4.10.13

ΟΔΟΣ: Η δεύτερη παρουσίαση στην Καστοριά


ΟΔΟΣ 6.6.2013 | 695

Με την γνωστή όπερα «Κάρμεν» του Bizet που είναι αρκετά δημοφιλής στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, και μεταδόθηκε σε μαγνητοσκοπημένη από το 2010 παράσταση, στην αμφιθεατρική αίθουσα τελετών του ΤΕΙ, πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητική επιτυχία το περασμένο Σάββατο η δεύτερη παρουσίαση λυρικού θεάτρου από την Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης. Σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό όμιλο του ΑΝΤ1 και υπό την αιγίδα του Δήμου Καστοριάς.

Η ΠΡΟΒΟΛΗ προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών δεκάδων θεατών που και αυτή την φορά, δήλωσαν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το θέαμα και ικανοποιημένοι από την πρωτοβουλία και ανταπόκριση της δημοτικής αρχής.

ΤΟ ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ σημαντικής μερίδας δημοτών που διεκδικούσε από χρόνια την δυνατότητα αλλά και την φόρμουλα να μπορεί να απολαμβάνει τις παραστάσεις της ΜΕΤ, φαίνεται ότι ικανοποιείται με προοπτική. Χάρη στην τεχνολογία είναι πια προσιτές και κατά την περίοδο του τακτικού προγράμματος των παραστάσεων αναμεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη, μερικές από τις καλύτερες παραγωγές του θρυλικού οργανισμού. Η αναμετάδοση που υποστηρίζεται από ιδρύματα της Νέας Υόρκης, σχηματίζει ένα παγκόσμιο χώρο φίλων της όπερας που τους ενώνει σε όλα τα μήκη και πλάτη.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ προβολών όταν από το προσεχές Φθινόπωρο ξεκινήσει η αναμετάδοση με βάση το τακτικό πρόγραμμα της ΜΕΤ σε συγκεκριμένες και γνωστές από τώρα ημερομηνίες μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2014, οι διοργανωτές, η αρμόδια αντιδημαρχία Καστοριάς υπό την κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία που αφουγκράστηκε σωστά τις δικαιολογημένες απαιτήσεις πολλών δημοτών αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ελπίζουν ότι θα δοθεί χρόνος και δυνατότητα σε περισσότερους να μυηθούν στον κόσμο της όπερας.

ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ  βέβαια κατάλληλη προβολή (διαφήμιση) ώστε να προηγηθεί η εξοικείωση με την ιδέα, ευρύτερου κοινού που δεν γνωρίζει πολλά (ή ακόμη και τίποτε) για τον ιδιαίτερο αυτό μουσικό κόσμο που έχει φανατικούς φίλους και ένα οικουμενικό κοινό.

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ θα έχει τον χρόνο να διαφημίσει κατάλληλα τις παραστάσεις και την κάθε μια αναμετάδοση χωριστά, όχι μόνο για την αδιαμφισβήτητη μουσική και καλλιτεχνική της αξία, αλλά και ως ένα αληθινό και ποιοτικό happening. Σαν μια θαυμάσια ευκαιρία εποικοδομητικής ψυχαγωγίας παιδαγωγικού χαρακτήρα και σημαντικής καλλιέργειας για όλες τις ηλικίες. Ακόμη και σαν θαυμάσια ευκαιρία να επισκεφτεί την Καστοριά κοινό από τους γειτονικούς νομούς, που δεν έχουν κάτι αντίστοιχο να προσφέρουν στους εκεί φίλους του λυρικού θεάτρου.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΕΣ δεκαετίες βαθειάς οπισθοδρόμησης, υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι κάτι επιτέλους κινείται στην Καστοριά. Μένει να αντέξει.

φωτό: Η Elīna Garanča στην σκηνή του καπηλειού της 2ης πράξης,  ερμηνεύει το «Les tringles des sistres tintaient».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 695




Met Opera Live 2013-2014




Επιλογή σχετικών κειμένων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ