9.12.13

ΟΔΟΣ: Πού να πήγε άραγε;




Η ΣΚΗΝΗ στην είσοδο και πρόσοψη κεντρικής πολυκατοικίας επί της πλατείας Δαβάκη -δεν πρόκειται για μοντάζ- πριν ελάχιστα χρόνια, μόνο σε ένα είδος φανταστικής φωτογραφίας θα είχε θέση. Ποτέ και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει, ότι θα έλθει τόσο σύντομα μια εποχή που και στην Καστοριά, άστεγοι, θα κατέφευγαν για διανυκτέρευση στην είσοδο οποιασδήποτε οικοδομής, πόσο μάλλον στην πιο κομβική και κεντρική πλατεία της πόλης. Ακριβώς δίπλα από το δικαστικό μέγαρο, σε ένα από τα αναμφίβολα πιο πολυσύχναστα σημεία της Καστοριάς.

ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ κατέφευγαν οπουδήποτε απόμερα, διακριτικά ή κρυφά, θα άλλαζε επί της ουσίας κάτι. Ωστόσο, η τόσο κεντρική θέα σε συνδυασμό με την απροσχημάτιστη αδιαφορία –απάθεια με την οποία αντιμετωπίζεται το φαινόμενο αυτό επί ημέρες τώρα, είναι παράμετροι που προσδιορίζουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για δύο πρόσωπα (άνδρας – γυναίκα) αγνώστων κατά τα άλλα στοιχείων. Δεν έχει σημασία αν είναι συμπολίτες ή προέρχονται από κάπου αλλού, εντός ή εκτός νομού, περιφέρειας. Ούτε καν αν είναι ή όχι Έλληνες.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ως συμβάν συμπίπτει με την οικονομική κρίση, καθιστά αναπόφευκτο τον συνειρμό ότι μπορεί και να πρόκειται περί ανθρώπων που απλώς δεν έχουν που αλλού να καταφύγουν. Ότι είναι άστεγοι και άνεργοι. Καθημαγμένοι από την κρίση και όχι Απάχηδες, ή απλώς «κλωσάρ» ή ιδεολόγοι αυτού του τρόπου ζωής.

ΩΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ όμως, η παντελής απουσία ενδιαφέροντος ή άλλης οργανωμένης μέριμνας από πολίτες ή φορείς της Καστοριάς, και ιδιαίτερα αυτούς που θωρακίζονται πίσω από τους μακρόσυρτους τίτλους τους, επιβεβαιώνει την ώριμη «ετοιμότητα» της τοπικής κοινωνίας, αλλά και καθενός χωριστά να δέχονται και να αντέχουν συνειδησιακά, τέτοιες σκηνές που κανονικά θα έπρεπε να κινητοποιούν και να προκαλούν αντιστάσεις.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΗΓΕ άραγε αυτό το περίφημο ελληνικό φιλότιμο, ο ανθρωπισμός, η καστοριανή αλληλεγγύη και οι απαράμιλλες τοπικές ευαισθησίες;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 705



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ