA ΠΑΝΤΑ ΠΩΛΩΝ αλλά μηδέν αγοράζων (ή μη μόνον την επαύριον που λέγαν τα κάλαντα τα παιδάρια στα χωριά τους που αγόραζε τ’ αλεύρι, αντί ασημάντου ποσότητας νομισμάτων) θα μπορούσε να γράφει, να έγραφαν δηλαδή, ορθογραφημένα στο περίπου, μόνον στα ω-μέγα θα μπορούσαν να λανθάνουν αβίαστα, πινακίδες στο εσωτερικό του μαγαζιού μαζί με τις εθνικές και εθνοπαράφρονες αφίσες τω καιρώ εκείνω.

29.10.13

ΠΕΡΔΙΚΚΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Βιομηχανία στην Ελλάδα (2)


Εργοστάσιο στην Ελευσίνα. 

Απεβίωσε την π. Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013, σε ηλικία 79 ετών, ο Περδίκκας Παπακώστας, φίλος και συνεργάτης της ΟΔΟΥ. Η πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013, στις 16:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Στην συνέχεια η σορός του θα αποτεφρωθεί στην Βουλγαρία.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χρηματοδοτήσουμε μια ορθολογική και ισορροπημένη μορφή ανάπτυξης, είναι στα μέτρα των ικανοτήτων μας, αρκεί να γίνει σωστή επιλογή βιομηχανικών κλάδων και νοικοκυρεμένη διαχείριση. Έχω στο νου μου δυο βιομηχανικούς κλάδους, στους οποίους, στο πρόσφατο παρελθόν μόνο με κρατική χρηματοδότηση είχε προχωρήσει η επένδυση. Είχαν κατασκευαστεί και εργοστάσια. Μιλώ για την φαρμακοβιομηχανία και το πετροχημικό. Στην χρονική εξέλιξη, τα φάγανε μαζί ο Πάγκαλος και η παρέα του [όπως ομολογεί και ο ίδιος]. Αν είχανε διαβάσει την ιστορία μας, δεν έπρεπε να περάσει απ’ το μυαλό τους, ότι οι «ξένοι» θα μας βοηθούσαν να αναπτύξουμε σωστή βιομηχανία.
Αγαπάμε τους ξένους, θέλουμε φιλία με όλα τα κράτη, θέλουμε να αποκτήσουμε την προχωρημένη τεχνολογία των δυτικών, αλλά γνωρίζουμε όλοι, ότι πολύ λογικά τα δικά τους συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν πρώτα.
Ας το εφαρμόσουμε και εμείς, για τον εαυτό μας. Με δικούς μας πόρους λοιπόν θα φτιάξουμε την σύγχρονή βιομηχανία που έχει ανάγκη ο τόπος. Αλλιώς, θα περιοριστούμε σε καθεστώς εξαρτημένο, ημι-αποικιακό.
Είναι τόσο σοβαρή η αντιμετώπιση της βιομηχανίας ενέργειας και της διαχείρισης του νερού, που δεν αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο ενός γενικού άρθρου. Ας αρκεστούμε στη διαβεβαίωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα παραμείνουν σε Κρατικά χέρια, και να προσπαθήσουμε να επανέλθουμε αργότερα.

28.10.13

ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΑΤΣΙΟΥ: Στη μνήμη των αδερφών Εμμανουήλ


ΟΔΟΣ 13.6.2013 | 696

Στις λιμναίες όχθες μια γλυκύτατη λέξη ξαναγράφεται εκπληκτικότερη από ποτέ. Από χρόνια τώρα το «στάδιο» των μικρών παιδιών του Ντολτσού, των Ρόδων, της Ελευθερίδας περιοχής ευρύτερα, ήταν κάπου εκεί ανάμεσα στου Νατζή το γεφύρι και στα Πετσιά, άκρα της λίμνης, του όρμου, σ’ ένα θαυμάσιο άπλωμα, ευάνεμο, αλλού αμμουδερό, αλλού χορταριασμένο.
Εκεί συνάζονταν ολημερίς οι μικροί παίδες, εκεί έπαιζαν πέρα δώθε, γυμνάζονταν… Είχαν χαραγμένο τόσο μέρος για το τρέξιμο, ως εκατό μέτρα και είχαν διάπλατο σκάμμα για τα αθλήματα.
Ήταν να μην έρχονταν οι ζεστές μέρες της άνοιξης, ύστερα καλό χειμώνα θα τα ξέκοβες από ‘κει. Το έβλεπαν και οι γονείς τους πόσο ευεργετικό ήταν αυτό το μέρος για τα παιδιά τους. Το σκάμμα εκεί, ως ένα γόνα άμμο είχε, ως εφτά οκτώ μέτρα μάκρος. Αν για λίγο το έβλεπαν να αδειάζει, το ξαναγέμιζαν πάλι.
Τα παιδιά συνάζονταν εκεί και δώστου εκτινάζονταν στον αέρα. Άλλοτε έτρεχαν ως πέρα... Κι αν στις αρχές ήταν αδέξια, από μέρα σε μέρα, όλο και καλύτερα τα πήγαιναν. Κάποια απ’ αυτά γίνονταν ως και «αξεπέραστα». Ήδη στα χρόνια, πεντ’ έξι παιδιά ξεχώριζαν, ήταν δεν ήταν προέφηβα μόλις.

Μέσα σ’ αυτά ήταν και τα δύο αδέρφια Εμμανουήλ. Στερνά στερνά, στις μέρες τους, ο προέφηβος κιόλας Ιωάννης, δεν ήταν να τον συναγωνίζεται κανείς της εδώ περιοχής τους, μήτε στο τρέξιμο μήτε στο άλμα.

27.10.13

ΜΠΕΣΣΗ ΜΙΧΑΗΛ: Οι βεβαιότητες του Αντώνη οι μύθοι του Αλέξη και η χούντα της Ραχήλ


ΟΔΟΣ 13.6.2013 | 696


«Όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες. Εγώ είμαι Κρης. Άρα ότι λέω είναι ψέμμα!» 
Το παράδοξο του Επιμενίδη


ΑΚΟΥΓΑ αμέριμνα τη ραδιοφωνική εκπομπή όταν η λέξη χούντα μου προκάλεσε την προσοχή. Η νεαρή βουλευτής, που φυσικά δεν έχει ζήσει τη πραγματική χούντα, αναφερόταν με περισσή ευκολία σε μια κατάσταση που αν αλήθευε, η ίδια δεν θα μπορούσε να αρθρώσει κουβέντα. Και το λυπηρό είναι, όταν ο δημοσιογράφος της ζήτησε μάλλον αυστηρά να αναλύσει τί εννοεί, παρέπεμψε στην κυβερνητική πολιτική γενικά και ειδικά στην πολιτική των επιστρατεύσεων που επιβλήθηκε στους απεργούς καθηγητές και άλλους.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε καθημερινή επικοινωνιακά, υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής κατάστασης που μπορεί να έχει μεταβληθεί από Grexit –έξοδο από την ΕΕ- σε σταθεροποίηση της αξιοπιστίας κυρίως για λόγους συμφερόντων των ευρωπαίων πιστωτών μας αλλά σίγουρα δεν αποτελεί βεβαιότητα. Όπως απέδειξε η έκθεση του ΔΝΤ απέχει σημαντικά από την προσδοκία του Grecovery –ανάκαμψη -που επιμένει η κυβέρνηση ότι ξεκίνησε στα δημοσιονομικά κυρίως, δηλαδή τους αριθμούς, χωρίς όμως σχεδόν καμμιά ένδειξη βελτίωσης της καθημερινότητας των Ελλήνων.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, η ανεργία και οι φόροι αυξάνονται, η υγεία και πρόνοια καταρρέουν, η δικαιοσύνη αναβάλλεται επ΄αόριστον, η πολιτική καταβαραθρώνεται μέσα κι έξω από τη βουλή κι η γραφειοκρατία με την αναξιοκρατία στραγγίζουν κάθε ικμάδα προόδου και ανάπτυξης.....

26.10.13

ΟΔΟΣ: «Συνεδρίες» Ή η επινόηση ενός «κράτους»


ΟΔΟΣ 13.6.2013 | 696

Στο ζήτημα της πανωλεθρίας από την απώλεια του τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, εξακολουθεί να χωρεί (μάλλον επιβάλλεται να αρχίσει) διάλογος. Διάλογος ουσιαστικός και ειλικρινής εννοείται, για την πολιτική ανάλυση της εξέλιξης. Ώστε να ακολουθήσει η ιστορική αρχειοθέτησή της υπόθεσης στα μαύρα κατάστιχα της περιοχής.

Ωστόσο η ΟΔΟΣ θα ευχόταν να γίνει ένα θαύμα. Να μην χρειάζεται να επανέλθει. Το «συμβάν» να θεωρείται λήξαν και εμπρός για άλλους άθλους. Ακόμη και η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου του «η ισχύς εν τη ενώσει» να προχωρήσει μπροστά. Να μην κυτάξει πίσω της, μη τυχόν και συμβεί ότι και στην άμοιρη σύντροφο του Λώτ.

Ωστόσο τα όσα ακολούθησαν το μαντάτο της κατάργησης της Σχολής και διαδραματίσθηκαν τις περασμένες ημέρες στην Καστοριά, είναι άξια σχολιασμού και κριτικής.

Οι οπαδοί του «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα», κρύφτηκαν με το θάρρος πρωτάρη μαθητή του νηπιαγωγείου πίσω από τις οχυρώσεις του κάπως πρωτόγονου πολιτικού περιβάλλοντος της Καστοριάς. Στο οποίο με μερικούς «χειρισμούς» αρκετά λουκούλεια γεύματα ή δείπνα – χρεωμένα όλα στους οικείους προϋπολογισμούς- καθαρίζει κάποιος εύκολα. Και στην οποία ο καθένας μπορεί να λέει και να πράττει όπως θέλει χωρίς να εγείρει αντίλογο, αγανάκτηση ή διευρυμένη κριτική. 

25.10.13

ΗΛΙΑ ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΥ: ΕΡΤ: «Χορεύοντας με τους λύκους»



Tο θέμα της ΕΡΤ είναι γεγονός ότι θα μας ταλαιπωρήσει αρκετά. Κάτι σαν τις «9 ½ εβδομάδες», τη γνωστή ταινία του σινεμά. Ο γυάλινος ψυχαναλυτής περιδιαβαίνει τον κήπο του Επίκουρου, και χωρίς κάτι το σημαντικό τελικά, «βίος και πολιτεία», όπως και στην ομώνυμη ταινία του Νίκου Περάκη, θέλει να πει τον εθνικό μας ύμνο..!
Το Ραδιόφωνο ήλθε στην Ελλάδα, ως επίσημη κρατική παρουσία, επί πρωθυπουργίας Ιωάννη Μεταξά. Η τηλεόραση, με το πρώτο της συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων, αλλά και η ίδια, ανδρώθηκε ουσιαστικά επί δικτατορίας. Και επί δημοκρατίας αμφότερα: Ραδιόφωνο (κρατικό) και τηλεόραση(κρατική), καταργούνται (!), για να επανέλθουν όπως «πρέπει», με τον κηδεμόνα τους, και όπως άλλωστε πάντα! 

24.10.13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Πέμπτη 24.10.2013 | 712

Η Μύτη


"...Η εξήγηση που δόθηκε κινείται στο περιθώριο της σοβαρότητας για να μην χαρακτηρισθούν απλά αστείες. Και θα ήταν μόνο αστείες αν δεν ήταν ταυτόχρονα προσβλητικές. Η επίκληση των εορταστικών εκδηλώσεων για την ακύρωση των αναμεταδόσεων, είναι ρηχή, παιδιαριώδης και ισοδυναμεί με εμπαιγμό. Για μια ακόμη φορά, με τα καμώματα του Δήμου Καστοριάς, η πόλη εκτέθηκε.
Θα την έβραζε τέτοια διάκριση ο Βασίλειος Δόϊκος! Ίσως και να παρότρυνε τους οικείους του να απαιτήσουν να γίνει σεβαστή η μνήμη του και να μην γελοιοποιείται η προσφορά του από τον Δήμο Καστοριάς. Αν βρισκόταν στην ζωή ίσως να επέστρεφε πίσω την διάκριση του δήμου...".

23.10.13

Shostakovich: Η Μύτη




Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013 στις 19:55

H εκθαμβωτικά καινοτόμα παραγωγή του William Kentridge στην αντισυμβατική, σοκαριστική όπερα του Shostakovich για έναν εξαντλημένο ρώσο αξιωματικό και τη δραπέτισσα μύτη του επιστρέφει για πρώτη φορά στη Met μετά την πρεμιέρα της του 2010, όταν όλα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

Ο Pavel Smelkov διευθύνει έναν θίασο με επικεφαλής τον Paulo Szot στον ρόλο του άτυχου Κοβαλιόβ, τον Andrey Popov στον ρόλο του απειλητικού Αστυνομικού Επιθεωρητή και τον Alexander Lewis στον ρόλο της περιπατητικής μύτης του Κοβαλιόβ.

22.10.13

Συλλογή υπογραφών υποστήριξης στο κείμενο των 18

Petition - ΟΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ - GoPetition
Διαμαρτυρία 18 πολιτών για την ακύρωση δύο συνεχόμενων αναμεταδόσεων της ΜΕΤ στην Καστοριά από την αντιδημαρχία Πολιτισμού.

Σχετικά: ΟΔΟΣ: Η Μύτη

H συνέντευξη

του συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου στο Radio Kastoria , για την διαμαρτυρία των 18 πολιτών :



Σχετικά:

Οι αναμεταδόσεις της ΜΕΤ στην Καστοριά



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 


Προ ολίγων ημερών, έγινε γνωστό ότι η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Καστοριάς αποφάσισε και με έκτακτο ανακοινωθέν, πολεμικής θα λέγαμε λογικής, δημοσιοποίησε την ακύρωση δύο συνεχόμενων ζωντανών αναμεταδόσεων της Μητροπολιτικής όπερας της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα φέτος, την Άνοιξη συγκεκριμένα, η ίδια αντιδημαρχία είχε εξαγγείλει την σύναψη συμβολαίου με τον αρμόδιο φορέα για δέκα (10) παραστάσεις της σαιζόν 2013-2014 δεσμευόμενη τοιουτοτρόπως απέναντι στους πολίτες.

Κάποιοι καμώνονται ότι προσπαθούν να βγάλουν από την απομόνωσή της την πόλη, είναι, όμως, οι ίδιοι που την έχουν οδηγήσει εκεί. Με παρωχημένης και αναχρονιστικής αισθητικής δρώμενα και πατώντας σε μια κακοπαθημένη και διαστρεβλωμένη παράδοση (θύμα πάγιο νωθρών και ανέμπνευστων) στρέφουν τα νώτα τους σε καταξιωμένα καλλιτεχνικά οράματα.

21.10.13

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Κρατική ραδιοτηλεόραση



Ήταν στη διάρκεια κάποιας διδακτικής ώρας τη Δευτέρα 10/6/2013 όταν άνοιξε η πόρτα της τάξης μας και μπήκαν δυο κορίτσια της Ε’ με τα σχετικά με την τηλεόραση ερωτηματολόγια στο χέρι. Κι ήταν το τελευταίο ερώτημα σχετικά με το τι δεν αρέσει στα παιδιά να βλέπουν που μ’ έκανε να ζητήσω κι εγώ να απαντήσω σε ένα. Χωρίς να δηλώσω την ηλικία μου φυσικά.
Γιατί αυτά που δε μ’ αρέσουν στην τηλεόραση είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μ’ αρέσουν. Και γι’ αυτό δεν είναι λίγες οι φορές που, μετά τις 9 το βράδυ, όταν επιτέλους χαλαρώνω μετά τον κάματο όλης της μέρας, αναγκάζομαι να «βλέπω» και πολλά που δε μ’ αρέσουν, γιατί απλώς θέλω να ξεκουραστώ με ανοιχτή τη συσκευή κι ας μη μου λέει τίποτα αυτό που προβάλλεται στην οθόνη. Βλέπετε, προσωπικά επιλέγω από την Κυριακή αυτά που θέλω να δω, που είναι πάντα ελαχιστότατα, αλλά σχεδόν ποτέ δε βλέπω, γιατί όλο κάτι τυχαίνει. Οπότε…

20.10.13

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μικρές ιστορίες του Τρίτου στην Κοζάνη



Με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ στην αυλή της ΕΡΤ- Πολυτεχνείου, το θυμηθήκαμε.
Στην Κοζάνη το Τρίτο πρόγραμμα το ακούγαμε σχεδόν ιδίοις αναλώμασιν αφού μετά από πολλές περιπέτειες (μία περίοδο 2-3 άτομα πληρώναμε τη συνδρομή στο NOVA για να ακούει όλη η Κοζάνη και μέρος της Δ. Μακεδονίας το σταθμό). Κάποτε πείσαμε το Δήμο ν’ αναλάβει την ασήμαντη δαπάνη -οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν γιατί νόμιζαν πως επρόκειτο για την ΕΤ3. Όμως το έκανε κι αυτό ήταν μια ύψιστη προσφορά στον καθημερινό εκπολιτισμό των ανθρώπων της πόλης.

19.10.13

Λόγος & αντίλογος

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ενώ όλοι συζητάμε για απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών, και βιώνουμε τον ένα φόρο μετά τον άλλο, για κάποιους το ρολόι του χρόνου έχει σταματήσει στο 2005 όταν λεφτά υπήρχαν.

Ομιλίες προσλήψεις, συντηρήσεις εγκαταστάσεων για ομιλίες και εκθέσεις για την Χλωρίδα και την Πανίδα του Γράμμου. Σας κοινοποιώ την σχετική ανακοίνωση.

Με εκτίμηση
Γιάννης Κωστίδης

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ της συμπλήρωσης 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης μια σειρά ομιλιών.
Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 13:30, από τον αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστμίου Μακεδονίας, Δημήτρη Σταματόπουλο, με θέμα: «Βαλκανικές Μεγάλες Ιδέες και Βαλκανικοί Πόλεμοι».

18.10.13

Λόγος και αντίλογος


Αγαπητέ κ. διευθυντά,

Σας κοινοποιώ ένα κείμενο του  Βλάση Γωγούση από την εφημερίδα Φωνή των Συνταξιούχων Εμπόρων, που αναφέρεται σε μία επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, η οποία συντάχθηκε το 1947.
Με εκτίμηση
Ν. Χ.


ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1947 η αγγλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να συνεχίσει την ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα της κατά της κομμουνιστικής επικράτησης στην Ελλάδα.

17.10.13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


ΟΔΟΣ 17.10.2013 | 711

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΟΙΡΟΤΕΡΑ


"Α, και μιας και αναφέρθηκα στα χοιροσφάγια, μήπως πρέπει τελικά να το ξανασκεφτεί ο τόπος; Μήπως ο χοίρος στις διατροφικές μας συνήθειες τελικά μιαίνει το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου και μας εμποδίζει να προσχωρήσουμε εκεί που ακάθεκτα, ρέπουμε;
...τουλάχιστον δικαιούμαι να απορώ, για το τι ακριβώς άλλαξε και όλα γύρω μας δείχνουν πια τόσο υπερσυντηρητικά;"

16.10.13

Λόγος & αντίλογος

Ἕνας ἀπό τούς λόγους πού δέν διδάσκεται ὅπως πρέπει ἡ ἀρχαία μορφή τῆς Ἑλληνικῆς γλώσσας εἶναι καί τό ὅτι θά ἔπρεπε οἱ διδάσκοντες στά Γυμνάσια καί Λύκεια νά διδάξουν καί τό ¨Μητρός τε καί πατρός καί τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερον ἐστίν ἡ πατρίς καί σεμνότερον καί  ἁγιώτερον καί ἐν μείζονι μοίρα καί παρά θεοῖς καί παρ᾽ ἀνθρώποις τοῖς νοῦν ἔχουσιν¨   στούς μαθητές τους, πράγμα πού δέν συμφωνεῖ μέ τήν συμπεριφορά τους καί τήν νύν διδασκαλία τους πρός αὐτούς, τῆς ἀνυπακοῆς, τῆς ἀντιρρήσεως καί τῆς νοοτροπίας ὅτι ἔχουν μόνον δικαιώματα καί ὄχι καί ὑποχρεώσεις.

Ἀναστάσης Κ. Πηχιών

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουλίου 2013, αρ. φύλλου 700

15.10.13

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μερικά απλά μαθήματα ανάπτυξης

Τώρα που βγήκα στη σύνταξη και έχασα το νεανικό ακροατήριο σκέφθηκα, με την άδεια της Σύνταξης της ΟΔΟΥ, να απευθυνθώ σε ένα ευρύτερο ακροατήριο όλων των ηλικιών που πιθανόν θα ήθελαν να διευρύνουν τις εγκυκλοπαιδικές τους γνώσεις σε θέματα μάλιστα που είναι της άμεσης επικαιρότητας και τα οποία βιώνουμε κάποιοι από εμάς με μεγάλο τίμημα στις εποχές που διανύουμε.
Το άσχημο είναι ότι δεν θα μπορώ να κάνω εξετάσεις και να έχω τη χαρά να κόψω μερικούς! Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Παρόλο που επικρατεί μια τέτοια αντίληψη μεταξύ των φοιτητών. Πάλι με έκοψε, λένε συχνά για να δικαιολογήσουν την αποτυχία τους σε ένα μάθημα. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι δεν είναι «κόφτες», αλλά πιστοποιητές. Πιστοποιούν τη γνώση και απονέμουν τον ανάλογο βαθμό. Τα θεματικά μας αντικείμενα θα περιστραφούν γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης που μας αγγίζουν όλους και αποτελούν το ζητούμενο σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους που διανύουμε. Όλοι επιθυμούν να υποδεχθούν την ανάπτυξη, αλλά συχνά αγνοούν ότι δεν θα έρθει από μόνη της, αλλά μέσα από τη συντονισμένη δράση όλων μας.

14.10.13

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Ήθελε να ‘ναι μαζί της και οι δάσκαλοι που αγάπησε…

Θέλω να μου δώσεις μιαν άμαξα, που να χωράνε μέσα όλοι όσοι αγαπώ και θέλω, όπου και να πάω, να ‘ναι μαζί μου, είπε στην Τζόγια το κορίτσι.
Κι όταν βρήκε την άμαξα, πάνω της ήταν οι γονείς και τ’ αδέρφια της, οι φίλοι και οι φίλες της, τα σκυλάκια, τα γατάκια και οι δάσκαλοι που αγάπησε…
Αυτό έλεγε το παραμύθι κι εκείνη αναρωτήθηκε για μιαν ακόμη φορά ποιοι και πώς να ήτανε οι δάσκαλοι που το μικρό κορίτσι είχε αγαπήσει. Γιατί η ίδια, κάθε φορά που έκανε την ερώτηση αυτή στους μαθητές της, έπαιρνε διάφορες και πολλές φορές αντίθετες μεταξύ τους απαντήσεις:
«Εγώ αγαπώ το δάσκαλο που δε μας μαλώνει ποτέ και καθόλου.»
«Εγώ το δάσκαλο που μας κάνει όλα τα χατίρια.».

13.10.13

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Σύρραξη βαλιτσών στους παλιούς και καινούργιους φίλους


ΟΔΟΣ 11.7.2013 | 700

Εικοσιεφτά πέμπτου του 2013, πέντε η ώρα το πρωί, ξημερώνει Δευτέρα. Τριάντα-οχτώ τροχήλατες βαλίτσες επελαύνουν προς το ίδιο σημείο. Ο ήχος που παράγεται από την επαφή τους με τα πλακόστρωτα και την άσφαλτο τραχύς και ολίγον τι απειλητικός. Σταματούν απότομα δίπλα στο μεγάλο λεωφορείο. Μία κόκκινη στέκεται σύριζα στον αποθηκευτικό χώρο. Οι άλλες απλωμένες γύρω, μοιάζουν να πολιορκούν το όχημα. Ένας νέος άντρας που μάλλον είναι συνεργάτης τους συντονίζει τις κινήσεις τους ώστε να καταλάβουν το ισόγειο του λεωφορείου. Παρατάσσονται δίπλα και πάνω στις άλλες με υποδειγματικό τρόπο.

Οι τριάντα-οχτώ άνθρωποι που τις συνοδεύουν μπαίνουν στο επάνω μέρος και πιάνουν με ασύντακτη βιασύνη τις θέσεις τους. Ο αέρας δεν μυρίζει μπαρούτι, μόνο βενζίνη κι ορμόνες-αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Αυτές που εκλύονται στο σώμα των ανθρώπων όταν επιχειρούν κάτι καινούργιο ή δύσκολο. Πρόκειται να ταξιδέψουν. Σ' έναν τόπο πιο βορινό από τον δικό τους, που τα χαμπέρια του έφτασαν μέχρις εδώ. Έμαθαν ότι είναι ελκυστικός. Πολύ όμορφος. Τον περιτριγυρίζει ορεξάτη η θάλασσα που άπλωσε την αρμυρή της γλώσσα ανάμεσα στα βραχώδη πλευρά της στεριάς και γεύτηκε την χωμάτινη γεύση της.

12.10.13

Bolshoi



Ο Δήμος Πρέβεζας, το Δημοτικό Ωδείο "Σπύρος Δήμας", το Θέατρο Μπολσόι και η εταιρεία Pathé Live παρουσιάζουν ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις του διάσημου θεάτρου στη Πρέβεζα.
Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στη Μόσχα για μερικές από τις ωραιότερες παραστάσεις μπαλέτου παγκοσμίως. Οι απευθείας μεταδόσεις διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και τον Δήμο Πρέβεζας για δεύτερη χρονιά αποκλειστικά και μόνο στην Πρέβεζα.

Λόγος & αντίλογος




ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ και Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αμβρόσιο

Σεβαστοί Πατέρες, ευλογείτε !

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στα Εκκλησιαστικά της Καστοριάς, λάβαμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε εσάς με την παρούσα ανοικτή επιστολή, η οποία γράφτηκε από Συντακτική Ομάδα αποτελούμενη από πνευματικά σας τέκνα.

11.10.13

Και πάλι


Λόγος & αντίλογος




Αξιότιμε κύριε Διευθυντά

Είναι γνωστή η διαμάχη του Σ. Μητροπολίτη με το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Γνωρίζουμε όλοι ότι ο Μητροπολίτης θέλει να αποσχηματίσει τον π. Γεράσιμο και στη συνέχεια τον π. Αμβρόσιο. Η ποινή του αποσχηματισμού που θέλει να επιβάλλει στους πατέρες ει ναι εντελώς αντικανονική και παράνομη, αντίθετη με ολόκληρη την Εκκλησία, από την εποχή των Αποστόλων μέχρι σήμερα και δεν προβλέπεται από κανένα ιερό κανόνα και εκκλησιαστικό νόμο. Η παράδοση είκοσι αιώνων το αγνοεί. Αν εφαρμοστεί θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα και δεν θα τα επιλύσει.

Covent Garden



Μία νέα συνεργασία με το Royal Ballet, το μεγαλύτερο θίασο μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη Royal Opera House (ROH) στο Covent Garden του Λονδίνου, εξασφάλισε ο όμιλος Αntenna για τη σεζόν 2013-14. Η νέα αυτή συνεργασία ξεκινάει την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου (στις 21:15) και θα συνεχίσει κατά την διάρκεια του χειμώνα, με τις εξής παραστάσεις:

10.10.13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ


Πέμπτη 10.10.2013 | 710

PORT[O]FOLIO

"…Για την ΟΔΟ όμως τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις της εκδήλωσης για την Europa Nostra του π. Σαββάτου ήταν ακόμη πιο σοβαρά. Η απορία για το αν είναι ποτέ δυνατό να δοθεί λύση απ’ αυτούς που προκάλεσαν ή επιδείνωσαν τα προβλήματα, δεν περιορίζεται μόνο στην πολιτική, ούτε επιτρέπεται μόνο λόγω της κρίσης. Αλλά είναι φυσιολογικό να τίθεται και στην συγκεκριμένη υπόθεση... "

Διαβάστε επίσης:

ΣΑΣΑΣ ΤΖΗΜΑΚΑ-ΝΑΤΣΙΝΑ:
Η πόλη μας το αξίζει

ΟΔΟΣ
Αντιδικίες

Λόγος & Αντίλογος:
Ευάγγελος Ζέρβας
«Περί υποψηφίων»

ΟΔΟΣ:
Επαναπαυμένες συνειδήσεις, επαναπαύτηκαν

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Μια παλιά φωτογραφία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Ο Θωμάς Ράλης
από την Καστοριά

ΘΕΟΔΟΣΗ ΤΑΣΙΟΥ:
Το αν-ήθος και οι αντι-ηθικολόγοι

ΟΔΟΣ
Παραίτηση

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Το δεύτερο Καθαρτήριο πριν τον Παράδεισο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΟΚ)
...και άλλα.

ΟΔΟΣ

το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 10.10.2013 | 710

ΟΔΟΣ: Φόβος & σιωπή



Παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι να διακοπούν οι διαδικασίες κατεδάφισης του ιστορικού κτηρίου του «Μαθιουδάκη» και εκατοντάδες συμπολίτες ήδη έχουν προσυπογράψει την έκκληση για την σωτηρία του, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο, πλην του κ. Ζήση Τζηκαλάγια τ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας -και ελαχίστων ανθρώπων που ασχολούνται με τις τέχνες, κανείς (μα κανείς) απ’ αυτούς που λογικά θα έπρεπε να συμπαρασταθούν δημόσια στην κίνηση για την διάσωση του ιστορικού κτηρίου, δεν ευαισθητοποιήθηκε.

9.10.13

Λόγος & αντίλογος

Είναι δηλώσεις αυτές 
αντιπροσώπων του Έθνους;

Aναφέρομαι (με καθυστέρηση) σε δηλώσεις ενώπιον της Βουλής α΄ του βουλευτού κ. Ν. Βούτση και β΄ της κ. Ρεπούση.

Ο πρώτος μεταξύ άλλων εξήγησε με τις φράσεις: γέμισε η Ελλάδα μπάτσους και μπράβους! (Δεν ανησυχεί για την αύξηση εγκληματιών και ληστών λαθρομεταναστών!). Εάν ήταν πράγματι σοβαρός και όχι κατ’ επίφασιν, και σεβόταν τον χώρο, στον οποίον λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός και η δημοκρατία με κανόνες και ευπρέπεια, δεν θα χρησιμοποιούσε τους όρους: μπάτσοι και μπράβοι. Ο αστυνομικός που εν υπηρεσία δρα και ριψοκίνδυνα υπερασπιζόμενος την ασφάλειά μας και την έννομη τάξη στην Ελληνική Επικράτεια, υπακούοντας σε νόμους και διατάξεις ανωτέρων, επ’ ουδενί επιτρέπεται να αποκαλείται μπάτσος (ξένη λέξη, απάδει η έννοιά της στο ελληνικό ήθος).

8.10.13

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κι όμως τα ΄χασα...

Την εποχή ετούτη των κατηραμένων μνημονιακών μας συμβάντων «νέοι καιροί νέα ήθη». Λεωφορεία κατεβάζουν άπαξ ή δις της εβδομάδος, εξ επαγγέλματος ζητιάνους από τη γείτονα χώρα των πεινασμένων ορμώμενους, όπως συμβαίνει στη δισεβδομαδιαία λαϊκή αγορά, για την αντίστοιχη λαϊκή επαιτητική.

7.10.13

Είπαν:

"Επισκέφτηκα, όπως όφειλα, τον ΑΓΕΕΘΑ κ. Κωσταράκο, για να του εκθέσω και προσωπικά, την άποψη, όχι μόνο τη δική μου αλλά και όλων των συμπολιτών μου, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του Ελληνικού Στρατού στην Καστοριά. Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Κωσταράκος, με ενημέρωσε για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας και για το πώς αυτή θα διαμορφωθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς".
Μαρία Αντωνίου
βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 698

6.10.13

Ο χθεσινός Ευγένιος Ονιέγκιν


Εικόνες από την χθεσινή παράσταση


H τελική σκηνή

ΑΝΑΣΤΑΣΗ Κ. ΠΗΧΙΩΝ: Τά κακά κακῶς κείμενα


ΟΔΟΣ 4.7.2013 | 699

Παραφράζοντας αὐτό πού εἶπε ὁ Ἄμλετ στό ὁμώνυμο δράμα τοῦ Σαίκσπηρ “Κάτι σάπιο ὑπάρχει στό βασίλειο τῆς Δανιμαρκίας”, μποροῦμε νά ποῦμε ὅτι “κάτι σάπιο ὑπάρχει στήν κοινωνία τῆς Καστοριᾶς“.

Παρακολουθῶντας στίς τοπικές ἐφημερίδες τῆς Καστοριᾶς τά τεκταινόμενα στήν πόλη μας, ἄλλα μέν φαιδρά ἄλλα, δυστυχῶς, σοβαρά καί ὁρισμένα ἀπ᾽ αὐτά ἐπιλήψημα, διερωτάται κανείς, ἄν ὑπάρχει στήν κοινωνία τῆς πόλης μας κοινή λογική, αἴσθημα κοινωνικῆς συνοχής καί γενικά ἀγάπη τόσο γιά τήν ίδιαιτέρα μας πατρίδα, τήν Καστοριά ὅσο καί γενικότερα τήν πατρίδα ὅλων μας τήν Ἐλλάδα.

Ενδεικτικά θἀ ἀναφέρω μερικά ἀπ᾽ αὐτά πού προκαλοῦν ἐντύπωση. Ἀρχίζω ἀπό τίς φαιδρότητες τῶν συσκέψεων καί συζητήσεων γιά νἀ δικαιολογηθοῦν τά ἀδικαιαλόγητα τῆς ἀπώλειας τῆς Ἀρχιτεκτονικῆς Σχολής ἀπό τήν πόλη μας. Προσπαθοῦν νά ἀποσείσουν τίς εύθύνες, πού βαρύνουν ὅλους τούς Καστοριανούς, καί ἐπιρρίπτουν τίς εύθύνες εἴτε στό Ὑπουργεῖο, εἴτε στήν Περιφέρεια καί τόν Περιφεριάρχη. Ὅταν ὅλα ἤταν ἔτοιμα καί πρόσφορα γιά τήν λειτουργία τῆς Σχολῆς στήν πόλη μας, οἱ δακρυρροοῦντες σήμερα, πολλοί τῶν ὁποίων ἤταν ἀντίθετοι καί πολέμιοι τότε, τῆς λειτουργίας τῆς σχολῆς στήν Καστοριά λόγω κομματικῶν διαφορῶν, ἀντιδρούσαν ἔντονα καθῶς καί ἄλλοι πολλοί τῶν κατοίκων λόγω ἰδιοτελῶν καί εὐτελῶν συμφερόντων τά ὁποία εἶναι γνωστά σ᾽ ὅλους μας. Ἐπίσης οἱ συζητήσεις καί διαμάχες γιά τό ποῦ θά λειτουργήσει ἡ Σχολή, εἶχαν ὡς ἀποτέλεσμα τήν καθυστέρηση νά λάβουν οἱ ἁρμόδιοι ὀριστική ἀπόφαση καί νά άναλάβουν συντονισμένες ἐνέργειες ὅλης τῆς κοινωνίας ὥστε νά ὑλοποιηθεῖ ἡ λειτουργία τῆς σχολῆς. Ἄρα ὑπαίτιοι γιά τήν ἀπώλεια τῆς σχολῆς εἴμαστε ἐμεῖς καί μόνον, οἱ Καστοριανοί, ἀκόμη καί αὐτοί πού μέ τήν ἀδρἀνειά τους ἀνέχθηκαν τίς ἐνέργειες τῶν ἀνωτέρω. Σήμερα ὅλοι κόπτονται και ὁδύρονται.

4.10.13

ΟΔΟΣ: Η δεύτερη παρουσίαση στην Καστοριά


ΟΔΟΣ 6.6.2013 | 695

Με την γνωστή όπερα «Κάρμεν» του Bizet που είναι αρκετά δημοφιλής στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, και μεταδόθηκε σε μαγνητοσκοπημένη από το 2010 παράσταση, στην αμφιθεατρική αίθουσα τελετών του ΤΕΙ, πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική επιτυχία το περασμένο Σάββατο η δεύτερη παρουσίαση λυρικού θεάτρου από την Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης. Σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό όμιλο του ΑΝΤ1 και υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών δεκάδων θεατών που και αυτή την φορά, δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το θέαμα και ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία και ανταπόκριση της δημοτικής αρχής.

ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ σημαντικής μερίδας δημοτών που διεκδικούσε από χρόνια την δυνατότητα αλλά και την φόρμουλα να μπορεί να απολαμβάνει τις παραστάσεις της ΜΕΤ, φαίνεται ότι ικανοποιείται με προοπτική. Χάρη στην τεχνολογία είναι πια προσιτές και κατά την περίοδο του τακτικού προγράμματος των παραστάσεων αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη, μερικές από τις καλύτερες παραγωγές του θρυλικού οργανισμού. Η αναμετάδοση που υποστηρίζεται από ιδρύματα της Νέας Υόρκης, σχηματίζει ένα παγκόσμιο χώρο φίλων της όπερας που τους ενώνει σε όλα τα μήκη και πλάτη.

3.10.13

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΔΟ



ΕΠΤΑ


"…Για την πόλη της Καστοριάς είναι μια θαυμάσια ευκαιρία που προσφέρεται τριάντα και πλέον χρόνια μετά από ένα προηγούμενο φιλόδοξο μεν αλλά περισσότερο ρομαντικό και προφανώς ανώριμο σχέδιο για την υπαγωγή της Καστοριάς, στην ζώνη προστασίας από την Unesco, προσπάθεια που δεν ολοκληρώθηκε προφανώς επειδή κάτι τέτοιες πρωτοβουλίες προϋποθέτουν τον περιορισμό των πελατειακών σχέσεων σε τοπικό επίπεδο... "

Διαβάστε επίσης:

ΜΠΕΣΣΗ ΜΙΧΑΗΛ:
Νέκυια - Φάουσα

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ:
Σκέψεις για την δημοκρατία και τον φασισμό
ή πως η βουβή ταπείνωση των ανθρώπων να μη γίνει αλλαλαγμός του πλήθους


ΚΙΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ:
Ραντεβού στα γουναράδικα και όχι στο Βίτσι

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ:
Στο δάσκαλο που δεν επαναπαύεται και που μοχθεί με πολύ περισσότερη δύναμη από αυτήν που νομίζει πως έχει. Στο διαχρονικό εξιλαστήριο θύμα, που όμως παραμένει αιώνιο σύμβολο…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΟΥΦΛΙΑ:
Το Ελληνικό Κολέγιο της Ρώμης
Οι καστοριανοί σπουδαστές:
Θωμάς Ράλης
Νικόλαος Αθανασίου


DEREK WALCOTT
Σκοτεινός Αύγουστος
μετάφραση: Χρυσούλας Πατρώνου

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Το δεύτερο Καθαρτήριο πριν τον Παράδεισο

Κουπόνι προσφοράς (1+1) για την όπερα του Σαββάτου

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 03.10.2013 | 709

Tchaikovsky: Ευγένιος Ονιέγκιν




Άρια του Ευγένιου Ονιέγκιν (Mariusz Kwiecien)
Το προσεχές Σάββατο (5/10) στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 19:55

Σχετικά κείμενα:

Λόγος & αντίλογος

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΙΤΗΜΑ 
ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΗΣ
τοῦ μοναχοῦ Γερασίμου Λευτεράτου, 
ἀδελφοῦ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίων Ἀναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριᾶς, ἀπὸ τὰ παιδιά μου τοὺς μοναχούς καὶ ἀδελφούς μου, καὶ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους.

2.10.13

ΟΔΟΣ - ΜΕΤ



Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός


Οι 30 πρώτοι που θα κάνουν τηλεφωνική κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 36,00 ευρώ στην τιμή των 18,00 ευρώ.

ΟΔΟΣ: ...στους κόλπους της τοπικής επισκοπής



Η ΟΔΟΣ έλαβε από τον ιερομόναχο Γεράσιμο Λευτεράτο μακροσκελή επιστολή έκφρασης δημόσιας συγγνώμης και ταπείνωσης που απευθύνει στον Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη στο σήριαλ των αλληλοκατηγοριών και αντεγκλήσεων που κρατεί για πολλά χρόνια, στο πλαίσιο του οποίου ο ίδιος πριν λίγα χρόνια έστειλε σε λίγους αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και στην ΟΔΟ, επιστολή που ήταν αδύνατο να δημοσιευθεί λόγω του οξύτατου περιεχομένου της που την καθιστούσε απολύτως απαγορευτική.

1.10.13

Tchaikovsky: Ευγένιος Ονιέγκιν




Άρια του Λένσκι (Piotr Beczala)
Το προσεχές Σάββατο (5/10) στο ΤΕΙ Καστοριάς στις 19:55

Σχετικά κείμενα:

Και το όνομα αυτού...!

Επίσκεψη στο Κέντρο Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Νεαρούς Ενήλικες με Διαταραχή στο Φάσμα του Αυτισμού N. Καστοριάς (Μανιάκοι) πραγματοποίησε η Α΄ Τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μανιάκων Καστοριάς, την Παρασκευή, 31 Μαΐου.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ